The Patriot (2000)
Genre: Oorlog / Historisch
Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (extended version)
Verenigde Staten / Duitsland
Geregisseerd door: Roland Emmerich
Met onder meer: Mel Gibson, Heath Ledger en Jason Isaacs
Releasedatum: 27 juli 2000
Bekijk via Viaplay
Plot The Patriot
"Some things are worth fighting for."
Zuid-Carolina, 1776. Na enkele jaren in het leger gevochten te hebben, wil Benjamin Martin niets liever dan een rustig leventje leiden. Als zijn zoon zich echter aanmeldt voor het Amerikaanse leger, om de jonge natie te verdedigen tegen de Britten, wordt hij gedwongen de wapens weer op te pakken.
Benjamin Martin
Anne Howard
Gen. Cornwallis
Dan Scott
Cinemaniak
over clichématige films gesproken zeg...
Zit er vol mee...
Crocooz
echt een topper vind ik!
moet Braveheart nog kijken ook van Mel Gibson.
ben benieuwd of die bevalt
Pipoo!
Fantastische film, één van de eerste films die ik op dvd had gekocht. Net even weer bekeken en blijft een mooi verhaal.
Jammerdat Mel Gibson niet meer van dit soort films gemaakt heeft.
erik1677
Jammerdat Mel Gibson niet meer van dit soort films gemaakt heeft.
Hmmmmm volgens mij heeft mel gibson ook nog braveheart, once were warriors en de mad max trilogie gemaakt...ook geweldige actie-epossen.
Pipoo!
En heb ik natuurlijk ook allemaal gezien en in mijn collectie. Ik vind trouwens mad max trilogie niet echt in het rijtje The Patriot, Braveheart passen.
Rizz
Veel clichés, hoog voorspelbaarheid-gehalte, verkeerd gekozen acteurs.. Maar toch vermakelijk. En een Mel Gibson die altijd hetzelfde acteert
Vinokourov
Deze film is natuurlijk op maat gemaakt voor de Amerikaan. De titel zegt het al, het zit vol met heldhaftig pattriotisme. Tsja, niet helemaal mijn kop thee... Daaroverheen zettende, blijft er wel een redelijk epos over met een uitstekende badguy en Mel Gibson en uiteraard Heath Ledger doen het ook heel niet verkeerd. Schamele 3,5 ster dan maar.
John Lee Hooker
Prima film. Spannend, tragisch en meeslepend. Mooie slagvelden met onverwachte situaties en vooral een verassend einde.
- 4 -
Flavio
Once were warriors is een drama over Maori's van Lee Tamahori.
Misschien in de war met Apocalypto?
yeyo
Hij bedoelt We Were Soldiers. Gibson was echter niet verantwoordelijk voor de regie van die film, maar wegens de Christelijke ondertoon vermoed ik wel dat hij heel wat in de pap te brokken had. Bij deze trouwens ook denk ik.
moviemafketel
- 19752 berichten
Ik denk met zijn geschreeuw aan de telefoon dat geen kerk hem meer wil hebben trouwens
yeyo
Ja inderdaad, echt een hypocriete vent eigenlijk. Ik ben nota bene met verstomming geslagen dat ik deze film op 3* had staan, toch maar rap even bijstellen.
MyOwnStyle
Vond hem erg meeslepend, de gevechten waren mooi in beeld gebracht, de film was bij tijden erg spannend. Leuke film.
Arnforpresident
Heel goede film. Mooie gevechten, goed verhaal, goede muziek, brengt emoties los. Een beetje Braveheart-achtig, maar dan wat minder goed natuurlijk.
Malli
Epische avonturenfilm die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Britten. Enkele bijzonder aangrijpende scènes en een superbe Mel Gibson maken deze prent zeker de moeite waard, maar de al te grote en daardoor storende tegenstelling tussen de "good guys", de voor onafhankelijkheid strijdende kolonialisten, en de "bad guys", de Britten en dan vooral de rol van Jason Isaacs als het vleesgeworden kwaad, maakt er geen topper van.
Malli
Waarom zou je acteurs en hun films afrekenen op hun privéleven? Die vent is blijkbaar een behoorlijk losgeslagen freak, maar ik zie niet in waarom ik daar rekening moet mee houden bij de beoordeling van zijn acteerprestaties.
Het gaat hier toch over film, niet?
kobe bryant fan
tegenvaller,goed acteerwerk.
Maar voor de rest nniet goed.
yeyo
Het gaat hier toch over film, niet?
Het gaat ook totaal niet over zijn privé leven, waar haal je dat uit?
De film staat bol van christelijke inhoud en Engels ressentiment, duidelijk de inbreng van meneer Gibson dus.
Malli
Het gaat ook totaal niet over zijn privé leven, waar haal je dat uit?
Zijn christelijke achtergrond en dat geschreeuw aan de telefoon, wat is dat anders dan zijn privéleven?
En waar haal je dat? Hij heeft noch de film geregisseerd, noch het scenario geschreven, noch de productie voor rekening genomen. Dus hoe zie jij die inbreng dan?
yeyo
Zijn christelijke achtergrond verwerkt hij (soms manipulatief) in zijn films, wat ik erg vervelend vind. Daarnaast is het natuurlijk gewoonweg hypocriet dat iemand die dergelijke normen en waarden predikt, ze in z'n eigen leven niet eens naleeft. Dat is haast uitbuiting van een geloof. Ted Haggard werd door zijn privé leven ook niet meer au sérieux genomen tijdens zijn lezingen, dat is volgens mij zeer vergelijkbaar.
Zoals ik al eerder zei, ben ik er van overtuigd dat Gibson veel inbreng heeft gehad. Je moet dat ook niet allemaal zo zwart-wit zien, het kan toch best dat de invloedrijke hoofdrolspeler van een film zijn zegje kan doen bij het maken ervan? Deze film zou namelijk evengoed Braveheart II kunnen heten.
In We Were Soldiers is de inbreng van Gibson zelfs nog opvallender, ook al was hij daar evenmin verantwoordelijk voor script of regie.
Malli
Ja goed, maar dat zijn dan speculaties. Ik vind het nogal flauw om een film daar dan op af te rekenen. Je zal heus wel een reden gehad hebben om die film 3 sterren te geven, tenzij je natuurlijk nog piepjong was toen je die score gaf.
yeyo
tenzij je natuurlijk nog piepjong was toen je die score gaf.
Het zal meer daarmee te maken hebben. Braveheart geef ik ook een 2, maar deze film vind ik absoluut niet beter (ook niet slechter). Vandaar.
kobe bryant fan
The patriot
De film heeft een slap verhaal en blijkbaar is gans de film zo.
De acteerprestaties zijn goed ,maar de actie is niet vermakelijk .
Het drama is ook minimaal.
Heb dus een kleine tegenvaller gezien.
Whunter
Deze film , mag je mij voor wakker maken. Enne als je een BicMac meeneemt + cola kijk ik hem uit ook! (Geweldig hoe hij wraak neemt)
Thorongil
Tegenwoordig is de Verenigde Staten slechts een reus op lemen voeten. Een land dat intern verdeeld is, torenhoge staatsschulden heeft, betrokken is in 2 oorlogen die niet al te voorspoedig verlopen en zich in een snel veranderende wereld moeilijk een plaats kan geven tussen opkomende landen als China, India en Brazilië. Deze film uit 2000, dus nog voor de 9/11 aanslag van New York die een morele opdoffer waren in het gezicht van de Amerikaan, neemt je mee naar het glorierijke, optimistische begin van deze natie.
Mel Gibson, die ook in het echte leven een kroostrijk gezin heeft, komt zeer geloofwaardig over als een bezorgde vader, die zijn zonen de gruwel van oorlog wil besparen. We krijgen prachtige oorlogsscènes met kanonschoten, cavaleriecharges, musketgevechten op het scherp van de snee. Verder krijgen we ook mooie muziek, die militaristisch en hoopvol klinkt en perfect bij de film past. Heath Ledger speelt meesterlijk de rol van naïeve zoon, met een meeslepende romance. Epische scène ook hoe Mel Gibson met de Amerikaanse vlag in de hand de vijand tegemoet treedt.
Een film die nationalisme hoog in het vaandel draagt en je op het einde met een goed gevoel achterlaat. Ook pleegt deze film regelmatig een aanslag op je traankanalen.
Je zou op het eerste zicht kunnen denken dat dit een goedkope kopie is van Braveheart in een andere setting en periode. Maar wie dit denkt komt bedrogen uit.
Matt Baker
Aardige film. Het enige wat mij tegenviel waren de vechtscènes. Die engelsen leken niet echt hun best te doen om Mel Gibson te stoppen. Het zag er te gespeeld uit .
rotjuh
Voor mij persoonlijk een film die ik regelmatig weer eens kijk.
De setting van de sets, de kostuums, het plot, de wijze waarop de meer dan indrukwekkende cast het geheel wegzet....
Het blijft een topper voor mij.... Gibson in topvorm!
Zeldzaam goede film..... 5 sterren
sofripa
Lekker vette film. Gibson is goed bezig. Jammer van dat amerikaanse vlaggezwaai.
Even ogen dichtdoen. Verder, zonder meer, een fraai aangekleede produktie.

Oorlogsfilm 'The Patriot' met Mel Gibson en Heath Ledger vanaf vandaag op Viaplay

De beste drie van Heath Ledger

Apocalypto
Actie / Avontuur, 2006

Black Hawk Down
Oorlog / Drama, 2001
rebelhet zuiden van de vs.verlies van geliefdevechtsportengeneralpatriotismpassioninsurgencefransdochtersouth carolinabritsepischgebaseerd op een waargebeurd verhaalzwaardgevechtbloedvergietenmissionhistorical fictionsoldaatpatriot 18de eeuwamerican revolutionrevolutionary war