• 9.373.905 stemmen

Genre: Horror / Thriller

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Tippi Hedren, Rod Taylor en Jessica Tandy

Plot The Birds

"...and remember, the next scream you hear may be your own!"

Melanie Daniels is aan het winkelen in San Francisco als ze Mitch Brenner ontmoet, die op zoek is naar vogels als cadeau voor de verjaardag van zijn zus. Hij herkent Melanie, maar doet alsof hij haar voor een assistent verkoopster aanziet. Zij speelt het spel mee. Melanie besluit de vogels zelf te kopen en naar Bodega Bay te rijden, waar het verjaardagsfeest van Mitch z'n zus plaatsvindt. Daar wordt ze echter aangevallen door een zeemeeuw, wat het begin is van een aantal aanvallen van een steeds groter wordende groep vogels.

Melanie Daniels

Mrs. MacGruder

Deke Carter

Traveling Salesman at Diner's Bar

Jammer.

Ik keek deze film ook rond twee uur s'nachts en was toen super melig en heel erg moe.

Dit was ook mijn eerste Hitchcock film en gelukkig in kleur want heb een hekel aan zwart/wit.

Maar dit filmpje kwam blijkbaar niet zo goed over bij mij want het was heel slaapverwekkend en er zat nauwelijks gore in want ik dacht ook dat het een Horror was.

Vaak hou ik wel van Suspense zeker van Argento's werk ben ik een groot fan.

Voor nu een 0,5.

avatar van Mug

Mug

Horror hoeft niet gepaard te gaan met gore, wat een bekrompen visie. En sowieso, gore en Hitchcock, dat gaat niet samen...

avatar van mikey

mikey

.... en dat terwijl Argento Hitchcock zo hoog heeft zitten.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

En wellicht een eerlijke herziening wanneer je niet moe bent? Film verdient volle aandacht, en heeft het ook nodig om je rating wat op te krikken.

@Dick2008 Qua special effects?

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Dit is dus echt een filmpje die een herziening nodig heeft maar ik moet wel zeggen dat ik nooit zo fan ben geweest van klassieke films. Voor nu een 0,5..

Dat wordt een behoorlijke straf, als je een film die je zojuist beoordeeld hebt met het laagste van het laagste nog eens moet gaan herzien.

Als ik een 0,5 geef, dan is het over en sloes. Dan gaat de DVD de prullenbak in en wil ik er nooit meer iets over horen en al helemaal niks meer van zien!

dominion

Ik zal hem zo snel mogelijk gaan kijken maar ik was toen ook heel erg ziek en verkouden dus zal hem in een goede bui kijken op een vrije dag.

avatar van Boeikens

Boeikens

Voor nu een 0,5.

Iedereen zijn mening, maar hier slaag je de bal toch behoorlijk mis Dominion

avatar van Dk2008

Dk2008

Dat hoeft niet er zijn er wel meer met een heel lage stem. De horror van 1963 is iets anders dan hedendaagse horror/thrillerfilms.

Jessen0wnt schreef:

@Dick2008 Qua special effects?

Mee eens

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

De 0,5 staat er niet voor niets. Heb daar ook weinig tegen, het gaat meer om de argumentatie.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

dominion schreef:

Heel erg ziek en heel erg melig. Dat heb ik niet vaak samen.

dominion

Ik was ziek en dan rond drie uur s'nachts krijg ik snel een melige bui .

avatar van chevy93

chevy93

Dan slaap ik meestal.

avatar van Dk2008

Dk2008

Dk2008 schreef:

Verder vind ik dat de tand des tijds flink aan deze film heeft zitten knagen. De eerste keer vond ik hem spannend, nu toch wat gedateerd..

De eerste keer dat was van zo'n zwart wit toestel, dan zien die speciale effecten er heel anders uit dan tegenwoordig met breedbeeld, etc. Heb hem nog maar eens voor de derde keer bij de ZDF bekeken maar zal nu wel de laatste keer zijn.

De aanvallende vogels en dat zijn dan vaak de speciale effecten zijn ook niet het sterkste uit de film maar tussendoor zitten toch ook wel knappe opnamen, waarbij je kunt afvragen hoe Hitchcock dat allemaal voor mekaar heeft gekregen. Eigenlijk gaat door de kleuren wel het een en ander verloren, details van bloed, etc, iets wat van voordeel blijft bij Psycho. Film is trouwens ook wel wat aan de lange kant, waardoor vooral het begin nogal traag is. Verder toch heel mooie opnamen van het landschap en de vele vogels bij elkaar kraaien, meeuwen. Spannende momenten blijven geslaagd, want de manier waarop een dreiging wordt opgebouwd.dat kon Hitchcock toch heel goed. Natuurlijk zie ik ook wel allerlei fouten en vooral de bewegende beelden zijn ook niet altijd overtuigend, maar ach hou hem toch op 3.0.

avatar van Akron777

Akron777

Net gezien, interessante film. Helaas kon ik de suspense in deze film niet zozeer voelen, maar hij was wel zeer goed. Het laatste deel is echter toch best wel spannend. Het is gewoon bruut hoe die dieren te keer gaan. Ik heb zelf vogels, dus het is best wel een heftige gedachte wanneer die zo opgefokt in hun kooi zitten (doen ze namelijk wel eens als ze naar buiten willen). Ik denk dat ik de film het beste merk als ik morgen een aantal kraaien in de boom zie, of een meeuw van dicht bij met hun lange snavels. De gedachte is best wel creepy eigenlijk, kammer dat me de film niet meer zo wist te pakken. Desondanks geef ik hem toch het maximum, want ik heb er echt wel van genoten.

avatar van DaanVG

DaanVG

Gezien omdat deze mij werd aangeraden omdat ik meer hitchcock wou kijken, ik had al eerder vertigo en psycho gezien.

Deze deed 't toch niet echt voor mij, op sommige momenten was het wel heel spannend, maar daarna kakte het toch snel weer in.

een 3,5 van mij omdat het wel een goede film is, maar ik verloor mijn interesse op sommige momenten en dat vond ik jammer.

avatar van tiiim

tiiim

Wat een enorm frustrerend einde!

Niet m'n favoriete hitchcock, 3,5*

avatar van NightSpirit

NightSpirit

Geniale film, met de typische Hitchcock knipoog. Ik was me meer aan het concentreren op de karakters onderling dan op de vogels. Maar dat deerde me niet echt. Fijne rustige film om naar te kijken.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

dominion schreef:

Maar inmiddels weg bij MM. Ik hoop ook die superlage score...

avatar van Ste*

Ste*

• 2071 berichten

Niet de film die ik verwacht had te gaan zien. Dacht vantevoren dat hij in zwartwit zou zijn, veel mysterieuzer en wat meer 'arty'.
Vind het lastig om hem te beoordelen, omdat je rekening moet houden met het feit dat het een oudere film is. Vond hem traag op gang komen, lange scenes, lange gesprekken, overbodige elementen met losse eindjes, zoals het hele Laura-Mitch-Melanie verhaal, waar je heel wat van gaat verwachten, maar wat uiteindelijk nergens naartoe gaat.
Tja, en dan de birds. De aanvallen zijn erg knullig, ik vind het vreemd dat ze geluiden maken van krijsende katten, en dat het grootste deel van de tijd niemand gilt of dingen naar elkaar roept. De aanvallen verlopen in stilte. Weet niet of Hitchcock hier een bedoeling mee had, maar het krijgt zo wel een raar tintje mee, en niet goed raar.
Ook vreemd dat het verhaal van Melanie en Mitch, en Mitch' moeder, en de rest, allemaal weinig te maken hebben met the birds. Het is een verhaaltje op zich, wat, zoals ik al eerder zei, helemaal nergens naartoe gaat.
De film wordt gered door een aantal zeer mooie scenes, zoals de kraaien die langzaam het klimrek vullen terwijl op de achtergrond de kinderen zingen, en helemaal op het eind (eigenlijk het enige echt spannende gedeelte) met de honderden vogels op en rond het huis. Het open einde vind ik niet geslaagd in deze film. Juist een uitleg of iets had de film net iets extra's meegegeven,, zoals anderen ook al zeggen, het werkt niet in deze film.

Door de mooie scenes af en toe, 3*.

avatar van Rosicky

Rosicky

Erg fijne Hitch, die qua structuur wel wat wegheeft van voorganger Psycho. De scene bij de school is magistraal geregiseerd, echt Hitchcock op z'n best. De rest van de film is net wat minder maar nog steeds spannend, onderhoudend en na bijna 50 jaar best geloofwaardig.

avatar van Dee Al

Dee Al

Mooi staaltje werk van de 'Master of Suspense'. Hij weet de spanning echt goed op te bouwen en de vogels echt eng te maken. Je kunt gewoon niet ontkennen dat er een meester op dat gebied aan het werk is als je de scène ziet waarin de raven, onder begeleiding van een kinderliedje, zich bij de school verzamelen voor een aanval. Lekker spannend filmpje. Het gebrek aan special effects, waardoor het er soms nep uitziet, stoort helemaal niet. Er wordt goed in geacteerd Het einde is heel spannend. Er gebeurt niks, die vogels zitten er gewoon en staren maar toch is dat een van de engste momenten van de film. Het is geen meesterwerk a la Psycho of Rear Window, maar toch wel een goede Hitchcock, die in al die jaren nog niets aan spanning heeft afgedaan.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Deze film heb ik op TV gezien toen ik ongeveer 12 jaar oud was (in zwart-wit). Ik weet nog dat ik 'm erg boeiend en spannend vond, het maakte indruk. Ook vond ik de beelden heel mooi en contrastrijk. Ik zou 'm moeten herzien voor een waardering op dit moment, maar gezien de beleving die ik toen had moet het zeker een 3,5 zijn.

Wel jammer als door deze film mensen bang voor vogels zouden worden (daar heb ik wel eens over gehoord), want dat een vogel zo maar uit het niets een mens aanvalt is een zeldzaam gegeven. Ik hou zelf erg van deze prachtige dieren.

avatar van trebremmit

trebremmit

Alweer een Hitchcock de me niks doet, zal ik ooit nog een goede film van de man zien, ik denk het niet. Wederom vreselijk acteerwerk, matig camerawerk, ontzettend saaie shots met gezichten die niks uitstralen en een verhaal wat een uur lang maar niet op gang wil komen door een onnozel plot. Het enige mooie vond ik de laatste tien minuten waar Brenner de auto uit de schuur haalt, eindelijk eens iets bijzonders.

avatar van DragQueen

DragQueen

Toch een knappe film van Hitchcock. Die er zeker voor die tijd goed uitziet. Het camerawerk is zeer goed. De effecten zijn natuurlijk gedateerd, maar de film heeft zat sterke punten om dit te compenseren. 3,5 Ster.

avatar van ibendb

ibendb

Ook weer zo'n klassieker waarvan men zegt dat die goed is, maar eigenlijk wat tegenvalt.
Het concept is eens wat anders dan haaien en krokodillen. De sfeer is ook goed e n ik ben blij dat men voor een open einde gekozen heeft. Jammer dat het wat over the top is. Niet zó goed. 3*

avatar van lloydbarker

lloydbarker

Met moeite deze op veler aanraden, doch voor mij niet boeiende prent (uit)gekeken, wel kan ik me voorstellen dat in die tijd de speciale effecten geweldig waren, daarom een zesje.

avatar van El  Loco

El Loco

...And remember, the next scream you hear could be your own!

Ik had al een tijdje zin om nog eens een Hitchcock klassieker te zien en gisteren heb ik de daad maar bij het woord gevoegd. De eerste drie films – North By Northwest, Psycho en Vertigo waren serieuze voltreffers. Rear Window werd dan de vierde film en vond ik iets minder dan de andere drie en nu was het dus de beurt aan The Birds.

De film komt inderdaad vrij traag op gang en Hitchcock neemt wel erg ruim de tijd om sfeer te scheppen en zijn personages uit te diepen. Het duurt dan wel een tijdje vooraleer de eerste aanval effectief plaatsvindt, toch kon de rustige opbouw me zeker en vast genoeg boeien. De verschillende karakters worden erg goed uitgediept en bovendien weet Hitchcock de film erg sfeervol te maken met de beelden van het dorpje Bodega Bay. De verhaallijn tussen Melanie en Mitch Brenner is best wel leuk en interessant om te volgen, maar spannend is het tot hier nog niet. Pas vanaf de aanval tijdens het verjaardagsfeestje komt de film in een stroomversnelling en krijgen we de ene spannende scène na de andere. Vooral de scène waar Melanie op een bankje zit en achter haar een klimrek vol vogels zitten is erg creepy, maar ook de scènes waar de vogels via de schoorsteen naar binnen komen vliegen en de aanval op de kinderen zijn echt geweldig. Het enige minpunt, en eigenlijk wel een zwaar minpunt die ik bij The Birds heb, is toch wel het einde. Ergens had ik gehoopt dat we als kijker zouden te weten komen waarom al die vogels de mensen plots begonnen aan te vallen. Maar neen, de film eindigt met het gezinnetje en Melanie die naar San Fransisco vertrekken. Ik vond het nogal een onbevredigend einde en wat was er nu juist aan de hand met die vogels? En het wordt allemaal nog mysterieuzer wanneer die ornithologe in het restaurant vertelt dat het onmogelijk is wat er allemaal gebeurt. Een open einde kan af en toe wel goed werken, maar in dit geval had ik toch graag een bruikbare tip gekregen van Hitchcock.

Tippi Hedren is nu niet meteen een naam die me veel zegt, nu ja dat probleem heb ik wel vaker als ik oudere films zie, maar ze weet haar rol erg sterk neer te zetten. Melanie Daniels is op zich een vrij leuk personage, maar ze wordt dan ook erg sterk neergezet. Hitchcock weet altijd wel een leuke dame te selecteren voor de hoofdrol en ook hier is dat het geval met Tippi Hedren. Toch is het Grace Kelly in Rear Window die met straten voorsprong mijn favoriete actrice is uit Hitchcock’s films. Rod Taylor is opnieuw een onbekend persoon voor mij, maar ook hij zet een prima hoofdrol neer als Mitch Brenner. Ik betwijfel of beide acteurs ooit dit niveau hebben kunnen overstijgen, het zou in ieder geval geen schande zijn als het niet was. Alleen aan de bijrollen heb ik me vaak zitten te ergeren, vooral Jessica Tandy, de moeder van Mitch stelde zwaar teleur. En waarom moet Hitchcock altijd zo’n moedertype in zijn films hebben? Ook het zusje van Mitch haalde meermaals het bloed van onder mijn nagels. De enige goede bijrol is weggelegd voor het oude vrouwtje/ornithologe die plots komt opduiken in het restaurant.

Ik ben blij dat ik eindelijk nog eens een film van Hitchcock heb kunnen bewonderen. Dat The Birds iets minder gelauwerd is dan zijn magistraal kwartet – Psycho, Rear Window, North By Northwest en Vertigo kan ik ergens wel begrijpen. Toch heb ik me met deze film erg goed vermaakt en scoort hij voor mij zelfs beter dan Rear Window. Zo te zien is de film gebaseerd op een boek. Dan ga ik toch maar even de moeite doen om hem op te zoeken, omdat boekverfilmingen me nu eenmaal interesseren en in de hoop iets meer te weten te komen over het gedrag van de vogels.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Het is geen boek, maar een kort verhaal, waar de film op is gebaseerd.

Wat vond je zo storen aan de moeder van Mitch, El Loco?

avatar van El  Loco

El Loco

Vond haar personage gewoon overbodig en bovendien acteert ze matig.

avatar van bozzy

bozzy

aardige film maar geen toppertje mede door het zwakke einde daar had veel meer in gezeten.

het is zeker wel een film die je MOET gezien hebben tis een klassiekertje.