• 9.382.237 stemmen

Thriller / Horror | 124 minuten

Genre: Thriller / Horror

Alternatieve titel: De Zomer van de Witte Haai

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw

Releasedatum: 18 december 1975

Plot Jaws

"The terrifying motion picture from the terrifying No. 1 best seller."

Het lijk van een jonge vrouw spoelt aan op het strand van de Amerikaanse badplaats Amity. Politiechef Martin Brody start een onderzoek en vermoedt dat er een grote witte haai de wateren onveilig maakt. Het bestuur van het toeristendorpje kiest echter voor het commerciële belang en weigert het verhaal van Brody te geloven.

melvddonk

Jaws. Ik had de film nog nooit gezien, maar vandaag was het dan eindelijk zover. Jaws ging de dvdspeler in.

Ik had hoge verwachtingen van Jaws, die niet volledig waargemaakt zijn. De film begint met een erg sterke openingsscène. De toon is gezet en er is ook meteen spanning aanwezig. De spanning in de film is echt voelbaar. Mede door het fijne sfeertje en de verbluffende muziek wordt het op momenten erg spannend. Je voelt, zeker in het begin van de film, steeds de dreiging en dat maakt het nog eens extra spannend.

Het eerste gedeelte van de film vond ik veruit het beste. Ik zat volop te genieten van de zwemmende mensen en vooral de eerste scene met de kids vond ik erg indrukwekkend. Voor mij kon het niet meer stuk..

En toch ging het wel stuk. Wat een saai tweede gedeelte zeg! Het was traag, er zaten enorm saaie dialogen in en ook de personages waren alles behalve boeiend. Normaal gesproken vind ik het helemaal niet erg als een film een redelijk lange speelduur heeft, maar dan moet het wel boeiend blijven en dat was dit absoluut niet. Het leek wel alsof ik ineens naar een andere film aan het kijken was.

Qua acteerwerk had ik niets te klagen. Robert Shaw stak met kop en schouders boven de andere twee heren uit en deed het erg goed. Jammer dat de personages zo saai waren, dat ook de acteurs er verder niet veel van konden maken.

Ik was wel erg enthousiast over de special effects en de haai mocht er ook zeker wezen. Het zag er allemaal erg realistisch uit en dat kan ik, zeker omdat de film toch al wat ouder is, zeker waarderen.

Erg jammer dat het tweede gedeelte zo saai was, want het eerste gedeelte was fantastisch! Al met al krijgt de film een kleine voldoende.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

melvddonk schreef:

Waarom vond je de dialogen saai en de personages allesbehalve boeiend? Het is toch allemaal keurig uitgewerkt...

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Vind de dialogen aan boord met de oude kapitein zelfs erg goed. Een van de zaken waarmee Jaws de gemiddelde monster-film met gemak weet te overstijgen.

avatar van AGE-411

AGE-411

Madecineman schreef:

De gemiddelde film tout-court.

Uitstekende dialogen en karakters die elke veel dieptegang kennen.

melvddonk schreef:

Tweede gedeelte is juist een suspensvolle trip waar drie mannen op jacht gaan naar een haai. Het tweede gedeelte lijkt eigenlijk alleen maar saai omdat we geen badgasten zien die eventjes te grazen genomen worden. En wat je zei over de personages ben ik het niet eens. Ze zijn heus niet saai, misschien wel in het boek van Peter Benchley maar zeker niet door Spielberg. Misschien lijken ze zo en door het stukje waarin Shaw zijn oorlogsverhaal verteld. Maar dat was juist een echt gegeven en dus spannend. Daarnaast zijn deze personages behoorlijk geloofwaardig neergezet.

movie acteurs schreef:

Helemaal mee eens.

Schandalige score voor deze film trouwens.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Zit nog geen ster onder die van jou. Nette score, maar zou niet misstaan in de top 250 nee.

Akron777

Vooral als je ziet hoe hoog hij op IMDB toch staat, nr. 115.

movie acteurs schreef:

Dan is het duidelijk dat onze smaken verschillen. Ik ben misschien oppervlakkig, maar ik zie véél liever een stel badgasten die te grazen worden genomen als die drie mannen op die boot. Ik vond het helemaal niet boeiend en zat heel de tijd te hopen op wat meer snelheid, vlotheid, etc.. Ik vond het traag, saai en alles behalve boeiend.

Het boek heb ik niet gelezen, dus daar kan ik niets over zeggen, maar ik vond de personages gewoon saai. Misschien wel omdat er juist zoveel dialoog was, terwijl ik liever wat meer actie zie. Dat stukje waarin Shaw zijn oorlogsverhaal verteld vond ik idd ook erg saai. Het is een echt gegeven inderdaad, maar waarom is dat dan persé zo spannend? Ik vond het helaas niet spannend.

Akron777 schreef:

Vooral als je ziet hoe hoog hij op IMDB toch staat, nr. 115.

Is dat een reden om de film goed te vinden? Ik vond de film best oké, maar een positie in een toplijst vind ik het niet waard.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Is het meer een mannenfilm denken jullie?

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Niet perse denk ik, alhoewel ik maar weinig (geen?) vrouwen ken die Jaws in hun favoriete filmlijstje hebben staan. Het is natuurlijk wel iets mannelijks he, jagen op groot wild

paul83

De opbouw op de boot is juist het spannendste van allemaal. Goede muziek (helemaal met de boeien) en briljant geacteerd. Beetje bij beetje maakt de haai de boot kapot en dat begint de bemanning zich te realiseren.

paul83 schreef:

Het is inderdaad een spannend gegeven, maar het is allemaal zo traag.

melvddonk schreef:

Tuurlijk ! Maar hier moest gewoon een jacht op de haai komen, en dat is op deze manier gedaan . IK vond die toch best wel wat hebben.

Ik kwam gewoon met de vergelijking met het boek omdat als ik nog even in gedachten bij het boek ben dan is het jammer dat de personages weg worden gezet als saai .

Doordat er niet zo veel actie inzit is het juist realistisch. Er zit voor die tijd best veel actie in maar vergeleken met tegenwoordig is dat misschien weinig. Tegenwoordig is het naar mijn mening soms ook een beetje onrealistisch te veel actie. Maar soms wel weer fijn hoor.

Als je in de oorlog met je boot getorpedeerd wordt en met honderden manschappen in de oceaan terechtkomt en dan een voor een door een haai wordt gepakt daar krijg ik kippenvel van. Ondanks dat gaat Shaw toch weer achter een haai aan. Dat vond ik wel spannend.

moviemafketel schreef:

Is het meer een mannenfilm denken jullie?

Ik denk toch dat heel veel vrouwen deze film kunnen waarderen. Denk vooral de vrouwen die deze film toentertijd hebben gezien.

kuk

Lastig om zo'n film, die ik anno 2011 voor het eerst pas zie, goed op waarde te schatten. Hoewel ik goed kan zien waarom dit destijds indruk maakte, heb ik me op enkele momenten na niet dampend vermaakt. Daarvoor is het zo hier en daar te rommelig en heeft de tijd wat dat betreft toch wel de angel uit deze film gehaald. Neemt niet weg dat de opbouw van het verhaal geweldig in elkaar steekt.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Het is veel mooier en beter (en minder rommelig) dan de meeste films van tegenwoordig, maargoed, kennelijk zie ik niet wat mensen die hem nu pas zien zien

Akron777

Het is de jaren '70, films uit die tijd zijn toch nog perfect te kijken? Ik kan niet bepaald zeggen dat deze film rommelig overkomt in vergelijking met de meuk van de laatste jaren.

Akron777 schreef:

Films van de afgelopen jaren zijn veel te snel geschoten, vliegen van de hak op de tak en diepen nergens de karakters uit. Ik doel dan voornamelijk op de actie, sci-fi, horror en misdaad films. Goede monsterfilms als deze zijn zeldzaam....

Akron777

Klopt, dat vind ik zelf ook het voornaamste probleem. Op een aantal uitzonderingen na is het meeste niet om aan te zien.

kuk

Hm, kan toch niet zeggen dat ik ver uitgediepte karakters zie in deze Jaws. Eerder karikaturaal, zoals dat gezin of de verhouding chief politie en burgemeester. Daarnaast had ik het idee dat wat er allemaal op de boot plaatsvond, vrij random gekozen was. Eensch dat het hedendaagse bioscoopmateriaal van nog veel lager niveau is, maar dat neemt niet weg dat ik Jaws lichtelijk vond tegenvallen.

avatar van Reinbo

Zijn toch allemaal mooie en erg menselijke personages. Verhalen zijn er vooral voor het karakter development. Zo kom je er achter waarom Quint zo geobsedeerd is door haaien.

kuk

Zijn verhaal, de scene waarin de stemming bij met name onze oceanenexpert rap omslaat van melig naar een en al oor, vond ik verrreweg het hoogtepunt. Eén van de paar momenten dat ik het puntje van mijn stoel opzocht. Wellicht zal ik ook verkeerde verwachtingen gehad hebben, daar waar het genre horror/thriller eigenlijk beter vervangen kan worden door drama/thriller. Met dat in het achterhoofd misschien binnenkort nog een kans geven.

avatar van Reinbo

Qua genre heb je wel gelijk, het is veel meer drama/avontuur dan thriller en al helemaal geen horror.

avatar van aspro

aspro

Reinbo schreef:

Nee geen horror meer avontuur dan drama maar in het tijdsbeeld midden jaren 70 komt hij vindt ik goed tot zijn recht.

was toch in die tijd een enorme kas kraker.

het was toch zo iedereen moest! hem gezien hebben.

dit is voor mij de beste en al zijn opvolgers zijn minder naar mijn idee.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Alleen jammer dat het gewoon om een haai gaat en niet om een buitenaardse of genetisch gemanipuleerde haai, anders had deze film de volle 5 sterren van mij gekregen!

avatar van rayman

rayman

psycholamp schreef:

Gelukkig dat 't gewoon om èèn haai gaat, anders krijg je weer zo'n k*t-film, zoals ze die de laatste jaren zoveel maken, zoiets als Piranha3d

Jaws is juist zo goed vanwege zijn eenvoud en het goede verhaal.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Haaien met lasers!

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

psycholamp schreef:

Een haai die niet 20% maar 100% van zijn herseninhoud gebruikt!