Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: Tippi Hedren, Rod Taylor en Jessica Tandy
Vrijdag 13 februari in één bioscoop (The Hague)
Plot The Birds
"...and remember, the next scream you hear may be your own!"
Melanie Daniels is aan het winkelen in San Francisco als ze Mitch Brenner ontmoet, die op zoek is naar vogels als cadeau voor de verjaardag van zijn zus. Hij herkent Melanie, maar doet alsof hij haar voor een assistent verkoopster aanziet. Zij speelt het spel mee. Melanie besluit de vogels zelf te kopen en naar Bodega Bay te rijden, waar het verjaardagsfeest van Mitch z'n zus plaatsvindt. Daar wordt ze echter aangevallen door een zeemeeuw, wat het begin is van een aantal aanvallen van een steeds groter wordende groep vogels.
Melanie Daniels
Mrs. MacGruder
Deke Carter
Traveling Salesman at Diner's Bar
TMP
Nou, dit is toch wel een heel matige film van Hitchcock. Het plot en de personages stellen vrij weinig voor. Het acteerwerk is bovendien behoorlijk matig. Enkele spannende scenes zijn het enige pluspunt aan deze film. Ik verwachtte zelf dat er naar het einde toe nog een plotwending of uitleg zou komen, maar dat bleek helaas niet het geval.
Brix
- 19677 berichten
Ja, en ook in het Frans denk ik, want ARTE is een twee-talige TV zender.
Je hebt de keuze via de geluidskanalenknop op je afstandsbediening.
LeRoi2
Het zal zo rond 1980 zijn geweest dat ik deze film voor het eerst (alleen) zag op TV. En, ik kan u mededelen dat dit een life-time experience was: was de eerste film die zo'n indruk maakte dat ik de beelden, waarschijnlijk een leven lang, voor de geest kan halen. Wat dat betreft was Hitchcock voor mij er dus in geslaagd om de emotie 'angst' goed over te brengen....terwijl ik van nature niet echt bang ben aangelegd......
Kortom, vanuit puur persoonlijke cinemahistorisch perspectief verdient deze film voor mij een bijzondere plek in de filmhistorie.
Beertje45
Persoonlijk hou ik meer van The Master zijn thriller''s, deze film leunt meer over naar een horror niveau. Toch is de film spannend, de effecten prima, de set aankleding geslaagd en de cast doet het aardig, alhoewel Hedren en Tandy de kroon spannen. De film vanmorgen na zo'n veertig jaar nog eens herbekeken en kwam zodoende bij bepaalde scene's die me toen rillingen bezorgde. Die ene scene met de man in de benzineplas....
weide1
Herkenning. Ik zag 'm ook voor het eerst in mijn vroegste jeugd, ergens halverwege de jaren 70. Ik zal een jaar of tien zijn geweest. Reken maar dat ik bang was.
Zijn van die beelden die op je netvlies staan. Op de harde schijf van je jeugd.
Heb ik ook met Journey to the Center of the Earth. Zag ik ook in mijn vroegste jeugd.
En ik heb het ook met Kameleon boeken. Had de serie compleet.
Op een leeftijd waarin werkelijkheid en fantasie nog door mekaar heen lopen.
Eigenlijk een fantastisch mooi fenomeen.
Jammer dat je dat bijna volledig kwijtraakt als je ouder wordt.
alexspyforever
Eigenlijk nog niet zo lang geleden pas voor de eerste keer gezien, hoewel ik er op jonge leeftijd al veel over had gehoord. Toen deze film op DVD in aanbieding was samen met Psycho heb ik die gekocht en bekeken samen met mijn moeder. Hoewel het meer aanleunt bij horror dan thriller hebben we echt wel genoten. Het verhaal is niet zo sterk, maar de film kende toch aardig wat spannende momenten. Vooral die scène waar Tippi buiten zit te wachten tot de schoolkinderen klaar zijn met het zingen van hun lied, terwijl ze niet door heeft (en de kijker wel) dat er steeds meer vogels op de speeltuigjes neestrijken is echt wel geweldig! Ook het bekijken van de making of was zeker de moeite waard.
Elineloves
Herzien.
Af en toe droge kost, vooral het eerste uur was lastig door te komen, maar dan wordt het gelukkig beter. Ik heb deze film voor het eerst gezien toen ik amper 10 jaar was, en dat had behoorlijk indruk gemaakt. De kijkervaring van toen valt natuurlijk niet te vergelijken met deze, dat was vele malen intenser.
Het einde blijft een zwaktebod, had het graag anders gezien. Aan het einde van de film was ik ook wel echt klaar met (het acteerwerk van) die blonde troela. Ze doet het niet slecht, maar aan het einde toe werkt ze je steeds meer op je zenuwen, wat afbreuk doet aan de spanning.
Toch leuk om na al die jaren weer eens herzien te hebben.
Taran Tiraki
Hitchcock een van mijn favorieten regiseurs zoals DePalma, Carpenter, Maas, Spielberg.
The Birds heb ik ook als kleine jongen gezien in de jaren 80 en was enorm onder de indruk zo erg zelfs dat ik na het kijken buiten aan het spelen was en me zeer bewust was van de vogels die tjierpten en rond vlogen maar gelukkig vielen ze me niet aan haha.
De spanning is in deze net zoals zijn eerdere films om snijden als het kust stadje wordt aangevallen het feit dat alleen maar wordt gesuggereerd wat de oorzaak is van deze aanvallen maakt de film sterker en mystrieus. En Hitchcock zou Hitchcock niet zijn geweest als hij niet een snufje humor aan de film zou hebben toegevoegd.
De film is vandaag de dag nog steeds de moeite waard om te kijken als filmliefhebber.
Tonypulp
Strike 2. Hitchcock is bijna out voor mij en zal m'n volgende keuze dan ook weloverwogen moeten maken. Is er die ene film die mij over de streep trekt om meer van de beste man te bekijken? Ik hoop het. Met The Birds heb ik die allerminst gevonden, hoewel het einde wel bijzonder fijn werkt (rust - hectiek, een zeer mooi contrast) en het idee lovenswaardig is, zeker voor z'n tijd. Al is dat laatste ook meteen hetgeen dat roet in het eten gooit; visueel bij vlagen té crappy en een geluidsband die piekt en daalt...en daalt.
RuudC
Heb je verder alleen Psycho gezien? Je zou nog North By Northwest, Vertigo of Rear Window kunnen proberen, maar ik heb het idee dat Hitchcock gewoon niet je kopje thee is.
Tonypulp
Psycho gezien ja (2,5*). Ik zat zelf vooral te denken aan Dial M for Muder of inderdaad Rear Window. Ik zal aan een aantal Hitchcock's niet ontkomen als ik de 50's en 60's ga doorspitten
RuudC
Vertigo heb ik zelf niet gezien, maar wordt wel beschouwd als een van zijn beste, zo niet zijn beste film. Je kan het ook over een andere boeg gooien en een film als The 39 Steps of The Lady Vanished proberen. Beide vind ik zelf nog best prettig te volgen namelijk en dan heb je toch nog een van zijn Britse films te pakken, voordat je helemaal afhaakt.
mikey
RuudC
Ik dacht dat Citizen Kane de plaats weer heroverd had. Die lijst doet mij overigens niks en hier is Rear Window hoger gewaardeerd en op IMDB staat Psycho boven Vertigo.
mjk87 (moderator films)
Uitstekende film van Hitchcock weer. Wat ik vooral fijn aan de man vindt is zijn talent voor verhalen vertellen op een juiste tempo. Een tempo dat net iets meer doet dan voortkabbelt, keurig constant blijft en toch zorgt dat de film voorbij vliegt. Buiten dat laat Hitch vooral de beelden spreken. Alleen al dat eerste shots waarin je in één beweging kennis maakt met de locatie en met de hoofdpersoon, dat is knap in beeld gezet.
Maar goed, verder is vooral de sfeer erg prettig, zijn de dialogen goed en het acteerwerk heel aardig. Echt spannend wordt het nooit in het begin en lijkt het ook iets te kalm. Ook de specials effects zijn wel zodanig lelijk dat dat de spanning niet echt kan verhogen. Niettemin is de tweede helft wel spannend met een aantal fantastische scènes, vooral met de kraaien en de school en dat repeterende kinderkoortje op de achtergrond. Sowieso is het gebruik van muziek doordat dit vrijwel ontbreekt en de omgevingsgeluiden pas echt eng kunnen worden. En dat mevrouw niet even simpel de deur open doet vergeef ik haar maar.
Ook fijn dat er geen verklaring komt. Daar ging hij nogal de mist mee in bij Psycho, nu kan iedereen zelf uitmaken wat hij ervan moet denken. 4,0* in ieder geval.
alexspyforever
Ik wilde je gewoon even feliciteren met deze wel heel goede review. Hoewel ik net zo veel van Psycho heb genoten als deze vind ik die eigen interpretatie van het vreemde fenomeen ook wel leuker dan die psychologenpraat op het einde van Psycho.
Ebenezer Scrooge
Smaken verschillen maar ik vind dat Alfred Hitchcock de mooiste vrouwen gebruikt in zijn films: altijd stijlvol, platinablond, mantelpakje, parelketting.. Vaak zijn het ook onafhankelijke vrouwen: Janet Leigh in Psycho, Grace Kelly in Rear Window, Tippi Hedren in The Birds. Lijkt me niet dat dit type vrouw in 1963 zonder man een bootje ging huren om in haar eentje naar de overkant van het water te varen.
Voor vogels ben ik overigens niet bang. Voor kraaien al helemaal niet, het zijn juist mijn lievelingsvogels. Raven zie je in Nederland helaas niet. Aan Psycho heb ik trouwens jarenlang een kleine fobie/angst overgehouden; als ik onder de douche stond en mijn ogen dichtdeed zodat er geen shampoo in mijn ogen liep dacht ik altijd dat er iemand achter het douchegordijn op mij afkwam met een groot vleesmes. Maar nu niet meer gelukkig. Complete onzin natuurlijk.
Misschien kan een Psycho-douchegordijn wel helpen zo'n angst te overwinnen.
alexspyforever
Misschien kan een Psycho-douchegordijn wel helpen zo'n angst te overwinnen.
Als man hoef je daar toch niet bang voor te zijn, als je nu een vrouw was geweest zou ik zeggen
Ebenezer Scrooge
O, ik ben een held op sokken. Als ik vroeger door een bos liep dacht ik voortdurend dat die clown uit It ineens achter een boom vandaan sprong.
zetmoon
Morgen in Euroscoop Tilburg!
De afgelopen weken heb ik de volgende fims van Hitch daar gezien:
Psycho, Rear window en To catch a thief
Marten020
Afgelopen vrijdag het voorrecht gehad om tijdens de Hitchcock-weken in Eye deze film op groot scherm te zien. Ik zag hem nu voor de tweede keer, en werd wederom helemaal ingepakt.
Helaas geen (Bernard Herrmann) muziek, wel een film die met puike cinematografie en goed acteerwerk zijn mannetje staat. Enorm genoten ook van de catastrofes, de gillende kinderen en de electronische vogelgeluiden.
dvdfreak123
Nog eens herzien en moet zeggen vind dit toch niet zo speciale Hitchcock het eerste uur is saai en moeilijk doorheen te komen. Daarna met de vogels zijn er hier en daar toch wel paar mooie scenes maar dit kon hem toch niet echt redden vond ik. Toch wel beetje teleurgesteld. Ksnap wel dat het voor die tijd waarschijnlijk spectaculair was maar voor mij werkte dit toch niet echt meer jammer. Tot nu toe van de Hitchcocks die ik gezien heb vind ik Psycho nog steeds zijn beste.
Zwolle84
Wow, die dreigende scène waar de kraaien een voor een buiten de school neerstrijken met dat aanhoudende kindergezang op de achtergrond; ik kan me alleen maar indenken hoe huiveringwekkend dat in die tijd moet zijn geweest.
De filosoof
Het bijzondere - en angstaanjagende – van deze film zou het feit zijn dat de aanvallen van de vogels geen enkele verklaring of logica hebben: het komt en het gaat zonder dat we het kunnen begrijpen. Maar het probleem is dat die aanvallen duidelijk totaal fake en niet eng zijn: de film zit goed in elkaar, maar hij is een beetje saai en naarmate de aanvallen van de vogels agressiever worden blijft de film in feite net zo saai…

The Birds II: Land's End

Pather Panchali
Drama, 1955

Una Vita Difficile
Drama / Komedie, 1961
pet shopseclusionspeelplaatsseagullfireplacebird attack socialitegebaseerd op een kort verhaalpractical joke schoolteacherlovebird shopkeeperunsolved mysteryschoolhouse pre-unix