• 9.369.454 stemmen

Met onder meer: Ethan Hawke en Julie Delpy

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 23 september 2004

Plot Before Sunset

"What if you had a second chance with the one that got away?"

Negen jaar geleden brachten de Amerikaan Jesse en de Franse Celine een perfecte dag met elkaar door in Wenen. Nu, 9 jaar later, komen ze elkaar voor het eerst sindsdien weer tegen. Jesse is in Parijs om zijn boek over de gebeurtenissen van die dag te promoten. In het kleine anderhalf uur die de twee hebben voor Jesse naar het vliegveld moet praten de twee bij over wat er sindsdien in hun leven is gebeurd. Al snel blijkt hoe groot de impact van hun vorige ontmoeting het afgelopen decennium op hun leven is geweest.

Jesse Wallace

Man at Grill

Woman in Courtyard

avatar van Gorro

Gorro

Gisteren gezien op Film by the Sea in Scheveningen.

Before Sunrise is één van m'n favoriete films en toen ik hoorde dat er een vervolg zou komen had ik m'n twijfels. Het open einde vond ik juist zo sterk, maar aan de andere kant had ik het vertrouwen in Richard Linklater dat hij me niet teleur zou stellen en dat heeft hij ook zeker niet gedaan. De film is juist beter omdat het een vervolg is. Door de vele dialogen uit het eerste deel ken je de personages al goed en wanneer ze elkaar weer ontmoeten gaan ze weer op de oude voet verder. Het gesprek is erg boeiend, grappig en meeslepend en doordat de film in realtime is, heb je het idee dat je er echt bij bent. De tijd vliegt en het abrupte einde komt eigenlijk te snel, maar aan de andere kant is ook mooi zo. De chemie tussen Ethan Hawke en Julie Delphy is een van de beste die ik ooit heb gezien, net als de film overigens. Beste film van het jaar tot nu toe. *****

Gelukkig maar, ik had ook mijn twijfels bij een vervolg.

avatar van lauloo

lauloo

Eveneens gezien in Scheveningen bij Film by the Sea.

Prachtige film. Ik hoopte op een passend vervolg van Before Sunrise en deze film is dit absoluut. De aantrekkingskracht en chemie tussen Hawke en Delpy is prachtig om te zien. Enige minpuntje is dat de film wat aan de korte kant is.

avatar van Goodfella

Goodfella

Wow, alsof ik al niet benieuwd genoeg was na al die extreem positieve reacties die ik al gehoord had!

avatar van Jesaja

Jesaja

Before Sunrise zag ik enkele jaren geleden voor het eerst op de Belgische televisie. Daarna heb ik tevergeefs naar een DVD-uitgave gezocht, maar er was enkel een Amerikaanse versie die niet op Europese DVD's draaiden.

Nu hoopte ik dat met de release van Before Sunset het allemaal wat vlotter zou lopen... maar in België is naar mijn weten nog geen releasedatum bekend (ook niet in september) en van een DVD-box-uitgave met beide films heb ik totnutoe ook nog niets vernomen.. Kan iemand mijn teleurstelling kenteren ?

avatar van Patricia

Patricia

Bloompje schreef:

en belgie?

Speelt alleszins in oktober op Filmfestival Gent...

danuz

O mijn god, wat een ervaring. Sinds dat ik Lost in Translation had gezien was ik wanhopig op zoek naar nog zo'n ervaring. Een pure liefde voor een film. De eenheid met de mensen en het verdriet dat zij voelen. Het nihilistische gefilm en een tijdlijn met bijna geen flashbacks/forwards. Heb anderhalf uur lang in de huid van deze mensen gezeten, nog meer dan bij Before Sunrise. Het is moeilijk om uit te leggen hoe geraakt ik hierdoor ben... Het weten dat je eigenlijk 10 jaar van je leven weggegooid hebt, maar je er toch enigsinds bij neer weet te leggen. Ik hoop dat dit mij nooit overkomt.

Moet hem nu even laten bezinken, ben echt geraakt. In ieder geval een top 10 nominatie

Jordy

Absoluut prachtige aanvulling op Before Sunrise. Binnen vijf minuten zit je er weer he-le-maal middenin. In het begin heerlijk leuk en luchtig, maar langzaam kom je meer te weten over de dromen, desillusies en teleurstellingen van de afgelopen 10 jaar. En een absoluut perfect einde. Ik vind het bijna jammer dat ze 8 jaar op me voor liggen (herkende me een half jaar geleden nét iets meer in ze, in de eerste film).

Tot 2013, Jesse en Celine

avatar van De Knip

De Knip

@ Jordy : gelukkig draai ik gelijktijdig met hun jaartjes mee als begin dertiger.

Ik had tijdens de film een beetje het gevoel dat Julie ietwat afstandelijker deed en dat kwam later in de taxirit vooral mooi naar voren in een uitbarsting. Voor mij het mooiste gedeelte uit de film. Ook de cynische opmerkingen wederzijds, erg leuk.

Net als in Before Sunrise zijn de 2 karakters vrienden van de kijker, van mij. Ik mag met ze meelopen en in hun diepste gevoelens delen. Unieke filmreeks, want ik hoop stilletjes dat er over een jaar of wat een volgende komt.

Waarom ook niet: Ethan Hawke en Julie Delpy in hun levensreis. Al gaan ze tot hun tachtigste een soortgelijke film maken, prima!

Het eerste gedeelte van deze film moest ik toch bekennen dat Before Sunrise(1995) indrukwekkender overkwam. Komt ook door het verwachtingspatroon natuurlijk. Vanaf het moment dat ze het Cafe (Le Pure Cafe geloof ik) verlaten, wordt Sunset steeds sterker en dramatischer:

****

De Knip schreef:

Verschrikkelijk mooi inderdaad.

avatar van 11501150

Goede chemie (natuurlijk), en inderdaad het idee dat 10 jaar is weggegooid is dramatisch en voor veel mensen herkenbaar denk ik. 5*

avatar van wvd

wvd

Ik denk dat ik in 1999 Before Sunrise toevallig eens van de BRT op video heb opgenomen. Daarna de film nog vele malen gezien. Hoewel ik ook sommigen heb gesproken die hem saai vonden, bleven de dialogen mij boeien; elk 'verhaal' zie ik ook daadwerkelijk voor me. Ik heb me nadien ook vele malen afgevraagd hoe het toch zou zijn afgelopen.

Toen ik dan ook hoorde van het vervolg was ik enorm benieuwd. En inderdaad, de chemie tussen beiden blijft ongeëvenaard. Ik vond de film wel te snel afgelopen, maar ik denk dat dit meer zegt over de geweldige kwaliteit van de film (hij moet gewoon door blijven gaan . Ik denk dat ik hem de komende jaren nog eens vaak ga bekijken en hoop aan de ene kant niet nog weer zoveel jaren te hoeven wachten, maar ik besef aan de andere kant dat ook verlangen zeer mooi kan zijn. (Nu eerst maar eens op zoek naar een cd van die geweldige helaas overleden jazzy-zangeres....) Kortom, voor mij echt 4,5*!

Jeej , nummer 1 in tip 150

avatar van Diesel

Diesel

4,63 gemiddeld.

avatar van sydney

sydney

Als er zo weinig gestemd is dan zegt dat nog niet zo veel. Maar ik schrijf hem evengoed bij op mijn lijstje.

avatar van starbright boy

Nog wat meer getalletjes: 8.5 en nummer 236 in de top250 bij IMDB. 94% bij Rotten tomatoes.

avatar van Diesel

Diesel

Met een 8,5 zou de film hoger genoteerd moeten zijn op imdb. Cidade de Deus bijvoorbeeld staat met een 8,5 op nummer 23. Vreemd..

avatar van jassonn

jassonn

Cidade de Deus heeft wel veel meer stemmen.

avatar van starbright boy

Dat heeft met een ingewikkelde rekenmethode te maken, waarbij het aantal stemmen nogal zwaar weegt.

Jordy

Voor meer info daarover moet je maar even in het imdb-forumtopic kijken.

Als vanaf nu iedereen een 5 geeft blijft hij wel op nummer 1

(wat een geniale opmerking, al zeg ik het zelf)

avatar van jassonn

jassonn

Erg mooie aanvulling op Before Sunrise. Ik zat er gelijk weer helemaal in, chemistry was weer super. 4,5*

avatar van stinissen

Sorry, sorry en nog eens sorry maar echt, de film kon mijn niet boeien.

Het kwam maar niet opgang en de verhalen die ze elkaar vertellen zullen best wel interesant zijn maar niet aan mijn besteed.

Er was wel chemie tussen de acteurs maar de chemie naar mijn toe was ver te zoeken.

Kreeg je geen vlinders in je buik Henk?

avatar van starbright boy

Jammer dat je niet eerst deel een hebt gezien.

avatar van stinissen

kos schreef:

Kreeg je geen vlinders in je buik Henk?

Nee wel slaap....

avatar van gotti

In je buik?

avatar van dttom

dttom

misschien toch wel essentieel om eerst het eerste deel te zien als ik zo stinissen zijn reactie lees.

Nou, ik vermoed dat Stinissen het eerste deel ook geen klap aan vindt. Ook al had 'ie die als eerste gezien.

Dit soort film moet je liggen.

avatar van dttom

dttom

misschien maar je bent denk ik wel eerder geboeid door de tweede film omdat je de voorgeschiedenis al weet.