Ronin (1998)

mijn stem
3,47
2057 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Actie / Misdaad
121 minuten

geregisseerd door John Frankenheimer
met Robert De Niro, Jean Reno en Natascha McElhone

In een wereld waarin niemand meer loyaal is en trouw kan worden gekocht, stelt IRA-agente Deirdre een team van huurlingen samen voor een geheime missie. Sam, Gregor, Vincent, Spence en Larry. De missie: het stelen van een geheimzinnige koffer, van wie en voor wie is onbekend, maar dat alle partijen bereid zijn om te moorden voor de inhoud is duidelijk.

303 BERICHTEN 32 MENINGEN
zoeken in:
avatar van ArnoldusK
1,5
0
Typische, dus voorspelbare, actiefilm. Echt standaardwerkje.
Was me aangeraden na mijn hoge beoordeling van Heat, maar zie nergens vergelijkingen.
Actiescènes die constant door bombastische muziek worden begeleidt en waar in het eerste half uur al veel ongeloofwaardige zaken gebeuren haalde me al uit de film. de Niro acteert prima, maar de rest glanst nergens. Die langdradige achtervolgingen... boh boh. Niet mijn ding, verder geen woorden aan vuil maken. 1,5*

 
0
ipman-99
geplaatst:
"All good things come to those who wait." ... " !!!
Fantastische Actiefilm (Heropfrissing) !!! Heerlijke Actiefilm die echt geweldige
Actie scènes kent ... ! Vele auto achtervolgingen ... eentje zelfs in de tegengestelde richting !
Geweldige vette achtervolgingen en vuurgevechten ! De cast is heerlijk met grote namen zoals o.a
Robert De Niro en Jean Reno ! Fijne Heropfrissing van wie pakt er eerst dat koffertje !

avatar van kuiponok
3,5
0
Puik filmpje met een topcast; niks mis met deze dus.

avatar van Aazhyd
3,0
0
Best een aardige actiefilm voor de vrijdagavond, maar niet heel bizonder. De Niro heeft dit soort dingen al heel vaak gedaan.

Hoewel de film realistisch probeert over te komen, zijn de actiescenes volledig over de top. Ik heb niet kunnen tellen hoeveel auto's er worden vernield en hoeveel mensen zomaar kogels in hun lijf krijgen. Dat haalt het nivo van de film flink omlaag.

Het slot is ook nogal niksig en ik blijf met een ietwat katerig gevoel achter. Een krappe 3 sterren.

Ik lees nu in andere reacties dat sommige mensen deze film goed vinden vanwege de achtervolgingsscenes. Wtf? Die waren nu juist stomvervelend en erg irritant. Boemknal hengst, weer een auto de lucht in. En waarom ze er een sport van maken om tegen de rijrichting in te rijden is me ook een raadsel. Als je wilt ontkomen is dat toch echt het laatste wat je moet doen.

avatar van Karl van H.
2,0
0
Heb het begin echt een stuk of tien keer gezien toen ik een klein jongetje was. Gisteravond dan eindelijk de rest gezien. Oordeel: tja. Hier en daar is de film wel cool, maar al met al worden het plot en de personages te weinig uitgewerkt om echt te kunnen boeien. De actiescènes boeien maar matig, idem voor de dialoogscènes. Met name het eind is erg slap. Tja, toen ik een klein jongetje was, had ik me toch een wat toffere film voorgesteld.

avatar van black swallow
3,0
0
geen supertopper, geen slappe hap - een redelijke tussenin + voldoende -

2,5
0
ondanks de sterke kast een tegenvaller.

avatar van limafoxtrot91
4,5
0
Ronin is een klassieker die eind jaren 90 uitkwam maar nog weinig aan kwaliteit heeft ingeboet. Mooi samenspel tussen Reno en De Niro en legendarische achtervolgingscenes.

avatar van de grunt
3,0
0
Matig filmpje. het bewijs dat een topcast geen garantie is voor een goede film

De meeting in het cafe was aanvankelijk nog wel aardig, maar daarna ging het bergafwaards

Frankenheimer had veel meer in zijn mars getuige een aantal klasse-films uit zijn glorietijd:

Seconds
Seven Days in May
The Manchurian Candidate

avatar van Mars4i
3,5
0
Een film die de punten van mij vooral krijgt voor de achtervolging scenes. Ik heb echt weer met plezier zitten kijken naar de achtervolging door de smalle straatjes met driftende auto's en handbrake turns. Het stukje tegen het verkeer in gaat iets over de top en doet wat nep aan (kan ook niet anders )

Het verhaal zelf is redelijk interessant met een paar leuke plotwendingen. De film zelf geef in 2.5 sterren, maar de achtervolgingscenes geven hem een punt extra.

 
0
Gerlof1378
geplaatst:
Puike actie film, goed verhaal, coole acteurs, mooie achtervolgingsscènes die je 2 uur lang prima vermaakt. Als je hem nog niet hebt hij is te koop op dvd en of blu-ray voor onder de 10 euro.

3,5
0
goede actie film

avatar van baspls
3,5
0
"No questions. No answers. That's the business we're in. You just accept it and move on. Maybe that's lesson number three."

Een Ronin is een Japanse Samoerai wiens meester is vermoord. Deze Ronin gaat echter niet over Samoerai maar over de huurling Sam die samen met wat anderen word ingehuurd door IRA-agente Deirde om een mysterieuze koffer uit de handen van de Russische maffia te houden.

Een sterke rol van Robert DeNiro. Jean Reno en Natascha McElhone waren ook erg goed. Het acteerwerk in Ronin is helemaal in orde. Daarin onderscheid het zich van de standaard actiefilmpjes waar toch altijd wel een paar zeer slechte rollen in kunnen zitten.

Het verhaal van Ronin is erg sterk. Schrijver J.D. Zeik (grappige naam) heeft verder geen bekende titels op zijn naam staan, scriptschrijver David Mamet wel namelijk die andere geweldige actiefilm: The Untouchables (1987). Het word nergens erg vergezocht of over-the-top en blijft realistisch. DeNiro lijkt geboren voor de rol van personage Sam.

Aangezien het een film van eind jaren '90 was was ik er op voorbereid actiescènes te zien met een hoop CGI-spektakel. Gelukkig werd ik zeer positief verrast, er zit namelijk helemaal geen CGI in. De hele film is op locatie opgenomen op twee scènes na, de scene dat Sam en Vincent van Jean-Pierre weg rijden en de openingsscène. De achtervolgingsscènes zijn spectaculair en heel erg goed gefilmt. Er zit niet veel overdreven actie in deze film een paar gave shoot-outs en achtervolgingen waarvan de stunts allemaal erg goed zijn. 80 auto's zijn verloren gegaan tijdens de opnames en wel 300 stuntchauffeurs zijn gebruikt, waaronder F1 coureur Jean-Pierre Jarier. Acteur Skipp Sudduth heeft al zijn stunts zelf gedaan.

Verder is de cinematografie van de film erg sterk. De hele film is erg mooi opgenomen. Ook de Japanse letters tijdens de opening vind ik wel wat hebben. De muziek klinkt ook een beetje Japans op sommige momenten. Tijdens het ballet is o.a. Rhapsody on a Theme of Paganini uit Somewhere in TIme (1980) gebruikt.

Al met al weer een zeer sterke film. Heb me prima vermaakt.
Aanrader

avatar van royals
4,0
0
Spetterende achtervolgingen door de stad, avontuurlijk, spannend. Goed gefilmd, goede acteur chemistry. Een soort Borne Identity maar met meer autogescheur.

avatar van Eraser2
 
0
Het is of de auto achtervolging van deze film of die van the bourne identity die op SBS te zien elke maand zo'n beetje. Vanavond is deze aan de beurt, toch maar eens gaan kijken.

 
0
HALVE TAMME.
geplaatst:
''Vele bekende gezichten passeren de revue''.

Ronin (1998) is een zeer goede nighties actie / misdaad film die geen seconde verveeld.
Het gebrachte verhaal blijft voor mij aantrekkelijk om naar te kijken en wordt naar mijn
mening dan ook super strak uitgevoerd.

Het acteerwerk is solide & tevens beschikt deze film over een geweldige spannende
sfeer gekoppeld aan achtervolgingsscènes die je hart sneller doen kloppen.

4 solide sterren van mijn kant voor Ronin (1998).

avatar van Al DeNiro
 
0
Altijd gehouden van films waarin een groep criminelen allerlei klusjes doen. Zo had je in 90s ook de films van Tarantino, Heat, The Usual Suspects. Ronin is niet van zelfde niveau, maar zeker wel goed. Sterk verhaal, prima geacteerd en ook veel spannende actie/achtervolgingen. Wat ik wel minder vond zijn de vuurgevechten. Te snel in beeld gebracht en te weinig geluid. Tweede helft van de film was ook niet zo boeiend als de eerste.

avatar van blurp194
4,0
0
Herzien, en dat is een fijn feest van herkenning. Enorm sterke sfeer, mooie rollen - van De Niro verwacht je dat wel, en van Reno is het altijd een prettige verrassing. Maar de andere acteurs - die toch een wat mindere naam hebben, en ook nogal wat films op hun lijstje hebben staan waarin ze bepaald minder presteren - zijn hier ook enorm op dreef.

Wel valt in de tweede helft de sfeer wat teveel weg, valt de spanning net een beetje weg. De mooie achtervolgingen - fijn met alleen autogeluiden, en niet een of ander ontoepasselijk muziekje eronder - compenseren dat wel voor een deel, toch is dat de grote makke die de film van een meesterwerk afhoudt.

De vraag waar de titel op slaat blijft gelukkig genoeg open. Net als wat er in die - ohja. Les nummer twee.

avatar van 93.9
3,0
0
Iets beter dan de gemiddelde actiefilm. Mooie soundtrack. Veel sfeervolle beelden, maar helaas ook weer te veel gemikt op de grote massa. Idioot veel achtervolgingscenes, stereotypen, oppervlakkigheid etc.
Nee, dit soort films maakten ze in de jaren 60-70 toch beter...

avatar van The One Ring
3,5
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Opvallend ouderwets filmpje voor de jaren '90. Het doet wat denken aan de jaren '70 eigenlijk, aan films als The French Connection. Waarschijnlijk niet geheel toevallig, want John Frankenheimer regisseerde ook het vervolg op die klassieker. Het zijn veelal zwijgzame personages met een no-nonsense instelling. De benadering van de actie kun je vrij "puur" noemen als je van dat soort termen houdt. Dat betekend geen CGI, geen onnodige toeters en bellen, maar wel zeer overzichtelijk gefilmd en haarscherp gemonteerd. Ik hou daar wel van. Zeker de autoachtervolging waarin ze voor het eerst de koffer proberen te veroveren is wel erg sterk gedaan. Ook wel leuk dat het personage van Sean Bean uitgebreid geïntroduceerd wordt, maar snel de film uitgezet wordt om de mannen van de kleine jongens te onderscheiden.

Toch, het wordt nooit meer dan een goede film. Ronin maakt nergens een zware misstap, maar overstijgt zijn genre ook nergens en brengt weinig unieks met zich mee. Frankenheimer brengt gewoon veel vakmanschap naar een wat afgezaagd verhaal en zijn acteurs doen waar ze goed in zijn. Het is uitstekend vermaak, maar staat bijvoorbeeld wel duidelijk in de schaduw van het soortgelijke Heat.
3,5*

avatar van des1
3,5
0
"Vakmanschap" is inderdaad het label dat je op deze film kunt plakken. Vaardige regie, editing, capriolen en stunts. Toch ook goeie karakterisering van de mannen wiens tweede natuur is om niet al teveel persoonlijks kwijt te willen. Zoals valt te verwachten zit het meest genietbare (alweer) in de rol van De Niro. Prettig afzeiken gaat 'm makkelijk af als ie merkt dat ie met een broekje te maken heeft. En welke kijker zit niet mede pijn te lijden als ie met z'n (vintage De Niro) vertrokken gelaat een kogel uit z'n lijf diept. Ook bijv. gemerkt dat ie zelfs in de kleinste (kortste) shots de nodige authenticiteit kan leggen. Roberto zit in afwachting van de bad guys in het hotel zowaar echt te genieten van z'n kopje espresso... Ik kreeg althans trek. Kijk, dan doet waar alles om draait (een koffertje zien te bemachtigen) er ook wat minder toe. Best spannend, maar het verhaal mist door het wat abstracte achter een koffertje aanjagen ook urgentie.

avatar van Gang_Star
4,0
0
Prima actiethriller met sterk acteerwerk van een hoop bekende koppen. Samen zetten zij goede rollen neer, de actiescènes zijn net als het verhaal goed, en de spectaculaire autoachtervolging is van het niveau dat je het niet snel zult vergeten. Ook zit het qua sfeer en spanning meer dan prima in orde. Ook bij de zoveelste herziening is de film nog altijd even sterk en het blijft een film die alweer een nieuwe herziening zeker waard zou zijn.

avatar van Glennekeeeee
3,0
0
Ronin is minder dan wat het wil doen uitschijnen. En dat is jammer. Want als je een mooie verpakking met een flauw cadeau voorgeschoteld krijgt ga je ook niet springen van geluk.

Ronin heeft nochtans véél om te slagen als film. Uitstekende locaties, een best indrukwekkende cast en een verhaal waar iets uit te halen valt. Alleen lijk je in het begin naar een atypische actiethriller te kijken. Personages zijn (en blijven) éen en al mysterie waardoor de dialogen nogal geforceerd aanvoelen. Daarnaast bevat het verhaal zelf eigenlijk veel te weinig waardoor het wel zeer lang uitgerekt word. Qua actie is het ook niet écht top notch, er zijn wel enkele actiescènes maar soms nogal amateuristisch gemonteerd. Ook het camerawerk vond ik soms storend: statische beelden worden geschoten vanuit oninteressante hoeken en de dynamische beelden zijn vaak schokkerig en rommelig. Het lijkt nu wel of deze film een blamage is geworden. Dat is nu wel overdreven, maar ik had er wel meer van verwacht. Want ondanks het storende mysterie, onjuist gebruik van de cast, rommelig camerawerk etc blijft het anderzijds wel onderhoudend en is de finale wel aardig met een opeenvolging van twitst. Misschien nét wat té veel van het goede maar na de lege bedoening daarvoor een welgekomen geschenk.


Ronin is een matige actiethriller die het potentieel niet voldoende benut maar wel kan onderhouden.

avatar van gauke
3,0
0
Het verhaal werkte (voor mij) verwarrend en ook de onderlinge relatie van de personages was me niet altijd duidelijk, maar gelukkig werd de oorsprong van de titel in de tweede helft nog eens uitgelegd. Een kat en muisspel, in de vorm van een spionagethriller, die zich zo'n beetje aan het einde van de koude oorlog afspeelde, met een flinke dosis spannend en boeiend autostuntwerk, dat de karige dialogen moest verbloemen.

avatar van Theunissen
3,0
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Deze Actie / Misdaad film heb ik vroeger meen ik eens gezien (ik meen zelfs destijds gehuurd in een videotheek), maar omdat ik me er eigenlijk helemaal niets meer van kan herinneren (wat meestal geen goed teken is), heb ik hem opnieuw bekeken omdat ze hem nu weer uitzenden op de televisiezender "Film 1". De verschillende personages en wat hun rol is in het verhaal zijn inderdaad wat verwarrend en hetzelfde geldt voor het verhaal zelf, omdat het eigenlijk de hele tijd draait om het stelen van een geheimzinnige koffer die de Russen graag willen hebben en dat terwijl de Koude Oorlog in 1997 allang voorbij was (de val van de Berlijnse muur was in 1989). Maar op het einde wordt eigenlijk duidelijk dat het niet draait om de geheimzinnige koffer (de inhoud wordt ook nooit prijsgegeven en blijft dus mysterieus), maar om een persoon die een vredesakkoord tussen de Protestantse regering van de Britse enclave en het Ierse verzet in de weg staat (waarschijnlijk vanwege de inhoud van de koffer) en daarom dus uitgeschakeld dient te worden.

Het James Bond achtige verhaal (deed me vooral denken aan de James Bond film "For Your Eyes Only (1981)" en mede vanwege de Russische kunstschaatsster Natacha Kirilova, die overigens gespeeld werd door de bekende DDR kunstschaatsster Katarina Witt, die het liefje is van de Russische slechterik Mikhi, die graag de koffer wilt hebben) vond ik eerlijk gezegd niet echt boeiend (mede door het verwarrende) en het verhaal is ook wat langdradig (duurt ook bijna twee uren) en clichématig. De uitvoering van het verhaal is zeker niet slecht, want visueel gezien wordt alles fraai in beeld gebracht (zeker m.b.t. de Franse steden zoals Parijs, Nice en Cannes en ook de landschappen) en ook zit er de nodige actie in welke vooral bestaat uit autoachtervolgingen (regelmatig spectaculair en met name die door de smalle straten van Nice) en pief paf poef schietactie waarbij overigens veel onschuldige burgers (o.a. toeristen) worden gedood. Tijdens één van deze autoachtervolgingen rijdt men ook door een tunnel in Parijs die veel weg heeft van de tunnel waarbij "Lady Diana Spencer" om het leven is gekomen en het bizarre is dat beiden zich afspeelt in 1997. De actie is overigens best hard (je ziet wel duidelijk dat er nep bloed is gebruikt) en hetzelfde geldt eigenlijk voor het einde (en dan doel ik vooral op het neerschieten van de onschuldige kunstschaatsster Natacha Kirilova), welke ik zelfs verrassend vond. Op het einde komt er namelijk eindelijk duidelijkheid omtrent het doel van de missie (althans de missie van Sam die goed gespeeld werd door Robert De Niro) en dat m.b.t. de IRA-terrorist Seamus O'Rourke (gespeeld door Jonathan Pryce) die uitgeschakeld dient te worden i.p.v. de geheimzinnige koffer.

Qua cast heeft men best groot uitgepakt met o.a. Robert De Niro (in de rol van Sam die deel uitmaakt van het team van huurlingen), Jean Reno (in de rol van Vincent die ook deel uitmaakt van het team van huurlingen en goed bevriend raakt met Sam), Natascha McElhone (in de rol van IRA-agente Deirdre, die het team van huurlingen heeft samengesteld) die natuurlijk vooral bekend is van haar rol in de TV-serie "Californication", Sean Bean (in de rol van de irritante Spence die in eerste instantie ook deel uitmaakt van het team van huurlingen, maar al snel buiten de boot valt) en Stellan Skarsgard (in de rol van Gregor die deel uitmaakt van het team van huurlingen, maar een verrader blijkt te zijn en voor de Russen werkt). Allemaal speelden ze goed tot verdienstelijk en vooral natuurlijk Robert De Niro.

Al met al een aardige vermakelijke Actie / Misdaad film om eens gezien te hebben en meer eigenlijk ook niet. Na het herzien ervan, kan ik me ook goed voorstellen dat ik me er eigenlijk niets meer van kon herinneren.

avatar van Chelsea94
1,0
0
Saaie film. Het duurt allemaal echt veel te (onnodig) lang, waardoor ik mijn focus niet meer kon houden en bijna in slaap viel.

Nee, ik snap echt de hoge score niet.

avatar van IH88
3,5
0
“Whenever there is any doubt, there is no doubt. That's the first thing they teach you."

Lekker ouderwetse spionage/misdaad film met een rustige regie en topacteurs. Er wordt de tijd genomen om het verhaal en de personages op te tuigen, en de beste scene van de film is eigenlijk het begin rond die kroeg. Geniale opbouw met de muziek, introductie van de personages en gelijk al die ijzingwekkende sfeer.

Ronin is bekend geworden om de achtervolgingsscènes en die zijn nog steeds geweldig. Geen snelle montages en flitsend camerawerk, maar gewoon een rustige regie en overzichtelijk camerawerk. De Niro, Reno, Skarsgard en McElhone (dat heerlijke accent alleen al) zijn geweldig, maar eigenlijk zitten er geen zwakke plekken in de cast. Het misdaad plot zit wat ingewikkeld in elkaar maar wordt gelukkig op het einde wel wat duidelijker. Dat einde op de schaatsbaan is een beetje een anticlimax en inspiratieloos. Jammer, want al het voorgaande is uitermate sfeervol en spannend met geweldige acteurs.

avatar van notsub
3,5
0
In een actiefilm als deze is het wel weer fijn een acteur als De Niro te zien in plaats van een typische actieheld. Toch duurt het niet lang of de spanning is er al uit en gaat de film volgens een bekend protocol naar het einde. Spectaculaire achtervolgingen, schietpartijen, alles zit erin en zeker niet te weinig. Hoe langer het duurt, hoe meer je het idee hebt het al eerder gezien te hebben. Het was al lang geleden dat ik een dergelijke film zag en vermaakte me daarom toch prima.


avatar van scorsese
4,5
0
Prachtige film over een paar mannen die elkaar niet kennen en betaald worden om een klus te klaren. Het simpele plot bijft onderhoudend genoeg vanwege de goed opgebouwde en spannende scenes en ook vanwege de toch wat mysterieuze personages. Een aantal geweldige actie-scenes, voornamelijk vanwege het uitstekende locatiewerk en camerawerk. De cast stelt ook zeker niet teleur en Robert DeNiro heeft een paar leuke one-liners hier.

3,0
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Sean Bean is ook undercover (ik geloof via diezelfde man via wie DeNiro geregeld is) en dient er voor DeNiro meer credit te geven. In de koffer zaten blueprints voor nucleaire wapens.

avatar van Rogyros
4,5
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
DiamondsRealDeal schreef:
Sean Bean is ook undercover (ik geloof via diezelfde man via wie DeNiro geregeld is) en dient er voor DeNiro meer credit te geven. In de koffer zaten blueprints voor nucleaire wapens.

En hoe kom je aan deze wijsheid?


* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

*

* denotes required fields.