• 9.377.366 stemmen

Geregisseerd door: David Lynch

Met onder meer: Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini en Dennis Hopper

Releasedatum: 2 juli 1987

Plot Blue Velvet

"It's a strange world, isn't it?"

Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) vindt op een dag een afgesneden oor. Nog voordat hij het zelf beseft, betekent dit het begin van een bloedstollende en verontrustende thriller waarin hij helemaal wordt meegesleurd. Het verhaal ontrafelt zich rond een emotioneel gestoorde nachtclubzangeres (Isabella Rossellini) en een aan drugs verslaafde, levensgevaarlijke sadist (Dennis Hopper). Hoe dieper Beaumont in de problemen raakt, hoe meer hij geobsedeerd raakt door de donkere onderwereld waarin hij is beland.

Dorothy Vallens

Aunt Barbara

Mr. Beaumont

avatar van KSUS

KSUS

Had er meer van verwacht, het is een leuk idee, maar een beetje ongeloofwaardig allemaal.
Sleutel pakken, in de kast zitten (zo standaard, houd ermee op!), een vrouw die niemand kan vertrouwen laat zonder te twijfelen een "insectenman" binnen. Die man in het gele pak staat half dood een uur stil zonder te vallen

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar toch, ik ben wel een beetje fan van david lynch (sfeer). 3sterren

avatar van KSUS

KSUS

Ik begreep niet echt wat het oor met het verhaal te maken had, waar het kind van de vrouw was, en waar ze de man al die tijd hadden gelaten. Ook begreep ik niet hoe ze bij die Sadist terecht is gekomen of andersom. En hoe de politieman bij het verhaal betrokken is geraakt.
Zo kan ik nog wel wat meer dingetjes opnoemen. Ik zat telkens met teveel vragen in m'n hoofd en kon het daardoor wat moeilijker volgen.

Kom op zeg, ben je echt 24 jaar oud?
Damn deze was overduidelijk hoor, je hebt echt niet op zitten letten (kijk hem dan ook in 1 stuk door:S)
Het oor, word duidelijk uitgelegd, is van de ontvoerde man (Denk aan van Gogh, Jeffrey zit op dat moment in de kast). Het kind van de vrouw is in het huis waar Jeffrey heen word gebracht door die gasten (laten we een stukje gaan rijden) Hoe ze bij die saddist kwam is niet belangrijk, die heeft haar zoon en man ontvoerd. Die politieman is gaan samenwerken met die drugsdealers om ze zo op te kunnen pakken samen met de vader van Sally, die word later ook doodgeschoten door de drugsdealers omdat ze erachter zijn gekomen

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Klasse film, geheimzinnig en spannend tot het einde, heb echt genoten, nu ga ik 'Mulholland drive' bekijken moet volgens de film vrienden hier nog beter zijn:4,5

KSUS schreef:

Lynch speelt juist expres met al die clichees. Maar hij draait het idyllische clichevolle plaatje (happy family, boy meest girl, vredige buitenwijk, etc...) langzaam binnenste buiten.

avatar van vcrrr

vcrrr

Erg vaag deze film...

De schrijver kon het blijkbaar niet laten zijn eigen seksuele fantasieën in deze film te verwerken. Het bloot maakt het extreme weer een beetje goed Overigens knap geacteerd van Hopper zeg, zonder blozen, dat zou mij niet lukken!

Ik vond het moeilijk om Kyle MacLachlan NIET te zien als 'Orson'; de rol die hij speelde in de serie Desperate Housewives. Maargoed, niets ten nadele van deze film. ..

Mooie voldoende, maar voor mij geen 4+ sterrenfilm.

avatar van dalma

dalma

heb veel moeite moeten doen om toch 1 uur naar de film te kijken (had al lang willen afhaken), maar heb dan toch niet verder gekeken. Ik bleef wachten tot er eindelijk iets zou gebeuren, maar het kwam niet. voor mij is deze film oersaai. het is gewoon mijn ding niet ...... het is de eerste keer dat ik een halve ster voor een film geef.

AGE-411

2de film van de week, en ook de 2de film die genoeg potentieel had om een topper te worden, maar waarbij enkele details roet in het eten gooien.

Bij deze film duurt het eigenlijk een tijdje voor de sfeer je te pakken krijgt. In het begin vind je de knul nogal een sul, en vraag je je af waarom hij in godsnaam zelf detective moet spelen? De film lijkt tot dan ook voorspelbaar.

Wanneer je inkijk krijgt op de benarde situatie van Dorothy begint de film pas echt. Seks, drugs en obsceniteit worden gretig uitgestrooid. Het is overigens onrustwekkend hoe goed de acteurs op gaan in hun rol.

Je zit dan ook gekluisterd aan het scherm; De situaties zijn wel grappig, maar ook reëel (ondanks dat sommige personages nogal irreëel zijn of doen).

Ik merk de muziek bij films zelden op, maar wanneer ik dat wel doe is dat veeleer in positieve zin.

Al bij al dus zeer geslaagd. Het clichéverhaaltje rond Sally mocht weg gelaten worden. Heb een hekel aan dat soort pubergedoe.

Op het laatste blijf je wat vaag zitten. Bepaalde delen van de film zijn niet echt duidelijk. (Wie vermoorde die 2 mannen in die flat, wat waren de exacte motieven?)

Ik moet de film nog eens zien, dat staat vast.

Pas mijn eerste film van deze regisseur, die ik wellicht nog wel enkele malen zal tegen komen in het verder exploreren van de top250.

avatar van Nomak

Nomak

@ AGE-411

Is de kritiek die je op Zerkalo had dan niet van toepassing op de films van Lynch?

Bij Zerkalo zei je namelijk het volgende:

een regisseur moet er alles aan doen om het verhaal zo makkelijk mogelijk over te brengen. Opzettelijk obstructies zijn voor mij dan ook een doorn in het oog.
Lynch lijkt me geen regisseur die een verhaal zo makkelijk mogelijk overbrengt.

• 12092 berichten

Hier doet hij zijn best, voor zijn doen.

Nomak schreef:

@ AGE-411

Bij Zerkalo zei je namelijk het volgende:

Lynch lijkt me geen regisseur die een verhaal zo makkelijk mogelijk overbrengt.

Ik dacht er in eerste instantie aan om dat te herhalen. Maar in vergelijking met Zerkalo is deze film redelijk duidelijk. Als ik deze nogmaals zie ben ik er zeker in mee.

Overigens kreeg ik niet het gevoel dat de regisseur het verhaal met opzet moeilijker gemaakt heeft zoals dat in Zerkalo of Memento het geval was.

• 12092 berichten

Is hier ook niet zo volgens mij, in sommige latere films is Lynch veel meer doorgeschoten in zijn "kunstzinnigheid", en dat leverde volstrekt onbegrijpelijke films op.

Dan zullen we dan wel zien.

Kunstzinnigheid als "laten we het zo onbegrijpbaar mogelijk maken, dat scoort" hoeft voor mij niet.

• 12092 berichten

Voor mij ook niet, vandaar dat ik Lynch vaak links laat liggen.

Dan zullen we dan wel zien.

Alsof het onbegrijpelijk maken een doelstelling op zich zou zijn.....

avatar van speranza

speranza

Dan zullen we dan wel zien.

Deze film is pure kunst. Dat aan de films van David Lynch vaak geen touw is vast te knopen is bijzaak. Overigens valt dat bij deze film in vergelijking tot een aantal andere films van deze grootmeester wel mee.

Reinbo schreef:

Alsof het onbegrijpelijk maken een doelstelling op zich zou zijn.....

Dat lijkt toch zo in bepaalde gevallen.

De films waarbij dat het geval is zal ik daar op afrekenen.

speranza schreef:

Dat aan de films van David Lynch vaak geen touw is vast te knopen is bijzaak.

Neen, dat vind ik nu net niet. Ik vind dat net de hoofdzaak.

AGE-411 schreef:

Dat lijkt toch zo in bepaalde gevallen.

De films waarbij dat het geval is zal ik daar op afrekenen.

Als dat voor jou zo lijkt, ligt waarschijnlijk meer aan jou.

Lynch wil vaak een film maken die het patroon volgen van een droom, waarin ook niet alles een logisch en coherent geheel vormt, maar het biedt wel altijd een intense ervaring..

Is het dan de schuld van Lynch en beoogt hij dan en onbegrijpelijke film te maken, of ligt dat aan de manier waarop wij dromen?

AGE-411 schreef:

Neen, dat vind ik nu net niet. Ik vind dat net de hoofdzaak.

Jij maakt er zelf hoofdzaak van. Zonde zou je niet moeten doen. Film kan zo veel meer met de kijker doen dan enkel een verhaaltje overbrengen.

avatar van Driello

Driello

speranza schreef:

Deels eens. Het is niet de intensie van de regisseur, denk ik, om iets te creeeren waar geen touw aan vast is te knopen. Maar door een film vertellen alsof het een soort droom is, is het 'gecompliceerde wel een dominant gevolg. Ik zie het dus meer als een oorzaak-gevolg kwestie dan een hoofdzaak-bijzaak.

Dan zullen we dan wel zien.

Als je Lynch zo inschat, dan wordt het ook moeilijk hem als regisseur te waarderen, laat staan zijn films. Naar mijn mening wil Lynch juist een bijzondere ervaring voor de kijker creeeren. Dat doet hij, zoals ik hier boven schreef (maar wat ik uiteindelijk ook maar heb gecopieerd van anderen hier op MM) door een soort droom-vertelling te creeeren. Dat dit niet altijd begrijpbaar is is een gevolg, maar geen doel op zich. Het maakt wel dat je een bijzondere kijkervaring rijker bent en mee werkt aan het oplossen van de pussel die de film dan is.

Maar goed, beide reacties hier zijn mijn kijk op het fenomeen 'films van Lynch'.

avatar van yeyo

yeyo

De gedachtengang achter deze film is intrigerend en spreekt me aan: een surrealistische versmelting van droom en nachtmerrie. De setting wordt van meet af aan goed weergegeven: de protagonist woont in een soort jaren 50' dorpje dat eruitziet als een decor van The Wizard of Oz en waar ze praten zoals in sitcoms als 'Leave it to Beaver' . Het afgesneden oor maakt meteen een dreigende indruk en de symboliek is gelijkaardig met de de konijnenpijp in Alice in Wonderland.

Helaas weet Lynch al snel geen maat meer te houden, omdat hij de film gewoon op teveel vlakken wil laten werken: het mysterieuze wordt genekt door weinig subtiele overdrijvingen op vlak van contrast en het ambigue dat Rosselini's personage moet uitstralen (sensueel / erotisch vs. ernstig getroebleerd) gaat de mist in vanwege haar buitensporig theatraal acteerwerk.

Om diezelfde reden wordt het helemaal dramatisch bij de introductie van Hopper's personage. Op dat moment heeft de nachtmerrie zogezegd zijn climax bereikt, maar ik begrijp werkelijk niet hoe iemand zo'n catoonesk personage intimiderend of bedreigend zou kunnen noemen. Vooral zijn maniakaal, onlogisch gejoel is nogal een afknapper. Wellicht wou Lynch sommige aspecten net iets 'te' weird maken, waardoor er weinig overblijft van een bijzonder interessant uitgangspunt met veel potentieel.

Op audiovisueel vlak weet de film bij momenten wel een sterk dromerige sfeer neer te zetten en een andere 'saving grace' van de film vind ik Laura Dern: zij is wellicht de enige gebalanceerd blijft in al deze hersenspinsels en geeft nergens blijk van 'in on the joke' te zijn, zoals sommige andere castleden.

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Hij flikt het weer, die Lynch. Wederom heeft ie mij kunnen bekoren. Lost Highway vond ik een stuk minder goed, maar deze. Alle keizers.

Top 5 van wat ik gezien heb

1. Mulholland Drive

2. Blue Velvet

3. The Elephant man

4. The straight story

5 Lost highway.

avatar van eldorado

eldorado

Ben benieuwd of deze film ook zo hoog gewaardeerd zou zijn als de naam David Linch er niet bij zou staan.Ver overgewaardeerd vind ik ook deze weer.Maar sommige mensen vinden "apart " misschien het zelfde als "goed"

avatar van Driello

Driello

Sterk statement, eldorado. En je argumentatie?

avatar van eldorado

eldorado

Driello schreef:

Sterk statement, eldorado. En je argumentatie?

Niet meer dan gemiddeld acteerwerk , geen boeiend verhaal, ongeloofwaardige wendingen.

Er zitten soms wel "aparte" stukjes in maar als geheel boeit het me nauweijks.

Maar ik ben gelukkig niet de enige.........

avatar van De Knip

De Knip

Vanavond op MGM om 22:35 u

eldorado schreef:

Er zitten soms wel "aparte" stukjes in maar als geheel boeit het me nauweijks.

Maar ik ben gelukkig niet de enige.........

Waarom zou je blij zijn dat het anderen ook niet boeit? Heb je behoefte aan zelfbevestiging?

Verder is het nogal vreemd om de film te veroordelen op 'niet meer dan gemiddeld acteerwerk', daar gaat de film ook helemaal niet voor. Daarbij vraag ik me af wat voor films jij kijkt want het acteerwerk is allerminst als gemiddeld te omschrijven. Veeleer hypergestilleerd en ingetogrn overdreven. Juist erg uitzonderlijk imo, maar blijkbaar zie jij dit soort acteerwerk veel vaker. En ongeloofwaardige wendingen? Ja, duh, de film speelt bewust met dergelijke clichees..... Het kan je ding niet zijn, maar wat je schrijft slaat eigenlijk nergens op. En de naam Lynch kwam juist in de media naar voren juist door deze film, niet andersom.

avatar van Tisik

Tisik

Dan zullen we dan wel zien.

Een verhaaltje niet voorkauwen is daarom nog niet onbegrijpbaar. Je moet ook zelf wat moeite willen doen natuurlijk.

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Lynch met zijn interessantdoenerij is een van de meest overschatte regisseurs van deze site denk ik. Behoorlijk saaie film met een pijnlijk slechte Hopper. De mysterieuze bedoelingen vallen in een bad van onindrukwekkendheid. Zo gedateerd als dit zie ik ze niet vaak. Nee, Lynch en ik zullen nooit cinematologische vrienden worden.

Het omvat niet veel meer dan een zeer matig thrillertje zonder enige spanning waarbij een paar idiote typetjes in de film het publiek zou moeten doen geloven dat het een fan-tas-tisch geniale film is van een toekomstig Nobelprijswinnend filmgenie.

Ook dat verhaaltje hierboven bij de hoesfoto; bloedstollend verontrustende thriller..... Wat een farce,

Ik beleef meer spanning wanneer ik naar de buurtsuper ga om een blik kalfsragout te scoren.

avatar van goongumpa

goongumpa

Hectometerpaal schreef:

Het omvat niet veel meer dan een zeer matig thrillertje zonder enige spanning

Een mening is een mening, maar dit is gewoon niet waar.

avatar van Awake78

Awake78

Nee, juist integendeel.

avatar van Tisik

Tisik

Hectometerpaal schreef:

Van deze site? Van de aardbol zul je dan toch bedoelen?