Genre: Actie / Thriller
Met onder meer: Huub Stapel, Monique van de Ven en Serge-Henri Valcke
Gesproken taal: Mandarijn, Engels, Spaans en Nederlands
Releasedatum: 11 februari 1988
Bekijk via Videoland
Zondag 15 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Amsterdamned
"The danger lies just below the surface"
Een psychopathische moordenaar maakt de Amsterdamse grachten onveilig. Hij duikt letterlijk op de meest onverwachte momenten en plaatsen op en maakt het ene na het andere slachtoffer. Er heerst een sfeer van terreur in de stad. Politiedetective Eric Visser gaat op zoek naar de moordenaar, maar het onderzoek schiet niet echt op. Tot Visser de hulp inroept van een duikersvereniging. Zo maakt hij kennis met de knappe Laura. Zijn nieuwe vriendin en zijn dochter komen uiteindelijk dichter bij de dader dan hijzelf...
Eric Visser
Potter
John
Martin Ruysdael
baspls
Sowieso geen grote fan van giallo, vaak nogal saaie kills die zich volledig off-screen afspelen.
Van alle Gialli die ik tot nu toe heb gezien wordt toch vrijwel altijd alles expliciet in beeld gebracht. Zeker in de films van Dario Argento.
lakte99
Vraag me af hoe deze versie zal zijn.
de grunt
Ik lees HIER gematigde geluiden (even translate gebruiken). Hij zal dus niet veel beter zijn dan de Duitse versie.
Maar pas op: laatst een Blu-ray uit Spanje (amazon.es) laten komen Bitter Moon en ik dacht hé is die al uit.... Eenmaal thuis uitgepakt kwam ik tot de ontdekking dat de Blu-ray een blauwe achterkant had. Een huis tuin en keuken versie! Wtf. Schimmige praktijken daar in Het Zuiden
Quentin
Dick schreef gister op Facebook dat er compleet nieuwe scans van zowel Amsterdamned als De Lift worden gemaakt door Blue Underground, ik zou gewoon op die releases wachten. Maas gaat ook (Engelstalig) audiocommentaar voor beide films opnemen.
Quentin
Komt wel vaker voor in Spanje, altijd de achterkant van het hoesje checken! Als er geen 1080p op vermeld staat of juist wel een DD5.1 audiotrack is het vaak overgezet van dvd.
de grunt
Maas gaat ook (Engelstalig) audiocommentaar voor beide films opnemen.
Rock and roll
Quentin
Zo goed is zijn Engels ook weer niet: Saint - Dick Maas In Conversation With Alan Jones - YouTube
Supernatural
echt een mooie film met huub stapel..huub vond ik altijd goed spelen in films.maar heb me altijd prima vermaakt met deze film.lekker spannend.
bart007bond
Word de Underground bluray ook uitgebracht un Europa en zo ja, waar is ie bestelbaar.
bart007bond
Bummer. Mooiste versie niet te krijgen in eigen land ?.
Daar word ik giftig om.
Wij worden afgescheept met CRAP versies en waarom ?
Verdienen wij niet beter of zo ?
DiDa
Maar de Blue Underground blu rays zijn vaak wel regiovrij. Dus nog geen reden tot paniek. Even afwachten dus...
bart007bond
Thx. Dan maar via ebay bestellen.
n00r
Leuke Nederlandse film die ook na zoveel jaar nog steeds niet saai is.
Elchapo
- 1925 stemmen
Ook deze is net als de lift een klassieker....ook na meer dan 100 keer te hebben gezien!!!!!!!!!! 4.5 stars.
Lakte
Heel veel shots van de achtervolgingsscène met de motor en de politieauto deden me heel erg denken aan de achtervolging met de motor en de blauwe politieauto waar Clint Eastwood in zit aan het einde in Dirty Harry Magnum Force Zou Dick Maas die film als voorbeeld hebben gehad ? Net zo als de speedboot achtervolging die is gebaseerd op die uit Puppet On A Chain.
Nadat ik recent de nieuwe film van Dick Maas (Prooi) had gekeken, kreeg ik zin om oudere films van hem eens te bekijken. Het grootste deel heb ik wel gezien, maar niet alles. Of heel lang geleden. Deze Amsterdamned heb ik als kind wel eens gezien, maar dat is echt lang geleden. Ik had er ook geen stem aan gegeven zag ik.
De film heeft overduidelijk de handtekening van Dick Maas op zich getekend. De film is rauw, direct, bloederig en met zijn typische zwartgallige humor, al is de film grotendeels vrij donker en serieus. Het hoogtepunt bereikt de film eigenlijk al helemaal in het begin, met de vermoorde hoer die aan een brug hangt en met een bloedspoor over een rondvaartboot wordt getrokken. Geniale scène, schitterend gefilmd. Het politieverhaal was ook wel oké, maar niet echt geweldig. Gelukkig zitten er nog genoeg spannende momenten in om de aandacht erbij te houden.
De beroemde achtervolging over de grachten zag er ook prima uit, al had ik er op een gegeven moment weer genoeg van omdat je weinig meer zag dan dat ze onder bruggetjes door aan het varen waren. Ik moest wel meteen aan de bekende achtervolging van James Bond over de Theems denken, in The World Is Not Enough (1999). Dat was wel van veel beter niveau, maar goed, dat is qua budget ook niet eerlijk om te vergelijken.
De cast was wel oké. Stapel en v/d Ven zijn natuurlijk solide niveau. Grappig trouwens dat Maas een aantal van zijn Flodder castleden ook hier gebruikt. Het was wel hilarisch om mevrouw Neuteboom als een zwerver te zien. En ook Sjakie zat erin, maar zijn rol was wat minder bijzonder.
Uiteindelijk duurt de film een tikje te lang en verloor ik de interesse zo richting het einde een beetje, waardoor ik net geen 4* wil geven. Maar niettemin een Nederlandse classic. Blijft overigens vreemd dat Amsterdam zo weinig wordt gebruikt in buitenlandse films. Lijkt me toch een prachtige en aansprekende stad voor boeiende verhalen.
TheVoice
"Ik zal jullie niet terzake doende details besparen"
En dan vervolgens
"Een van hen is volkomen onthoofd"
Ja. Dat konden ze zelf ook wel zien. Hoezo, niet terzake doende details besparen... ?
bart007bond
Vanavond weer kijken, ben benieuwd naar de laatste secondes.
Hoop dat de pre order bluray ook regio B word.
Wernertje
Ik vindt het een knap stukje werk destijds van Maas ik heb hem toen ik 9 jaar was in de bios gezien en dit was tevens mijn eerste film ooit in de bioscoop dus voor mij zit er een stukje nostalgie achter.
Voor een Nederlandse film is Amsterdamned zeer goed en ook spectaculair gemaakt De film kan naar mijn mening zeker tippen (voor die tijd) aan films uit het buitenland. En vandaar dat hij ook verkocht is aan o.a Duitsland, België en Italië, destijds heb ik mijn ogen uit gekeken bij de achtervolgings scene in de grachten.
Nog steeds vermaak ik mij prima met deze film 1 keer in het jaar kijk hem weer als hij op tv komt of gewoon op dvd, nu als ik hem kijk kan ik ook wel zien dat hij 30 jaar geleden is gemaakt en vallen veel dingen ook op.
De film (de grachten scene) is gedeeltelijk in Utrecht opgenomen, maar persoonlijk kan het voor mij de pret niet drukken en ik denk dat als je niet vaak in Amsterdam of Utrecht komt of bent geweest je dit niet eens door hebt. Huup stapel speelt inspecteur visser die een beetje kwa uiterlijk op stallone in corbra lijkt en ook de oldtimer waar in hij rijdt doet mij ook denken aan Cobra. Grappig is tevens dat we een piep klein tatum dageletje zien die samen met haar paps (Hans) in de film speelt en ook is van de Ven weer van de partij en Lou Landré (sjakie) Maas heeft de halve cast van Flodder en de lift in deze film verwerkt. En dat stoort totaal niet daarnaast zien we de gebruikelijke acteurs voor die tijd uit series en films zoals Hidde Maas en Serge-Henri Valcke. Ook leotine ruiters zien terwijl ze ten prooi valt van het monster en persoonlijk kwa grap of idee had dit tatjana beter kunnen zijn. Grappig vond ik persoonlijk de scene waarin Simon van Collem op zijn waterfietsje tijdens de achtervolgings scene in de grachten te zien was, Ook dit is voor mij nostalgie omdat ik vroeger vaak naar simonscoop keek.
Amsterdamned is een top film voor Nederlandse begrippen en heeft laten zien dat Nederland best een boeiende en interessante (horror) films kan maken, ik heb een tijdje geleden nog de making of gezien en dat blijft leuk en interessant om te zien. De film heeft 4 miljoen gulden destijds gekost en dat is het geld zeker waard.
Maas houd er van om eigenlijk thema's en onderwerpen in zijn films te doen die best een creepy gevoel geven zoals de Lift en ik denk dat menig persoon die destijds de lift heeft gezien daarna wat ongemakkelijker in een lift stapte. De Sint is natuurlijk ook discutabel na het zien van de Sint kijk je toch ineens anders naar de goed heilig man. En ik weet nog heel goed dat ik de zomer na dat ik Amsterdamned had gezien met mijn ouders een dagje naar Amsterdam ging, rondvaart, wallen etc en ik constant de grachten in de gaten hield en ik het gevoel had dat er elk moment een duiker uit het water kon komen.
top film.
Vanavond weer kijken
bart007bond
Fijn, leuke zwarte balken aan de zijkant ?.
Denk dat ze de videofilm express master gebruiken.
Dit is niet de duitse master, dat is te zien, niet om aan te gluren.
Gang_Star
Weer eens aan een herziening gewaagd nadat deze Amsterdamned in een Blu-Ray box verscheen. In ieder geval qua kwaliteit tegenvallend, was niet bepaald sterk voor een film op Blu-ray. De scene waar veel mensen schande over spraken welke was weggeknipt, was duidelijk zichtbaar en zorgde daarmee voor een slechte overgang naar de volgende scene. Erg jammer.
Hoe dan ook, Amsterdamned is enigszins jeugdsentiment. Jaren later vermaakt het nog steeds prima. De film heeft genoeg spannende scenes, zoals de speedboot achtervolging en de motor- auto achtervolging en een fijn sfeertje. Huub Stapel speelt een lekker grove rol (een duidelijk voorbeeld was bij de bakker) als Eric Visser. Extra leuk is nog dat mevrouw Neuteboom en Sjakie uit Flodder voorbij komen, net zoals onder andere Monique van de Ven, Wim Zomer (Daniel uit GTST) en een heel jonge Tatum Dagelet voorbijkomen. Amsterdamned is dus een film waar een hoop bekende koppen in te zien zijn, maar buiten dat is het een spannende film met de nodige goede actiescènes en een dosis humor. Een prima Maas film.
W.V.
Enkele van de genoemde acteurs/actrices komen niet zo maar voorbij, maar spelen toch echt wel een wezenlijke rol, zo kun je ook dan Henri Valcke benoemen als sidekick van Stapel. Maar je vergeet een hele belangrijke. In zijn tijd de filmkenner bij uitstek in Nederland Simon van Collem. Maar je hebt wel gelijk er spelen er nogal wat mee uit het vaderlandse filmwereldje.
Gang_Star
W.V. Ik heb er om die reden ook onder andere bij vermeld. Valcke heb ik niet benoemd omdat mij alleen zijn naam bekend voorkomt en ik niet kan zeggen waar ik hem van zou kunnen. Simon van Collem zegt mij zelfs helemaal niets, ik denk dat hij van ver voor mijn tijd is aangezien ik uit hetzelfde jaar ben als deze film
EDIT: Simon van Collem werd geboren in 1919 en overleed in 1989, dat verklaart het dus voor mij waarom ik hem niet ken.
Valcke kwam mij vreemd genoeg niet bekend voor, en dat terwijl ik weleens naar de serie Baantjer heb gekeken en onder andere ook Flodder, De Lift en SL8N8 heb gezien
Lakte
Voor degenen die geen creditcard hebben hier kan je hem gewoon bestellen en betalen met Paypal!! Ze verzenden naar Europa!! de Blue Underground versie van De Lift (The Lift) is hier binnenkort ook te bestellen!
Amsterdamned (Blue Underground) (DVD / Blu-Ray All Region Combo) – DiabolikDVD
Thx.
Eindelijk , hopelijk een echt mooie versie.

'Amsterdamned II' verdeelt kijkers: 'Ronduit tenenkrommend'

'Amsterdamned II' van Dick Maas allereerste Nederlandse film in IMAX