• 9.374.484 stemmen

The Patriot (2000)

Oorlog / Historisch | 165 minuten / 175 minuten (extended version)

Genre: Oorlog / Historisch

Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (extended version)

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Roland Emmerich

Met onder meer: Mel Gibson, Heath Ledger en Jason Isaacs

Releasedatum: 27 juli 2000

Plot The Patriot

"Some things are worth fighting for."

Zuid-Carolina, 1776. Na enkele jaren in het leger gevochten te hebben, wil Benjamin Martin niets liever dan een rustig leventje leiden. Als zijn zoon zich echter aanmeldt voor het Amerikaanse leger, om de jonge natie te verdedigen tegen de Britten, wordt hij gedwongen de wapens weer op te pakken.

Benjamin Martin

Gen. Cornwallis

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Ik snap nog steeds niet, dat deze sentimentele kotsfilm zo hoog scoort. Wanproduct eerste klas!

avatar van gibbons

gibbons

Je moet je mening niet opdringen hoor. Ok, staat genoteerd dat je hem niet goed vond. Ik wel.

Ivm je geloofwaardigheid trouwens. Geloofwaardiger was als ze de laatste veldslag verloren hadden. Dan was dit pas een "kotsfilm" geweest. Geloofwaardigheid is belangrijk, maar niet ten koste van kijkplezier.

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Idd psycholamp: jouw mening kennen we al en we respecteren die ten volle (hoewel je natuurlijk geen gelijk hebt ).

Als ik iets geloofwaardigs wil zien, kijk ik wel eens naar een documentaire, waarvan er ook erg veel zijn. Amusement primeert bij mij over geloofwaardigheid.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

@ Sportingerke: Lees mijn berichtje van 4 december nog eens. Zul je zien dat voor mij geloofwaardigheid en documentaire los van elkaar staan. En natuurlijk kijk ik een film voor het amusement, moet ie me echter wel kunnen amuseren. Dank voor het respect voor mijn erg negatieve mening.

avatar van zinulzki

zinulzki

Degoutante film die de wandaden van een oorlogsmisdadiger vergoelijkt.

avatar van wo2-Freak

wo2-Freak

Slechte film, 0,5*

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

ik heb hem op school gekeken tijdens geschiedenis. Het was een heel erg leuke film vond ik. Maar ik stem er nog niet op. Omdat we deze hele film natuurlijk niet in 1 les konden kijken, zaten er vele gaten tussen en kon ik hem soms niet helemaal meer volgen. Maar het eindgevecht zag er geweldig uit. Ik wil hem een keer op dvd kijken en dan gewoon in 1 keer helemaal bekijken, zodat ik kan stemmen. Ik denk dat het wel een 4 sterren word.

avatar van simpelekees

simpelekees

Ik kan toch altijd genieten van Mel. Tijd geleden dat ik hem gezien heb maar had er wel van genoten.

Ik zal stemmen als ik hem nogmaals heb gezien.

Ik snap echter niet dat je een 1 kan geven op deze film. Een 1 is voor mij echt bagger, een film met slecht camerawerk, slecht acteerwerk, mager verhaal, dat wat hij probeert mislukt.

Dat zie ik niet terug in deze film en dus ben ik wel beniewd naar jullie omschrijving van een 0.5.

avatar van Biglia

Biglia

Zoveelste Emmerich-draak. Ik snap die totale verheerlijking van de 'U S of A' niet bij deze Duitser, net zo erg als Michael Bay.

Independence Day is nog erger maar dat komt door Will Smith, ik kan die kerel niet uitstaan...

avatar van The Oceanic Six

Prima film, wel vol bombastische Amerikaanse heldenverering maar toch...

De film is lekker geweldadig en Gibson zet een prima rol neer als wreker. Het is allemaal wel wat cliche maar het vermaakte me zeker wel.

avatar van P8rb

P8rb

Heb ondertussen nu de helft van de film gezien onder de geschiedenis lessen. Kan echt slecht tegen dit soort sentimentele flauwe films. Psycholamp heeft eigenlijk best wel gelijk, hoger dan 2* gaat deze film zeker niet scoren bij mij!

avatar van bubba01

bubba01

Hele mooie film en zeer vermakelijk om naar te kijken.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Biglia schreef:

Dat patriottische films het niet goed doen bij Nederlanders, is alom bekend. Er hoeft maar met de Stars en Stripes gezwaaid te worden en de kotsteiltjes komen tevoorschijn. Dat zegt meer over Nederlanders dan over de bewuste films.

Wij kennen het begrip 'patriot' namelijk helemaal niet. En dat is jammer. Als ons land ten prooi valt aan Duitsers, moslims, chinezen of pinguins: Nederlanders zullen er niet om malen, zolang Dancing with the Stars nog op TV is en er snijbonen te koop zijn voor in de stamppot. Daarom heb ik ook zoveel respect voor verzetshelden uit WO II. Slechts een handjevol mensen die actief hun vlag en vaderland verdedigden.

Amerikanen gaan daarentegen soms wel èrg ver in hun welhaast belachelijke nationalistische sentiment (Star Spangled Banner zingen bij ieder willekeurig sportevenement haalt de waarde nogal omlaag), daarom denk ik dat een middenweg het beste zou zijn.

Wat dat betreft kan een film als "The Patriot" of "Independence Day" ons nog heel wat leren: opkomen voor wie je bent en waar je voor staat. En dan niet alleen in het voetbalstadion.

avatar van Legan

Legan

Tja, het nederlandse volk (gelukkig niet allen!) staat bekend om zijn struisvogelmentaliteit. Het probleem met de amerikanen echter is dat zij niet patriottisch zijn, maar veel eerder chauvinistisch. Opkomen voor iets waar je voor staat is een goede zaak maar verheerlijking ervan niet. En dat is nu iets wat mij tegen de borst stuit, zowel bij de amerikanen als bij diverse andere landen/volkeren.

En deze verheerlijking haalt, in mijn opinie, de film naar beneden. Hetzelfde geldt voor The Patriot, hoewel ik altijd zo 'objectief' mogelijk probeer te stemmen. Een kwestie van 'overdaad schaadt', iets wat eigenlijk voor alles geldt, hoe ongeloofwaardig ook.

6,0 uit 10 (3,0*)

zeer mooie film!

het stoort me ook niet dat deze film verheerlijkend overkomt, het gaat ten slotte ook over de onafhankelijkheid van amerika.

en hij komt voor mij ook redelijk geloofwaardig over.

deze film heeft voor mij bereikt waarvoor hij bedoelt is = amusement

avatar van Love__x

Love__x

Ik begrijp niet waarom deze niet in de top 100 staat!

avatar van cinema.

cinema.

Captain Pervert schreef:

Mooi gesproken, daar heb je zeker een punt

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Is indd wel zo...

Is helemaal niet zo. Conservatieve crap.Patriottisme is helemaal niet meer van deze tijd, de wereld is veranderd.

Dat betekent niet dat alles daarom zomaar geslikt wordt. Vrijheid, democratie en maatschappij brengen de mensen zeker nog wel in beweging om voor te vechten. maar niet van die ouwe hap als de vlag, volkslied en landsgrenzen.. Die boeien toch niet meer.

kos schreef:

Is indd wel zo...

Captain Pervert schreef:

Ik denk dat die kotsteiltjes eerder tevoorschijn komen door de houding van die Amerikanen m.b.t. hun land.

In hoeveel show's, series en films hoor ik wel niet dat Amerika zo'n mooi land is! Dat iedereen met elkaar kan samenleven en lief voor elkaar is. En ze hebben zo'n mooie vlag en het is het mooiste land van de hele wereld.

Bah! Daar wordt ik inderdaad misselijk van, en ik denk ook degene die een beetje weten hoe Amerika werkelijk in elkaar zit of daar al eens zijn geweest.

En voor de mensen die nog steeds niet begrijpen waar ik het over heb die kunnen natuurlijk de populaire documentaires van Michael Moore kijken ( en dát noem ik nu een eerlijke Amerikaan die niet probeert de rest van de wereld jaloers te maken, maar durft te zeggen waar het werkelijk op staat )

Voor de rest goede film.. (Met hun films is niks mis )

deLeeuw schreef:

....

...

Ha!

die zijn films zijn echt de 'waarheid' ja, als je zo lichtgelovig bent...

avatar van Thomas83

Thomas83

Aangedikte en aangezoete Braveheart-achtige film weer. De film ziet er best mooi uit en de muziek is best fijn, hoewel vaak wat vlak en saai, maar de timing van de muziek voor het dramatische effect is vaak vreselijk, al die enge bombast. Vooral eng is weer hoe Mel Gibson weer de perfecte good guy speelt. Actieheld, brave borst en familyman in 1. Het is een grote egotrip van hem lijkt het wel. De filmposter alleen al zegt denk ik veel.
En dan die uitdrukkingen van hem, haha! Dat zorgt onbedoeld wel voor de nodige humor in de film. Heath Ledger speelt trouwens wel een goede rol.
Ook vervelend aan de film is dat Gibson zichzelf niet alleen weer als een soort übermensch neerzet, de bad guys zijn ook weer overdreven kwaadaardig. Het is allemaal weer zo karikaturaal. En dan acteert Gibson ook nog eens zo matig.
De montage in de film is ook telkens weer zo vervelend dramatisch. Naast af en toe klungelig op het verkeerde moment ingezette dramatische muziek wordt er ook nog eens veel te vaak van het trucje van dramatisch bedoelde slowmotion gebruikgemaakt.
De actiescènes in de film zijn onder de maat. Regelmatig ongeloofwaardig en veel te overdreven, en ook wat betreft spektakel een choreografie vrij saai.
The Patriot bevat net als zijn kreupele grote broer ook de nodige foute en heroïsch bedoelde speeches die vaak een wonderbaarlijk en ongelofelijk effect hebben op de toehoorders.
En zouden er nog dierbaren overlijden in de film? Zou er misschien nog een liefdesverhaaltje in het plot verweven zijn? (trouwens , ook walgelijk oversentimenteel was dat subplotje van de dochter die niet wil praten.) Zou er nog een dikke vette moraal in het verhaal zitten?
De als dramatisch hoogtepunt bedoelde finale was behoorlijk melig doordat de kanonnen aan het begin steeds toevallig net mis schoten en vooral hoe Mel Gibson op het einde met een grote Amerikaanse vlag door de linies holt, de vlaggenstok ook nog even als wapen gebruikend. Het door de hele film al overdreven veel gebruikte slowmotion bereikt hier ook wel zijn climax. Mel Gibson ejaculeerde hier al zijn Hollywood-kitsch. Freedommmmm!

avatar van Ace Hanlon

Ace Hanlon

Oeps. wat veel negatieve reacties op deze film.

Ik heb me geen seconde verveeld en ik vond het een heel mooie film.

De reacties van de diverse negatievelingen hierboven en op de vorige bladzijden kan ik echt niet begrijpen.

Als je niet geconfronteerd wilt worden met overdreven en clichématige situaties, moet je niet naar actiefilms kijken.

Dan blijven alleen waargebeurde documentaires over.

Ook moraal en/of een boodschap hoeft voor mij niet in een film verwerkt te worden. Voor moraal ga ik naar de kerk, voor boodschappen naar de ALDI.

Een film moet voor mij gewoon ongecompliceerd genot brengen.

Op welke manier je dit ervaart kan voor ieder verschillend zijn.

De één houdt van Ingmar Bergman, de ander van Steven Spielberg, om er maar twee te noemen.

De Patriot krijgt van mij op dit moment 4,5* maar bij nogmaals bekijken kan dit misschien nog wel 5 worden

KdB schreef:

Ha!

die zijn films zijn echt de 'waarheid' ja, als je zo lichtgelovig bent...

Oke.. Dan zijn dát óók leugens (er is niets mis met de wapenwet, het zorgstelsel en de verzekeringsmaatschappijen wat hij allemaal heeft bewezen..) jij je zin

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Patriotistisch gezanik in een met cliché's doordrongen verhaal vervolgens gebracht zonder enige aanwezige creativiteit.

avatar van Quentin

Quentin

Vergeet ook niet al dat valse sentiment, voor de rest met je eens wat een ellende toch.

deLeeuw schreef:

ja, dus jij denkt dat je de dag zelf nog uit de bank kan lopen met een geweer? zonder dat ze je hebben nagetrokken of iets?

avatar van dennis-s

dennis-s

Thomas83 schreef:

Goede kritieken waar ik me bij aansluit.
Maar als je met een nuchtere kijk een leuke avonturenfilm wit zien,
je je niet stoort aan een overdaad aan Amerikaans vaderlandslievende bullcrap dan zit je gewoon goed met The Patriot. Het kijkt prima weg. Braveheart in een setting rondom de Amerikaanse onafhankelijksheidsstrijd met Mel als grote held.

2,5 ster

avatar van Hubertien

Hubertien

Allemaal moeilijk gedoe over of patriottisme in Nederland wel of niet bestaat....

Het gaat erom dat dit een mooie, meeslepende film is..

De opbouw naa rhet einde toe, vind ik erg goed. Ik voelde helemaal mee met de hoofdpersoon en ik volede zijn schreeuw om wraak. Genoten!

4****