Divergent (2014)
Releasedatum: 3 april 2014
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Divergent
"What makes you different makes you dangerous."
Het verhaal speelt zich af in het futuristische Chicago. Beatrice (Shailene Woodley) is een van de vele tieners die op haar 16e uit een van de vijf groeperingen moet kiezen waarin de stad is verdeeld: oprechtheid, onverschrokkenheid, eruditie, vriendschap en zelfverloochening. Uit een test moet blijken welke het beste bij haar past. Beatrice maakt aan de hand van de test haar keuze en krijgt in haar gekozen fractie te maken met een heftige inwijding, die het uiterste van haar vraagt. Maar niet alleen van haar. De concurrentie is groot. Wie zal het halen en wie wordt voor eeuwig verbannen?
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Divergent (BoekMeter)
Andrew Prior
Marcus Eaton
Jeanine Matthews
jarno1975 (moderator series)
Verfilming van het gelijknamige boek Divergent - Veronica Roth (2011) - BoekMeter.nl
jarno1975 (moderator series)
Ik krijg een beetje een Hunger Games gevoel bij het zien van de trailer.
J.Ch.
Een beetje een nieuwe trend aan het worden, films over tienermeisjes die in een dystopische, futuristische wereld in opstand komen? Inderdaad als in The Hunger Games, of The Host of misschien zelfs How I Live Now. Alleen oordelend op basis van de trailers lijkt er toch wel een nieuwe trend te zijn geboren.
jumpstylemovie
Het plot (op imdb) klinkt interessant. Ik ga de trailer lekker niet kijken want fuck trailers
Vanaf 20 maart 2014 in de bioscoop (Independent Films)
tbouwh
Heb de trailer zojuist gezien voor Catching Fire...
Zag er veelbelovend uit
De eerste 2 boeken van deze serie heb ik een keer gewonnen, die zal ik toch maar eens gaan openslaan..
Hell's Kitchen
Ik heb het boek gelezen. Geen onaardig verhaal. Het zit vrij goed en origineel in elkaar. Als ze voldoende aandacht geven aan het uitwerken van de personages en de karakterontwikkelingen die zij doormaken, verwacht ik ook dat er best wel een aardige film van gaat komen.
Er is alleen één onderdeel waar ik mijn hart voor vasthoud: dat verschrikkelijke, nodeloze, liefdesverhaal. Het is nergens voor nodig, het zorgde er voor dat een origineel verhaal zich ontpopte tot een regelrechte clichématige ramp en het verpeste voor mij een groot deel van het boek.
Ik hoop echt dat de filmmakers dit onderdeel (voor zover mogelijk) een beetje op de achtergrond houden en zich voornamelijk richten op de punten van het verhaal die wel van echte hoge kwaliteit zijn.
marbia
Trailer in de bioscoop is veelbelovend!
Kijk er naar uit tot hij in de bios draait, eerst maar het boek gaan lezen denk ik
Poebie
Ik ben heel erg benieuwd. Heb afgelopen weekend boek 1 en 2 van de trilogie gelezen en hoop echt dat de film het verhaal "omarmt". Voor zover de trailer laat zien, denk ik wel dat het goed moet gaan komen.
Vreemde is dat iemand al op deze film gestemd heeft terwijl de film nog uit moet komen. Beetje heel erg vreemd. Misschien stemmogelijkheid uitzetten totdat de film daadwerkelijk is uitgekomen?
Shinobi
Er zal vast een persvoorstelling zijn geweest.
Poebie
Ik hoor vanuit Aziatische landen veelal positieve geluiden. Met wel 1 kanttekening, te weten:
Uriah en Zeke doen niet mee in de film en als je alle 3 de boeken hebt gelezen, dan weet je dat sowieso Uriah nog een redelijk belangrijke rol vervuld
Wel jammer dat Nederland pas 3 april de film uitbrengt en niet op 27 maart. Soms lijkt het wel alsof Nederland altijd ver of nog verder achter blijft lopen
Poebie
Mijn eerste negatieve beoordeling ooit bij een film:
Wat heeft boekschrijfster Veronica Roth in vredesnaam voor ogen gehad toen zij het script las n.a.v. haar roman. Ik vermoed alleen maar dollar tekens. Veel meer dan dat kan ik er niet van maken. De hele essentie van de boeken trilogie is volledig verwoest. Ik kan er niet veel meer van maken.
Het begin lijkt de scene omtrent de persoonlijkheidstest nog behoorlijk goed in elkaar te steken. Maar het word al ongeloofwaardig als Jeanine de toespraak houd bij de keuzedag. Dan denk je nog dat het wel goed zal gaan komen.
Maar dan gaat het mis. In het boek worden de vriendschappen die Tris met Christina, Al en Will maakt goed weergegeven. Dit komt totaal niet naar voren in de film. Ze zijn ineens binnen een minuut de beste vriendjes van elkaar. De strijd die Tris met Peter, Molly en Drew heeft in het boek, is ook totaal niet terug te vinden in de film. Dat ze niet vriendjes is met Peter is wel duidelijk, maar ergens in de film bedankt Molly Tris voor iets wat ik niet eens heb onthouden daar dit in het boek al totaal niet gebeurd.
Ook de "hetze" tussen Four en Eric komt totaal niet uit de verf. In de film is het een meningsverschil, maar daar blijft het dan ook bij. Daarnaast is de spanning die Jeanine in het boek brengt ook niet in de film terug te vinden. Het is, als je het boek gelezen hebt, dat je dit weet, maar de spanning in de film komt niet tot de juiste uiting.
En dan het einde, de simulatieaanval. Werkelijk..... ik begrijp hier totaal niets van. Het is bekend dat Four afwijkend is en dan Jeanine hem, nadat ze gesnapt zijn, een nieuw soort serum geeft waarna Four de simulatieaanval draaiende gaat houden. In de film zit hij een beetje stom in een stoel. Mijn mond viel open van verbazing. Het blijkt in de film dat Jeanine deze draaiende houdt.
En dan het einde.... alsof deze uit het niets komt. Ineens zijn Tris en Four een setje. In het boek zijn zij dan al wel een setje, maar de opbouw daarnaar toe komt in de film totaal niet naar voren. Ook de zelfmoord van Al is een aanfluiting. In het boek heeft Al een oogje op Tris, maar die heb ik in de film gemist.
De vecht scenes, als ze er al in zaten, waren wel gaaf om te zien. Kwamen stoerder over dan in het boek.
Al met al... de film losstaand gaat nog wel, maar als je een fan bent van de boeken trilogie... laat ik je bij deze dan maar ontmoedigen, dan kan het alleen nog maar meevallen (hoop ik voor je). Ik zal de nodige scenes vergeten zijn te vermelden, maar dat komt mede door de vele scenes die echt niet lijken op de boeken.
Voor de zekerheid deze persoonlijke mening grotendeels in een spoiler verwerkt
LaNadine
Ik heb het boek niet gelezen, dus kan geen vergelijkingen maken tussen het boek en de film. Ik ging op basis van het concept (weer een Hunger Games-achtige film?) en het lage cijfer op MM met redelijk lage verwachtingen naar deze film. Maar ik ben positief verrast door deze film! Er zit zeker een goed verhaal in, die wat psychologische kanten raakt, er zit humor in en genoeg spanning.
Ik ben benieuwd naar het vervolg!
pierre18
Waanzinnige film! Van de makers van Hunger Games (?). Vele punten die er op lijken, maar als je toch al gecharmeerd bent van de Hunger Games dan is deze film ook een must.
AmyNowe
Één van beste films die ik ooit heb gezien! Deze film is echt een dikke aanrader voor The Hunger Games-fans! De film heeft spanning, romantiek, science-fiction en ook een beetje humor. De situatie is ongeveer gelijk aan die van The Hunger Games. De cast is geweldig,ik ben het meest onder de indruk van Shailene Woodley en Kate Winslet. Kate Winslet heeft de rol van Jeanine Matthews heel goed gespeeld, ze zit echt in haar rol en lijkt letterlijk uit het boek te komen. Shailene Woodley lijkt wel geboren voor de rol van Beatrice ''Tris'' Prior, ik zie haar eigenlijk al een beetje voor me als de nieuwe Jennifer Lawrence. Ik heb het boek gelezen (ook een aanrader) en is het minder gelijk aan de film dan ik had verwacht. Ik ben blij dat ze de andere boeken ook gaan verfilmen, ik ben inmiddels begonnen aan het 3e boek ''Allegiant'' (in het Nederlands ''Samensmelting''). Ik verwacht veel van de volgende films die ik zeker weten ook ga zien. MUST SEE-MOVIE
cordiacovens
De film gaat er teveel vanuit dat je als kijker dingen begrijpt, maar doet er nog steeds tweeënhalf uur over om een wereld neer te zetten die uiteindelijk nog steeds onduidelijk blijft. Toch krijg je een gevoel dat de tweede en derde film misschien wel interessant kunnen worden. Doordat het zo ongelofelijke onzin is waar deze film over gaat creëert het wel enige compassie voor Tris en wil je echt dat dit belachelijke fractiesysteem zo snel mogelijk kapot wordt gemaakt. Hopelijk gebeurd dit in deel twee en/of drie, om dit mogelijk te maken was er echter wel een slechte film voor nodig.
Over het algemeen kan ik het young-adult (fantasy) genre altijd wel waarderen en i.c.m. een post-apocalyptische setting heeft het ook al een extra streepje voor.
Waar je als maker rekening mee moet houden is wel dat er binnenin dit genre ontzettend veel valkuilen zijn waar je in kunt trappen. Deze worden gelukkig allemaal omzeilt.
Divergent is niet zoetsappig, niet kinderachtig en voelt de film eigenlijk best heel erg volwassen aan qua thema. Bovendien weet regisseur Burger de prachtige Shailene Woodley goed neer te zetten als Beatrice. Woodley is een talentvolle actrice en kan met gemak deze film in d'r eentje dragen.
Toegegeven. Het duurt allemaal erg lang om alles en iedereen te introduceren, de film ontbreekt het af en toe aan vaart en ligt de focus misschien iets teveel op Beatrice. Hierdoor heb je het gevoel dat de film het een beetje aan richting ontbeert. Wanneer het einde in zicht komt wordt het allemaal weer wat duidelijker en kom je er op deze manier ook achter dat er best potentie in deze filmreeks zit.
Shinobi
"You don't fit into a category."
Vanwege Shailene Woodley toch maar meegepakt in de bios, anders had ik 'm waarschijnlijk links laten liggen. Met het bronmateriaal zelf ben ik niet bekend, maar toen ik de trailer voor het eerst zag, dacht ik meteen dat dit een wannabe The Hunger Games (2012) was. De ingrediënten zijn in ieder geval aanwezig: een dystopische wereld, onderdrukte bevolking, jongeren die in opstand komen enz.
Helaas valt de uitwerking enigszins in het water; het verhaal komt daarvoor gewoonweg te onlogisch over en de film gaat ervan uit dat je als kijker bepaalde dingen - zonder enige verklaring - voor lief moet nemen. Gelukkig weet Woodley het met haar performance nog goed te brengen, waardoor je met haar personage mee gaat leven, hoe onzinnig het hele gebeuren wel niet is.
'Divergent' kent een te lange opbouw en lijkt daar vervolgens niet meer uit te komen. Wat dat betreft mocht de pacing wel iets sneller, ondanks dat er een paar aardige actiemomenten in zitten. Voor mijn gevoel leek het dan ook alsof ik de hele tijd naar trainingen zat te kijken, terwijl ik juist meer over het 'afwijkende' te weten wou komen. Pas tegen het einde wordt er het één en ander duidelijk, maar het voelt aan als mosterd na de maaltijd.
Al met al matig, al zie ik wel enige potentie in de vervolgen. Jammer genoeg is dit deel verwaarloosbaar te noemen.
Kleine 2,5 sterren, omdat het nog redelijk onderhoudend is.
Pixel-blue
Deze film is niet goed maar ook niet slecht.Omdat ik het boek gelezen had had ik een verwachting die helaas niet kwam.Het boek is veel beter en had het idee dat er belangrijke punten werden overslagen of verandert . Wat niet ten gunste van de film kwam maar ze hebben het goed geprobeerd.Ik vond wel dat er goed geacteerd werd en het was spannend maar de verhaallijn was gewoon rommelig.
Ilssjuh
Wat een goede film zeg! Normaal ben ik niet zo van de 'actie' films (ben meer van de romantische komedies), maar deze film sprak me echt aan! The Hunger Games waren ook goed, maar misschien is deze film nog wel ietsje beter. Goed verhaal, goed geacteerd, mooie muziek, af en toe een leuk grapje en een mooie man om naar te kijken, ook niet geheel onbelangrijk
Ik zeg: TOP!
soom
Music by Junkie XL.
Cool, dacht ik, toen ik dat voorbij zag flitsen. Ik herinnerde me nog wel de mooie, muzikale intermezzo's, bij Blind, van Tamar van den Dop. Ik lette dan ook waat meer op de muziek dit keer.
Meestal kom ik tijdens het kijken naar een film helemaal in extase en let ik alleen op muziek als ik iets echt mooi vind (tenzij het een muzikale film betreft).
De muziek versterkte de emoties die er door me heen gingen, en ik vond het best krachtig daardoor.
Ik had bij Jt een boekwerkje met de eerste hoofdstukken te pakken, dit maakte nieuwsgierig.
Shailene is een mix van de vroegere Lindsay Lohan en een vleugje Kristen Stewart, bij Four had ik de hele tijd het idee dat hij Jeremy Irons was en dat de regisseur hem vergeten was te noemen. Ach ja.. ik vind dat ze op elkaar lijken.
Het verhaal is natuurlijk niet vernieuwend, maar rent zonder problemen naar een afloop waar ik wel mee kan leven. Of is het einde een sprong naar een ander deel? Hoe het ook zij, Shailene maakte de meeste indruk op mij. Krachtig, enigszins kwetsbaar, maar beslist gewend om haar ding te doen voor de camera.
Driello
Zeer matige actiefilm waarin alle highschool-romance film clichees aan bod komen. Het warrige en onnodig langgerekte verhaal boeit bijna nergens en is nooit innovatief. Alles is al eens eerder en beter aan bod gekomen in andere, soortgelijke films. Woodley acteerd aardig, maar voor de rest is het niet indrukwekkend. Dat krijg je als zelfs een soort male-model wordt gecast als acteur voor een van de hoofdrollen.
Technisch gezin zag de film er best oke uit, maar de al eerder aangehaalde minpunten deden mij herhaaldelijk overwegen of ik de bioscoopzaal niet beter voortijdig zou verlaten. Als ik dat had gedaan, dan was me in ieder geval dat schaamteloos open einde (een duidelijke opening voor vervolg films) bespaard gebleven.
Ik ken het boek waarop de film is gebaseerd is niet, maar ik ga er gemakshalve vanuit dat het een tiener-boek is met navrante teen-lovestories.
Dominootje
Een film die slim inspeelt op de hype
Maar toch geef ik de voorkeur aan the Hunger Games.. Enfin:
Een interessante film met uiteraard een bekend thema, goed gespeeld en prachtig weergegeven, de lange duur vliegt zo voorbij!
Helaas mistte je af en toe wel de wat "waarschijnlijkheden"
Uiteraard.. Vervolgdelen staan al in de planning, nou kom maar op! Ben benieuwd

Nieuw op Netflix: In januari worden onder andere deze vijf goed beoordeelde films toegevoegd

De Marathon
Drama / Komedie, 2012