• 9.378.673 stemmen

Geregisseerd door: Denis Villeneuve

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent en Sarah Gadon

Releasedatum: 29 mei 2014

Plot Enemy

"You can't escape Yourself!"

Adam Bell is een leraar die een rustig leven leidt met zijn vriendin Mary. Hij ontdekt per toeval een fysiek identieke man, een acteur genaamd Anthony, die samenwoont met zijn zwangere vrouw Helen. Adam speurt zijn dubbelganger op met het doel hem van een afstand te observeren. Uiteindelijk blijkt een confrontatie onafwendbaar.

Adam / Anthony

Lady in the Dark Room

Lady in the Dark Room

avatar van Precies

Precies

Totaal niet mijn type film. Veel te ver gezocht allemaal en het wordt goed begrijpelijk na het bekijken van Enemy Explained. Bedankt voor de tip. Jammer dat het bekijken van het Youtube filmpje nodig is om alle vage scenes te begrijpen en de eindjes aan elkaar te knopen.

Snelheid en het camerawerk/belichting zijn ook niet van het type waar ik van hou.

avatar van stem100

stem100

Prachtige, film.

Weer eens een keer iets van een regisseur die zijn publiek durft uit te dagen.

Aaneenschakeling van mooie shots.

Schitterend camerawerk en kleurgebruik.

Precies schreef:

Dat is helemaal niet nodig.

Leno schreef:

Interessante maar niet helemaal geslaagde film. Er wordt iets te veel geprobeerd apart te zijn, terwijl het verhaal eigenlijk heel simpel is. Als dit genegeerd wordt is het verhaal prima te volgen en had eigenlijk beter uit de verf gekomen dan nu. Aardige muziek trouwens, opvallend dat veel mensen een hoge score geven puur omdat de film verrassend is en je wellicht op het verkeerde been zet.

Dus je zegt eigenlijk dat een plot zo simpel mogelijk weergegeven moet worden om goed te zijn? Begrijpelijk staat gelijk aan goed? Dat snap ik niet helemaal. Het plot is overigens multi-interpretabel. Er is niet sprake van één betekenis of verhaal.

avatar van misterfool

misterfool

Norman Mailer schreef:

Vind je dat niet ietwat eigenaardig; een 25 minuten-durende subjectieve contemplatie te koekeloeren om vervolgens deze film de vólle 4 sterren toe te kennen?

Laat ik daar een gedachte aan toevoegen; moet je een film volledig begrijpen om hem leuk te vinden. In grote lijnen(Twee jakes zijn 1 persoon, spinnen staan voor angst snapte weliswaar deze film vrijwel gelijk, maar niet elk detail lijkt helemaal te passen. Juist het gevoel dat het plot niet precies opelkaar past, draagt bij aan het claustrofobische sfeertje.

avatar van stem100

stem100

Over het algemeen ben ik pas tevreden over een film als ik 'm niet volledig begrijp. Klinkt raar misschien. Maar 'hapklare-brokken' films vind ik per definitie geen bal aan.

Enemy is het perfecte voorbeeld van - zoals misterfool dat zo mooi benoemt - het plot dat niet precies op elkaar past.

Het moet wringen en net niet kloppen; dan pas wordt ik geprikkeld door een film.

Hoewel er uiteraard ook wel genoeg films zijn die fantastisch in elkaar zitten met een normaal lineair verhaal, gaat voor een plot zoals in Enemy mijn hart echt wel sneller kloppen.

avatar van Thomas83

Thomas83

Een film als een puzzel met al die soms kleine hints is leuk. Ik hou wel van een film die wat stof tot nadenken geeft. Maar zo geniaal als sommigen beweren steekt het nou ook weer niet in elkaar. Daarvoor vind ik zo'n metafoor als met de spinnen wat te ver van het gevoel afstaan. Nu lijkt het haast alsof Adam als krankzinnig wordt afgeschilderd. En daarnaast komt zo'n metafoor misschien ook wat pretentieus over. Al zou je ook kunnen zeggen dat zoiets vaags wel weer veel doet voor de niet bepaald onbelangrijke sfeer, waarvan je als een losstaand iets ook gewoon van kunt genieten.

De kille omgevingen en gele filter vind ik wel geslaagd om dat juiste gevoel op te roepen. Samen met de steeds zo prettig onderhuids dreigend aanwezige score geeft het de film toch een lekker vreemd, ietwat paranoïde en nachtmerrieachtig sfeertje mee.

Eigenlijk vond ik zelfs Laurent en Gadon er wel wat dromerig uitzien. Vraag me af of ze daar ook op gecast zijn. Laurent vind ik verder met haar spel niet echt positief opvallen. Heel matig zelfs. Gadon is dan weer fantastisch in een klein rolletje. Ik denk niet dat ik haar al kende, maar ik ben echt onder de indruk. Gyllenhaal heeft de grotere en daardoor meer opvallende rol waarin hij ook veel van zichzelf kan laten zien als acteur. Een Oscarnominatie zou er nog wel in kunnen zitten.

Al lijkt zijn rol misschien nu net wat mooier door het grote contrast tussen Adam en Anthony. Maar hij beeldt het in elk geval altijd erg duidelijk en overtuigend uit, met aandacht voor van die kleine details als een trilling in de stem of moeilijk ademen door de spanning. Ik schrok me trouwens dood van het einde, haha. 3.5*.

avatar van Leno

Leno

Glacius schreef:

Ik begrijp niet hoe je tot die interpretatie komt, ik heb het enkel over deze film.

Glacius

Zelfs bij deze film slaat het kant noch wal.

avatar van nebelung

nebelung

Vond het een leuke film, maar snap totaal niet waar het nu precies om gaat, heb de link bekeken op youtube met uitleg over de film maar dat is engels zonder ondertiteling dus niet bij te houden voor mij helaas. Kan iemand mij precies uitleggen wat de clou is? Dubbelganger, spin??

avatar van Richardus

Richardus

Deze eindelijk eens gezien en best goed bevallen. We hadden wel de 'explained' youtube er bij nodig om alle eindjes aan elkaar te breien, ook al kwamen we zelf behoorlijk ver, want het bleef toch wel een beetje een brei. Met de tips dat sommige stukken zich puur in 'Jake' z'n onbewuste afspelen en een vrouwtjesspin het mannetje verorbert na de daad (DE sleutel imo) viel alles op z'n plek. Dan blijft over een film die tot een onnodig complexe puzzel gemaakt wordt, een verhaaltje dat in principe redelijk basaal is en visueel niks bijzonders. Er wordt erg goed geacteerd en uiteindelijk is het een goed script al hadden er wel wat aanpassingen gedaan mogen (qua beeldtaal, niet door meer van die uitgesproken rondgestrooide hints) worden om alles een beetje doorzichtiger/oplosbaarder te maken. Wel een prestatie om het met alle complexiteit nét niet volledig uit de bocht te laten vliegen. Al met al toch best genoten van de spanning, de puzzel en de oplossing als toch ietwat anticlimax; want een puzzel is toch het leukst als je de oplossing nog niet hebt.

avatar van JJ_D

JJ_D

Visueel weergaloos. Ongewoon intens. Ja, zelfs quasi ondragelijk spannend. Mysterieus, enigmatisch, psychoanalytisch, psychiatrisch? Beginnen over de inhoud van deze film is beginnen aan een oefening in verdwalen. ‘Enemy’ in één zin? Dat zou dan moeten zijn, euhm: “wat is hier verdorie aan de hand?” Euhm?

Ons hele functioneren is gedefinieerd bij de uniciteit van onze persoon. Eenmaal we die opgeven, storten we onszelf in een bad van onzekerheid. Zijn we wel wie we zijn? Kunnen we, misschien tegelijk, ook iemand anders zijn? Wat met onze geliefden: kunnen zij verliefd blijven op ons als zij beseffen dat zij ook (hadden) kunnen vallen voor een exacte kopie van onszelf? Zo ja, welke zekerheid blijft er dan over? Welk houvast? Kunnen we trouwens onze moeder nog voor eerlijke moeder aanzien, of herbergt ook zij een geheim?

Die ander. Anthony. Is die wel toevallig acteur? Een acteur onder een schuilnaam. Klinkt als: een construct van een leven dat Adam eigenlijk leidt. Adam, de gestoorde historicus, die doceert dat filosofen vreesden dat alles ooit een tweede keer zou gebeuren. Waarom heeft hij het zo moeilijk met die stof? Omdat hij zijn eigen leven ook een tweede keer over doet? Zo verregaand dat hij zich plots dissocieert van dat tweede leven, waarna de hele constructie fataal in elkaar stuikt?

In geval we niet uitgaan van de denkpiste dat Anthony eigenlijk een deel van Adam is, is het pootje baden in het magisch-realistische water. In welke mate biedt deze film dan nog oplossingen…wie weet is het Villeneuve in feite vooral om de sfeer te doen, en verder...weinig?

En wat met dat verlangen, die spin, die sleutel? Zomaar een droom, over hoe ver we als mens de giftige erotiek in ons onderbewustzijn begraven, achter menig gesloten deur? Dat lijkt te eenvoudig, maar toch, meer haal ik er eigenlijk niet uit.

* Na enkele meningen gelezen te hebben, toch een beter zicht op waar het allemaal waarschijnlijk om draait. Inderdaad houdt dat zinnetje van de moeder de oplossing in: dat hij zijn droom van een acteursbestaan maar eens moet opgeven. Daar zou de frank moeten vallen, maar dat deed 'ie vooralsnog niet. Bij deze. Zeker een film om te herbekijken trouwens, want wat een cinematografische hypnose die Villeneuve en Gyllenhaal (via Louise Bourgeois! En via José Saramago!) hier opwekken!

Om, tot slot, nog de schoolmeester uit te hangen: wat mij betreft schandalig lage quoteringen bij deze film.
4*, ook hier zeer zeker met kans op verhoging.

avatar van Atheistus

Atheistus

Traag en langdradig. Heb helaas het einde niet gehaald. De helft zonder in slaap te vallen was al een hele prestatie.

avatar van möök

möök

Knap en gedurfd om een dergelijk broeierig thema zo kaal te brengen. Kreeg er bijna Vertigo van...

Stephan

vorige week zei ik nog dat Nightcrawler de beste film van 2014 was, maar die is met gemak voorbij gerend door deze parel. Precies mijn soort film.

avatar van @Noorderwijk

@Noorderwijk

Pas ook The Double gezien. Beide goeie, mysterieuze films

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Storend traag, langdradig en een vaag verhaal. Niet iets waar ik graag naar kijk.

avatar van Cellulord

Cellulord

hahaha,
na de film zag ik nog een YT-talk waar ze het hadden over een Hopi Indianen legende "The spider woman and the twins" hahaha

avatar van arno74

arno74

Matig. Ik wist niet wat ik hiervan moest verwachten en eerlijk gezegd had ik een ander type film verwacht. De film maakt gebruik van veel beelden van wolkenkrabbers, al die shots zijn ongetwijfeld als een cinematografisch hoogtepunt bedoeld maar ze konden me niet echt bekoren en begonnen op den duur zelfs te vervelen. Ook het tempo en de montage zijn niet echt bijzonder waardoor het verhaal ook niet echt boeiend wordt gebracht. De enkele beelden met de spin hebben iets surrealistisch, dat was op zich wel aardig.

Het verhaal zelf vond ik niet helemaal geslaagd (spoiler): Als je de film ziet krijg je het gevoel dat de personages niet normaal reageren op de gebeurtenissen, dat maakt de film wat minder fijn om te blijven volgen. Achteraf begint het kwartje te vallen over hoe de film bedoeld kan zijn geweest, de hint was de autoruit die na het ongeluk een barst heeft in de vorm van een spinneweb. Ik neem aan dat Adam een verhouding had (vandaar die eerste scène met de personage van Mélanie Laurent), ze samen tijdens een van hun escapades een ongeluk krijgen, en hij na het ongeluk (6 maanden?) in coma raakt, eenmaal ontwaakt heeft hij nachtmerries met een spin (vanwege die kapotte autoruit) en met de vage herinneringen uit zijn verleden van voor het ongeluk. Hij is niet meer dezelfde en werkt niet meer als acteur maar als docent, en dan komt langzaam zijn vorige leven weer terug (6 maanden eerder raakte zijn vrouw zwanger (en ze trouwden en zijn minnares komt erachter dat hij getrouwd is (de vorm van die ring om zijn vinger), zes maanden eerder zag de portier van het acteursbureau hem voor het laatst, de sleutel (van die seksclub neem ik aan) lag maanden op kantoor op hem te wachten, zijn collega-docent vraagt hem voorzichtig of hij van films houdt en tipt hem een film waarin hij zelf acteerde, etc.)

Op zich leuk bedacht, en het probeert alle elementen te hebben om een goede film te zijn, maar voor mijn smaak is het niet helemaal geslaagd (cinematografisch net niet, montage net niet, verhaal/twist net niet...). 2,5*

avatar van WB

WB

Erg sterk gespeeld door Gyllenhaal, die de hele film draagt. Twee verschillende personages spelend, maar beiden zo sterk. Het verhaal (ja, ook ik heb Enemy Explained moeten kijken om e.e.a. duidelijk te krijgen) is op sommige punten ietwat vergezocht (met name de spinnen), maar de gespleten persoonlijkheid is erg goed uitgewerkt. Af en toe was het even zoeken welke Gyllenhaal nu in beeld was, maar door de kleine subtiele hints werd het al snel duidelijk.
Overigens vond ik Mélanie Laurent in het kleine rolletje ook erg sterk spelen.

avatar van Theunissen

Best een maffe film was dit, waarbij het genre Mystery zeker van toepassing is. Ook overigens Thriller want na circa een uur wordt het zelfs wat spannend.

Ondanks dat het ietwat vage en tevens maffe verhaal traag verloopt (de opening was wel fraai) en eigenlijk ook behoorlijk langdradig is, wist de film me toch enigszins te boeien. Dat kwam mede natuurlijk door het aparte verhaal, welke leuk gevonden was en tevens door de uitvoering en de cast. Wat betreft het laatste heb ik deze film in eerste instantie gekeken vanwege het meespelen van de fraaie Sarah Gadon, die ik in mijn vorige geziene film,"Dracula Untold (2014)", nog heb zien spelen. In deze film doet ze het overigens verdienstelijk en is ze ook nog eventjes topless te zien in de douche.

Opzicht is de cast voor deze film best indrukwekkend met het meespelen van Jake Gyllenhaal (speelde zijn dubbelrol voortreffelijk en draagt eigenlijk deze film in zijn eentje), Mélanie Laurent (wel eigenlijk maar een kleine rol waarin ze ook eventjes topless is te bewonderen) en Isabella Rossellini (in een mini rol). De uitvoering is ook ietwat apart door de combinatie van de mysterieuze muziek en het veelvuldig toegepaste gele kleurfilter. Het einde met de partnerwisseling en het ongeluk (wat Adam Bell wel goed uitkwam) was wel aardig. Alleen het laatste shot met de enorme spin (in het begin kwam ook even een spin voor) was lachwekkend belachelijk

Hoewel dit zeker geen doorsnee film is en het ook geen film is met een hoog tempo, heb ik me er toch mee vermaakt.

Stephan

Misschien zit ik er naast Teunissen, maar snapte jij de symboliek wel? Het einde is magistraal, niet alleen "het" shot maar vooral zijn reactie erop. Het verwijst ook mooi terug naar de les die hij aan het begin geeft. Kijk anders eens naar deze spoiler-link: Enemy EXPLAINED - Movie Review (SPOILERS) - YouTube

avatar van Theunissen

Stephan schreef:

Eerlijk gezegd niet. Maar je link verklaard veel en wat dat betreft is het wel een film, waarbij je goed moet nadenken.

Theunissen:

Fijn dat je mijn link kon waarderen.

avatar van Gio69

Gio69

Voor mij persoonlijk is dit een geweldige film. Het is echt het type film waar ik van hou. Het is zo ver verwijderd van het standaard plot en de clichématige voortgang dat het me heel makkelijk intrigeert. Het ontrafeld zich langzaamaan als een puzzel en heeft op het einde nog een lekker toetje om alles toch weer op z'n kop te zetten.

Het is een verhaal waarin je echt in het diepe wordt gegooid. Geen uitleg, weinig dialoog en de wereld wordt compleet geïllustreerd vanuit de visie van Gyllenhaal. Dit, samen met de beklemmende muziek en belichting, geeft een erg vervreemdend en geïsoleerd gevoeld. De emotie wordt voornamelijk overgebracht via de lichaamstaal. Hierin acteert Gyllenhaal overtuigend twee personen die elkaars tegenpolen zijn en die tegelijkertijd toch een aantal raakvlakken hebben.

Dit is geen film die je gelijk zal snappen, maar dat vind ik persoonlijk helemaal niet erg. We leven niet voor niets in 2015, een tijd waar alles te delen is, en waar alle antwoorden voor het oprapen liggen. Wat mij er wel van weerhoud om het een hogere beoordeling te geven is het feit dat het verhaal, op dit moment, voor mij nog niet helemaal klopt. Er zijn momenten in het verhaal die de theorieën, voornamelijk verkregen via YouTube, tegenspreken.

Ik vind dat er bij zulke verhalen wel echt een eenduidig, kloppend verhaal in moet zitten om dat "Oh Ja!" gevoel op te roepen. Op dit moment ben ik nog steeds aan het puzzelen. Wellicht wordt mijn cijfer in de toekomst daarom nog verhoogd.

Heerlijke film!

avatar van FinkPloyd

FinkPloyd

• 1964 stemmen

Alleen al voor de cinematografie en de soundtrack verdient deze film een 2,5 (anders heb je wat mij betreft weinig kaas gegeten van cinema). Schandalig ondergewaardeerd hier deze film Dat zoveel mensen moeite hebben met het verhaal, in welke tijd leven we ondertussen? Lynch maakt maar beter geen nieuwe film meer blijkbaar.

Gyllenhaal blijft ook elke keer weer een genot om bezig te zien.

avatar van Gerth

Gerth

Ik kijk graag mysterieuze film, maar dit sloeg nergens op. Wat een vaag gedoe. De symboliek is echt "over the top". Dit is vaag doen om een soort van artistiek te kunnen zijn.

Gyllenhaal is een goed acteur, en speelt deze rol ook goed, maar kan de film niet redden wat mij betreft.

avatar van glennton

glennton

Zo, heb hem net voor de 2e maal bekeken, en het is een grandioze film!!!

avatar van joolstein

joolstein

Vorige week heb ik deze film bekeken en de film wat laten na pruttelen. De film laat me toch niet los... Je blijft er overdenken. Klopt het.....? En daar hou je van of je hou er niet van. In mijn geval,tja ik hou ervan! Sommige scene`s zijn me nog steeds niet helemaal duidelijk. Heb de uitleg op Youtube ook niet helemaal gekeken. ( toch nog maar een keer doen) Maar als een film mij kan laten schrikken (het einde) dan is dat al een pluspunt!

avatar van I_extol_1994

I_extol_1994

Ik heb de blu ray al binnen