• 9.377.386 stemmen

Geregisseerd door: Neil Burger

Met onder meer: Shailene Woodley, Theo James en Kate Winslet

Releasedatum: 3 april 2014

Plot Divergent

"What makes you different makes you dangerous."

Het verhaal speelt zich af in het futuristische Chicago. Beatrice (Shailene Woodley) is een van de vele tieners die op haar 16e uit een van de vijf groeperingen moet kiezen waarin de stad is verdeeld: oprechtheid, onverschrokkenheid, eruditie, vriendschap en zelfverloochening. Uit een test moet blijken welke het beste bij haar past. Beatrice maakt aan de hand van de test haar keuze en krijgt in haar gekozen fractie te maken met een heftige inwijding, die het uiterste van haar vraagt. Maar niet alleen van haar. De concurrentie is groot. Wie zal het halen en wie wordt voor eeuwig verbannen?

Beatrice "Tris" Prior

Marcus Eaton

Jeanine Matthews

avatar van DutchTakeshiro

DutchTakeshiro

Bedankt voor je bericht pierre18!

Je hebt helemaal gelijk, bedankt voor je input.

(En ik ben absoluut geen LOTR fan...)

Ik hoop niet voor je dat je veel vrienden hebt die juist zeer groot fan zijn. Vrienden die je blijven proberen te "bekeren" tot het LOTR geloof, haha.

Al bijna 40 jaar.

Dan heb je heel wat meer jaren ervaring dan ik nakada, haha.

Zoals pierre18 inderdaad zegt: eind goed, al goed.

Weer een ervaring rijker

avatar van Movieritch

Movieritch

Charmant in zijn charme. Had er weinig tot niets van verwacht . Het blijft een tienerfilm in mijn ogen, maar best goed uitgewerkt. Ook het acteerwerk vond ik voor wat je van dit soort films kunt verwachten, best te pruimen .

avatar van catchingdun

catchingdun

DutchTakeshiro schreef:

Divergent is een gedrocht van een film. Ik heb gelukkig al een lange tijd niet zo'n film hoeven aanschouwen en daar ben ik dankbaar voor. Ik wist van te voren dat het alles behalve bijzonder zou worden, maar dat het zo vies zou gaan tegenvallen zag ik ook niet aankomen. Jammer dat dit "geintje" me tien euro heeft gekost. Ik ben er geen fan van om films te "bashen" maar Divergent verdient simpelweg niet minder. Divergent lijkt op een kruising tussen Harry Potter en The hunger games, ben alleen bang dat ik de regisseurs van die film zwaar belediging door die vergelijking te trekken.

Het verhaal van Divergent slaat als een tang op een varken. Het factie systeem in deze film is vrij belachelijk te noemen. Wie deelt er in godsnaam nou mensen in op basis van emoties?! Het slaat gewoon allemaal nergens op, het verhaal dwingt je om in bizarre lijnen te denken. Er is totaal geen binding te krijgen met de karakters. Het acteerwerk voelt gefabriceerd aan, er is geen passie te ontdekken. Ik blijf me continu ergeren aan het feit dat een personage, in dit geval een verlegen meisje, na een boot camp uitgroeit tot vechtmachine. Het hele proces komt totaal niet geloofwaardig over. Het hele factie systeem voelt aan als de padvinderij. Jongens en meisjes van rond de 12 zouden dit wel een leuke film kunnen vinden. De film mist gewoon ziel en en een interessant verhaal. Het lijkt net of deze film van de lopende band is komen rollen.

Divergent heeft echt heel lang nodig om een beetje op gang te komen, ik hou mezelf voor de gek: de film komt nooit op gang. Dit "verzinsel" heeft een veel te lange speelduur. Tergend lang voor een film die met 85 minuten klaar zou zijn geweest. En zelfs die 85 minuten zouden heel saai zijn geweest. Ik heb gemerkt dat er een wanhopige poging is gedaan om wat "feeling" in de film te stoppen door er een lading soundtracks in te draaien. Coole muziek oké, maar het enige wat je hoort is een beetje gejammer. Wat een zeiknummers zeg. Meer is niet beter! Over de acteurs ga ik niets zeggen want er is zo weinig over te zeggen. Er wordt geacteerd alsof het niet toegestaan is om passie te tonen. Als Shailene Woodley denkt dat ze een actrice is dan mag ze nog even heel goed in de spiegel kijken.

Tumors zoals deze in de filmwereld straf ik snoeihard af. Met een budget van 85 miljoen dollar moet je op zijn minst een matige film kunnen afleveren, maar zelfs dat is niet gelukt Het ergste van Divergent vind ik nog wel het totale gebrek aan inspiratie, originaliteit en ziel. Ziel ja, de film straalt pure leegte uit. Een groot kunstmatig wanproduct. God behoede ons voor een deel 2.

1,5

Als je de boeken zou hebben gelezen dan begrijp je het hele verhaal in de film en kom je erachter dat het geen baggerfilm is !! nogal bespottelijk dat je tumor hiervoor durft te gebruiken !!!!

avatar van voskat

voskat

Gladjes uitgevoerd product uit dezelfde stal als The Hunger Games. Verstand op nul-en-een-half, popcorn erbij, etc.

avatar van mariusvisseR

mariusvisseR

nakada schreef:

Waarom weer Harry Potter erbij halen. Toch niet omdat dat ook een tiener is die zich ontwikkeld en uitgroeid tot een held ? Of omdat we daar verschillende schoolafdelingen hebben ?

Beter opletten. De mensen worden niet ingedeeld op basis van emoties, maar op karaktereigenschappen. Dat lijkt mij niet dommer dan een indeling op basis van huidskleur, kaste of rijkdom.

Een film heeft natuurlijk maar één soundtrack. Heb ik me overigens helemaal niet aan gestoord. Leuk trouwens dat Junkie XL er aan heeft meegewerkt.

Heeft nog niet veel films gemaakt, maar :
Valt dus wel mee denk ik.

Smakeloos.

goed gezegd hoor

DutchTakeshiro je weet het he, het is film niet echt

avatar van Axelle Neyt

Axelle Neyt

Een goede film, maar op het einde wordt het minder

avatar van Piratje

Piratje

Merkwaardige film die de moeilijke in te schatten psychologie van de innerlijke mens ontleedt en in vakjes zet.

Het begin is nogal verwarrend, maar een uitgebreidere uitleg was alvast nodig om deze film te kunnen volgen.

Je kiest je (karakter)vak zelf of wordt er in geplaatst volgens herhaalde tests. De ganse film door.

De belangrijkste facetten komen aan de beurt als ouderdom, ouders, vrienden, herinneringen, liefde...

Een prachtige film waarin de vertolking beter had gekunnen. Kwam soms nogal, over de ganse lijn, amateuristisch over. Van dochter tot ouders en broer.

Bij momenten zelfs langdradig en met overdreven vechtscenes.

De karakters mochten beter uitgediept worden omdat het nu eenmaal een karakterfilm is.

Ook de regie mocht beter uitgewerkt. Omdat ik net de emoties te zwak uitgebeeld vind.

Het achterliggend podium van huizen, voorwerpen enz. is van minder belang. Op de testscenes na.

Vooral de inhoud van de film is op zoek naar de onderlinge waarheden vol twijfels.

Het opdrijven van de spanning op het onverwachte einde geeft het ganse verhaal een positieve indruk.

Een aanrader die mag herzien worden om het verhaal nog beter te kunnen volgen.

avatar van Artemis

Artemis

Zeer matige hunger games rip off; redelijk vermakelijk dat wel maar daar blijft het dan ook bij. Het boek zal ook wel weinig origineel zijn en god mag weten hoe de auteur in vredesnaam die filmrechten heeft kunnen verkopen. Behoorlijk nipte 3* vanwege de uitvoering maar dat mag dan ook wel met een budget van 85 miljoen ...

avatar van blurp194

blurp194

Het eerste kwartiertje of zo overheerst de ergernis. Weer hetzelfde concept, een op 'young adults' gerichte serie boeken die verfilmd worden in een deel of vier. Weer een soort nazistische samenleving gebouwd op een raar en wreed concept dat de eigen wil onderdrukken wil - en natuurlijk lukt dat niet bij de heldin van het verhaal.

Maar als de film een keer behoorlijk op gang komt komt het toch wat tot leven. Dat is dan vooral aan de gelikte productie en de aanwezigheid van Shailene Woodley te danken, ze speelt precies het soort heldin waar het verhaal om vraagt. Knap, maar toch had ik haar eigenlijk liever in een paar leuke independent movies gezien in plaats van in dit soort genrewerk. Maar ik ben dan ook wellicht een jaartje of dertig te oud voor de doelgroep.

avatar van Seam

Seam

Pijnlijk slecht. Het begint met het immens debiele script. Voor zo'n zwak en ridicuul concept neemt de film zich veel te serieus. Als het komisch bedoeld zou zijn had de film veel meer charme gekregen. Nu is het gewoon een Hunger Games rip off die in vrijwel ieder aspect zwakker is dan het origineel (en dat was al niet om te pruimen). Shailene Woodley weet zich net als Kristen Stewart op te werken tot meest irritante actrices van het moment, die gezichtsuitdrukkingen van haar, mijn hemel zeg. Enkel het camerawerk en de score blijven nog overeind, hoewel dat ook niet echt is om over naar huis te schrijven.

Maar het ergste van alles zijn nog wel de meisjes die deze films geweldig vinden, hoe blind kun je zijn. Het verhaal zit vol met cliche's en makkelijke amateurpsychologie die inwerkt op de angst van tiener(meisje)s.

avatar van johnhendrikos

johnhendrikos

Erg leuke film, heeft wel wat weg van the hunger games. Aanrader.

avatar van Dannysientje31

Dannysientje31

leuke film niks mis mee

avatar van DDragon

DDragon

Ben het volledig met DutchTakeshiro eens. Beter kan ik het niet beschrijven.

Deze film zal waarschijnlijk geweldig goed in de smaak vallen bij kinderen en tieners. Het script is dan ook naar niveau. De film heeft veel raakvlakken met the Hunger Games, dus originaliteit was ook al ver te zoeken. Ik heb de film uitgekeken met de hoop dat het verhaal toch een onverwachte positieve wending zou nemen. Maar het werd er helaas niet beter op, integendeel. Een zware teleurstelling!

avatar van olbo

olbo

Inderdaad een tienerfilm. En weer een te lange speelduur voor wat er gebeurd. En allemaal zo braaf.

Een ripoff van de Hunger Games vindt ik helemaal niet; alleen de tests dan.

avatar van Steffmeister85

Steffmeister85

Film heeft me aardig verast, het lijkt veel op de the hunger games.

avatar van Apster

Apster

Net als The Hunger Games is Divergent een vaag sci-fi tienerromannetje met een hoop onzin dat je als kijker voor lief moet nemen. De film neemt het uitgangspunt echter bloedserieus. De geforceerde dialogen en ernstig kijkende tieners bepalen de toon van de 140(!) minuten durende film wat op de zenuwen werkt. De film mist ook originaliteit, want er is bijvoorbeeld overduidelijk gejat van Harry Potter en de sci-fi wereld is een uitgekauwde apocalyptische setting.

Waar ik me eigenlijk het meest aan stoorde was de groep dapperheid waar Tris voor kiest. Het bevestigt nogmaals de doelgroep van de film, want de groep bestaat louter uit coole tieners dat al yeah yeah schreeuwend door de straten rent en veel stuntpret maakt. Dat dit bij elkaar geraapte zooitje de burgers moet beschermen is erg ongeloofwaardig.

Nee ik vond er niet veel aan. De speelduur is wederom weer erg lang, wat inmiddels inherent lijkt te zijn aan dit soort tienerpulp. De training beslaat gewoon veel te veel tijd, net als de herhaaldelijke droom scènes. Het einde doet ook niet hunkeren naar een vervolg. Ze staan helaas wel op de planning, waarbij deel drie inmiddels traditioneel in twee delen zal worden uitgebracht.

avatar van Zeus.

Zeus.

Troosteloos dat een film vergeleken wordt met een tumor. Zijn tal van andere woorden waarmee je een film kan beoordelen, misselijkmakend om dat uitgerekend met zo'n woord te doen.

Enfin, de film zelf. Ontzettend hoog THG gehalte. Beide films doen weinig voor elkaar onder net als de hoofdactrices (Lawrence en Woodley). Raak wel een beetje uitgekeken op dat onderwerp. Eerste keer was nog het aanzien waard, nu gaat het vervelen. Laatste periode wel grote fan geworden van Shailene Woodley.. paar topprestaties neergezet: the descendants, the spectacular now en nu divergent.

avatar van _Casper_

_Casper_

Vermakelijk om te zien, en kijkt lekker weg..

Maar inhoudelijk echt een 13 in dozijn film en alle standaard tiener film dingen zitten erin.

''meeslepende dromerige'' muziek, bij een groep willen horen, dapperheid.. stoerdoen.. speciaal zijn... tieners die vechten voor t bestaan van de wereld..

Het verhaal gaat over dat de wereld in een paar groepen is verdeeld en dat op een bepaalde leeftijd je een groep moet kiezen, en natuurlijk heb je dan ook nog de mensen die '''speciaal'' zijn....

Acteerwerk is prima voor n tienierfilm, en tja... T kijkt lekker weg en meer niet

avatar van Nikateen88

Nikateen88

Hahahah! Jouw verhaal was leuker dan de film zelf.

DutchTakeshiro schreef:

1,5

avatar van eppo349

eppo349

Ik heb eigenlijk alleen maar gekeken omdat ik mijn zoon een tijd terug boos was vanwege het einde van boek drie. Ondanks dat het geen goed gemaakte film is en het slechte acteren zo nu en vaak, heb ik me prima vermaakt.

3,5 sterren voor het vermaak!

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Geen moment verveeld. Vlot tempo, goed uitgewerkte scenes en een aardig verhaal.

avatar van filmkul

filmkul

Redelijk vermakelijke film, maar wel gericht op tieners. De film begint een beetje onwennig en lijkt niet op gang te komen. Maar gelukkig herpakt het zich snel. De vaart zit er dan goed in. Er is voldoende tijd voor opbouw en uitleg. Dit afgewisseld met aktie en romance geeft een mooie balance. De schietscenes hebben een behoorlijk paintball gehalte. Erg jammer. De acteurs doen het goed. Woodley heeft wel even nodig om haar draai te vinden. De film oogt erg mooi met goede special effects.

3.0/3.5

avatar van /wendy/

/wendy/

Zat lang op deze film te wachten en heb me ook goed vermaakt! Jammer dat veel mensen er anders over denken. Maar zoals er in sommige reacties ook wordt gezegd denk ik ook dat deze met name voor de jong volwassenen het leukste is. Zelf vind ik het ook iets van the hunger games weg hebben, wat ik zelf ook een erg leuke film vond. Kan niet wachten op deel 2.

avatar van wwelover

wwelover

Terechte vergelijking met The Hunger Games, net als bij die films ben ik niet echt onder de indruk. Het verhaal is gewoon erg matig en brengt weinig nieuws met zich mee en is allemaal wat oppervlakkig. Net als bij THG is de actie wat soft. Wel een pluspunt vond ik de score en visueel is het ook goed. Woodley is een goede actrice al vond ik haar hier niet zo heel erg bijzonder (alleen laatste half uur).

Maar ja leuk voor een keertje, maar het niveau in de komende drie delen moet echt omhoog.

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

Divergent (2014) beschikt voor mij niet over de WOW - factor, simpele film die gewoonweg overschaduwd wordt door The Hunger Games, ik heb niet een keer op het puntje van mijn

stoel gezeten.

Krappe 2,5 sterren.

avatar van Raffael77

Raffael77

HALVE TAMME. schreef:

stoel gezeten.

Krappe 2,5 sterren.

Ben het volledig met je eens.

avatar van John Milton

John Milton

Minder slecht dan ik had verwacht, al is het verhaal eigenlijk totaal niet bijzonder en kabbelt het plot voornamelijk in de eerste helft amper voort. Beter dan de tweede Hunger Games wat mij betreft. Mooie score van Zimmer en Junkie XL. Prima popcornvermaak voor wie daarvan houdt, maar net als bij THG is het wel dystopie voor beginners (tieners vind ik niet terecht, je kunt tieners prima Orwell en Huxley voorschotelen. Ik las die ook voor mijn lijst toen ik 16 was).

Leuk set design, geen storend acteerwerk. Was een prima film voor een moment dat ik eigenlijk veeel te moe voor Under the Skin was

avatar van sofripa

sofripa

Een meevaller vind ik. Ik was even bang dat het dezelfde huilie-huilie kant op ging als Twilight/Hunger Games maar dat is niet zo. Wel een verhaal met beperkingen maar goed. Naar het einde toe zelfs prima. Kom maar door met deel 2 Insurgent.

avatar van jeuletaxi

jeuletaxi

Heb me prima vermaakt, en Shailene Woodley en Theo James aangenaam om naar te kijken.

Zat een lekker vlot tempo in deze film en zakte mijn inzien nergens in.

Een aanrader.

avatar van Theunissen

Wat een draak van een tienerfilm was dit alweer, welke perfect thuis past in het rijtje van recente flut tienerfilms zoals, "The Hunger Games (2012)" en Ender's Game (2013)" welke ook allemaal niet te pruimen zijn.

Het hele verhaal, opbouw (inclusief flauwe ellenlange tenenkrommende trainingen en testen) en verloop zit weer heel cliché in elkaar en het verhaal kon me ook nauwelijks boeien, laat staan dat het ergens spannend werd. De originaliteit is ook ver te zoeken en de film duurt ook gewoon veel te lang met circa 130 minuten waardoor het allemaal te langdradig is. Tijdens het verhaal kun je gerust tig keren naar het toilet gaan en dan nog mis je niets. Dat is tevens ook mijn advies om te doen, want anders is het wel een heel erg lange, pijnlijke en saaie zit. Pas in de laatste 30 minuten wordt het verhaal een beetje interessant, maar dan is het natuurlijk wel al te laat.

Ook de gelikte cast kon me niet bekoren en dan vooral de vrij onbekende hoofdrolspelers Shailene Woodley en Theo James. De flut chemie, romance of wat het ook moest voorstellen tussen hun interesseerde me tevens geen ene moer. De bekende actrices Ashley Judd en Kate Winslet hebben overigens ook een rol in deze film en deden het nog verdienstelijk (ze hebben uiteraard wel eens veel beter gespeeld in andere films). Het enige pluspunt wat ik aan deze film kon ontdekken was het visuele aspect, want het zag er natuurlijk wel allemaal aardig uit. Zeker de beelden van een apocalyptisch Chicago.

Nee, deze tiener ellende was duidelijk weer niet aan mij besteed en aan een tweede deel zal ik net zoals bij "The Hunger Games" ook niet meer aan beginnen.