Divergent (2014)
Releasedatum: 3 april 2014
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Divergent
"What makes you different makes you dangerous."
Het verhaal speelt zich af in het futuristische Chicago. Beatrice (Shailene Woodley) is een van de vele tieners die op haar 16e uit een van de vijf groeperingen moet kiezen waarin de stad is verdeeld: oprechtheid, onverschrokkenheid, eruditie, vriendschap en zelfverloochening. Uit een test moet blijken welke het beste bij haar past. Beatrice maakt aan de hand van de test haar keuze en krijgt in haar gekozen fractie te maken met een heftige inwijding, die het uiterste van haar vraagt. Maar niet alleen van haar. De concurrentie is groot. Wie zal het halen en wie wordt voor eeuwig verbannen?
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Divergent (BoekMeter)
Andrew Prior
Marcus Eaton
Jeanine Matthews
tbouwh
(tenzij zij weer meespeelt natuurlijk
Tuurlijk, ze is niet voor niets de hoofdrolspeelster
christian
Zal wel weer een deel 2 komen om nog te cashen. Alleen of dat de moeite waar is... (tenzij zij weer meespeelt natuurlijk
Matig.
Er komt de komende 3 jaar nog 3 vervolgfilms uit. Ik hoop ook dat het niveau wat hoger wordt dan het eerste deel.
ikkegoemikke
˝The future belongs to those who know where they belong.˝
˝Divergent¨. Een film waar reikhalzend naar uitgekeken werd, waar een heleboel heisa over werd gemaakt en gedoemd was om een mega-succes te worden in de cinemazalen zoals ˝Guardians of the Galaxy˝. Het enige verschil met deze laatste is dat deze film van Marvel wel origineel en verfrissend is, en tevens een unieke sfeer uitstraalt. ˝Divergent˝is de zoveelste verfilming van een jeugdboek, geschreven door de vijfentwintig jarige Veronica Roth, waarvan men hoopt dat het weer riant wat geld zal opleveren naar voorbeeld van ˝Twilight˝ en ˝The Hunger Games˝ en naderhand de merchandising nog jarenlang de jeugdige aanhang kan uitmelken. Toegegeven, ik had ook een goed gevoel over deze film en was benieuwd hoe deze film zou uitdraaien. Dat goed gevoel smolt pakweg na 45 minuten weg als sneeuw voor de zon. Toen kwam ik al tot de conclusie dat het weer een tienermeisjes film was, voorzien van alle oudbakken verhaallijnen en banale trivialiteiten die wel indruk zou maken op een jeugdig naïef publiek. Met andere woorden weeral een fragiel individu dat uiteindelijk uitgroeit tot een heldin en, hoe verrassend, de maatschappij redt van een totale ondergang. Zucht. Dat is inderdaad voor de verandering eens heel iets anders en vreselijk vernieuwend.
We bevinden ons in de verre onbepaalde toekomst in een door een enorme metalen muur afgeschermd post-apocalyptisch Chicago. Een half vervallen stad die een niet nader omschreven oorlog heeft overleefd. De maatschappij is onderverdeeld in verschillende facties die van elkaar onderscheiden worden door hun kleur, klederdracht , maar voornamelijk door hun karaktertrekken en persoonlijkheid. Er zijn 5 groepen : Abnegation (niet egoistisch), Amity ( vredelievend), Candor (eerlijk), Dauntless (moedig) en Erudite (intelligent). Op 16 jarige leeftijd moet iedereen een test ondergaan waarna men de uitslag ofwel blindelings volgt (daar men toch meestal in dezelfde factie terechtkomt waar je ouders zich in bevinden) of je gaat dwars tegen deze uitkomst in en kiest voor een andere factie (en verliest de toekomstige band met je verwanten). Beatrice Prior, de gedoodverfde heldin, krijgt te horen dat haar test uitwijst dat ze in meer facties thuishoort en dus eigenlijk een beetje van de middelmaat afwijkt. Ze krijgt het stempel ˝Divergent¨ mee. Blijkbaar iets wat niemand mag weten. Ze voelt zich van meet af aan een parasiet. Tijdens de ceremonie kiest ze resoluut voor Dauntless, die ze al vereerde sinds haar jeugdjaren.
Zoals ik al eerder vermelde, waren de eerste 45 minuten boeiend. Een uiteenzetting over de huidige situatie met prachtopnames van het halvelings tot puin herschapen Chicago. Ik vroeg me alleen af waarom ze dat Chicago niet ondertussen helemaal hadden kunnen renoveren, sinds ze toch van die hypermoderne uit glas en ijzer bestaande gebouwen konden construeren. Of waren deze half weggeschoten torengebouwen het onderkomen voor diegenen die tot geen enkele klasse behoren ? Whatever. Ook de kanttekening en de beschrijving van de verschillende facties werd mooi in beeld gebracht. Het ging zelfs een bepaald moment een sociaalpolitieke richting uit. Maar alras kwamen daar de vergelijkingspunten met andere verfilmde jeugdboeken aan.
Ik vrees echter in herhaling te vallen en denk niet dat ik nieuwe originele bevindingen zal onthullen. Inderdaad is het systeem van de facties redelijk te vergelijken met ˝The Hunger Games¨. Katniss werd een symbool van bevrijding en hoop in ¨The Hunger Games¨. Ik veronderstel dat die rol ook weggelegd is voor Beatrice (Ik kan hopeloos fout zitten daar ik de boeken nooit gelezen heb). De ceremonie is te vergelijken met deze uit Harry Potter.Alleen moeten ze hier geen pratende verfromfraaide punthoed op hun hoofd plaatsen. Juist zoals Melanie in ˝The Host˝ een rebellerende tiener is, die hopeloos verwikkeld raakt in een kalverliefde-affaire, kan je dat hier ook verwachten. Toch één positief punt. Het is verreweg beter dan ˝Beautiful Creatures¨, en steekt torenhoog boven ˝The Mortel Instruments˝ uit. En wil je een futuristische film kijken, waarbij er ook een onderscheid tussen bepaalde klassen wordt gemaakt en er ook een soort vrijheidsstrijd losbreekt, dan raad ik je ˝Snowpiercer˝ toch eerder aan. Maar ja, daar ontbreekt het echter een beetje aan echte romantiek en is het agressief en gewelddadig niveau toch een beetje hoger. Niet voor tere romantische zielen dus.
De initiële fase dat Tris eropuit trekt met de joelende bende van Dauntless die al klimmend en balancerend over bruggen door de stad dwalen en op voortdenderende treinen springen en naderhand er terug uitspringen op platte daken (ja gewoon opstappen en afstappen aan een perron is niet besteed aan deze waaghalzen) is nog genietbaar. Zelfs de competitie die ze moeten ondergaan en de onderlinge concurrentie die er ontstaat is nog aanvaardbaar. Maar uiteindelijk vond ik het ook maar een barbaarse en wrede factie die zonder weerga de nieuwelingen, die toch uiteindelijk voor hun gekozen hebben, zonder boe of ba de maatschappij insturen als ze niet slagen. Soit, het moment dat er een lichte chemie ontstaat tussen Four en Tris ging het voor mij sterk bergaf en werd het allemaal een beetje te voorspelbaar. Het ˝Beverly Hills 90210¨ niveau werd zonder probleem geëvenaard met blitse,knappe hoofdrolspelers en feel-good momenten. Het zal niet lang meer duren en de merchandising machine zal weer op gang komen en worden we overstelpt met allerhande snuisterijen en hebbedingetjes. De volgende jaren zullen weer gevuld zijn met Barbie-toestanden,Tv-feuilletons,PC Games en modegrillen die gerelateerd zijn aan ˝Divergent¨.
Shailene Woodley is geknipt voor deze rol en straalt een charisma en fragiliteit uit waardoor haar toekomst als tieneridool ook wel gegarandeerd wordt. Ze zal hetzelfde traject van rijzende ster afleggen juist zoals Jennifer Lawrence en Emma Watson. Het is alleen afwachten of haar toekomstige acteerprestaties het filmpubliek zullen bekoren. Theo James heeft zijn uiterlijk mee en zal dan ook garant staan voor het hoge smelt-gehalte bij de gemiddelde bakvis die naderhand zwevend naar huis terugkeren. Zijn stoerheid is wel niet van lange duur en voor je het weet beschermt hij Tris als een echte moederkloek en begeeft hij zich op het kleffe en melige romantische pad. Van alle lotgenoten van Tris blijft me alleen de rol van Miles Teller als de vreselijke enerverende Peter bij. Als ik zijn vertolking bekijk in ˝The Awkward Moment˝ dan twijfel ik er niet aan dat dit irritante een persoonlijke karaktertrek is van hem. Kate Winslet slaagde er dan weer in om hooghartig en minachtend over te komen in de voor de rest niet echt indrukwekkende rol.
Uiteindelijk is ˝Divergent˝ een puberverhaaltje met een teleurstellend voorspelbaar plot. Ik veronderstel dat het vervolg hierop,zoals bij ˝The Hunger Games˝, een overgangsfilm zal zijn die nog minder zal bijdragen, en dus ga ik me zelfs niet de moeite troosten om deze te bekijken. Ondanks de soms wel uiterst professioneel uitgewerkte actiescènes, voelt het allemaal zo nep aan als de aangebrachte tatoeages.
shortmen
Redelijk leuke film om gewoon bij weg te kijken en niet teveel na te denken.
Vind het jammer dat de film wat losse eindjes.
Ook mij deed de film doen denken aan de hunger games. Kortom verwacht geen hersenkraker met een superplot, maar gewoon een lekkere wegkijkfilm.
DragQueen
Vermakelijke Film, met een leuk gebracht verhaal. Ook wordt er prima geacteerd door de cast. De film doet denken aan The Hunger Games, maar toch met een eigen draai. 3,5 Ster.
nachtraafje
Het genre sci-fi begin ik steeds meer te waarderen dankzij dit soort films
Montorsi
Tsja.. ik heb begrepen dat het een boekverfilming is, maar je kunt het moeilijk los zien films als The Hunger Games, die ook al niet bepaald origineel zijn. Een totalitair, futuristisch wereld na een grote oorlog, waarin bepaalde delen van de maatschappij primitiever zijn dan de ander, waarin een jong meisje tegen haar eigen en ieders verrassing opstaat tegen de heerser, inclusief de nodige romantiek links en rechts. Eigenlijk is het gewoon precies hetzelfde allemaal.
De film zelf dan, die is redelijk 13 in een dozijn te noemen. De maatschappij klinkt redelijk absurd en voelt eigenlijk nergens doordacht aan. Het lijkt mij dat je in het uitoefenen van bepaalde beroepen niet om verschillende uiteenlopende eigenschappen heen kunt. Nu moet je het misschien niet zo serieus nemen allemaal, maar de film zelf is dat qua toon wel.
De problemen ontstaan wanneer mensen niet in een categorie ingedeeld kunnen worden. De film maakt eigenlijk amper duidelijk wat daar nu zo erg aan is, maar het komt er op neer dat deze 'divergents' niet makkelijk te controleren zijn. Het blijft in ieder geval allemaal nogal vaag en wordt eigenlijk nauwelijks toegelicht.
Verder is het allemaal redelijk, cheesy, braaf en voorspelbaar, maar zonder dat het nou echt stoort. Ook de soundtrack en het visuele aspect zijn nogal zouteloos. Tot slotte hadden ze wel stevig mogen snijden, want 2 uur 20 minuten is drie kwartier te lang. Eigenlijk gebeurde er ook lang veel te weinig om de speelduur te kunnen verantwoorden.
Zo blijft er staan dat het duidelijk een young adult doelgroep dient aan te spreken en dat ik daarmee waarschijnlijk niet de beste beoordelaar ben in deze, maar ik vond het allemaal niet heel sterk. Sci-fi verveelt me per definitie niet snel, maar daar blijft het wel bij.
skipy05
Erg goede film. Ik had het niet verwacht. Als je The Hunger Games goed vind zal je deze ook wel goed vinden. Ongeveer het zelfde maar toch anders.
Verhaal was goed. Mocht wel iets duidelijker uitgelegd worden. Het is iets wat te rap afgeraasd.
Ik hou toch van die films in dit genre van de iets langere speelduur.
Shailene Woodley vond ik toch wel goed spelen. De 1ste keer dat ik ze bezig zie.
jumpstylemovie
Beetje zoals de Hunger Games films maar dan niet compleet kut.
Dit vond ik nou een leuke avontuurfilm. Lekker tempo, beetje rennen en shit. Shailene Woods is een van de knapste actrices van het moment. Erg fijn om 139 minuten naar te kijken. Er zitten wel gigantisch veel clichés in maar het maakte me niet uit.
Brabants
Lekkere wegkijker met een interessant en boeiend plot. Dat het verhaal wat sappig overkomt doet niets af aan de film en is eigenlijk inherent aan producties die gebaseerd zijn op romans. Het verhaal blijft toch jammer genoeg behoorlijk lang hangen in het inwijdingsverhaal. De totstandkoming van het futuristische Chicago lijkt een minstens zo fascinerende voedingsbodem en had veel ruimte kunnen bieden voor een groots verhaal. Echter blijkt dit inferieur aan de rest en blijft het plot hierdoor toch enigszins oppervlakkig qua uitwerking.
MadMekx
Ik ken de boeken etc niet. Heb hem gewoon opgezet zonder idee.
Heb me vermaakt. De jonge actrice doet het goed. En mijn vriendin zag de hoofdacteur helemaal zitten.
Vergelijkbaar met de Hunger Games maar dan wel een beter verhaal. (Bij de Hunger Games komt het neer op het 'Battle Royale' gevecht tussen de kids).
Zal het vervolg zeker kijken.
Re73
Inderdaad vergelijkbaar met de Hungergames, Al is hier het tempo beter.
Interessant concept, helaas vond ik het verhaal naar het einde toe wat minder. maar een ruime 8 dus 4 sterren voor mij.
miko132
Jezus wat een slechte film! Een aftreksel van the hungergames gecombineerd met twilight saga. niet kijken! ik dacht dat een steven sigal video kijken erg was maar dit brengt alles in perspectief. Ik snap ook echt niet hoe de mensen hier zo positief over deze ramp kunnen zijn?!
grandpa
Omdat het toch regende.... grandma vond de film (en ja, hem ook) geweldig, op het randje van d'r stoel zat ze soms zelf en gaf de film een 10 ik een 2 dus 12 punten delen door 2 komen we op 3 ***. eerlijk is eerlijk.
what is truth
Dit is toch echt een goede film, met een goede opbouw. En een goede diepere boodschap. Wilde bijna 5 sterren geven.
catdog
- 2026 stemmen
Leuk tussendoortje.
Want dat is Divergent. Niets meer. Niets minder. Het verhaaltje is niet origineel en leent van verscheidene andere films. Is niet erg, alleen de verassing is er nu een beetje af waardoor het op sommige punten van de film doorbijten is.
Dit ligt ook deels aan het feit dat de invulling niet erg origineel is. Met de futuristische en vervallen setting van Chicago had veel meer gedaan kunnen worden en ik begrijp ook niet waarom de ene groep er "luxer" voorzat dan de ander. Ik begrijp goed dat de ene groep de mogelijkheden bezit om druk uit te oefenen op de andere maar de groep van onze hoofdrolspelers leefden wel heel erg primitief en ik zag daar de motivatie niet echt achter.
De karakters worden vrij matig uitgewerkt. Tris' haar relatie met haar familie en vrienden moeten we maar nemen omdat we het zien gebeuren maar ik voel nergens dat er echt een band zit. Ik neem aan dat dit in het boek beter verteld zal zijn. Wel kent de film goed gecaste spelers die dit aspect enigszins doen verbleken. Theo James, als male lead, weet een mooie combinatie van charme en stoerheid te vinden en Shailene Woodley, die ik al in het oog hield na haar rol in The Descendants, kan de film prima dragen. Een scene waarbij ze haar moeder verliest, komt toch aardig over, ook al zou het me geen hol hoeven uitmaken. Kan zich prima meten met een Jennifer Lawrence. Miles Teller is natuurlijk perfect gecast als "gast die je niet kan uitstaan" want dat heeft hij natuurlijk al van zichzelf mee. Kon lekker zichzelf blijven. Kate Winslet staat ook haar mannetje in de film. Jammer dat haar personage zo enorm zwak is uitgewerkt. Gelukkig is Kate als actrice ervaren genoeg om hiermee te werken en toch een overtuigende prestatie neer te zetten.
Zonder enige kennis de film ingaan werkt prettig want je weet soms op bepaalde punten toch niet compleet waar de film nou aan het heendraaien is. De grote lijnen vallen natuurlijk wel uit te leggen en de film vervalt al snel in een Hunger Games spin-off, maar geen voorkennis laat nog enige spanning over aan het concept van de zogeheten "divergents".
De actiescenes, alhoewel schaars, zien er ook prima uit. Goed te volgen en niet al te schokkerig, zoals ze dat in Hunger Games soms wel konden zijn. Toch overtuigt die laatstgenoemde film iets meer als deze Divergent. Misschien omdat het allemaal wel heel erg op elkaar lijkt, niet alleen qua verhaal of personages, maar ook qua vertelling en opbouw. Niet kwalijk, het is immers een eerste deel en er kan nog een hoop gebeuren. Alleen blijf je na de film toch met een gevoel achter van: 'was dit het'? 140 minuten vlogen voorbij maar daarin gebeurde niet bar veel. Maar een lekkere wegkijker is Divergent zeker.
De potentie is er. Het voelt nu nog aan als een jonger zusje van The Hunger Games, dus liefhebbers van die film zullen deze film zeker gaan waarderen, maar er is potentie om hier een betere franchise van te maken. Het concept leent zich om nog wat leuke elementen toe te voegen in de volgende delen, de actie is prima, de leuke cast is er al. Nu nog een wat "verrassendere" set design en een beter screenplay waarin de personages en hun relaties tot elkaar beter uitgediept worden en je hebt een sterke film te pakken.
3* voor Divergent
Peggiano
Leuke film om lekker voor te gaan zitten en niet te veel bij na hoeven te denken. Toch gaan sommige essentiële dingen in de film wel erg snel waardoor je soms het verhaal even kwijt bent echter wordt dit later wel weer hersteld. Vind hem totaal niet lijken op the hunger games zoals velen beweren. Het is nou niet echt een gevecht om leven en dood maar meer om bij een factie te komen. Al heb ik niet het idee dat dit de belangrijkste hoofdreden is van de film maar meer om de hoge heren er niet achter te laten komen dat zij divergent is.
goede film, mogen er meer van worden gemaakt!!
Pontifex Max
Hogwarts in futuristisch Chicago. In deze versie bepaalt niet een hoed je huis, maar een wat vaag blijvende test. En toch mag je tegen beter weten in een eigen keuze maken, net als bij de hoed. Dauntless zelf blijft een beetje hangen tussen Griffindor en Slytherin.
Was eerst bang dat ik daar niet 2,5 uur zin in zou hebben. Maar toch, de moderne Harry blijkt sympathiek en weet mijn aandacht te houden. Evenals de mensen om haar heen. Meer een jeugdfilm, maar leuk om te kijken.
hutsekluts
Aardig, maar ik heb eigenlijk twee uur zitten wachten op een echte climax. Toch leuk vermaakt, dat wel.
Cleanshot
Het einde vond ik een beetje afgeraffeld en het nut en de werking van de facties werden eigenlijk niet heel overtuigend uitgelegd, maar vond het toch een aardige film.
De hoofdrolspeelster was niet het meest lekker om naar te kijken maar ze acteerde aardig met die glinsterende reeogen van haar. Niet slecht maar ook geen hoogvlieger, wel leuk tijdvermaak.
evervaet
Leuke film die geen moment verveelde. Mooie beelden en geluid wel een beetje kinderlijk verhaal, maar zeker de moeite waard om te kijken. Ik kan mij wel vinden in de wat meer kritische beoordelingen die hier staan, maar vond het zelf niet heel erg storend en geef toch een 3,5.
Rickvd_meer
Deze film sprak me op het eerste gezicht totaal niet aan.
Ik heb hem ook niet gekeken tot gisteravond en wat een super prachtige film.
Ik wou deze film zien om dat ik erg van genoten heb van het acteerwerk van shailene Woodley in The fault in our stars.
Het verhaal van divergent lijkt zoals de andere gebruikers zeggen erg op The hunger games (wat ik ook een steengoede film vind) je moet wel een beetje in het verhaal komen maar als je eenmaal erin zit is die zooo goed
Divergent hoort echt tot mijn lijstje
en is zeker een aanrader!!!!!!!!!!!
Whunter
Ooooh ik dacht weer een B-film te gaan zien, niets is minder waar. Wat heb ik genoten zeg. Komt in mijn map: nog 3x zien. Gewelddadige actie voor mannen is hier geen sprake, voor de vrouwen des te meer, al blijven psygologische oorlogvoeringen achterwege. Maar dat is niet belangriijk ook. Ook romantiek is hier volop aanwezig. Gewoon doen!
Een soort mix van diverse andere films in het genre, die vooral lijkt voort te borduren op het succes van The Hunger Games. Divergent is daarom ook niet echt origineel te noemen, blijft de constante speelduur braaf tussen de lijntjes, zonder een echte uitschieter naar boven, maar heeft als pluspunt, dat het allemaal niet verveeld.
Er zitten een paar aardige settings tussen. De personages zijn vrij stereotiep en voorspelbaar, maar ook hier zit niet echt een storende factor tussen. Wel had er hier en daar iets uit de film gesneden kunnen worden en hadden sommige zaken juist weer wat verduidelijkt mogen worden, want dat blijft soms wat vaag.
Hoewel ik verder niet tot de doelgroep behoor, blijf ik dit op zijn tijd wel vermakelijk kijkvoer vinden. Het is een redelijk begin, waarbij ik wel mogelijkheden zie voor een beter vervolg. We zullen het moeten afwachten of dat ook daadwerkelijk zo zal zijn.
Waku
Vermakelijke sf/fantasy film. Vlotte film ook met redelijk wat tempo zodat de bijna 2.5 uur niet verveelt. Goede special effects en ook niet over de top waardoor " Divergent" ook nog enigzins geloofwaardig blijft. 3*
dwid
Vermakelijk film en beter dan verwacht... Wel een beetje voorspelbaar, maar verhaal opzich leuk bedacht. Heeft inderdaad, zoals vaker gezegd, veel weg van The Hunger Games, maar dan beter...
Hoop op een minimaal vergelijkbaar 2e deel, maar liefst nog iets meer diepgang en iets meer spanning. Als het in ieder geval maar beter is dan het 2e deel van The Hunger Games !
Ditchthejunk
Ik ben volledig zonder verwachtingen in dit avontuur gedoken. Ik heb zelfs de trailer niet gezien en gelezen waar het over gaat.
Flauwe hap, en dat met zo'n budget. De beelden zijn mooi, maar het verhaal is gejat van The Hunger Games en de tweede helft ervan valt in het niet vergeleken met de opbouw van het verhaal. Er gebeurt teveel in de tweede helft, het voelt afgeraffeld.
Ik vind de hoofdrolspeelster net zo'n typetje als Katniss, alleen heeft Katniss een wat eigenwijzere uitstraling en kenmerkende stem, deze Triss was iets te lieflijk. Ook de liefde tussen de twee hoofdrolspelers spat niet bepaald van het scherm. Ik dacht eerst dat Four (wat een belachelijke naam) een enorme klootzak was, die Triss helpt om haar daarna keihard uit te leveren aan de groep die divergents neerhaalt. Daar zat ik steeds op te wachten. Toen ze toch zoenden vond ik het maar lauw.
Nee, ik vond het maar niks. Ik ga de tweede film wél zien om de volgende redenen: Ik wil weten wat er achter de muur is, en ik wil meer te weten komen over wat er met de aarde is gebeurd.
2 sterren, en dan ben ik nog gul.
Leno
De vergelijking met The Hunger Games ligt voor de hand, het grootste verschil is eigenlijk dat die film veel origineler is. Het verhaal komt wellicht op hetzelfde neer uiteindelijk, maar de setting, kleding en kleurrijke karakters maken Hunger Games tot een film die duidelijk boven de middelmaat uitstijgt.
Divergent heeft dit allemaal niet. Woodley is een prima actrice maar speelt doorgaans erg serieus en lijkt ook hier ieder moment in huilen te kunnen uitbarsten. Hopelijk dat het vervolg wat frisser is, met wat humor en leuke karakters. Dat heeft de film echt nodig.

Nieuw op Netflix: In januari worden onder andere deze vijf goed beoordeelde films toegevoegd

De Marathon
Drama / Komedie, 2012