• 9.373.666 stemmen

Genre: Horror / Thriller

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Tippi Hedren, Rod Taylor en Jessica Tandy

Plot The Birds

"...and remember, the next scream you hear may be your own!"

Melanie Daniels is aan het winkelen in San Francisco als ze Mitch Brenner ontmoet, die op zoek is naar vogels als cadeau voor de verjaardag van zijn zus. Hij herkent Melanie, maar doet alsof hij haar voor een assistent verkoopster aanziet. Zij speelt het spel mee. Melanie besluit de vogels zelf te kopen en naar Bodega Bay te rijden, waar het verjaardagsfeest van Mitch z'n zus plaatsvindt. Daar wordt ze echter aangevallen door een zeemeeuw, wat het begin is van een aantal aanvallen van een steeds groter wordende groep vogels.

Melanie Daniels

Traveling Salesman at Diner's Bar

avatar van raymon

raymon

Tenshinhan schreef:

maar stiekem ben ik wel benieuwd naar hoe ze het argument van zo'n film als "The Birds''

Ik ook moet ik zeggen, kijken wat ze er van afbrengen. Waarschijnlijk word het een rar horror film met vogels die alles van lichamen afpikken....maar toch benieuwd.

avatar van Apster

Apster

Niet onaardig deze thriller met vogels, de spanning zit hem vooral in de stiltes. Geen muziek en enkel (haast buitenaardse) vogelgeluiden. De special effects vind ik nogal meevallen, met de meeste CGI van tegenwoordig lijkt het ook nog uit een XBox te rollen. Een van de beste scenes vind ik die in de kroeg waarbij Melanie belt en zich steeds meer mensen gaan bemoeien met de vogelzaak, tot het een groot groepsgesprek is geworden[/spoiler[. Erg mooi geschreven scene.

daviddoelen

Mijn favoriete Hitchcock-film; een hoop memorabele scenes en het einde behoort (naar mijn mening) tot één van de beste ooit.

avatar van mister blonde

mister blonde

Vooral het allerlaatste shot. Een van de mooiste ooit!

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

The Birds heeft vroeger erg veel indruk gemaakt... En ook in 2007 kan ik met gerust hart zeggen prima film van Hitchcock, zelfs een van de betere die ik tot nu toe van hem gezien heb. Wat minder plotgericht maar des temeer gericht op de sfeer en de suspense. Film ontwikkelt zich van luchtige flirt in de vogelwinkel, via odipeus complex naar vervolgens rare kronkel van moeder natuur die dan uiteindelijk in een soort van apocalyptische climax blijkt te exploderen.

Hitchcock's opbouw is uitermate subtiel en de vogels die altijd zo onschuldig en vredig door de hemel zweven verworden langzaam tot de meest vreselijkste demonen uit de onderwereld. De scenes waar de vogels en masse rondfladderen zijn uitermate "spooky" en dreigend (het speeltuintje ) ...En laten we niet vergeten zien er voor een film uit 1963 erg mooi uit. Of beter gezegt... zelfs in 2007 vind ik Hitchcock met zijn klassieke technieken vaak efficienter dan al die zielloze pixelmonstertjes die hollywood's computernerds te pas en te onpas te voorschijn toveren.

Verder moet gezegd worden dat Hitch, die ouwe snoeperd, oog had voor mooie en sterke vrouwen. Want ook in The Birds, staat de vrouw weer centraal en wat voor een! Tippi Hedren is een uitermate charmante verschijning en de man weet dat uitstekend in beeld te vangen.

The Birds goed voor 4*

avatar van Galantje0012

Galantje0012

haha. te denken dat er op ons schoolplein meeuwen zitten die ons gewoon volkakken

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Met een vogelvirusje erin....dat geeft pas echt suspense!

avatar van Fikret8

Fikret8

Ik zou hier wel eens een goede remake van willen zien.

Fikret8 schreef:

Ik zou hier wel eens een goede remake van willen zien.

Voor een remake zul je tot 2009 moeten wachten: http://imdb.com/title/tt0884788/

Heiligschennis als je het mij vraagt.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Als je het mij vraagt. Vond deze film tegenvallen. Bovendien lijkt het me tof om deze film met echt goede en mooie effecten te zien, daar kan ze namelijk wel wat extra kracht van krijgen.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Egoistico schreef:

Heiligschennis als je het mij vraagt.

Ging deze niet geregisseerd worden door Michael Bay?

daviddoelen

De film wordt wel geproduceerd door hem. Het is dus mogelijk dat hij hem ook gaat regisseren... God sta ons bij!

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Geweldige film alhoewel ik soms toch wel een beetje merk hoe verouderd de film is. Niet dat het daardoor een mindere film wordt maar andere Hitchcock-films vind ik nu nog steeds gruwelijk spannend en deze toch niet meer zo. Blijft wel een goede film uiteraard.

avatar van errr

errr

Gister voor het eerst gekeken. (mijn eerste Hitchcock film) Ik vond m echt geweldig, ik snap niet dat ik dit nooit eerder heb gekeken. ik heb echt het gevoel dat ik heel wat gemist heb, maar ja nog genoeg tijd dus Hitchcock here i come

avatar van wapper

wapper

Matige film, het eerste uur kon gemakkelijk ingekort worden naar een half uur, het 2de uur had een paar mooie scenes maar verder niks speciaals, zelf niet voor die tijd vind ik. En eigenlijk is het onderwerp al te belachelijk alleen al en totaal niet spannend, acteerprestaties waren ook belabberd.

avatar van Filmfreaker

Filmfreaker

Echt een goede Hitchcock film. Heel spannend.

4,5 sterren.

avatar van Larien

Larien

Gek dat ik deze nu pas opmerk ... met dank aan filmfreaker

Deze film heeft mijn zus letterlijk een fobie voor vogels bezorgd. Nog altijd even spannend als pakweg 25j geleden

avatar van amenmalek

amenmalek

Deze film krijg in 2009 een Michael Bay-remake... Ik ben benieuwd

avatar van Film Pegasus

Geen slechte film die uiteraard een klassieker is in z'n genre. De dreiging van de vogels is overtuigend en sterk weergegeven. Maar toch is het niet Hitchcock beste film. Het is bekend dat hij niet zo happig is om buiten te film, maar met een film over vogels geeft dat toch problemen. Visueel gaat het goed als de vogels klaar zitten en hun slag afwachten, maar bij de aanval komt het wat amateuristisch in beeld.

Ook het acteerwerk is niet echt om naar huis te schrijven. Het is regelmatig overacting en lijkt het hele gebeuren nogal geforceerd. Maar omdat Hitchcock toch de spanning kan opbouwen komt de film er zeer goed uit. Al bij al nog 3.5 *

avatar van niethie

niethie

amenmalek schreef:

Deze film krijg in 2009 een Michael Bay-remake... Ik ben benieuwd

en wat moet ik daar van verwachten? een vogel die een auto invliegt en een spectaculaire highway crash veroorzaakt bahhh. Niemand komt aan hitchcock's films dat doe je gewoon niet (en dan durven sommige mensen nog te beweren dat ze het uit respect doen), de goede man heeft zo ontzettend goed gevoel voor spanning en heeft vele succesvolle films gemaakt waarvan ik er eigelijk geen een van die ik zag slecht vond (misschien wel mijn favoriete regisseur allertijden). En daarbij komt ook nog eens kijken dat ik het heel erg jammer is dat de kinderen die geen interesse hebben in zulke oude films de remake weer gaan kijken hem geweldig vinden en hem allemaal 5 sterren gaan geven waarbij hitchcock's origineel op een lager gemiddelde gaat staan dan de remake, doodzonde als je het mij vraagt.

avatar van davidov

davidov

Na de film stond ik even buiten in het vondelpark. Ik hoorde een meeuw en betrapte mezelf er op dat ik het meteen een naar eng kut-beest vond waar ik uit de buurt van wil blijven. Nare schelle schreeuwen ook van zo'n beest.

Zegt denk ik genoeg over hoe sterk de film mij als kijker wist te betrekken. Nou moet ik zeggen dat ik de film bij vlagen niet erg interessant vond en nogal aan de trage kant (erg veel herhaling).

Dit was misschien wel DE film van hitchcock waar ik het meeste naar uit keek, helaas vind ik het tot nu toe een van zijn minderen.... 3.5*

avatar van Lucas1

Lucas1

Geweldige film, van het begin tot het eind genoten. Ga ik zeker nog vaker kijken. Sterk verhaal, sterke regie en ook het gebrek aan muziek was erg sterk.

Voorlopig 4**** sterren.

avatar van Norma

Norma

Voor het eerst gezien toen ik nog vrij klein was; die vogels bij die school maakten diepe indruk. Toch knap, dat zoveel jaar na dato mensen vaak nog steeds refereren aan deze film bij het zien van een zwerm vogels of een paar kraaien langs de kant van de weg...

Dit is tevens typisch zo'n film waarvan ik nog wel eens dacht " hoe liep hij nou ook alweer af?" En zodra ik hem dan weer gezien had wist ik weer precies waarom ik dat elke keer weer uit mijn geheugen blijk te wissen...

avatar van Spring 04

Spring 04

in 2009 een remake? waarom ? niemand kan het toch zo goed maken als Hitchcock himself

avatar van mikey

mikey

Spring 04 schreef:

Ik denk niet dat je moet letten op de artistieke motivatie, maar eerder de commerciele motivaties. Aan de andere kant moet je hier wel lef voor hebben. Resptttt hiervoor.

avatar van Friac

Friac

Ik blijf 'The Birds' een ontzettend fijne en mooie Hitchcock vinden. Ik heb begrepen dat relatief veel Hitchcockfanaten hem toch als een mindere film van de meester beschouwen (zelf heb ik nog te weinig Hitchcocks gezien om me tot die categorie te rekenen, al hou ik voorlopig wel van al zijn films die ik tot nu toe gezien heb).

Hij is natuurlijk anders qua opzet dan de 'doorsnee' Hitchcockfilm, maar alle ingrediënten voor een geslaagde thriller zijn aanwezig: een goed verhaal, goede suspense (aangevuld met enkele behoorlijk pittige scènes voor die tijd), mooie karakteruitwerking en fijne humor. De afwezigheid van muziek bij het grootste deel van de film heeft bovendien vreemd genoeg een enorm versterkend effect.

De film bevat enkele scènes die al sinds mijn eerste visie, ik moet toen een jaar of 8 geweest zijn, op mijn oogvlies gebrand zijn. Zo is het moment waarop Melanie naast de school wacht terwijl achter haar de kraaien neerstrijken op de speeltuigen keer op keer een waar kippevelmoment dat werkelijk magistraal opgebouwd wordt.

'The Birds' weet voor de volle twee uur te boeien en slaagt erin om bijzonder weinig irritatie op te wekken. Integendeel: alles lijkt goed uitgewerkt te zijn, met op het juiste moment een lach en op het juiste moment een kramp.

avatar van niethie

niethie

Een van hitchcock's bekendste en hoogst gewaardeerde film en ik snap het helemaal, deze film zag ik voor het eerst op sinterklaas avond toen ik elf was en vond hem toen erg scary en was er erg van onder de indruk, ik vroeg toen aan mijn ouders met wie ik hem keek 'hoe heet deze film ze zeiden the birds van alfred hitchcock, ik had toen natuurlijk nog geen idee wie dat was dus ik dacht bij mezelf het zal wel, jaren later zag ik de film weer terug nu wist ik echter wel wie hitchcock was en had al meer van zijn films gezien en wou ik er zo snel mogenlijk meer zien.

En deze film blijft hoe vaak je hem ook kijkt geweldig neem nou bijvoorbeeld die effecten met die vogels die zagen er voor zijn tijd zo ontzettend mooi uit (daar kan geen cgi bovenop).

Ook is de film zoals we van hitchcock kunne verwachten ontzettend spannend je zit op sommige stukjes dan ook op het puntje van je stoel te kijken, ook de zenuwslopende score draagt hier zijn steentje aan bij.

Daarnaast is het verhaal voor zijn tijd behoorlijk origineel, ik bedoel je moest in die tijd wel goed nagedacht hebben om met zo'n plot te komen, in dat opzicht hebben we een hoop aan the birds te danken want hierna werden talloze regisseurs geinspireerd om soortgelijke films te maken waarin een dier/dieren de boosdoender waren.

Kortom als je ooit benieuwt bent naar de films van hitchcock begin dan met deze het is simpelweg niet zijn beste maar wel zijn meest toegankelijke. 4 sterren

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

redelijk goeie film maar kan niet tippen aan psycho

avatar van nachtvlinder

nachtvlinder

kan m.i. de tand des tijds niet echt doorstaan. te langzaam, te onecht, het moet allemaal alleen van de acteurs maar dat red het in deze tijd toch niet helemaal vind ik, soms zijn het gewoon aardige duifjes en alleen angst op zich is heel erg overdreven om je zo door te laten meeslepen.

avatar van klute89

klute89

Een prachtige en spannende film, ook de vogels zijn mooi weergegeven in de film, ik heb gelezen dat er in 2009 een remake van gemaakt zal worden wat echt schandalig is! Die agressieve remakes cirkelen altijd boven de orginele films om er hun prooi uit te kiezen. Nog iets, remakes halen nooit de sfeer die het orgineel heeft, dus in dat opzicht zijn de remakes al bij voorbaat mislukt!

Al is de film nog zo gedateerd, maar de sfeer goed is, is het voor mij een goede film.