Genre: Mystery / Thriller
Geregisseerd door: Denis Villeneuve
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent en Sarah Gadon
Releasedatum: 29 mei 2014
Plot Enemy
"You can't escape Yourself!"
Adam Bell is een leraar die een rustig leven leidt met zijn vriendin Mary. Hij ontdekt per toeval een fysiek identieke man, een acteur genaamd Anthony, die samenwoont met zijn zwangere vrouw Helen. Adam speurt zijn dubbelganger op met het doel hem van een afstand te observeren. Uiteindelijk blijkt een confrontatie onafwendbaar.
Adam / Anthony
Video Store Clerk
Lady in the Dark Room
Lady in the Dark Room
AC1
Lynch vindt dat art cinema is verhuisd naar TV (zijn eigen woorden) en is bijgevolg dan maar een derde seizoen voor Twin Peaks aan het maken. Hoera!
Ricowz
Indrukwekkende film duister spannend
en vooral de verborgen elementen die her en der opduiken zeer goed gedaan !!!!!!
Rickyman
Nou nou, was dit nou zo'n mind-fucker?
Wel een goede film hoor, met sterk spel van de acteurs. maar net als bij een Lynch-film moet je je niet teveel laten afleiden..
Het begon allemaal wat suf en traag, maar zo ongeveer halverwege werdt het verhaaltje wel boeiender en tegen het einde was het voor mij toch wel duidelijk, al bleef die spin mij nog iets te wazig.
Na de film las ik op het net een aantal recenties, maar volgens mij is het niet overal even duidelijk en schijnt er toch maar één juiste interpretatie te zijn.
Oké, zal even kort uitleggen, lees dit dus niet voordat je de film gaat bekijken, anders is de verrassing eraf!
De film gaat over vrouwelijkheid en wordt gesymboliseert door de spin.
Deze spin "Mom" genaamd bestaat echt en staat als kunstwerk in de stad Toronto, waar deze film zich afspeeld. Ze heeft eieren onder haar buik en spinnen kiezen het beste partner/mannetje uit en doden of stoten de ander af.
Zwangere Helen gaat dus voor de betrouwbaardere en zachtaardige Adam om mee verder te leven..
Het is een hersenspinsel, maar een beetje duidelijk zo?
Bron: Cineville.nl - Javier Gullón (scenarist) over Enemy: ...
dvdfreak123
Pfff war een ingewikkelde film zeg. Hou nochtans wel van een film dat stof tot nadenken geeft. Maar deze vond ik erover na verschillende theorieen gelezen te hebben en de video enemy explained op youtube gekeken te hebben geeft deze film mij toch niet overtuigt. Cliches enzo zal je natuurlijk wel niet in vinden de film is uniek en Jake speelt zeer goed. Maar vind het gewoon te ingewikkeld en als je uiteindelijk weet waar het om draait had ik zoiets van waarom dit zo moeilijk vertellen. Voor mij goed om keer te zien maar niet voor herhaling vatbaar voor mij krijgt toch nog 2,5 voor Gyllenhal's prestatie
pjmj
Prachtige film, mooi geacteerd. Tot aan de slotscene, die door mij als een regelrechte afknapper aan het geheel werd ervaren. Echt zonde. Daarom 3 sterren.
Tarkus
Middelmatig, niet slecht, maar overdonderd heeft de film me niet.
De vertolkingen, vooral van Jake Gyllenhaal (in een dubbelrol), zijn prima.
Het verhaal is dat ook wel, maar het zit nogal ingewikkeld in elkaar.
En wat me nog het meest stoorde aan de film zelf, is dat hij volledig sepia ingekleurd is, mooi is dat niet
kleez
Leuk 'geprobeerd' met hier en daar nog wat 'verborgen' symboliek. Ik vond 'm tegen vallen. 2*
carlak
Graag een tip voor iedereen die aan het eind net als ik dacht what the fuck?!... Ik vond het qua spel, decor, muziek en mysterieus intrigerend verhaal al een dikke 8, maar wat moet je met dat einde? Gelukkig vond ik via ImdB deze link http//shoton35.wordpress.com/2014/06/05/enemy-depth-analysis/ Wat hier volgt is een zeer uitgebreid expose (kun je gerust even voor gaan zitten) maar dan valt echt alles op zijn plek en wil je de film onmiddellijk Nog Eens zien. Doen ! (maar niet uit nieuwsgierigheid voor de film; bederft dan veel plezier)
Jackyboy
Waardeloos. Zit te wachten tot er iets gaat gebeuren....niets noppes. Niet mijn kopje thee.
Maarten0402
Hier misschien een handige video van Enemy Explaned inclusief het einde (video bevat spoilers, maar dat lijkt me logisch).
K. V.
Hm, 'k had hier eigenlijk wel iets meer van verwacht. De film is wel mysterieus, maar het tempo vond 'k toch te traag en er gebeurde toch iets te weinig naar m'n mening. 'k had de symboliek ook niet echt door.
De cast deed het wel prima, zeker Jake Gyllenhaal met z'n dubbelrol.
Misschien na het lezen van de uitleg dat 'k de film (als 'k hem ooit nog eens her bekijk) iets meer zal appreciëren, alleen jammer dat je dat dan eerst moet doen.
carlak
Dank Maarten voor de video; zelfde theorie als in de ImdBlink. I buy it... grappig dat hij ook zegt dat 70% van de kijkers aan het einde zegt : What the fuck?... Net als ik, niet zo origineel dus.
Ik ben het dan ook niet met KV hierboven eens : als een einde je zo van de sokken blaast, moet je gewoon meer weten, want kennelijk heb je dan iets gemist.Juist daarom stijgt de film dan zomaar 1,5 ster in mijn waardering; hij is nl. grandioos in zijn opzet
Maarten0402
Graag gedaan carlak.
Ja ik keek wel even op bij de laatste scene, maar aangezien spinnen al eerder in de film een rol speelde, bleef dit bij mij niet echt hangen en liet ook geen enorme indruk achter.
Het is wel een beetje een mindfuck film, maar ik vond het persoonlijk niet echt heel diepgaand.
Als het allemaal duidelijk is geworden, dan is het gewoon wat het is en het houd me ook niet meer bezig zoals bijv. een Mulholland Dr. of Lost Highway dat wel bij mij geruime tijd deden.
Leuk om een keer gezien te hebben en ik vond het geel/bruinige kleurpalet qua sfeer veel toevoegen, maar voor de rest vond ik het nogal "moa".
Ik vind zijn andere film Prisoners stukken gaver en daar was ik echt aangenaam door verrast, maar ja eigenlijk ook niet te vergelijken met deze film. Is totaal anders.
leatherhead
Helemaal mijn soort film.
Eindelijk weer eens een echte Mystery film, die zijn mysterie ook daadwerkelijk de volledige speelduur aanhoud. Nogal een vreemd, loom sfeertje, dat me in de eerste instantie wat aan The Machinist deed denken. Dit alles wordt ondersteund door een geweldige, intrigerende soundtrack, knappe visuals, en een aantal gave surrealistische scenes.
Uiteindelijk niet een heel moeilijk te begrijpen film vond ik. De symboliek is goed gevonden, en hoewel het einde me even versteld deed staan, viel het daarna op zich wel vrij snel op zijn plaats. Verder is Gyllenhaal erg aangenaam. Vond ik vroeger niet zo'n sterk acteur, maar lijkt de laatste paar jaren toch wat betere films uit te kiezen.
Geweldige film dus. Mysterieus, uitermate sfeervol, en zo nu en dan zowaar zelfs erg spannend. Iets wat ik nog maar weinig meemaak bij films. 4,5*.
Zizzo
Leatherhead 5,0 voor jou! Zo dacht ik er ook over, perfect verwoord, ! 4,5 voor dat film!
Decec
Een goede mysterie/thriller film...
Prima verhaal...
(wel raar verhaal voor "einde" plots, dus mysterie)...
Prima acteerwerk...
Bekende acteur Jake Gyllenhaal...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld....
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
cantforgetyou
- 1954 berichten
Afgrijselijke film. Echt zonde van mijn tijd. Waarom wordt dit gemaakt? En al die zogenaamde cultuur liefhebbers doen net of dit 'art' is. Nou, nijntje the movie heeft meer diepgang.
BlueJean
Bovenstaand bericht doet mij besluiten mij (eindelijk) in te schrijven op deze site.
Lees al enige tijd mee met deze discussie, en ben me ervan bewust dat smaken verschillen. Maar de vraag "Waarom wordt dit gemaakt?" gaat mij toch te ver - en nee, ik ben geen typische cultuur liefhebber.
Ik heb genoten van deze film. De beklemmende sfeer, de prachtige verstilde scenes, het genuanceerde acteerwerk van met name Jake Gyllenhaal en Sarah Gadon... geweldig.
Heb de film al meerdere keren gezien (bios en DVD) en hij verveelt me nog steeds niet. Sterker nog: ik ontdek steeds nieuwe details. Symboliek? Mysterie? Ja, zit erin en had voor mij ook wel ietsje minder gemogen, want het maakt het uiteindelijke verloop van de film er niet duidelijker op. Maar anderzijds: juist de symboliek zorgt ervoor dat je je hoofd erbij moet houden en dat is in deze tijd van 'hapklare brokken' ook wel eens verfrissend.
Is Enemy een kunstwerk? Voor mij wel, en zo te lezen voor vele anderen. Door de film af te doen als "afgrijselijk" en vervolgens Nijntje er ook nog bij te halen, geloof ik niet dat je er veel van begrepen hebt.
Tommy De Vito
Enemy is een uitstekende en boeiende thriller, met een goede rol van Gyllenhaal. Maar Laurent mag ook een compliment krijgen. Na Inglourious Bastards krijgt deze Franse actrice steeds meer rollen aangeboden wat zeker goed uitpakt.
Het verhaal is eingelijk vrij simpel, maar weet toch te boeien. Dit komt waarschijnlijk door het mooie sfeertje, die vanaf minuut één al voelbaar is. We volgen Adam Bell, een docent geschiedenis, die een vrij monotone leven lijdt. Tot dat hij een film bekijkt, waarin een acteur speelt die wel heel erg op hem lijkt..
De regie van Villeneuve is wat mij betreft prima. De spanning weet hij op een prima manier in beeld te brengen door het verhaal rustig te vertellen en de spanning rustig op te bouwen. Hierdoor wacht je bijvoorbeeld steeds op de confrontatie van Adam en Anthony.
Ja, een dikke voldoende voor deze goede psychologische thriller, 3,5*. Zeker voor herhaling vatbaar!
Glacius
Wat mij betreft is er onderscheid te maken tussen statische en dynamische kunst. Statische kunst, denk bijvoorbeeld aan reguliere hollywood action flicks, waarbij er vooral sprake is van een monoloog. Een film als Enemy is daarentegen een dynamisch werk, een film die wordt gevormd in een dialoog. Een dynamische werk is veranderlijk en zet de kijker onder spanning. Er moet moeite in gestopt worden en dat spreekt niet elke kijker aan of de kijker is het niet gewend en benaderd het als een statisch werk.
Ik wil overigens met dit onderscheid geen algemene waarde indeling maken van hoge of lage kunst.
Uitstekende film waarin een geschiedenisleraar erachter komt dat er een dubbelganger rondloopt. Een ingewikkeld, origineel en vaag plot. Er wordt een spannende en vooral mysterieuze sfeer gecreëerd (mede door het trage tempo en de soundtrack) die continue aanwezig blijft. Jake Gyllenhaal zet een goeie dubbelrol neer met kleine nuances.
In My Life
Een hele simpelle review:
Het is een film zonder plot twist, je kijkt de film en je ziet gewoon een verhaal. Verhaal klaar en je hebt je eigen mening erover. Als je de film laten we zeggen nog 2x kijkt, of als je heel analytisch bent (of je kijkt even op internet). Realiseer je je dat er een keiharde plottwist in zit, maar die je de door prachtig vertellen van het verhaal helemaal gemist hebt.
De film is voor mij echt een aanrader en super orrigineel. Echter als je een film zoekt die je hand vast houdt en uitlegt wat er aan de hand is, moet je deze film zeker niet kijken!!!
Want anders ben je klaar met de film en dan denk je, nja was niet zo heel veel speciaals. Terwijl je de helft gemist hebt.
AC1
Prisoners is inderdaad iets heel anders. Heel intens, onrustbarend, choquerend en ook mysterieus omdat je niet weet of het om de echte dader gaat. Mijn hele lichaam stond stijf van de spanning en dit bijna twee uur lang. Ik kon mij ook verplaatsen in de schoenen van de vader. Ik begreep waarom hij zo handelde en waarom hij zo ver ging. Dat was waarschijnlijk mijn grootste probleem met Enemy. Ik snap de handelingen en vooral de reacties niet van Gyllenhaal's personage. Ik vond het allemaal niet zo bizar of vreemd. Hij leek wel of hij heel de tijd overdreven reageerde. Daar kon ik totaal niet inkomen en als je zo naar een film kijkt wordt datgene wat je ziet nooit echt of voelbaar. Je zit in de zetel en je kijkt ernaar maar je wordt niet in de film gezogen.
kevin_vp
Een mooi geconstrueerde mysterieuze psycho-analytische wereld.
De duppelganger rol die Jake Gyllenhaal voor zijn rekening neemt is zeer goed vertolkt.
(Gyllenhaal heeft mij al eerder weten te overtuigen van zijn acteertalent in de nu al cult status verworven film nightcrawler)
Visueel is het ook zeer onderhoudend alleen werden mijn verwachtingen niet helemaal ingelost na het zien van de beginscène die weergaloos mooi gefilmt is! Heel naargeestig dat helaas niet doorgetrokken werd door de volledige speelduur. Spijtig, want zoals ik al zei, was dat echt fenomenaal!
De stad (wolkenkrabbers) wordt wel goed gevangen in beeld dat mede door het kleurgebruik (grijs/bruin tinten) en de onheilspellende soundtrack zorgde voor een beklijvende sfeer.
Misschien dat ik Enemy bij een herziening opwaardeer,
maar voor nu geef ik een "magere" 4* voor deze heerlijke mindfuck
kevin_vp
SPOILER !
Voor degene die zich net als mij afvragen waarvoor de spinnen symbool staan geeft de scriptschrijver Javier Gullón uitleg.
- Alle spinnen in de film staan voor vrouwen, iets dat in cultuuruitingen wel vaker het geval is. Spinnen staan in films, muziek en literatuur vaak voor vrouwelijkheid of het vrouwelijke geslacht. Daarnaast zijn de spinnen een waarschuwing, vooral die gigantische die over Toronto uittorent. Deze is gebaseerd op een standbeeld in Montréal, genaamd ‘Mom’. Dat is ook een hint. En de schrikkende spin op het einde is bovendien ook een waarschuwing voor Adam. De boodschap is: ‘je kan niet aan jezelf ontsnappen en vrouwen zijn er altijd om je dat te doen beseffen’. Een beetje zoals de grijze wolk op het einde van A Serious Man.
Het hele interview kan je HIER lezen.

Donnie Darko

Incendies
Drama / Mystery, 2010

Al-Mummia
Drama / Mystery, 1969
gebaseerd op boekontrouwsymbolismprofessorparanoianachtmerriezwangerschapspidertoronto, canadadelusionsurrealismegeestesziektedream sequencedoppelgängeracteurdouble identitylynchian subconscioustoronto a24