• 9.375.568 stemmen

The Patriot (2000)

Oorlog / Historisch | 165 minuten / 175 minuten (extended version)

Genre: Oorlog / Historisch

Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (extended version)

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Roland Emmerich

Met onder meer: Mel Gibson, Heath Ledger en Jason Isaacs

Releasedatum: 27 juli 2000

Plot The Patriot

"Some things are worth fighting for."

Zuid-Carolina, 1776. Na enkele jaren in het leger gevochten te hebben, wil Benjamin Martin niets liever dan een rustig leventje leiden. Als zijn zoon zich echter aanmeldt voor het Amerikaanse leger, om de jonge natie te verdedigen tegen de Britten, wordt hij gedwongen de wapens weer op te pakken.

Benjamin Martin

Anne Howard

Gen. Cornwallis

avatar van Whunter

Whunter

Geweldige film! Een op wraak beruste veteraan pakt de doek weer uit de ring. Lekker gelachen toen hij zijn frustraties erop los liet gaan.

Verder geen lach-momenten. Gewoon een indrukwekkende film.

avatar van film_kaza

film_kaza

The Patriots zwakte is dat ik grotendeels alles wel zag aankomen, dus het verhaal was niet altijd evengoed.

Los daarvan zaten er een paar vet goeie stukken bij. Zoals de scenes met de kinderen, of wanneer Mel Gibson in het eindgevecht met de vlag het leger instormt.

In overall is het een mooie film die leuk was eens gezien te hebben.

avatar van Mankatans

Mankatans

de ene cliché was nog groter dan de andere, allemachtig.

Ik kan me trouwens niet herinneren dat er in een hollywood film kinderen in beeld worden gedood, verbaasde me enigzins

nouja, redelijk amusement in iedergeval en hij keek lekker weg.

avatar van RalphDeG

RalphDeG

In die trailer die rtl laat zien over patriot en nog een oorlogsfilm ( maand november elke woensdagavond oorlogfilms) hebben ze een muzieknummer gezet... Ik dacht zelf aan nickelback maar kan het nummer niet vinden...

OT. Superfilm maar iets teveel amerika al erger ik zelf er niet zo aan.

avatar van Rosicky

Rosicky

Roland Emmerich is geboren in Duitsland, maar maakt zich met "The Patriot" nog meer schuldig aan oorlogsporno vóór Amerika dan Michael Bay. Mijn god wat een ellende.

Natuurlijk dat einde met die vlag, verschrikkelijk, maar bijna nog erger vind ik die neger. De slaaf die mee gaat vechten, zelfs hij houdt van het schitterende nieuwe land. Iedereen respecteerd hem plotseling ook. Als in "och de slavernij, dat was misschien niet zo netjes van ons, maar eigenlijk hielden we van de slaven en de slaven van ons" right.

Voeg hierbij de Rambo-Regel toe op de hoofdpersonen. Elk vuurgevecht voorop staan, maar nooit geraakt worden. Dat haalt voor een groot gedeelte de spanning uit het verhaal. Het hele familiedrama deed me sowieso niks.

En dan hebben we ook nog de intelligentie van bijpersonage's. Wat doe je als je wordt opgesloten in een kerk, en deze vervolgens in brand wordt gestoken? Juist, niets. kom op man. Ook die gevangenruil. Ik bedoel, hoe dom zijn die Engelsen nu helemaal?

Toch nog pluspunten? Jawel. Gibson blijft een getalenteerd acteur, zelfde geldt voor Ledger. Sommige actiescènes zijn buitengewoon amusant en ook de locaties etc. waren goed verzorgd.

Nee, the Patriot was niet veel soeps. Keiharde propaganda voor onze vrienden uit de USA.

avatar van 606

Prachtige film met mooie beelden.

Zeer sterk geacteerd en goed verhaal.

4,5 ster

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Lelijke poster is dit trouwens. Ach de film was inderdaad niet veel soeps.

Rosicky heeft de slechte punten wel aardig vermeld.

The Patriot heet te film, dus ja, dan moet die patriottisch overkomen he?

Maar ze schieten behoorlijk door, waardoor het je eigenlijk ook niet zo heel veel meer uitmaakt wie er wint of verliest. De Fransman moest uiteraard weer zo iemand voorstellen zoals de gekke Ier uit braveheart.

Nou het verschil was dat die Ier WEL grappig was.

De zonen spelen allemaal verschrikkelijk irritant, slecht eigenlijk gewoon.

Vind Ledger hier ook helemaal niks bijzonders neerzetten.

Nee, dit is gewoon geen goede film. Het is al helemaal geen epos zoals braveheart, troy, alexander etc. Minst interessante oorlog uit de geschiedenis vind ik zelf ook.

avatar van Rebel80

Rebel80

was gister weer op tv, blijft een goede film, leuke actie, goede drama.

avatar van domkey

domkey

Een avondvullend leuk vertier, met behoorlijke aktie-scene's!

avatar van RalphDeG

RalphDeG

hero of war - rise against:P

avatar van bhm

bhm

RalphDeG schreef:

OT. Superfilm maar iets teveel amerika al erger ik zelf er niet zo aan.

Nummer is van Rise Against.

Van het album appeal to reason als ik het goed heb.

Ga de film nu kijken...

avatar van mnrk

mnrk

Een zeer goede film van Rolan Emmerich, deze keer zonder overstromingen of monsters.

De hele film zit prima in elkaar, dit komt mede door de locatie's, kostuums en een geweldige cast.

Mel Gibson, Jason Isaacs, Tom Wilkinson, Heath Ledger en Tcheky Karyo zorgen allemaal voor een geweldige film.

De veldslagen zijn ook mooi in beeld gebracht en natuurlijk zijn de 2 Deense honden leuk gedaan in deze film

Ook een groot pluspunt is de filmmuziek van John Williams.

avatar van benjelle

benjelle

The Patriot is een film waarin de onafhankelijkheidsoorlog waanzinnig mooi weergeven is. Knap staaltje camerawerk, sterke cast en een avontuurlijke verhaallijn met veel vette actie en emoties die medeleven vragen. Ook aan de humor ontbreekt het eigenlijk niet. Maar de toon in deze film is het meest serieus, begrijpelijk als je kijkt naar de kwestie waarop de film is gebaseerd.

Aanbevolen!

*4.0

avatar van luuuuk

luuuuk

Zeker niet minder dan Braveheart, en dat vind ik al een geweldige film !

avatar van Semsoethot

Semsoethot

Beslist een film die het kijken waard is. Met name de beelden zijn vaak erg fraai en gelukkig zonder woest cameragezwaai geschoten. Gibson is een goede acteur en Heath Ledgers was dat. Verhaaltje is uiteraard tamelijk voorspelbaar hoewel ..... de kerkscene verraste me doordat er geen redding op het laatste moment was, maar iedereen inclusief de jonge bruid verbrandde. Aanrader.

avatar van jan.ide

jan.ide

enorm goeie film, wel een beetje voorspelbaar. maar toch, echt aan te raden

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Erg amusante film waar alles in zit wat je in een film als deze kunt zoeken. Vette aktie/gevechtscenes, goede akteurs, mooie kippevelmomenten enz. Maar helaas verliest hij bij elke kijkbeurt iets aan kracht. Dit doordat er toch een aantal zaken net iets té zijn. Met name aan het eind zijn er een aantal dingen die echt niet kunnen, en word ik langzaam een beetje moe van het extreme pro Amerika gedoe. Maar een lekkere film is het nog steeds.

erik1677 schreef:
mel gibson en geschiedenisverhaaltjes!!!!!
van mij mag de beste man nog jaren dorgaan.
Hij brengt he tenminste niet zo verschrikkelijk cheesy in beeld, maar lekker ruw en to the point.
Heerlijk om te zien, en ook eens iets compleet wat anders van emmerich.
Heerlijke film

Vond deze film toch wel cheesy, simpel en alles behalve hard!
Voormij mag ie terug beginne drinken...!
Echt hilarische film eigenlijk. The Patriot lijkt zelfs "het wraak nemen op u pas gestorven kind" goed te keuren en dan gebeurt het 2 maal zodat hij nog even verder kan...! Zoon sterft, wraak, zoon sterft, wraak...dat is eigenlijk het verhaal niet?!
Een man die niet wou vechten (Eerst een half uur zever ivm oorlog is slecht, mijn zoon gaat niet en ik ook niet en dan ist gewoon het eerste half uur vergeten en 2uur actie en dan nog eens effe emotie tussenin, tuurlijk...) en uiteindelijk zelf met de vlag vanvoor gaat lopen, hehe geloofwaardigheid, tuurlijk! Vond hem hier trouwens ook nog slechter acteren als in Braveheart en Heath Ledger zijn gebibber tijdens hij sterft was ook hilarisch!

Deze film zit vol met cliché's en overgedramatiseerde elementen dat als het over de hedendaagse oorlog zou gaan, het zelfs gebruikt zou kunnen worden als propoganda middel...

Hehe, toen ik jong was, was dit zo'n film voormij om te bekijken al spelend met de lego. Leuk, leuk, actie, actie... Toch fijn dat sommigen vooruit kunnen gaan!

doodah

Je uitleg trekt eerlijk gezegd op niet veel. Wel begrijp ik dat je deze film niet goed vind als je alles op deze bizarre wijze beziet.

En misschien een spoilertag hier en daar?

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Hier en daar? haha. Ja zet alles maar even tussen spoilers lol.

Hij heeft overigens nog wel wat punten hoor. Het is cliché op cliché en bij The Patriot pikte ik dat op 1 of andere manier een keer niet. Vond de kinderen ook 1 voor 1 vrij irritant. Kind-rolletjes in films heb ik het sowieso al niet zo op. Zijn niet erg veel goede voorbeelden dat ik echt stijl achterover sla van zijn/haar talent. Het wraak-gezicht was prima in Braveheart, maar een identieke grimas begint op ten duur wel te vervelen bij meneer Gibson.

doodah schreef:

En misschien een spoilertag hier en daar?

Wat trekt op niet veel en wat is volgens jou bizar?

doodah

Vond deze film toch wel cheesy, simpel en alles behalve hard!
Voormij mag ie terug beginne drinken...!

Een film moet toch niet weergeven wat het juiste is om te doen? Zeer weinig films doen dit trouwens. 'The Patriot' speelt zich af in een voorbije tijd, in een tijd waarin nog andere gebruiken heersten. Als er toen iets dergelijks gebeurde, ging men eerder het heft zelf in handen nemen, en hier dus wraak nemen dan met de zaak naar vb. de politie te stappen.
De film straalde volgens mij toch niet echt de boodschap uit van: je kind vermoord: moord er maar op los!. Nee zeker niet, maar ik snap zijn reactie wel: hoe zou jij je voelen in zo'n situatie? En als er dan ook de ruimte is om zoiets te proberen... Ok, het hangt natuurlijk ook af van persoon tot persoon, en hier hebben we te maken met iemand die kost wat kost zijn zoons wil wreken, wat hij dan ook doet.

Als je het verhaal stevig vereenvoudigt en enkel de grote hoofdlijn overhoudt, dan zou je kunnen zeggen dat dat het verhaal is. De moord op zijn zoon is de reden waarom Martin wordt gedwongen in actie te schieten. Maar het vormt samen met de dood van de andere zoon en de wraakacties zeker niet het hele verhaal. Er gebeurt nog zoveel anders. Een film hangt ook niet enkel af van het verhaal, maar zeker ook van het acteerwerk, de uitwerking en noem maar op.

Dat van dat acteerwerk hangt uiteraard af van de smaak, en ik vond het hem hier niet slecht doen .
Martin wou inderdaad niet gaan vechten nee, maar na de dood van zijn zoon, wil hij wraak nemen en dat 'verlangen' wint het van zijn afkeer van het vechten. Wat toch niet zo raar is volgens mij. Door deze beslissing raakt hij ook meer en meer betrokken bij de oorlog die aan de gang is, wat in de film toch wel duidelijk wordt verteld en getoond.
Tegen de tijd dat we bij de dood van Ledger (ben de naam van zijn personage vergeten) komen, en je je heel de tijd hebt zitten ergeren aan alles, dan kan ik best begrijpen dat je dit hilarisch vond. Ik vond de film nog steeds zeer boeiend op dat moment en vond dit dus niet bepaald hilarisch.

Deze film zit vol met clichés en overgedramatiseerde elementen dat als het over de hedendaagse oorlog zou gaan, het zelfs gebruikt zou kunnen worden als propaganda middel...

Met dat van dat propagandamiddel ga ik niet akkoord, maar er zitten wel een paar clichés in ja. Je kan je dan tegelijkertijd afvragen in hoeveel films dit ook het geval is. Zeer veel is dan het antwoord. Ik had er dus geen last van, wat waarschijnlijk mede komt doordat de uitwerking van de hele film zo goed was. Moest het acteerwerk, de beeldregie, etc. ook slecht zijn, dan zou ik me hoogstwaarschijnlijk wel ergeren aan die paar clichés.

Ik vind het wel raar dat je Taken dan toch een 3* geeft. Die film is qua verhaal toch net zoals de deze, maar dan mogelijk nog ongeloofwaardiger?

avatar van domkey

domkey

louisvf schreef:

Wat trekt op niet veel en wat is volgens jou bizar?

Volgens mij kun je beter in één of ander filmhuis gaan wonen!

Dit is puur amusement...,,niet?

louisvf

@ doodah : ja inderdaad, bij veel films is dat het geval (propogandamiddel) en dat is ook één reden waarom volgens mij veel films slecht zijn dus dat argument staat nog ...!

Verder is alles wat je zegt juist moest het gaan over een anti-held, maar men wil hem hier eigenlijk zo goed afbeelden waardoor ik het toch vreemd en fout vond...!

Acteerwerk is inderdaad deels eigen mening maar anderzijds toch ook ervaring en inzicht hoor , hehe maar oke daar snap ik u nog wel, oke we zijn der uit zeker?

domkey schreef:

Volgens mij kun je beter in één of ander filmhuis gaan wonen!

Dit is puur amusement...,,niet?

Ja voor u perfect mogelijk maar voormij was het als 14 jarige amusement, nu echter gewoon storend...

louisvf schreef:

En toch vond ik het acteerwerk goed!

We zijn er inderdaad uit denk ik. Eens zijn we het niet maar het zal nogal moeilijk gaan worden om de ander te overtuigen van ons gelijk vrees ik.

avatar van hatebreeder

hatebreeder

degelijke film maar niet meer dan dat. af en toe wat leuke komische momenten die er voor zorgden dat de lange zit niet vervelend werd. 3.5 ster

Ik dacht dat deze film 2 uur duurde, wat ik al lang zat vind maar toen kwam er nog een bijna een uurtje achteraan. Maar het was wel moeite waard.

Humor: Toen Mel aan het onderhandelen was in het kasteel en die stoel ging inspecteren met zo'n verontwaardigd gezicht. En later die honden terug floot.

avatar van BjornH

BjornH

Sterke film van Emmerich, die naar mijn gevoel als een van de weinige films uit zijn collectie minder leunt op special effects. Het plot was voor de hand liggend, desalniettemin erg vermakelijk en een paar scenes zorgden regelmatig voor kippenvel . Daarnaast bracht Emmerich op geregelde momenten een leuk vleugje humor in waardoor het niet een serieuze film pur sang werd.

Al in al heb ik me voor de zoveelste keer met deze film vermaakt en beloon ik hem ook met verdiende 4* .

avatar van Rebel80

Rebel80

louisvf schreef:

Toch fijn dat sommigen vooruit kunnen gaan!

Inderdaad, jammer dat je zelf stil blijft staan.

Zie dat je fan bent van de spaghetti films (al betwijfel ik dat je weet wat ik daarmee bedoel) dat is niet echt vooruit gaan he pik, beetje jammer.