• 9.413.095 stemmen

Geregisseerd door: David Lynch

Met onder meer: Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini en Dennis Hopper

Releasedatum: 2 juli 1987

Plot Blue Velvet

"It's a strange world, isn't it?"

Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) vindt op een dag een afgesneden oor. Nog voordat hij het zelf beseft, betekent dit het begin van een bloedstollende en verontrustende thriller waarin hij helemaal wordt meegesleurd. Het verhaal ontrafelt zich rond een emotioneel gestoorde nachtclubzangeres (Isabella Rossellini) en een aan drugs verslaafde, levensgevaarlijke sadist (Dennis Hopper). Hoe dieper Beaumont in de problemen raakt, hoe meer hij geobsedeerd raakt door de donkere onderwereld waarin hij is beland.

Dorothy Vallens

Aunt Barbara

Mr. Beaumont

avatar van pellicule

pellicule

David Lynch maakte o.a. The Elephant Man, Blue Velvet, Wild at Heart, drie zeer verschillende prachtfilms en daar bovenop Twin Peaks. Wat een talent!

Blij die uitstekende song "Blue velvet" van Bobby Vinton (USA 1963 nr. 1) terug te horen. Heel de soundtrack van. Angelo Badalamenti, ook de componist van Twin Peaks, is schitterend.

Voor mij 4,5 sterren

avatar van Bronx

Bronx

Topfilm! Hoe Lynch de idyllische sfeer aan het begin van de film langzaam weet om te zetten in pure suspens is gewoonweg briljant. De soundtrack wist mij ook enorm te bekoren en wekt enigszins ook een bevreemde effect op - datgene waarvan ik zo hou bij het kijken van Lynch zijn films. Aanrader

avatar van Ferdydurke

Ferdydurke

Eindelijk eens herzien, en het blijft toch opmerkelijk hoe in deze film met bescheiden middelen een zeldzaam unheimische sfeer gecreëerd wordt. In de strak volgehouden setting van de jarenvijftig idylle die overschaduwd wordt door de onbenoembare dreiging van het kwaad, wordt zoiets verbeeld als een groei naar en angst voor volwassenheid, waarin de afgrond gezien wordt, maar uiteindelijk de blik in afschuw afgewend wordt, en weer gericht wordt op de nu grotesk geworden idylle. Het kwaad wordt verdrongen, en dat wordt voorgesteld als een (overduidelijk valse) overwinning van het 'goede'. In die zin loopt de film bepaald niet best af...

Blue Velvet toont al duidelijk sporen van met name Wild At Heart en Lost Highway, is beter dan eerstgenoemde, waarin het cartooneske naar mijn smaak te veel overheerste, en kan in kwaliteit zelfs met de tweede nog de concurrentie aan. Lost Highway lijkt een stuk raadselachtiger en gecompliceerder, maar is tegelijkertijd in zekere zin minder ambivalent. En minder humoristisch.

Humoristisch? Nou, toen ik bijvoorbeeld de van ontzetting totaal uit het lood getrokken grimas van Laura Dern bij het zien (en horen) van de naakte waarheid weer zag , had ik opnieuw een brede grijns op mijn gezicht. Van oor tot oor.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Een echte Lynch, jazeker Deze week weer eens op tv gezien, nu nog wat bewuster na inmiddels weer meer films van Lynch gezien te hebben. Ik vond deze film zelf wel (nóg) mistroostiger qua gevoel en uitstraling.dan andere.

Blue Velvet is denk ik wat toegankelijker, omdat er aan de oppervlakte een mooi misdaadgegeven voldoende is uitgewerkt om de film te kunnen 'volgen'. Deze film vind ikzelf echter iets moeilijker dan een gemiddelde Lynch omdat personages moeilijker te traceren en te duiden zijn. En omdat er soms zo ge-edit is dat opeenvolgende zaken bij elkaar lijken te horen, maar m.i. toch over iets anders gaan.

Enkele gedachten hieromtrent en over de inhoud zal ik op het spoilertopic van deze film zetten.

Het uiterlijk is weer fraai, dromerige beelden, interessante en bijpassende muziek of juist bewust contrasterend. Je kunt de '80s duidelijk waarnemen in bv kleding en kapsels, maar voor mij niet storend vanwege het intrigerende verhaal. Bij Jeffrey en Sandy kreeg ik dan weer een '50s gevoel

Er valt nog veel te puzzelen, maar voor nu een 4.0.

avatar van Sneakers35

Sneakers35

Aparte film, helemaal niks voor mij.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Gisteren kreeg ik 'lost footage' van een vriend te leen. Nóg een uur Blue Velvet scenes.

Het heeft mij weer op sommige puntjes op andere gedachten gebracht.

En zo blijf je bezig

Meer mensen deze extra's gezien?

avatar van jawaka

jawaka

Zitten die extra's misschien op de blu-ray?

Gelijk maar even besteld, alle Lynches moeten toch op een blu-rayschijfje in mijn kast staan.

avatar van notsub

notsub

Het goede van deze film is het scherpe contrast tussen zoete romantiek en kogelhard bruut geweld. Er wordt wel wat over-geacteerd, vooral door Frank, en de kapsels uit de jaren tachtig zijn echt passé. Het viel me wel wat tegen, de karakters zijn bijvoorbeeld net te stereotype. Toch kwamen er wel erg leuke scenes voorbij en wordt het thema van het genoemde contrast goed in beeld gebracht. Ik had hier desondanks meer van verwacht.

avatar van Santucci

Santucci

jipt schreef:

Super spannende en maffe Lynch. Standbeeld voor Hopper aub!

Zekers! Wat een geniale rol. Wel een beetje eng als je zo'n rol zo overtuigend kunt neerzetten...

Dean Stockwell als Ben vond ik ook geniaal. In 1986 (en misschien nog steeds wel?) een super controversiële film.

Dikke 4* krijgt ie van me!

avatar van patjuuh

patjuuh

2 weken geleden voor het eerst gezien. Een geweldige mix van thriller en mystery zoals je van DAvid Lynch gewend bent. De film voert je mee en laat je niet meer los. Zeker de moeite waard!

avatar van laundromat

laundromat

Gister opgezet, maar was niet gefocust. Liet me, vooralsnog, niet meennemen. Next time dan maar.

avatar van Gruffalo

Gruffalo

Erg mooie film natuurlijk, hoewel ik toch een beetje anders had verwacht van Lynch. Gekte en mysterie komen ook deze keer weer voor, maar net effe wat oppervlakkiger en logischer. Wat ik erg miste waren de onverklaarbare gebeurtenissen die je aan het denken zetten. Afgezien van dat een prachtig.

avatar van Malick

Malick

Voor de liefhebbers bijna een uur aan materiaal dat David Lynch wegsneed uit zijn cultklassieker werd vorig jaar in een pakhuis in Seattle teruggevonden.

avatar van jawaka

jawaka

Ja, leuk staat allemaal op de bluray, met nog een extra uur aan making of en interviews.

bol.com | Blue Velvet, Isabella Rossellini, Kyle MacLachlan & Dennis Hopper | Dvd...

avatar van GuyB

GuyB

Het soort film dat langs je ruggegraat naar boven kruipt.

De muziek is leuk en toepasselijk, ook al wordt er meerdere keren hetzelfde afgespeeld. Wat me vooral opviel is dat de film verdomd mooi gefilmd en belicht is. Een plezier om naar te kijken. Het verhaal is zo onvoorspelbaar als wat en de film voldoet mooi aan mijn hoge verwachtingen die ik altijd heb bij een David Lynch-film.

Don't you fucking look at me!

avatar van planet_of_death

planet_of_death

jawaka schreef:

Wow, dan wordt het ook maar eens tijd dat ik een bluray speler binnenhaal.

avatar van P.C.96

P.C.96

Aparte film die met name wordt gedragen door de sterke rol van Dennis Hopper. Verder is David Lynch ook een gedurfd cineast op het gebied van hoe hij omgaat met de karakteristieke achtergrond en de sfeer. Door de donkere sfeer is de film vanuit bepaalde opzichten bijna eng. Verder was ook heel erg onder de indruk van de voyeuristische manier van film-maken. De beelden zijn bij wijlen controversieel maar dit is allemaal deel van het mysterieuze puzzeltje dat wordt opgelost gedurende de film vordert. Blue Velvet is niet voor iedereen weggelegd, maar toch wel een ijzersterke film.

avatar van merijn82

merijn82

• 1933 berichten

Ik ben al niet de grootste fan van Lynch, maar wilde toch ook deze proberen. En ook Blue Velvet viel me weer wat tegen. Op audiovisueel vlak prima natuurlijk, alleen het sfeertje ligt me gewoon niet zo. Boeide me ook niet verder wat er gebeurde. Ik kan er veel over zeggen, maar eigenlijk kan ik het samenvatten met: een hoop 'rare' dingen in een film stoppen maakt het voor mij nog geen hele goede film'. En dat gaat bij mij persoonlijk op voor alles wat ik tot nu toe van Lynch heb gezien.

Toch 3*

avatar van RuudC

RuudC

Een thriller/misdaadfilm dat in de juiste handen eens wél goed tot zijn recht komt. David Lynch is sowieso een regisseur die bij mij weinig fout kan doen, al probeer ik wel kritisch naar zijn films te kijken. De beste man heeft in elk geval een veel beter oog voor detail dan zijn gemiddelde collega. De setting is goed gevonden, acteerwerk is puik (Dennis Hopper is briljant! Wat zonde dat hij in de laatste jaren van zijn leven in zoveel prullaria heeft gespeeld), maar verhaaltechnisch had het van mij beter gemogen.

Ik pik de films er trouwens wel uit, wanneer ik in het openbaar vervoer iets op mijn laptopje kijk. Mocht het vrouwtje op leeftijd meegekeken hebben tijdens o.a. de pijpscene, dan bij deze mijn excuses. Voor de rest was het in elk geval best genieten van het idyllische, maar saaie dorpje en het contrast met het toch vrij brute geweld. Daarbij wel een zeldzame film waarin tieners er op een goede manier bij betrokken raken. De status vind ik wat overdreven. Het zal niet lang duren voordat deze uit de top 250 verdwijnt en dat lijkt me toch wel terecht. Hoewel elk persoon echt iets toevoegt en de zaken prima uitgedacht zijn, is het resultaat niet heel spectaculair.

avatar van Corcicus

Corcicus

Is de plot van deze film eigenlijk de moeite? Ik heb nu 3/4e gezien en ik begrijp totaal niet waar Blue Velvet zijn status aan te verdienen heeft, man wat een saai gedoe. De gesprekken zijn zinloos en de personages zo vlak als de Aarde in het middeleeuwse wereldbeeld. Ik heb nu zo een 90 minuten gezien in 4 verschillende kijkbeurten omdat ik steeds in slaap viel, momenteel is mijn score gestrand op zo een 1.5 ster.

Het ontbreekt mij echter aan woorden om de extase die deze film bij sommigen oproept te omschrijven. Is dat echt allemaal vanwege de schamele seksscènes of zit er meer achter? Ben ik werkelijk zo een barbaar dat deze prent mij totaal koud laat of wordt het laatste half uur zo ontzettend goed dat het dodelijk saaie eerste deel uit mijn gedachten wordt verdreven? Want laat ons eerlijk blijven, ik hou van mysteryfilms, maar het enige mysterie in deze film is haar aanwezigheid in de top 250.

avatar van Reinbo

Het gaat om de sfeer, de vervreemding. De nachtmerrie die onder de dagdroom verscholen gaat.

Dus het plot, hoewel best sterk, is van minder belang. Het plot wordt overigens niet zomaar blootgegeven. Je moet als kijker zelf de eindjes bij elkaar zoeken.

Maar ik vrees dat wanneer je na 10 minuten, laat staan 90 nog niet door de sfeer gegrepen bent, het wel niks meer voor je zal worden.

avatar van Corcicus

Corcicus

Neen, inderdaad. Ik zal het laatste half uur nog wel kijken, maar dan enkel om later zonder gewetenswroeging een welverdiende buis te komen geven op deze pagina.

avatar van Dh PING

Dh PING

Intrigerende film. Ben blij om te zeggen dat mijn aller eerste kijkbeurt van een film van David Lynch zeer geslaagd is. Het is een ijzersterke combinatie van dialoog-gedreven film noire en een angstaanjagende surrealistische nachtmerrie. De spanning, die met name op de achtergrond van de film heerst, is om te snijden. De cinematografie is mooi; die mooie shots in combinatie met de terugkerende kleur blauw. Ik was ook zeer gecharmeerd van de soundtrack van Angelo Badalamenti, die ook een flinke toevoeging aan de sfeer biedt. Verder was ik enorm onder de indruk van het acteerwerk van zowel Dennis Hopper en Isabella Rossellini die beiden de toon van de film dragen. Ik vond Blue Velvet een zeer intrigerende, sterke film.

avatar van Film Pegasus

David Lynch is een regisseur met een eigen stempel. Tot nu toe heeft hij voor mij nog geen echte topfilm gemaakt, maar wel allemaal goeie films. Blue Velvet hoort zeker in dat rijtje thuis.

De film is moeilijk te beschrijven, tenzij Lynch een genre zou zijn. Wat film noir, Hitchcock en bizarre fantasy op een hoopje gegooid. De film is leuk om zien, ik heb bij die man altijd schrik om één of andere reden, dat het te freaky of te donker wordt naar mijn smaak. Valt dus goed mee. Met deze film gezien te hebben, moet ik misschien toch maar eens op zoek gaan naar titels van hem zoals Eraserhead, Dune, Wild at heart, Lost Highway en natuurlijk Twin Peaks. Films die ik altijd links liet liggen, alhoewel ik telkens toch blij verrast ben geweest door Lynch films.

Met Lynch als een 'genre' te durven bestempelen is eigenlijk al gezegd dat dit aparte films zijn. De cultstatus is dus zeer begrijpelijk. Dit zal niet iedereen smaken. De opening is prachtig en ook de bijhorende muziek is geweldig. Hij kan gezongen liederen in een film op de juiste manier gebruiken. Komt niet veel voor.

Blue Velvet is dus beter meegevallen dan verwacht. Maar net als de Hitchcockfilms zal het niet iedereen bevallen. Ik was in elk geval mee.

avatar van TomRayder

TomRayder

Veel van deze film verwacht. Vond het persoonlijk de minste van Lynch.

avatar van JBass

JBass

Ik snap de positieve kritieken niet. Het is bij vlagen slecht tot zeer slecht geacteerd. Het verhaal is ronduit slecht en laat veel vragen over (de scène met de vader in de metalen stellage in het ziekenhuis bijvoorbeeld) maar ook slechte rekwisieten, verwondingen die van de ene scène op de andere compleet verdwijnen, etc.

Misschien is de kwaliteit van de film in het algemeen nu bijna zo'n 30 jaar verder een stuk beter, en ben ik te verwend, maar deze film zou nu niet meer zo'n score halen als hij vandaag uit zou komen lijkt me.

avatar van mwoeb.

mwoeb.

Die scène, waarin Kyle zichin Isabelles garderobe verstopt, is een van de briljantste in de filmgeschiedenis. Wat daarvoor nog een vrij standaard detectiveverhaaltje lijkt, ontaardt in een met nevel omhulde spiraal van mysterie en suspens.

avatar van mwoeb.

mwoeb.

JBass schreef:

Die scène is prachtig! Lynch weet meteen de toon te zetten, daar kan je niet omheen. Kwestie van perspectief: voor jou laat het veel vragen over, mij overstelpt ze ermee. Grappigste moment in de film.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

De films van Lynch laten inderdaad veel vragen onbeantwoord, maar het is kunst! Vandaar

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

JBass schreef:

Wat is je vraag eigenlijk, misschien kan ik m beantwoorden.