• 9.382.153 stemmen

Thriller / Horror | 124 minuten

Genre: Thriller / Horror

Alternatieve titel: De Zomer van de Witte Haai

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw

Releasedatum: 18 december 1975

Plot Jaws

"The terrifying motion picture from the terrifying No. 1 best seller."

Het lijk van een jonge vrouw spoelt aan op het strand van de Amerikaanse badplaats Amity. Politiechef Martin Brody start een onderzoek en vermoedt dat er een grote witte haai de wateren onveilig maakt. Het bestuur van het toeristendorpje kiest echter voor het commerciële belang en weigert het verhaal van Brody te geloven.

Ajax&Litmanen1 schreef:
Ik had het ook over het deel dat Jaws op de boot lag he. In het water valt het me goed mee. Ik ben ook niet kapot van de haai uit Deap Blue Sea, maar bij Jaws zie je ook wel wat technische mankementen hoor.

Zijn mij totaal niet opgevallen. Wat voor technische mankementen doel je eigenlijk op?
Ook op de boot ziet de haai er fantastisch uit Ik probeer even op een soortgelijke film te denken waarbij de haai of het andere dier zo echt overkomt, ik kan er echt niet opkomen. Je zit nu echt mankementen te zoeken die er niet zijn denk ik

VHS1975 schreef:
Ja de haai zelf ziet er er zeker realistisch uit, maar als die half op boot ligt dan zijn die bewegingen van die haai niet realistisch. tenminste.....ik heb nog nooit een haai op het droge zien bewegen...

Volgens mij beweegt hij nauwelijks, zag er lekker lomp uit. Zoals een vis/haai op een boot ook hoort te doen. Heb hem i.i.g. niet pirouettes zien doen en zo

avatar van rep_robert

Overigens heb ik vlak na de nachtelijke zuip en littekensessie(toen de haai weer aanviel) 2x een vallende ster o.i.d. gezien in de hemel. Meer mensen die dit is opgevallen?

avatar van AGE-411

AGE-411

Is normaal hoor

avatar van rep_robert

Vond het wel geinig, zat een rode gloed aan ook nog. Vind het eerder raar dat het me nooit eerder is opgevallen na de zoveelste kijkbeurt. Eigenlijk niet te missen binnen de film.

Verhoog de film toch nog naar het maximale. Puur jeugdsentiment dat na 36 jaar nog steeds fier overeind staat tussen al dat CGI geweld. Spanningsopbouw, fuckerij met de kijker van Spielberg, een paar goede scares, stoere mannen op een boot en de extreem realistische haai maken dit toch een regelrechte klassieker.

avatar van sweinsteiger

movie acteurs

Heb ik Niet gezien

Lijkt me logisch.

sweinsteiger schreef:

Saaie film, heb hem afgezet.

avatar van jesper12

jesper12

geen wonder dat dit de eerste blockbuster is!

avatar van Humortje!

Humortje!

Een absolute klassieker in de genre!
Scheider, Shaw en Dreyfuss brengen het zeer overtuigend over, met name op die jacht.Ook één van de beste films van Spielberg!

Jammer dat Shaw al overleden was tijdens Jaws 2.

You're gonna need a bigger boat!
Geweldig verzonnen door Scheider!

avatar van MBMTx

MBMTx

Ik vind dit echt een prachtige film. Toen ik deze film zag, dacht ik eerst dat dit weer een derderangs horrorfilmpje ging zijn (, want wees nu eerlijk, dit soort verhaal is al tientallen keren gebruikt), maar het bleek verassend goed te zijn. Nu begrijp ik waarom deze film zo'n succes is geworden. Ik zal hem zeker niet vergeten

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Alleen 36 jaar geleden nog niet.

avatar van Flavio

Flavio

Natuurlijk is het verhaal 100 keer verteld en is het nu al lang niet meer verrassend, Jaws was toch wel een van de eerste in zn soort. En ook een schot in de roos want deze staat te boek als de eerste blockbuster. Kreeg 3 matige vervolgen die het volgens mij nog wel aardig deden in de bios destijds en een reeks copycats, en een dagje naar het strand zou nooit meer hetzelfde zijn, of woorden van die strekking.

Zorgde helaas ook mede voor angst en afkeer van haaien (ze zijn natuurlijk ook niet bepaald knuffelbaar).

avatar van movie-edje

movie-edje

Toen deze film uit kwam, durfde bijna niemand meer de zee in.

ik zelf vind de film best langdradig en af en toe slaapverwekkende scenes.

vind er niks spannends aan.

en de dreigende soundtrack werkt alleen op mn zenuwen zo irritant.

En de haai is zo gruwlijk nep, je ziet de schroeven bijna zitten.

nee ..............geef mij maar gewoon haaievinnensoep!

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Nooit gezien dus snel erbij gepakt en er goed voor gaan zitten.

Helaas is 'Jaws' me behoorlijk tegengevallen. Vond het nooit echt spannend worden en het laatste uurtje viel me helemaal tegen.

De film begon wel sterk en de scenes waarin de haai niet gezien wordt maar alleen de gevolgen getoond worden, zijn het sterkst.

Acteerwerk is ook wel in orde, al had ik het idee dat sommige dialogen wel heel geforceerd overgebracht werden.

Toch niet helemaal wat ik hoopte, namelijk een thriller waardoor je op het puntje van je stoel gaat zitten en je helemaal in laat pakken door de grootmeester Steven Spielberg..

Misschien doet een herziening wonderen en raak ik alsnog gecharmeerd van deze film, maar de eerste kennismaking heeft me behoorlijk teleurgesteld.

Uiteraard nog wel een voldoende.

Tegenvaller.

De film heeft een erg sterk eerste deel alleen het tweede was niet al te best. Dit is de zoveelste horrorklassieker die ik onderuit haal alleen dit was gewoon niet goed. Ik ben mijn vertrouwen in de horror klassiekers een beetje verloren. Dawn of the dead, hellraiser, jaws. Niet al te best. De enige die er met een voldoende vanaf kwam was the exorcist. Het eerste uur dacht ik dat dit de eerste klassieker was waar ik echt enthousiast over zou worden. Het hele sfeertje was prachtig. Tot en met de stadsdag is het allemaal goed en zit het op ongeveer 4*. Helaas zet de film daarna zijn achteruitgang in. De film boeit steeds minder en als ze eenmaal op de boot zitten wordt het helemaal slecht. Er volgt ongeveer drie kwartier van uitgerekte scènes en de spanningsboog deukt helemaal in.

De film was goed tot het moment dat jaws zelf in beeld komt. Ik wist dat ze vroeger wat minder waren in de special effects alleen zo slecht als ik ze hier zag had ik zelfs in hellraiser niet gezien.

De dialogen sloegen helemaal nergens op. Ongelooflijk ongeloofwaardig dat de burgemeester maar niet wil geloven dat er een haai zit en blijft denken in het belang van de stad. Ook veel andere dialogen slaan de plank mis.

Het acteerwerk is een grote teleurstelling. Niemand blinkt echt uit en die haaienvanger was wel echt een stereotype. Nu heb ik hier niks tegen alleen hij komt er in deze film niet goed mee weg.

De film boeit weer vanaf het punt dat die haaienkenner afdaalt in een kooi. Helaas dat dit dan in het laatste kwartiertje moest gebeuren.

Nee dit was gewoon écht niet goed.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

maxroelofs schreef:

Opmerkelijk dat je er zo over denkt, ik vond de haai er juist erg goed uit zien. En de dialogen die nergens op sloegen heb ik ook niet echt aan mogen treffen.

John Lee Hooker schreef:

Opmerkelijk dat je er zo over denkt, ik vond de haai er juist erg goed uit zien. En dialogen die nergens op sloegen heb ik ook niet echt aangetroffen.

Veel oude horrorfilms zoals o.a. hellraiser gebruiken als huid een soort van rimpelrubber achtige stof. Als de haai de boot inbeukt en de haaienjager opeet was het duidelijk te zien. De bewegingen waren te houterig en de huid leek dus niet goed. Voor die tijd zag hij er natuurlijk wel goed uit.

Dialogen stoorde ik me gewoon aan. Moeilijk uit te leggen waarom. Bijvoorbeeld die scène dat het kind thuis kwam met een bebloede hand.

avatar van eltorro

eltorro

maxroelofs schreef:

Een beetje makkelijk om een film daarop af te kraken. Films zoals bijvoorbeeld "Lord of the Rings" of "Harry Potter" zullen er over 35 jaar ook zwaar verouderd uit zien. Beter nog de eerste 2 LOTR films zien er nu al verouderd uit. Dus dan worden die films ook zomaar slechter?

En daarnaast is het natuurlijk een blockbuster, waar over de top personages zoals die haaien vanger en ongeloofwaardige dingen helemaal in thuis horen. Alles moet een beetje dik aangezet zijn. Deze film is gewoon een beetje de koploper van de blockbuster.

eltorro schreef:

Bij de LOTR vind ik het mee vallen hoor en ja daar reken ik de film op af als het belangrijk is in de film. Als ik die haai voor het eerst zie en ik moet lachen dan kan ik alleen maar zeggen dat de tijd de film heeft ingehaald. Misschien dat hij 30 jaar geleden goed was alleen tegenwoordig neem je zoiets niet meer serieus en wordt er anders naar gekeken. Klinkt misschien makkelijk alleen het is cruciaal in een film als deze dat de haai er goed uit ziet!

avatar van Take 5

Take 5

Ik vind Jaws een betere film dan de LOTR reeks qua echtheid. Een gevaarlijke haai is tenminste nog voor te stellen , maar iemand op een bezemsteel bijv. niet, als je van realistische films uitgaat.

Overigens vind ik het 1e deel van de Jaws film wel wat traag.

avatar van ibendb

ibendb

Een echte klassieker.

Jaws was voor mij tijdens de eerste kijkbeurt echt doodeng. Maar nu ik al wat ouder ben, is de film niet eng meer, maar eerder vermakelijk. De effecten zijn zeer goed gedaan voor die tijd. Ook de acteerprestaties zijn zeer fraai. De haai is nogal eng, mede door de theme song. Verder wordt de film nooit echt saai en ik ben blij dat dit geen typische killerfilm is. Hier gaat het meer om het verhaal dan om hersenloos killen. Leuke film. 3.5*

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

maxroelofs schreef:

Ik vind hem er best goed uitzien, weet niet waarover je zit te ijlen.. op één of twee ongeloofwaardige momenten tegen het einde van de film na, heb ik gewoon een groot donkerblauw beest door het water zien trekken of een vin gezien. Je ziet hem namelijk amper ooit helemaal in beeld het grootste deel van de film. Hij is in elk geval stukken geloofwaardiger dan die CGI prut van de deep blue sea en dat soort troep.

En LOTR hangt alléén maar aan effecten aan elkaar, allicht dat die over 20 jaar belachelijk oogt! En dan maar al die LOTR larpers horen tegen die tijd over dat het toch echt om het geweldige verhaal draaide etc..

avatar van rep_robert

LOTR is anno 2011 al wel lichtjes visueel gedateerd hoor CGI blijft niet constant overeind daar.

Snap nog steeds niet wat er nep zou moeten zijn aan deze haai. VOrige week nog neppere haaien in Shark Night gezien.

maxroelofs

Tja je ziet de haai alleen het laatste scènes echt veel in beeld en daar zag het er gewoon slecht uit. Ik maak er in mijn recensie maar 2 zinnen aan vuil dus om nou te zeggen dat ik er over zit te zeuren. Ik moest gewoon lachen toen die haai in beeld kwam en dat lijkt me geen goed teken......

avatar van rep_robert

Maar wat is er dan nep aan, ik zie het gewoon niet als ik die haai zie. Wat mij betreft de best vormgegeven "natural killer" in een (horror)film..

maxroelofs

ik heb het over die rubber achtige huid. Het valt toch echt heel erg p en ik heb dit ondertussen zo vaak gezien in (oude) horrorfilms dat ik me er aan irriteer.

avatar van rep_robert

Huiden van haaien zijn rubberachtig.

maxroelofs

Niet zoals in deze film. Ik heb het al vaker gezien. Ben op dit moment op zoek naar een voorbeeld.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Tsja, ik zie het ook niet zo erg.. alléén dat moment dat Jaws even bovenop die boot komt is ongeloofwaardig en zie je ook dat het geen echte haai is plus dat allerlaatste moment dat Brody die zuurstoffles kapotschiet, maar verder vind ik hem redelijk geloofwaardig en zeker niet lachwekkend of storend. Terwijl in vrijwel alle andere haaienfilms de haaien totaal zijn verkracht door slechte CGI's of acties die totaal niet kunnen. Ik vind Jaws dan ook een film die zich weinig van de tand des tijds aantrekt.

orbit schreef:

Dat zijn toch de twee belangrijkste scènes uit de film. Als die er dan ongeloofwaardig uit zien dan werkt het voor mij niet. Die scènes moeten er uit springen ten opzichte van de rest en er niet voor onder doen.

avatar van rep_robert

Had ik ook geen last van Ik heb denk ik met andere ogen zitten kijken.