• 9.375.650 stemmen

The Patriot (2000)

Oorlog / Historisch | 165 minuten / 175 minuten (extended version)

Genre: Oorlog / Historisch

Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (extended version)

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Roland Emmerich

Met onder meer: Mel Gibson, Heath Ledger en Jason Isaacs

Releasedatum: 27 juli 2000

Plot The Patriot

"Some things are worth fighting for."

Zuid-Carolina, 1776. Na enkele jaren in het leger gevochten te hebben, wil Benjamin Martin niets liever dan een rustig leventje leiden. Als zijn zoon zich echter aanmeldt voor het Amerikaanse leger, om de jonge natie te verdedigen tegen de Britten, wordt hij gedwongen de wapens weer op te pakken.

Benjamin Martin

Anne Howard

Gen. Cornwallis

avatar van konynewortel

konynewortel

Geweldige actie/oorlog/wraakfilm met zeer goed spelende Mel Gibson.

De verhaallijn was prima.evenals de decors/omgeving waar het opgenomen is.

heeft mij geen minuut verveeld.

Absoluut een aanrader!

avatar van extremezz

extremezz

Goede film,alhoewel ik niets van de beurs snap vond ik hem toch spannend en goed;)

avatar van Malli

Malli

Beurs?

avatar van Dutchmeister

Dutchmeister

Sterke film. Goed verhaal, mooie beelden en met goed geluid helemaal geweldig.

avatar van missl

missl

Sterke wraakfilm die geen enkel moment verveeld.

avatar van booyo

booyo

Een echte Mel Gibson film, hij doet waar hij goed in is: wraak nemen. Prima verhaal, die vooral er sterk begint. Maar het duurt me allemaal net te lang, en is af en toe net te Amerikaans, om het uiteindelijk als goed te beoordelen.

avatar van congo

congo

missl schreef:

Sterke wraakfilm die geen enkel moment verveeld.

Wraakfilm? Dat is maar een subplot van de film hoor.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Uiteindelijk sluit hij zich wel weer aan bij het leger, voornamelijk door wraakgevoelens dat de Britten zijn zoon/zonen vermoord hebben. Het is wel een hele belangrijke drijfveer in ieder geval.

avatar van congo

congo

moviemafketel schreef:

Ik heb deze film vanochtend gezien en wraak is absoluut een plot van de film, maar wat ik het sterkste vond aan deze film is het vaderfiguur dat Gibson vertolkt tegenover zijn kinderen.

avatar van The Beast

The Beast

Prachtige film, een van mijn favorite films, ik vind het een hele erge matige score voor zo'n goede film.

Prachtige verhaallijn, Een door emoties verscheurde vader die wraak neems op zijn vermoorde zonen
Ook prachtig geacteerd door vrijwel alle acteurs.
Mel Gibson zet een hele sterke rol neer als vader, en de chemie is prachtig tussen hem en zijn zonen, zeker het stukje waarz'n dochtertje hem in de armen vliegt
Special effects zijn ook erg goed, spannende scenes met de oorlog, ik heb er niks slechts aan op te merken.

avatar van coño

coño

Even bijgesteld hoor: ik kan niet geloven dat ik The Patriot nog 3 sterren heb gegeven. Gewoon patriottistisch gezeik met een verhaal dat krap wordt gesteld door cliches. Gibson heeft hier echter de regie niet in handen, wat hij wel bij Braveheart had, maar ik ruik hier toch zijn eigen stempel.

avatar van benni

benni

Ha, terecht dat laatste spreker geband is. Zulke uitspraken over zo'n goede film...; zwaar ondergewaardeerd! Mel speelt zoals altijd, zeer overtuigend! Gewoon een goed verhaal, en ik wil nog even uitzoeken hoe dat in die tijd allemaal gegaan is. Interessant. heb samen met dochter van 14 genoten..

avatar van mar007

mar007

lang geleden dat ik deze film gezien had.

vanavond herzien.

ik vind het een erg mooie film en ja dit soort rollen kan je wel aan mel gibson overlaten,

wat is die man toch een geweldige acteur.

uitstekende film, verhoogt naar 4 sterren.

avatar van -Dolf-

-Dolf-

eerst een uur laten zien hoe slecht de engelsen zijn dan een uur zien hoe ze verslagen worden met er tussenin een liefdes verhaaltje. Mij wat te cliche. Ik kan dit echt niet af kijken. en ook nog negers die tegen de engelsen zeggen dat ze uit vrije wil op de plantage werken LOL

avatar van The Beast

The Beast

Een verhaal over de ex-patriot Benjamin Martin, die gedwongen word weer mee te vechten als zijn zoon bij het Amerikaanse leger gaat.

Het is een typische film over de liefde voor zijn land, een echte patriot, maar natuurlijk ook zijn kinderen die hij wilt verdedigen tegen de engelse bruten.

Een film met hier en daar humor, schokkende momenten, en een prachtige mix van oorlig en drama met geweldige acteer prestaties,

avatar van Stephan

Stephan

Absoluut de beste Emmerich. Lang gewacht om deze te kijken vanwege het type films dat hij maakt. Meestal veel gemiste kansen, te commercieel of simpelweg te 'goedkoop'. Maar deze film is overtuigend en ingehouden op plekken waar hij normaal uit de bocht vliegt.

Camerawerk erg mooi, muziek en tempo... alles zit goed, ondanks de lange speelduur. Gibson en Ledger stelen de show qua spel.

avatar van Whunter

Whunter

Films worden gemaakt om mensen te vermaken right?

Ik wordt een beetje moedeloos van alle criticussen die over allerlei puntjes lopen te zeiken omdat het niet met de werkelijkheid instemt. Ten eerste... Als je het beter kunt doe het dan!

En dat was het eigenlijk zover.

Ik ben een film genieter en wat boeit mij of het klopt of niet. Ik ga heen voor vermaak en vertier.

avatar van Dra. Pouke

Dra. Pouke

Een dapper oorlogsverhaal met veel gebrul en gejank, maar ook een waardeloos verhaal.

1,5

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Matig.

Vroeger vond ik The Patriot erg goed. Dat geldt voor zowat alles met een beetje oorlogsspektakel.

Vandaag de dag vind ik The Patriot vooral plat. Het drama is goed volgesjouwd en neemt daar ook z'n tijd voor, al hobbelt de film erg veel van conflict naar conflict naar conflict. Veel kan het mij ondertussen niet meer boeien, maar vervelen doet het nu ook weer niet.

Mel Gibson zet zo'n beetje William Wallace de Tweede neer. Ik vind hem een degelijk acteur, maar niet in dit soort rollen.

Wie wel typecasting kan doorstaan is Jason Isaacs, die hier als enige voor een beetje kleur zorgt. Chris Cooper is eveneens uitstekend, maar Tom Wilkinson is te karikaturaal en Heath Ledger doet me ook niet veel.

Wat door de jaren heen niet veranderd is, is mijn zwak voor oorlogstaferelen en massascènes. Hoewel de slomo's en de ondertoon er veel te dik bovenop ligt, hebben de wacht-je-beurt-af-en-schietscènes nog steeds impact. De soundtrack is zoals te verwachten niet al te best, wél de moeite is de fotografie.

2,5

avatar van Movsin

Movsin

Goede film met historische achtergrond en schitterende cinematografie.

avatar van Beertje45

Beertje45

Verrast dat Emmerich zich toch eens durfde te wagen aan een niet disaster of SF film. De film heeft heel mooie fotografie en de veldslagen waren groots. Het dramatische hoort gewoon bij een oorlogsfilm. Mel Gibson zal nooit tot mijn favorieten behoren, maar de man past wel goed in rollen van stoere vechtjas. Jammer van de o zo stereotype slechte officier, zijn naam is me ontgaan, en het voorspelbare gevecht met de held van de film. Zal hem vast nog eens terugzien zonder enorm veel hinderlijke reclameblokken op Vier, een ergelijke zender van Belgie. Door de vele onderbrekingen raakte ik de draad regelmatig zoek.

avatar van RuudC

RuudC

Een verrassend goede Emmerich. De verrassing zit ‘m ook vooral in het gegeven dat hij als Duitser er goed in slaagt er geen overdreven sentimentele of (zoals de titel suggereert) patriottistische kleffe zooi van maakt. The Patriot mag zich plaatsen in het rijtje van Gladiator en Braveheart. Het slijmerig sentimentele komt slechts zelden naar voren (zoals op het eind met het wapperen van de vlag of de omslag van de racist die het later ineens eervol vind om naast om naast een neger te vechten. ).

The Patriot heeft in elk geval sterke kanten. Zo zijn er verschillende verhaallijnen, waarvan de meeste nog best goed zijn. De aanzet voor de onafhankelijkheidsoorlog (althans, het organiseren ervan) wordt mooi weergegeven. Voor Mel Gibson’s familie valt de nodige begrip op te brengen, al vind ik dat woordenloze dochtertje als enige nog best vervelend. Emmerich verdient een pluim wat betreft het neerzetten van beide strijdende partijen. Beide hebben namelijk hun klootzakken en respectabele mensen. Om nog even terug te komen op die racist, dat was een ongelooflijke klootzak. Dat hij later terugkrabbelt, verandert niets aan de zaak.

De film volgt op interessante wijze de verzetsgroep van Gibson. We zien ze opkomen, delen lief en leed met ze en uiteraard volgt een goede afloop. De veldslagen zien er helemaal niet verkeerd uit, al worden ze tegenwoordig wel wat spectaculairder en grootser gebracht. Toch faalt Emmerich niet wanneer het aankomt op de actie. De film mag er zeker wezen, de zaak wordt groots gebracht, al zijn niet alle scenes even sterk. Desondanks bovengemiddeld vemakelijk.

avatar van Poeha

Poeha

Een film naar mijn hart. Op wraakgevoelens inspelend. Een "vrienden"club (door omstandigheden) bij elkaar tegen de vijand. Je weet de uitkomst, maar toch...

Prima setting ook. Vind dit soort "historische" films over het algemeen erg aangenaam. Mel Gibson zoals ik hem graag mag zien.

avatar van nilserr

nilserr

Historisch totaal onverantwoord topvermaak.

The Patriot is nou echt wat je noemt een guilty pleasure. Deze schijf heb ik in mijn kindertijd helemaal grijs gedraaid. Wat was ik toen verliefd op deze film. De spectaculaire gevechtsscenes en het heroïsche verhaal pakten mij volledig in.

In de loop van jaren kwam ik tot conclusie dat het geheel eigenlijk misselijkmakend is. Oorlogsmisdaden van de Amerikanen worden in Engelse schoenen geschoven en de slavernij wordt geromantiseerd. Mel Gibson speelt de rol die hij zijn hele leven al speelt, namelijk die van dappere predikant.

Ondanks dit alles kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om deze prent een onvoldoende te geven. Noem het een slap argument, maar jeugdsentiment wint het hier toch echt van mijn vernieuwde kijk op film.

3 sterren.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Voor de geïnteresseerden...

VERSCHILLEN ORIGINELE EN EX...

Aangegeven tijdsduur verschilt wel van hier boven op de pagina. Korte bespreking volgt morgen.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

In het eerste uur dacht ik dat het de eerste Emmerich zou zijn die ik 4* zou geven. Heel mooi afgewerkte beelden, bijna schilderijtjes, een gegeven dat echt boeide, ook al voel je het wraakverhaal van ver afkomen.. De oorlogsscènes kon ik eveneens goed smaken.

Maar dan begint het fout te lopen met het Hollywood-draaiboek dat gevolgd wordt : de bad guy die zich alsmaar wreder opstelt, de schoonzus die voor Gibson valt, de dood van Gabriel , Gibson die met open mond de Amerikaanse vlag staat te wapperen en een waaier van oppervlakkige dialoog, en dan nog knuffeltjes en handjes schudden op het einde want nu we er ons doorheen hebben geslaan zijn we allemaal dikkevriendjes!

Visueel dus heel mooi, maar daarmee is bijna alles gezegd.

avatar van pierre18

pierre18

Patriot? Dat moet dan wel weer zo'n Hollywood film worden met alle gebruikelijke, '13 in een dozijn ingrediënten', zoals eerst de agressie bij de hoofdpersoon opwekken, nu middels het neerschieten van zijn zonen. Ach, we noemen dit een hoog Rocky-gehalte. 'En nu wordt ie kwaad ....'

Desondanks waren enkele fragmenten uitstekend neergezet, maar soms dacht ik dat ik naar 'Het kleine huis op de prairie' zat te kijken. Wat een mierzoet gedoe. Een item als 'gezin is de hoeksteen van de samenleving' vind ik hier overdreven en veel te dik neergezet.

Vervolgens is het volstrekt belachelijk dat je rustig in je huis kan slapen als er in je tuin een complete veldslag aan de gang is. Weer veel te veel van het goede...

Aardige vondsten, zoals met die honden. Soms weer te blasé voor woorden, zoals de kerk met onschuldigen in de fik steken. Jammer, met name hierdoor werd de film toch wel te langdradig door zijn voorspelbaarheid...

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

Deze film kan wel in het eindeloze rijtje van Amerikaanse films, waarin de Britten niet al te fraai afgeschilderd werden. Gelukkig is er ook nog de serie Hornblower

Leuke film, maar weinig interessants van historisch oogpunt. Zeker wel een film die het aanzien waard is vanwege de puike vechtscènes en vermakelijke verhaallijn. Het pretendeert helaas veel meer te zijn dan dat. (correct me if i'm wrong)

avatar van Capablanca

Capablanca

Op zich wel een sympathieke film, soms wat overgedramatiseerd.

avatar van Kenzomovies

Kenzomovies

topfilm ! sterk verhaal misschien (iets) minder of braveheart maar nog altijd een 4,5* waard