Genre: Drama / Romantiek
Gesproken taal: Engels, Grieks en Frans
Releasedatum: 6 juni 2013
Bekijk via CineMember
Plot Before Midnight
"Everything's better with maturity."
Het vervolg op Before Sunrise en Before Sunset. We ontmoeten Jesse en Celine negen jaar later in Griekenland. Het is bijna twee decennia geleden dat ze elkaar voor het eerst ontmoetten in de trein naar Wenen. Voor de klok middernacht slaat, zal er een nieuwe episode in hun verhaal bijgeschreven zijn.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Before Midnight (MusicMeter)
- Kijk op Cinemember
Anna
Achilleas
Ariadni
niethie
Kaartje voor donderdag = besteld, kan echt niet wachten!
Wel jammer dat ik blijkbaar een grotere softie/hopeloze romanticus ben als mijn vriendin (die pas geleden, bij het ''enthousiast'' showen van Sunrise na minder dan een kwartier al schaamteloos lag te snurken) dat wordt dus alleen zitten tussen de irritante stelletjes.
Naomi Watts
Altijd na Sunset het idee gehad dat de cirkel gewoon rond was en ik had zo mijn reservaties wat betreffende dit deel maar na Before Midnight gezien te hebben kan ik me niet voorstellen waarom ik het na Sunset de cirkel rond vond. Alles komt hier zo mooi samen, waar veel 'gespreksstof' zijn praktische gewaarwording krijgt. Of juist niet.
Het is weer een feest van herkenning. Before Midnight is zo anders maar ook weer zo hetzelfde. De thematieken zijn nu veel zwaarder omdat zoals in elke langdurige relatie ze te maken krijgen met een serieuze test. Dat levert zeer realistische miscommunicaties en escalaties op, die op momenten zelfs te geloofwaardig waren. De subtiele nuances zijn toch wel uit het leven gegrepen. Erg sterk.
Al heeft het ondanks de wat zware thematieken ook wel weer de vibe van de vorige delen. De chemie tussen Hawke en Delpy is onovertroffen oprecht, de opgezette conversaties blijven enorm intrigerend en Linklater weer toch zo'n ongekend realisme in de ontwikkeling te verwerken. Wat ik vooral heerlijk is van de reeks zijn hun lange wandelingen terwijl ze conversaties voeren, en ook heir is de wandeling naar het hotel echt om je vingers bij af te likken. Het tussenstopje in het kapelletje is echt betoverend.
De setting van hun vakantie in Griekenland verzorgd een heerlijke laid back hedonistische sfeer, wat de uiteindelijke crisis nog zwaarder maakt. De lijn tussen falen en slagen is in zo'n relatiecrisis ook zo dun en dat komt hier dan ook wel erg sterk naar voren. De typische gender miscommunicaties en dat trots doorslikken een wereld van verschil kan betekenen. Ook erg sensuele chemie ook tussen de twee (volgens mij hebben ze nu ook een relatie al ben ik op dit vlak niet ingelezen).
De snaar raken wat betreft de complexiteit van de liefde, de echtheid tussen de twee tortelduifjes en het realisme van de ontwikkeling is zo lastig te reconstrueren, maar Linklater doet het. Dat deed ie met Sunrise, dat deed ie Sunset en dan doet ie nu ook met Midnight. Het drieluik is een echt enorm sterke slice of life geworden.
Naomi Watts
Ben je na afloop niet nog een keertje voor de 67e keer naar Spring Breakers gegaan, om weer even in een vrolijke stemming te komen?
Helaas draaide die niet meer anders was dat wel een oplossing geweest. aan de andere kant ook vooral niet proberen om het effect van de film te neutraliseren.
Opvallend veel weglopers trouwens, had dat ook niet zo verwacht. Heb de reeks altijd als vrij toegankelijk ervaren, mede door de herkenbaarheid maar daar zat ik goed naast.
tevelenco
Slechtste film die ik in tijden heb gezien !
Waar ik deel 1 redelijk en deel 2 goed vond sloeg deze film de plank voor mij volledig mis.
Vreselijk wat een saaie film.
Alleen maar gesprekken en oeverloos gezwam.
Heb mezelf rot zitten ergeren.
Nee deze film scoort voor mij een hele dikke voldoende !
John Milton
Alleen maar gesprekken en oeverloos gezwam.
Was dat in deel 1 en 2 anders voor jou?
Mooie review NW!
En de verwachtingen zijn nog maar eens groter geworden.
tevelenco
Naomi Watts
Ik snap wel wat je bedoelt, de anekdotes kennen nu veel meer onderliggende spanningen terwijl in Sunrise en Sunset alles vooral erg luchtig en geestig was.Niet gek, want ze leven nu inmiddels al een hele tijd samen zonder dat ze timegaps overbruggen. Ze hebben inmiddels wat minder leuks te vertellen
Ik zou bijna zweren dat deze korter was dan Sunset, zo snel ging het voorbij.
Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat 3 ontzettend verschilt van 1 en 2 qua niveau, qua inhoud en qua dialogen...
Recensie Before Midnight - Review op Filmtotaal.nl
Inland Rabbit
@NW: Ik had op het einde niet het gevoel dat alles zomaar weer goed zou komen Hoe is jouw gevoel daarin en vind je dat belangrijk om daar voor jezelf een duidelijk gevoel/einde bij te hebben?. Ben benieuwd.
christian
Wanneer is deze film eindelijk eens afgelopen!
Dat gevoel had ik juist heel erg bij deel 2. Saaie gesprekken waar ik niet veel mee kon en de chemie die ook niet meer hetzelfde was.
Naomi Watts
Het probleem blijft bestaan, ook iets wat je niet zo snel oplost maar ze tonen wel wil om het te laten werken. Geloof ook wel dat het goed zou komen, maar gelukkig laat Linklater dat in het midden. Vooral Jesse doet concessies en slikt zijn trots door. Ook niet makkelijk voor een man.
Want laten we wel wezen wat Celine allemaal zei tegen Jesse was niet voor de poes. Vond haar ook wel erg onredelijk. Erg benieuwd hoe vrouwelijke kijkers er tegenaan kijken. Naar mijn gevoel was Jesse heel redelijk en Celine heel onredelijk maar kan zijn omdat ik een vent ben.
Inland Rabbit
Vond Celine inderdaad ook onredelijk. Jesse daartegenover wat cliche en patserig, terwijl ze hem toch duidelijk vroeg dat niet te doen. Die brief op t einde, daar zet ie zichzelf ook (onbedoeld?) neer als puber die er denkt met een grapje vanaf te komen? Vond het in ieder geval niet zo'n slimme actie, waar hij het geluk heeft dat ze er uiteindelijk toch in meegaat.
Wanneer is deze film eindelijk eens afgelopen!
Dat had ik met deel 1 en 2 ook al.
Naomi Watts
Klopt. Dat herken ik ook van mezelf. Een grapje maken terwijl je juist iets heel serieus probeert te zeggen. Werkt niet altijd even soepel, en kan als een rode lap op een stier werken (dat herken ik ook) terwijl de intentie juist heel erg puur is. Herkende wel heel erg veel van Jesse in mijzelf, lijkt soms onverschillig maar is ie allerminst. Ook van die kleine smartass opmerkingen waardoor het voor Celine (wat begrijpelijk was maar niet Jesse's bedoeling) waarschijnlijk de spreekwoordelijke druppel was. Door die sterke herkenbaarheid ook zo sterk.
Het klinkt erg corny, maar na het zien van Before Midnight besefte ik pas waar ik in het verleden de fout in ben gegaan.
Recensie Before Midnight - Review op Filmtotaal.nl
NU ook met 4*.
Before Midnight - Richard Linklater | nu.nl/filmrecensies | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl
timbo_
De trilogie ten einde. En dat valt toch wel zwaar. Wat een heerlijk duo zijn Jesse en Celine toch en wat een prachtig drieluik is de Before trilogie geworden. Ook dit derde deel voelt als een warm bad. Vooral het eerste uur schitteren Hawke, Delpy en het meesterlijke script van Linklater weer. Het blijft imponerend hoe een simpele autorit zoveel moois kan opleveren.
Daarna dreigt het even mis te gaan. Het laatste half uur is feller en vooral veel onredelijker dan we gewend zijn Had daar toch wel wat moeite mee en even was ik echt bang dat het mis zou gaan. Gelukkig komt dan dat prachtige einde en dat maakt dat ik alle minpuntjes alweer bijna kwijt ben.
Voor een uitgebreide recensie zie: Filmmad.nl | Recensie: Before Midnight (6 juni)
Jordy
Tot 2013, Jesse en Celine
En dan is het zo maar ineens 9 jaar later. Hou er nooit zo van om allerlei prive dingen er bij te halen als ik dingen op internet plaats, maar de kracht van deze film blijft voor mij toch wel de herkenbaarheid en hoe echt het allemaal voelt, ondanks dat ik wat betreft leeftijd en levensfase een film achter loopt op Jesse en Celine. Heb weer heel erg genoten, van het heerlijk ontspannen gekeuvel in het begin, tot de intense finale.
Hopelijk tot 2022
cordiacovens
Before Midnight is een geweldige film over een koppel wat we in Before Sunrise en Before Sunset al tegen zijn gekomen, beiden 9 jaar ouder met meer problemen en meer bagage in hun levens.
Jesse en Celine's derde verhaal begint geweldig, een autorit die door de goed geschreven dialogen direct duidelijk maakt in welke situatie beiden nu zitten en dat het leven gecompliceerder is geworden, dit gevoel blijft eigenlijk de gehele film hangen.Dit is een geweldige 3e film in een reeks film waarbij alle dialogen en gebeurtenissen volwassener en diepgaander overkomen. Zowel Hawke als Delpy vond ik weer enorm sterk in hun rollen, het is dan ook niet raar dat ze hebben meegeschreven aan de film zodat hun karakters nog natuurlijker overomen.
Ik heb echt met een genot naar de film zitten kijken, alle dialogen en gebeurtenissen zijn zo realistisch en goed beschreven waardoor ik echt het gevoel heb aan die tafel met deze mensen te zitten en hun relatie/problemen mee te krijgen en erover te kunnen praten en te filosoferen over het leven. zoals in de vorige delen maar dan wat volwassener, met meer problemen en consequenties die eventuele beslissingen met zich mee brengen. precies zoals in het echte leven dus, wordt het dan niet saai dat gepraat? Nee, Linklater maakt het allemaal boeiend en interessant en levendig.
Vooral is Before Midnight een film geworden met fantastisch acteerwerk, dialogen en regie. De thematische setting die eigenlijk als een metafoor werkt in Griekenland is perfect uitgekozen en ik ben nog lang niet klaar met Jesse en Celine, ik hoop zijzelf ook niet.
AmazingPP
Slechtste film die ik in tijden heb gezien !
Vreselijk wat een saaie film.
Alleen maar gesprekken en oeverloos gezwam.
Heb mezelf rot zitten ergeren.
Nee deze film scoort voor mij een hele dikke voldoende !
Een dikke voldoende???

soom
Ethan Hawke, die ik zag in een of andere horrorfilm, heel Sinister, kan niet meer stuk. Ik vind 'm echt geweldig. Hij is het best in dit soort 1 op 1 films, in een zeg maar afgesloten ruimte waar hij niet echt vandaan komt. Dat idee is in mijn gedachten gevormd door Tape, met toenmalige lief Uma Thurman en Robert Leonard. Hij kan theaterfilms dan ook best aan denk ik, dat beetje statische dat theaterstukken nu eenmaal bezitten, kan hij als geen ander overbrengen.
Ik heb ooit geschreven, dat alle volken (mensen, dieren) charme hebben voor mij. Niemand uitgezonderd, zelfs als ik ze vervelend of irritant vind, dan hebben ze nog een beetje charme voor me. Volken dus ook, want dat zijn mensen in het kwadraat natuurlijk, en de Franse charme van Julie Delpy reikt ver, heel ver. Ze is niet zo briljant of geweldig als Ethan (ik heb wel een beetje ergens ook een zwak voor hem ja), maar ze doet toch ondanks dat, niet voor hem onder.
En ja, ik mag het niet onvermeld laten. (wil het niet onvermeld laten). Want hoe ontzettend prachtig ik deze praatfilm ook vond, ergens tijdens een scene/dialoog zakte ik echt 5 minuten helemaal weg en sliep ik even in. Ik schreef bij Madagascar 300.000 dat ik moeilijk in slaap kon vallen tijdens een film (vanwege het geluid), maar er is iets veranderd sinds die film blijkbaar.
4*. Op naar Before and Later. Of Before Sunnight. Of wat dan ook. Ik moet toch echt nu achter Sunset aan, mijn geheugen opfrissen in een marathon vind ik. Ben benieuwd wat er van die plannen terecht gaat komen.
wwelover
Eindelijk gezien, na lang uitkijken. Before Sunrise en Sunset heb ik al talloze keren gezien en behoren tot mijn favoriete films. Ik heb bewust de trailer van deze film vermeden om 'leeg' de film in te gaan en dat werkte want ik moest de eerste minuten toch even vissen waar ze waren. Maar het is wederom een schitterende film met fantastische dialogen en sterk acteerwerk. Ik vind het ook knap dat ze zoveel lange shots hebben gemaakt, zegt wat over de acteurs. Locatie is weer prachtig en ookal is de vibe weer anders dan in de eerste twee delen het is gewoon een heerlijke film.
- 2062 stemmen
Scener ur ett Äktenskap van Bergman, maar dan wel met nog betere sfeer en goeie scherpe dialogen. Before Sunrise stond al in mijn top 3. Wat houdt dat in als ik Before Midnight nog beter vind?
Naomi Watts
Je handelswijze is in die optiem niet te volgen. Sunrise stond al in je top 3, maar deze vind je beter en zet je ze dus op plaats 4 en 5. Klinkt logisch
Dat heet herrangschikking van mijn top 10, na zoveel tijd
Ik kan me voorstellen dat het verwarrend is
Duidelijk
. Ook fijn dat je tot dezelfde conclusie kwam, vind deze ook de beste van de trilogie.
- 2062 stemmen
Ja, het was van begin tot einde mooi, maar ik heb vooral genoten van de laatste 15 minuten. Men was vrij eerlijk tegen elkaar
TimZor
Mhow, volgens mij mis je werkelijk alle details en achtergrond als je deel 1 en 2 over hebt geslagen. Het zal best kunnen, maar dan zal de impact niet groot zijn. Ik zou het je dus niet aanraden.
Ik heb de eerste twee delen nu besteld en ga die eerst bekijken en daarna zal deze volgen. Dank j ewel voor de reactie.
Redlop
Heerlijk vervolg. Het stel op weg naar de midlife crisis en zich daar bewust van uiteraard. De chemie is er nog steeds.

Before Sunset
2004