Genre: Thriller / Horror
Alternatieve titel: De Zomer van de Witte Haai
Geregisseerd door: Steven Spielberg
Met onder meer: Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw
Releasedatum: 18 december 1975
Bekijk via Videoland
Plot Jaws
"The terrifying motion picture from the terrifying No. 1 best seller."
Het lijk van een jonge vrouw spoelt aan op het strand van de Amerikaanse badplaats Amity. Politiechef Martin Brody start een onderzoek en vermoedt dat er een grote witte haai de wateren onveilig maakt. Het bestuur van het toeristendorpje kiest echter voor het commerciële belang en weigert het verhaal van Brody te geloven.
- Trailer (YouTube)
Chrissie
Cassidy
Estuary Victim
AGE-411
Dit is anders erg zonde!
Laat ze.
Beter dat, dan dat ze de film niet snappen en een 0,5 geven
movie acteurs
Nou ja, dat hij de film niet zou snappen lijkt me sterk. Dit is natuurlijk niet een heel intellectueel filmpje.
Maar als ik me heel goed kon herinneren heeft sweinsteiger wel op de Jaws reeks gestemd(op deel 3 na), en volgens mij gaf hij deze film een 4,0. Erg merkwaardig.
jorriroosen
sweinsteiger wou waarscheinlijk gewoon stoer doen met al zijn stemmen en gaf jaws een 4 nu ging hij de film maar eens echt kijken en komt hij er achter dat het toch niet zijn ding is. Om zo iets moet je gewoon lachen.
Excuseer?
infamous
Zeer goede film waarvan t meest bijzondere is dat ondanks de huidige effecten er geen betere films over haaien ooit meer zal gemaakt worden. zowel qau spanning als popcorngehalte, had wel willen zien wat Spielberg er met de technologie van nu van had kunnen maken
El Guap0
Liever niet, met al dat cgi tegenwoordig kan je niets meer voor natuurlijk aannemen en dat is jammer.Heb het ook liever zoals die film nu is, komt nog bij dat je dan andere acteurs hebt en dan faalt elke remake sowieso.
Al DeNiro
Zeer spannende, effectieve en boeiende horror-film.
Muziek is ook onvergetelijk.
Logisch dat mensen na deze film niet meer in zee durften.
Een echte klassieker.
Actarus
Gisteren nogmaals gezien op televisie....
...deze film kan nooit ge'remake't worden!
moviemafketel
- 19752 berichten
Grappig ook dat je nog wel eens het deuntje van Jaws in andere films hoort terugkomen.
Van de week zag ik Anacondas en om zijn vrouwelijke collega te pesten ging hij het deuntje van Jaws nadoen. Denk dat iedereen die ook wel kent zo langzamerhand.
GuyB
Gisteren nogmaals gezien op televisie....
...deze film kan nooit ge'remake't worden!
Inderdaad. Zou de wereld bij elkaar vloeken moest ik ooit remake en Jaws in één zin horen.
dave
Spannende film over een grote haai en diens spoor van vernieling. De ware pret begint evenwel pas nadat de drie rakkers op een krakkemikkige boot de achtervolging inzetten. Werkelijk een plezier om het trio samen in beeld te zien, met Shaw als kleine favoriet. Ik hield namelijk wel van zijn bijna clichématige tongval en afgeleefde uiterlijk. Jammer dat hij geen houten been had, of een ooglapje. De Grote Witte ziet er verder zeer realistisch uit en weet steeds de haartjes overeind te krijgen. De bloedfonteinen die het monster rijkelijk doet vloeien, dragen allen bij tot de drang om de vis te doden. De ontknoping doet dan ook veel deugd, mede dankzij een stoere uitspraak die eraan vooraf ging. Het meesterwerk dat velen hierin zien is voor mij echter slechts deels zichtbaar doch een onmiskenbaar groeipotentieel kan hier verandering in brengen.
3,50 (3,75)
sweinsteiger
Vroeger heb ik Jaws 1 gekeken en gaf ik hem 4, omdat ik hem niet zo goed meer herrinner ga ik hem nog eens opnieuw kijken.
De andere jawsen heb ik onlangs op tv gezien, en die vond ik slecht.
Rosicky
Na 1029 stemmen op MovieMeter was Jaws toch wel bij uitstek dé titel die ik nog moest zien. Ja, er zijn meer klassieker die nog hoog op mijn verlanglijst staan, maar er is er geen een bij die ik zo beslist zou moeten kijken. Vanavond was het zover, Jaws lost alle verwachtingen ruimschoots in.
Jaws kent in ruim 2 uur eigenlijk geen enkel zwak moment. Spielberg gebruikt suggestie om de spanning op te bouwen, dit in combinatie met briljante montage/camerawerk en de beroemde muziek van John Williams deden mij letterlijk op het puntje van de stoel gaan zitten, iets dat me eigenlijk nooit overkomt.
De film is in tweeën gesplitst, maar beide zijn even sterk. Het eerste gedeelte, op het eiland, is wellicht enger door de haaienaanvallen en de onderwatercamera, maar het tweede gedeelte haalt hetzelfde hoge niveau door drie fenomenale acteurs. Ik denk dat ik alles perfect vond aan Jaws. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zó onder de indruk was van een film die ik zojuist had bekeken.
Jaws krijgt de volle vijf sterren. De beste film van Spielberg, de beste film in het horror/thriller genre en een van de beste films ooit gemaakt.
2299_theBOMB
ik vond het eerst een niet al te beste film maar nu ik zie dat de film al in 1975 uitkwam dacht ik, ik geef deze toch maar 5 sterren
Rosicky
Dat je het bouwjaar van een film 'meeneemt' in je beoordeling is begrijpelijk. Dat je vanwege dat bouwjaar een film van 'niet al te best' naar 5 sterren verhoogt vind ik echter wel erg overdreven.
paul83
Ik denk dat hij doelt op de special effects. Althans, dat hoop ik...
AGE-411
Ik vind ze eigenlijk wel meevallen. Hedendaagse films doen vaak veel slechter.
paul83
Ik vind ze eigenlijk wel meevallen. Hedendaagse films doen vaak veel slechter.
Klopt, maar de haai beweegt niet echt voortreffelijk in deze film. De robot haai (bepaalde scene) in Deep Blue Sea is natuurlijk al een stuk realistischer. Jaws gaat, evenals Rita Verdonk, namelijk recht door zee.
Dat versnelde hight tech beest dat hoog door de lucht vliegt. Kom op zeg wat een onzin. Heb overigens de witte haai in het echt gezien. Dat beest zwemt ook gewoon recht door hoor.
Pete_033
Helemaal mee eens! In de film Deep Blue Sea zat geen een scene die ook maar een beetje realistisch overkwam met als toppunt;
YouTube - Samuel L. Jackson Dies
Jaws daarintegen staat nog steeds als een huis en is de meest realistische film over haaien.
paul83
Hoog door de lucht vliegt!? Ik bedoel de haai die ze optakelen. Ze gebruikte de haai ook in de ad van John West YouTube - John West salmon ad 2
Ik heb toevallig 4 maanden geleden in een kooi gehangen en ik kan je vertellen dan een witte haai zijn staart goed gebruikt. Hoe moet hij anders vooruitbewegen!?
En de meest realische film over haaien is de volgende Shark Attack 3: Megalodon (2002). Period!
Meen je dat nu serieus
Meen je dat nu serieus
Sarcasme blijft lastig voor sommige mensen....
Pete_033
Sarcasme blijft lastig voor sommige mensen....
Er lopen een hoop malloten rond in Nederland tegenwoordig dus je weet maar nooit.
Daarom moet je tegenwoordig extra goed navragen
Daarom moet je tegenwoordig extra goed navragen
Dat is waar!
Akron777
Binnenkort toch maar eens een keer kopen, een van mijn favoriete horrorfilms ooit. Zo'n eenvoudig plot vergeleken met de klassieke horrorpersonages. Geen bovennatuurlijke figuren of gestoorde maniakken. Gewoon moeder natuur die met al haar schoonheid een reusachtige haai naar de camera van Spielberg heen gooit. We zagen het al eerder bij The Birds, maar in dit deel wordt het ook nog eens gruwelijk.
TheThirdMark
Een van de beste, zo niet de beste, suggestieve thriller ooit.

Jaws: The Revenge
1987

Jaws 3-D
1983

Jaws 2
1978

Steven Spielberg-klassiekers 'Jaws' en 'E.T.' zijn sinds deze week te zien op Netflix

Netflix verwijdert deze maand heel wat goed beoordeelde titels

In de ban van 'Tiger King': vier films over wilde roofdieren

The Silence of the Lambs

Taxi Driver
Film noir / Thriller, 1976

Good Will Hunting
Drama, 1997
gebaseerd op boekstrandvissenatlantic oceanbathingschipbreukshark attackpolice chiefferry boat sterven en dooddierlijke aanvallong island, new yorkdead childschepselskinny dippinghaaigreat white shark dead dogkiller sharkchild killed by animal fourth of julysevered leg fishing boatanimal horrorshark cage loose adaptationsuspensefulexcitedoptimistic