Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: Tippi Hedren, Rod Taylor en Jessica Tandy
Vrijdag 13 februari in één bioscoop (The Hague)
Plot The Birds
"...and remember, the next scream you hear may be your own!"
Melanie Daniels is aan het winkelen in San Francisco als ze Mitch Brenner ontmoet, die op zoek is naar vogels als cadeau voor de verjaardag van zijn zus. Hij herkent Melanie, maar doet alsof hij haar voor een assistent verkoopster aanziet. Zij speelt het spel mee. Melanie besluit de vogels zelf te kopen en naar Bodega Bay te rijden, waar het verjaardagsfeest van Mitch z'n zus plaatsvindt. Daar wordt ze echter aangevallen door een zeemeeuw, wat het begin is van een aantal aanvallen van een steeds groter wordende groep vogels.
Melanie Daniels
Mrs. MacGruder
Deke Carter
Traveling Salesman at Diner's Bar
raymon
maar stiekem ben ik wel benieuwd naar hoe ze het argument van zo'n film als "The Birds''
Ik ook moet ik zeggen, kijken wat ze er van afbrengen. Waarschijnlijk word het een rar horror film met vogels die alles van lichamen afpikken....maar toch benieuwd.
Apster
Niet onaardig deze thriller met vogels, de spanning zit hem vooral in de stiltes. Geen muziek en enkel (haast buitenaardse) vogelgeluiden. De special effects vind ik nogal meevallen, met de meeste CGI van tegenwoordig lijkt het ook nog uit een XBox te rollen. Een van de beste scenes vind ik die in de kroeg waarbij Melanie belt en zich steeds meer mensen gaan bemoeien met de vogelzaak, tot het een groot groepsgesprek is geworden[/spoiler[. Erg mooi geschreven scene.
daviddoelen
Mijn favoriete Hitchcock-film; een hoop memorabele scenes en het einde behoort (naar mijn mening) tot één van de beste ooit.
Madecineman (moderator films)
The Birds heeft vroeger erg veel indruk gemaakt... En ook in 2007 kan ik met gerust hart zeggen prima film van Hitchcock, zelfs een van de betere die ik tot nu toe van hem gezien heb. Wat minder plotgericht maar des temeer gericht op de sfeer en de suspense. Film ontwikkelt zich van luchtige flirt in de vogelwinkel, via odipeus complex naar vervolgens rare kronkel van moeder natuur die dan uiteindelijk in een soort van apocalyptische climax blijkt te exploderen.
Hitchcock's opbouw is uitermate subtiel en de vogels die altijd zo onschuldig en vredig door de hemel zweven verworden langzaam tot de meest vreselijkste demonen uit de onderwereld. De scenes waar de vogels en masse rondfladderen zijn uitermate "spooky" en dreigend (het speeltuintje
) ...En laten we niet vergeten zien er voor een film uit 1963 erg mooi uit. Of beter gezegt... zelfs in 2007 vind ik Hitchcock met zijn klassieke technieken vaak efficienter dan al die zielloze pixelmonstertjes die hollywood's computernerds te pas en te onpas te voorschijn toveren.
Verder moet gezegd worden dat Hitch, die ouwe snoeperd, oog had voor mooie en sterke vrouwen. Want ook in The Birds, staat de vrouw weer centraal en wat voor een! Tippi Hedren is een uitermate charmante verschijning en de man weet dat uitstekend in beeld te vangen.
The Birds goed voor 4*
Galantje0012
haha. te denken dat er op ons schoolplein meeuwen zitten die ons gewoon volkakken
NarcissusBladsp.
Met een vogelvirusje erin....dat geeft pas echt suspense!
daviddoelen
Ik zou hier wel eens een goede remake van willen zien.
Voor een remake zul je tot 2009 moeten wachten: http://imdb.com/title/tt0884788/
Heiligschennis als je het mij vraagt.
thomzi50
- 1991 berichten
Als je het mij vraagt. Vond deze film tegenvallen. Bovendien lijkt het me tof om deze film met echt goede en mooie effecten te zien, daar kan ze namelijk wel wat extra kracht van krijgen.
Pieter Montana
Heiligschennis als je het mij vraagt.
Ging deze niet geregisseerd worden door Michael Bay?
daviddoelen
De film wordt wel geproduceerd door hem. Het is dus mogelijk dat hij hem ook gaat regisseren... God sta ons bij!
Mr_White
- 2067 berichten
Geweldige film alhoewel ik soms toch wel een beetje merk hoe verouderd de film is. Niet dat het daardoor een mindere film wordt maar andere Hitchcock-films vind ik nu nog steeds gruwelijk spannend en deze toch niet meer zo. Blijft wel een goede film uiteraard.
errr
Gister voor het eerst gekeken. (mijn eerste Hitchcock film) Ik vond m echt geweldig, ik snap niet dat ik dit nooit eerder heb gekeken. ik heb echt het gevoel dat ik heel wat gemist heb, maar ja nog genoeg tijd dus Hitchcock here i come
wapper
Matige film, het eerste uur kon gemakkelijk ingekort worden naar een half uur, het 2de uur had een paar mooie scenes maar verder niks speciaals, zelf niet voor die tijd vind ik. En eigenlijk is het onderwerp al te belachelijk alleen al en totaal niet spannend, acteerprestaties waren ook belabberd.
Larien
Gek dat ik deze nu pas opmerk ... met dank aan filmfreaker
Deze film heeft mijn zus letterlijk een fobie voor vogels bezorgd. Nog altijd even spannend als pakweg 25j geleden
amenmalek
Deze film krijg in 2009 een Michael Bay-remake... Ik ben benieuwd
Geen slechte film die uiteraard een klassieker is in z'n genre. De dreiging van de vogels is overtuigend en sterk weergegeven. Maar toch is het niet Hitchcock beste film. Het is bekend dat hij niet zo happig is om buiten te film, maar met een film over vogels geeft dat toch problemen. Visueel gaat het goed als de vogels klaar zitten en hun slag afwachten, maar bij de aanval komt het wat amateuristisch in beeld.
Ook het acteerwerk is niet echt om naar huis te schrijven. Het is regelmatig overacting en lijkt het hele gebeuren nogal geforceerd. Maar omdat Hitchcock toch de spanning kan opbouwen komt de film er zeer goed uit. Al bij al nog 3.5 *
niethie
Deze film krijg in 2009 een Michael Bay-remake... Ik ben benieuwd
en wat moet ik daar van verwachten? een vogel die een auto invliegt en een spectaculaire highway crash veroorzaakt bahhh. Niemand komt aan hitchcock's films dat doe je gewoon niet (en dan durven sommige mensen nog te beweren dat ze het uit respect doen), de goede man heeft zo ontzettend goed gevoel voor spanning en heeft vele succesvolle films gemaakt waarvan ik er eigelijk geen een van die ik zag slecht vond (misschien wel mijn favoriete regisseur allertijden). En daarbij komt ook nog eens kijken dat ik het heel erg jammer is dat de kinderen die geen interesse hebben in zulke oude films de remake weer gaan kijken hem geweldig vinden en hem allemaal 5 sterren gaan geven waarbij hitchcock's origineel op een lager gemiddelde gaat staan dan de remake, doodzonde als je het mij vraagt.
davidov
Na de film stond ik even buiten in het vondelpark. Ik hoorde een meeuw en betrapte mezelf er op dat ik het meteen een naar eng kut-beest vond waar ik uit de buurt van wil blijven. Nare schelle schreeuwen ook van zo'n beest.
Zegt denk ik genoeg over hoe sterk de film mij als kijker wist te betrekken. Nou moet ik zeggen dat ik de film bij vlagen niet erg interessant vond en nogal aan de trage kant (erg veel herhaling).
Dit was misschien wel DE film van hitchcock waar ik het meeste naar uit keek, helaas vind ik het tot nu toe een van zijn minderen.... 3.5*
Lucas1
Geweldige film, van het begin tot het eind genoten. Ga ik zeker nog vaker kijken. Sterk verhaal, sterke regie en ook het gebrek aan muziek was erg sterk.
Voorlopig 4**** sterren.
Norma
Voor het eerst gezien toen ik nog vrij klein was; die vogels bij die school maakten diepe indruk. Toch knap, dat zoveel jaar na dato mensen vaak nog steeds refereren aan deze film bij het zien van een zwerm vogels of een paar kraaien langs de kant van de weg...
Dit is tevens typisch zo'n film waarvan ik nog wel eens dacht " hoe liep hij nou ook alweer af?" En zodra ik hem dan weer gezien had wist ik weer precies waarom ik dat elke keer weer uit mijn geheugen blijk te wissen...

Spring 04
in 2009 een remake?
waarom
? niemand kan het toch zo goed maken als Hitchcock himself
mikey
in 2009 een remake?
waarom
? niemand kan het toch zo goed maken als Hitchcock himself
Aan de andere kant moet je hier wel lef voor hebben. Resptttt hiervoor.
Friac
Ik blijf 'The Birds' een ontzettend fijne en mooie Hitchcock vinden. Ik heb begrepen dat relatief veel Hitchcockfanaten hem toch als een mindere film van de meester beschouwen (zelf heb ik nog te weinig Hitchcocks gezien om me tot die categorie te rekenen, al hou ik voorlopig wel van al zijn films die ik tot nu toe gezien heb).
Hij is natuurlijk anders qua opzet dan de 'doorsnee' Hitchcockfilm, maar alle ingrediënten voor een geslaagde thriller zijn aanwezig: een goed verhaal, goede suspense (aangevuld met enkele behoorlijk pittige scènes voor die tijd), mooie karakteruitwerking en fijne humor. De afwezigheid van muziek bij het grootste deel van de film heeft bovendien vreemd genoeg een enorm versterkend effect.
De film bevat enkele scènes die al sinds mijn eerste visie, ik moet toen een jaar of 8 geweest zijn, op mijn oogvlies gebrand zijn. Zo is het moment waarop Melanie naast de school wacht terwijl achter haar de kraaien neerstrijken op de speeltuigen keer op keer een waar kippevelmoment dat werkelijk magistraal opgebouwd wordt.
'The Birds' weet voor de volle twee uur te boeien en slaagt erin om bijzonder weinig irritatie op te wekken. Integendeel: alles lijkt goed uitgewerkt te zijn, met op het juiste moment een lach en op het juiste moment een kramp.
niethie
Een van hitchcock's bekendste en hoogst gewaardeerde film en ik snap het helemaal, deze film zag ik voor het eerst op sinterklaas avond toen ik elf was en vond hem toen erg scary en was er erg van onder de indruk, ik vroeg toen aan mijn ouders met wie ik hem keek 'hoe heet deze film ze zeiden the birds van alfred hitchcock, ik had toen natuurlijk nog geen idee wie dat was dus ik dacht bij mezelf het zal wel, jaren later zag ik de film weer terug nu wist ik echter wel wie hitchcock was en had al meer van zijn films gezien en wou ik er zo snel mogenlijk meer zien.
En deze film blijft hoe vaak je hem ook kijkt geweldig neem nou bijvoorbeeld die effecten met die vogels die zagen er voor zijn tijd zo ontzettend mooi uit (daar kan geen cgi bovenop).
Ook is de film zoals we van hitchcock kunne verwachten ontzettend spannend je zit op sommige stukjes dan ook op het puntje van je stoel te kijken, ook de zenuwslopende score draagt hier zijn steentje aan bij.
Daarnaast is het verhaal voor zijn tijd behoorlijk origineel, ik bedoel je moest in die tijd wel goed nagedacht hebben om met zo'n plot te komen, in dat opzicht hebben we een hoop aan the birds te danken want hierna werden talloze regisseurs geinspireerd om soortgelijke films te maken waarin een dier/dieren de boosdoender waren.
Kortom als je ooit benieuwt bent naar de films van hitchcock begin dan met deze het is simpelweg niet zijn beste maar wel zijn meest toegankelijke. 4 sterren
nachtvlinder
kan m.i. de tand des tijds niet echt doorstaan. te langzaam, te onecht, het moet allemaal alleen van de acteurs maar dat red het in deze tijd toch niet helemaal vind ik, soms zijn het gewoon aardige duifjes en alleen angst op zich is heel erg overdreven om je zo door te laten meeslepen.
klute89
Een prachtige en spannende film, ook de vogels zijn mooi weergegeven in de film, ik heb gelezen dat er in 2009 een remake van gemaakt zal worden wat echt schandalig is!
Die agressieve remakes cirkelen altijd boven de orginele films om er hun prooi uit te kiezen. Nog iets, remakes halen nooit de sfeer die het orgineel heeft, dus in dat opzicht zijn de remakes al bij voorbaat mislukt!
Al is de film nog zo gedateerd, maar de sfeer goed is, is het voor mij een goede film.

The Birds II: Land's End

Pather Panchali
Drama, 1955

Una Vita Difficile
Drama / Komedie, 1961
pet shopseclusionspeelplaatsseagullfireplacebird attack socialitegebaseerd op een kort verhaalpractical joke schoolteacherlovebird shopkeeperunsolved mysteryschoolhouse pre-unix