Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: Tippi Hedren, Rod Taylor en Jessica Tandy
Vrijdag 13 februari in één bioscoop (The Hague)
Plot The Birds
"...and remember, the next scream you hear may be your own!"
Melanie Daniels is aan het winkelen in San Francisco als ze Mitch Brenner ontmoet, die op zoek is naar vogels als cadeau voor de verjaardag van zijn zus. Hij herkent Melanie, maar doet alsof hij haar voor een assistent verkoopster aanziet. Zij speelt het spel mee. Melanie besluit de vogels zelf te kopen en naar Bodega Bay te rijden, waar het verjaardagsfeest van Mitch z'n zus plaatsvindt. Daar wordt ze echter aangevallen door een zeemeeuw, wat het begin is van een aantal aanvallen van een steeds groter wordende groep vogels.
Melanie Daniels
Mrs. MacGruder
Deke Carter
Traveling Salesman at Diner's Bar
Tiany
Toen ik jonger was vond ik deze film veel spannender dan nu ik hem weer heb gezien, toch is het knap gedaan...
Si68
Ondanks dat The Birds niet zo'n goede film is als andere werken die ik van Hitchcock heb gezien(Vertigo, NBNW, Psycho) toch een zeer vermakelijke film. Het is eigenlijk jammer dat je alles van Hitchcock toch gaat vergelijken met zijn andere werken omdat dit op zichzelf staand een goede film is. Mooie beelden, goed verhaal, en voor mij ook een goed einde, hoewel ik me goed kan voorstellen dat dit ook minder goed kan vallen.
Je krijgt nu de ruimte om je eigen speculaties de vrije loop te laten, hadden de lovebirds er iets mee te maken, wat was het motief van de vogels, of had melanie er wellicht iets mee te maken, of is er nog een diepere betekenis? Dat is iets wat ieder voor zichzelf uit zal moeten vinden en daar leent dit einde zich perfect voor.
Het werd voor mij persoonlijk echter toch niet echt spannend, wellicht kwam dit ook door de acteerprestaties en toch wat onrustige en moeilijk te volgen beelden bij de aanvallen. Daarnaast maakt Hitchcock wel meesterlijk gebruik van stilte om spanning op te bouwen ( denk aan scene waarin Melanie de trap op loopt) en tevens van het schoolkinderen die zingen als contrast tegen de vogels die zich verzamelen.
Ik kon toch wel genieten van deze film ondanks dat de spanning mij niet echt te pakken kreeg. Pluspunten, mooie beelden, goed camerawerk, goed verhaal en mooi einde met ruimte voor eigen invulling. 3,5 *
Aeternitas
Goede film en voor die tijd zijn de effects zeker geniaal, zelfs nu (2012) vind ik het niet eens storend. Jammer dat de film laat op gang kwam en de personges best 'saai' waren maar in tegenstelling tot vele vind ik de keuze voor een open eind goed gekozen, alleen zoals Hitchock het zou kunnen.
Niet de beste Hitchcock maar zeker niet de slechtste.
mar007
deze horror van alfred hitchcock is me altijd bijgebleven.
het is de eerste horror film die ik gezien heb,ik zal een jaar of 14 zijn geweest(ruim 30 jaar geleden)
wat vond ik dit toen een enge film zeg.
in de loop van de tijd heb ik het nog een aantal keer gezien.
ik vind het een goeie film,nu nog steeds.
als je bedenkt dat het een film is uit 1963 en ziet wat er tegenwoordig aan horrors wordt gemaakt,
dan zie ik dit liever.
meesterwerk van alfred hitchcock.
Stapler
Hij draait maandag in het filmhuis in Deventer voor wie hem op groot doek wilt zien
Simon Smith (crew films)
Ben benieuwd naar de kwaliteit, zou het een opgepoetste versie zijn? En is het een digitale vertoning?
Gaat deel uitmaken van ALFRED HITCHCOCK: THE MASTERPIECE COLLECTION. V.a. 10 oktober een limited box blurays in de Nederlandse winkels, uitgebracht door Universal. De box bevat 15 films.
De vetzak
zeg Brix, let je een beetje op je woorden.
Hitch is al een tijd geleden overleden, en dan nu pas aankomen met dit bericht.
Moet je kijken wat een gestoorde mensen je toen al had als je leest over Janet Leigh n.a.v. Psycho.
Oké Dick, ik neem ' De' terug
Ben blij dat ik geen vetzak ben anders denken ze gelijk dat ik vrouwen lastigval
Brix
- 19677 berichten
Ik vat 'm Dick.
De omvang van een persoon heeft er natuurlijk niets mee te maken.
Tarkus
Voor mij is dit nog steeds de indrukwekkendste film die Hitchcock ooit heeft gemaakt.
Het verhaal is prima, spannend en mysterieus.
Ook de vertolkingen zijn goed vooral Tippi Hedren (moeder van Melanie Griffith) die haar debuut maakt in deze film, in ene hoofdrol nog wel, is prima.
En het mag een huzarenstukje worden genoemd hoe Hitchcock het heeft klaargespeeld om de vogels zo in beeld te krijgen, een puik stukje cinema hoor.
Sergio Leone
Oerdegelijk.
The Birds kenmerkt zich vooral door de fantastische spanningsopbouw, die met name in het eerste uur erg sterk is. De scènes waarin de vogels niets doen, maar simpelweg groeperen zijn ronduit fantastisch. Vergeet actie en reactie, de spanning zoals die hier wordt opgebouwd en bespeeld is altijd beter.
Wanneer de vogels dan ook effectief beginnen aanvallen wordt er gelukkig niet gekeken op een wreed shot meer of minder. Zo is er in de speeltuinscène een meisje dat op de grond ligt en droogweg bepikt wordt door een meeuw. Zelfs anno 2012 vind ik dat best gedurfd.
Toch is de tweede helft wat minder. Zo nu en dan zit er een dood momentje tussen en het gewauwel met de schoonmoeder kan ook niet boeien.
Desalniettemin is het einde er eentje om in te kaderen - onze "helden" rijden verbijsterd en in angst weg en de vogels kraaien victory. Zo zouden er meer eindes moeten zijn.
Tippi Hedren is best aardig, maar zakt in haar laatste scène - die waarin haar personage op zolder aangevallen wordt - door de mand. Op dat vreselijk gilmoment na valt er weinig op haar aan te merken.
Rod Taylor en zeker Jessica Tandy zijn ook niet onaardig, maar hun rol stelt ook niet al teveel voor.
Bijna 50 jaar na datum oogt The Birds nog behoorlijk fris. De aanvallen van de vogels zien er erg gedateerd uit, maar de nadruk ligt op de spanning en daarin blinkt Alfred Hitchcock uit. De massascènes waarin tientallen meeuwen en kraaien bijeentroepen ogen verrassend goed.
Het ontbreken van muzikale ondersteuning is overigens ook een schot in de roos.
3,5
Nomak
Hitch is al een tijd geleden overleden, en dan nu pas aankomen met dit bericht.
"Hij heeft mijn carrière kapotgemaakt" is ook zo een ergerlijke opmerking. Zonder Hitchcock had deze enorm matige actrice niet eens een carrière. Toeval of niet, maar de films waarin zij de hoofdrol heeft vind ik de zwakste die ik heb gezien van Hitchcock.
tattoobob
A classic!!!!!
Een must see voor alle bijna alle horror liefhebbers!!!
RuudC
Voorlopig mijn favoriete Hitchcock! The Birds heeft even nodig om op gang te komen. Zeker het begin is oerdegelijk en daarbij eigenlijk niet heel bijzonder, maar wanneer de vaart er in zit, is het echt genieten. Niet in de laatste plaats, omdat The Birds best controversieel is. Voor die tijd dan. Tegenwoordig kijkt niemand meer op van een vrouw in de hoofdrol. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of Hitchcock de intentie had om daar met de titel van de film ook naar te verwijzen.
Ik wist wel dat Tippi Hedren een moeilijke tijd heeft gehad tijdens de opnames, maar zo erg als ze zelf beweert (een paar posts terug), had ik niet gedacht. Klinkt misschien lullig, maar ik denk niet dat het resultaat er onder geleden heeft. Sterker nog, The Birds heeft een vrij intense, benauwde sfeer die doet denken aan de betere zombiefilms. Was die er ook geweest, als Hitchcock de crew niet afgebeuld had? Hitchcock bouwt trouwens perfect de spanning op. Als je gezien hebt waar die vogels toe in staat zijn, zal je heel anders kijken naar een boom vol kraaien. Daarnaast is er gelukkig voor gekozen om niet alleen de vogels als gevaar in beeld te brengen. Ook de scene die bijna uitloopt in een heksenvervolging is subliem! Het laatste wat ik had verwacht was een apocalyptische sfeer en dat op een schitterende locatie. De vogels zijn soms erg nep of duidelijk elders gefilmd en op het scherm geprojecteerd, maar daar heb ik me niet echt druk om kunnen maken. Prachtige eindshot sluit een gave film af.
Angelo2
Prima film en de eerste die ik van Hitchcock gezien heb. Geweldig mooie kwaliteit op blu-ray, de ingekleurde gezichten zagen er fantastisch uit. Bij gebouwen en bomen is het vaak beter te zien dat de bron zwart-wit is. Maar even over de film. De film is wat traag maar kijkt lekker weg. Sommige effecten hebben de tand des tijds niet doorstaan en zien er zeker nu erg nep uit terwijl andere stukken erg goed gedaan zijn. De film bouwt de spanning goed op en ik kan me voorstellen dat de film destijds angstaanjagend was. Geloof dat me moeder me eens vertelde dat ze hem destijds gezien had en de kriebels over haar rug liepen bij het zien van de vogelaanvallen. Wat ik wel wat jammer vond was dat bij de aanvallen van de vogels de hoofdpersonen vrij rustig bleven en amper gilden,enkel wat om zich heen slaan en weg lopen. Vermakelijk filmpje uit de oude doos. Een dikke 7
Simon Smith (crew films)
Hè, zwart-wit? Hoe kom je daar nou bij? Dat is echt grote onzin hoor!
Angelo2
Hè, zwart-wit? Hoe kom je daar nou bij? Dat is echt grote onzin hoor!
Je hebt gelijk, even wat research gedaan. Toen hij uit kwam verscheen de film vaak zwart-wit in de bios en later ook op video maar hij is idd in kleur opgenomen.
Simon Smith (crew films)
Dit geldt overigens ook voor Rear Window, daar had je ook iets neergezet over inkleuren.
Dk2008
Toen hij uit kwam verscheen de film vaak zwart-wit in de bios
En hoe kom je daar bij. Kleurenfilms waren gewoon in kleur te zien in bios, toch? Wel hadden de meeste mensen vroeger een zwart wit-tv in de huiskamer staan.
Angelo2
Klopt, haal me info voortaan van imdb. Na wat zoek werk op verkeerde forum gezeten. Beide zijn in kleur geschoten. Maar mij nu niet vertellen dat Psycho ook oorspronkelijk in kleur is geschoten he
GrobbekuikenXL
Nog steeds een van mijn favoriete Hitchcock films. Zou in de top 250 moeten staan. Vreemd dat Rear window de hoogst genoteerde Hitchcock film is. Die is ook heel leuk maar toch minder dan Psycho, NoRth BY northwest en deze! Smaken verschillen.
frolunda
De mooie opbouw en geweldige sfeer zijn de sterkste troeven van deze goede Hitchcock thriller.De scenes met de vogels zien er nu soms wat gedateerd uit maar ach dat mag de pret niet drukken.Voor die tijd was het in ieder geval prima gedaan.Het enige mindere aan deze film zijn de hoofdrolspelers Taylor en Hedren die ,ook al doen ze het helemaal niet zo slecht niet in de schaduw kunnen staan van eerdere combinaties als Stewart/Kelly of Grant/Bergman.
knusse stoel
En dit was volgens mij één van de besten van de meester van de "onderhuidse spanning"!
Geweldig, wat een topfilm!!!
ThomasVV
Geniale film, met de typische Hitchcock knipoog. Ik was me meer aan het concentreren op de karakters onderling dan op de vogels. Maar dat deerde me niet echt. Fijne rustige film om naar te kijken.
Driello
Lachwekkende film waarin werkelijk alles matig tot slecht is. Het zaar ondermaatse acteren (maar goed, wat wil je als je om te beginnen Tippy Hedren vor de hoofdrol cast), de slappe lach veroorzakende special effects, het flauwekul veraal en dan ineens een uit de lucht vallend einde. Flmrol was op, dan de 'helden' maar laten wegkomen en de vogels maar laten voor wat ze zijn.

The Birds II: Land's End
1994

Fans door het dolle heen met nieuwe beelden van 'The Super Mario Galaxy Movie'

'Kidnapped: Elizabeth Smart' gezien? Op Netflix kijk je ook deze vergelijkbare docu's

'The Lost City' met Daniel Radcliffe morgen te zien op televisie

Wat zijn de beste releases van deze week? Alle nieuwe films en series op streaming

North by Northwest

Pather Panchali
Drama, 1955

Una Vita Difficile
Drama / Komedie, 1961
pet shopseclusionspeelplaatsseagullfireplacebird attack socialitegebaseerd op een kort verhaalpractical joke schoolteacherlovebird shopkeeperunsolved mysteryschoolhouse pre-unix