Genre: Thriller / Mystery
Geregisseerd door: David Lynch
Met onder meer: Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini en Dennis Hopper
Releasedatum: 2 juli 1987
Bekijk via Netflix
Woensdag 4 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Blue Velvet
"It's a strange world, isn't it?"
Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) vindt op een dag een afgesneden oor. Nog voordat hij het zelf beseft, betekent dit het begin van een bloedstollende en verontrustende thriller waarin hij helemaal wordt meegesleurd. Het verhaal ontrafelt zich rond een emotioneel gestoorde nachtclubzangeres (Isabella Rossellini) en een aan drugs verslaafde, levensgevaarlijke sadist (Dennis Hopper). Hoe dieper Beaumont in de problemen raakt, hoe meer hij geobsedeerd raakt door de donkere onderwereld waarin hij is beland.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Blue Velvet (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Mrs. Beaumont
Aunt Barbara
Mr. Beaumont
jAnO!
Ik ga em proberen, maar moet bekennen dat ik tot op heden geen Lynch heb kunnen kijken zonder binnnen 10 minuten in slaap te vallen.
Daar is deze ook uitstekend geschikt voor. Heerlijk dromerig begin.
Zandkuiken
Blijft toch een erg knappe film. Twin Peaks lijkt hier zijn oorsprong te hebben gevonden. Soms heel erg corny en dan weer angstaanjagend. Hopper is een memorabele psychopaat en dan Dean Stockwell als freaky zanger... Komisch of huiveringwekkend? Ook de cinematografie vond ik heel sterk, met vaak geweldige belichting.
Samen met Mulholland Drive en Lost Highway Lynch' beste werk wat mij betreft.
slap me, slap me!
Erg rare film. Dit is natuurlijk wel vaker het geval bij Linch films alleen dit kan ik niet positief beoordelen. Toen de film begon was ik al meteen onder de indruk. Prachtige blue velvet maakt het met die muziek erbij een heel mooi begin. Helaas mond dit al snel uit in een standaard detective filmpje. De prachtige en intrigerende visuele shots die ik in mij eerste Lynch tegen kwam (inland empire) waren hier niet te bekennen. Ik vond het verder alleen maar een beetje vreemd. De film zou erg spannend moeten zijn alleen ik vond dit geen moment het geval.
Deze film was voor mij bij lange na niet zo bijzonder als dat ik van Lynch gewend was. En ookal duurde Inland empire een uur langer, deze laatste wist me een stuk meer te boeien.
Acteerwerk viel me ook vies tegen. Echt onder de maat en vooral van de mannelijke hoofdpersoon.
Het verhaal moest dus al wel wat aan veranderd worden alleen de rest maakte ook niet de indruk op me waar ik op gehoopt had.
Jammer mislukt projectje van Lynch, ik zal hem nog een kans geven met Mulholland Drive.
herder
De beste film die ik gezien heb van deze regisseur. Ik houd wel van mysterieuze verhalen die tijdens het kijken niet te veel verklappen. De sfeer, camerawerk en de verlichting zijn goed gekozen. Ook de humor is zeer fijn en geslaagd.
Natuurlijk konden bepaalde aspecten wat beter aangepakt of uitgewerk worden, maar ik ben tevreden.
In zijn latere films ging Lynch wat te ver met experimenteren , maar hier zorgt hij voor perfecte evenwicht tussen realiteit en onzinnigheid.
Rafke Pafke
Deze film van Lynch lijkt toch wat de voorbode te zijn van zijn werk dat in de jaren 90 zou volgen, en dan vooral Twin Peaks, Lost Highway en Mulholland Drive. Het verhaal is echter veel rechtlijniger en opvallend makkelijk te volgen.
Het uitgangspunt is natuurlijk fantastisch, en de knappe shots, de symboliek, de vreemde geluiden maken het weer een typische Lynch-ervaring.
Toch zijn er behoorlijk wat minpuntjes aan deze film. Het acteerwerk is niet bijster sterk, tot ronduit slecht. Ik weet ook nog altijd niet goed wat te denken van Hopper in deze film.
Toch heeft Blue Velvet me wel vermaakt, maar het is niet de topper die ik er van verwacht had.
black swallow
Sterke film. Grotesk bij tijden - maar dat is ook de weg die Lynch steeds dieper in zal slaan.
K. V.
Gisteren eens bekeken en dit is waarschijnlijk een van de toegankelijkste films van David Lynch. Vond het eerste uur erg goed, maar het tweede uur boeide me iets minder, vooral de trip die ze dan maken met Dennis Hopper en z'n groep kon me minder bekoren.
De muziek is ook wel erg opvallend met het mooie Bluuuuuuuuue Velvet en dan ook nog dat lied van Roy Orbison.
Ook een aantal elementen komen weer terug die je in z'n andere film ook vaak ziet: een zangeres in een club, een piepjonge Kyle MacLachlan, ...
Dit is waarschijnlijk een goeie om mee te beginnen als je nog nooit een David Lynch film hebt gezien.
jipt
Super spannende en maffe Lynch. Standbeeld voor Hopper aub! dikke 5* misschien top 10
dutchtuga
Wat ben ik toch blij met blu-ray. Dit nieuwe medium geeft mij de mogelijkheid bepaalde films weer eens te herzien en zo nu en dan beleef ik een herziening die zijn weerga niet kent. Ik heb Blue Velvet al meerdere malen gezien, maar nu werd mij pas duidelijk wat een gigantisch meesterwerk dit eigenlijk is. Blue Velvet neemt alles wat zo geniaal en bepalend is aan Lynch en mengt dit met klassieke noir en thriller-elementen, wat echt grandioos werkt. Ik heb een betoverende avond beleefd. Blue Velvet is uitgegroeid tot mijn favoriete film van David Lynch, wat Mulholland Drive na jarenlange aanwezigheid uit mijn top 10 stoot.
inderdaad een stuk beter dan die publiekslieveling van hem.
dutchtuga
Cinematografisch vond ik het ook interessanter, vooral de setting is behoorlijk geladen. Blue Velvet heeft dat donkere toontje dat MD ook wel heeft, maar hier voelt alles net wat dreigender aan. Zelfs een onbelangrijke (voor de plot) ruimte, de gang naar het huis van Rosselini, straalt een donkerte uit die ik zelden zo goed uitgewerkt heb zien worden. Blue Velvet is een thriller die door de visie van Lynch uitgroeit tot een vreemde eend in de bijt, een geweldige, laat dat duidelijk zijn. Bij Mulholland Drive, Inland Empire e.d. is het misschien wat opzichtig.
killerfreak
lang over getwijfeld of deze een 3.5* of 4* verdient, maar mijn uiteindelijke keuze gaat dan toch naar 4*. Mysterieuze thriller met ijzersterke acteerprestaties die je bij momenten op het puntje van je stoel doet zitten... om dan weer achterover geslagen te worden van de 'rare' scènes...
onlyconnect
slap me, slap me!
Tja, Eindhoven.
onlyconnect

Waar ben je het niet mee eens?
Eigenlijk met alles wat je schrijft.
maxroelofs
Als je tegenwerpingen geeft dan kan ik er ten minste wat mee...
Standaard detectivefilmpje? Een jonge student die met het buurmeisje op onderzoek uitgaat en een sm relatie krijgt met een gegijzelde vrouw. Om nog maar te zwijgen van het zeer uitzonderlijke boevenpak. Was het maar standaard.
Ach, z'n doorbraak. Noem het maar een mislukt projectje.....
Movie-Addicted
Vind je?
Waarom dan?
Het acteerwerk, de spanning die mist, de manier waarop het hele verhaal gewoon is opgezet (te nuchtertjes)
Echt een standaard 80s, begrijp niet waarom deze film zo hoog gewaardeerd is. Maja
maxroelofs
Ach, z'n doorbraak. Noem het maar een mislukt projectje.....
Je kunt een standaart whudunit verhaaltje een originele twist mee proberen te geven alleen het was gewoon niet genoeg om het écht boeiend te maken.
Het is mijn persoonlijke beleving van de film, of een project geslaagd is of niet is puur persoonlijk en geen feit zoals je beweert. Vandaar dat je met die opmerking de plank ook volledig mis slaat.
Ach, dat jij het niet geslaagd vindt, maakt het nog geen mislukt project. Verder is het absoluut geen whudunit? Wie de boef is, is vanaf het begin duidelijk. Dus hoe kom je daar nu bij?
Was je wel wakker tijdens het kijken? Ik heb er sterk mijn twijfels over. Het gaat over het ontdekken van donkere kant van de schijnbaar liefelijke wereld. Het verlies van onschuld. Een dagdroom die in een nachtmerrie veranderd. Heeft met een whodunit helemaal niets van doen.
Eigenlijk met alles wat je schrijft.
Ben het met dat laatste eigenlijk volledig eens.
maxroelofs
Voor mij is het in ieder geval niet geslaagd. Of een project geslaagd is is puur persoonlijk zoals ik al zei, gewoon een regiestijl waar je van houdt of niet.
Wakker, tja volgens mij niet helemaal als ik jou theorieën zo hoor. Maar niet wakker zijn is toch ook niet zo gek bij het dromerige Lynch sfeertje
Veel lagen in de film zijn me ontgaan, misschien dat ik hem daarom nog eens kans zal geven.

'Blue Velvet' van David Lynch is straks niet meer te streamen: 'Echt een film die je grijpt en je niet meer loslaat'

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

Klassieke filmschurken van 1970 tot en met 2000