menu
Volg jij MovieMeter al op Facebook?
Mis niets over je favoriete films en blijf op de hoogte van de nieuwste releases op onder andere Netflix.
MovieMeter op Facebook

Blue Velvet (1986)

mijn stem
3,76 (2015)
2015 stemmen

Verenigde Staten
Thriller / Mystery
120 minuten

geregisseerd door David Lynch
met Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini en Dennis Hopper

Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) vindt op een dag een afgesneden oor. Nog voordat hij het zelf beseft, betekent dit het begin van een bloedstollende en verontrustende thriller waarin hij helemaal wordt meegesleurd. Het verhaal ontrafelt zich rond een emotioneel gestoorde nachtclubzangeres (Isabella Rossellini) en een aan drugs verslaafde, levensgevaarlijke sadist (Dennis Hopper). Hoe dieper Beaumont in de problemen raakt, hoe meer hij geobsedeerd raakt door de donkere onderwereld waarin hij is beland.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=bWr4JvAWF20

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Wolkenmeter
5,0
Volgens mij nog altijd de beste film van David Lynch, met veel elementen die later zouden opduiken in Twin Peaks en Lost Highway

5,0
Eindelijk in de top 100! Een schitterende film die destijds liet zien dat het ook anders kan. Hopper in zijn beste rol ooit. Lynch op dreef. Wow!

avatar van Jordy
3,5
nee ben blijkbaar geen David Lynch liefhebber. Tweede film die ik van 'm zag... en net als Lost Highway vond ik deze ook zeker niet slecht (stoer gefilmd, zeer vermakelijk, goed geacteerd) maar vond ik de dubbele bodems en symboliek niet genoeg om de film ook ECHT goed te vinden. Misschien moet je 'm vaker zien, maar daar heb ik iig geen zin in... raar, want normaal ben ik echt een sucker voor vage en intelligente films... 3 sterren.

avatar van kappeuter
4,0
kappeuter (crew)
Ik sluit me bij de mening van Jordy aan. Bizar verhaal, op een prettige manier, dat wel. Ik werd niet echt door het verhaal gepakt en mede daardoor vond ik 'm ook niet zo geweldig goed. Moet ik zeker nog eens een tweede keer zien.
3 sterren


avatar van kappeuter
4,0
kappeuter (crew)
Schitterende titelsong trouwens!
Gezongen door Bobby Vinton, heb ik net even uitgezocht. Nooit van gehoord!

avatar van Goodfella
5,0
Weer een erg goede Lynch, maar deze vond ik toch wat minder dan z'n andere films... Iets te traag tempo (hoeft natuurlijk niet hinderlijk te zijn, maar hier was het wat erg traag af en toe...) en het oogde allemaal wat te onsamenhangend... Acteerwerk, belichting, decors ect. waren wel weer top!

----
Later bleek dit dus een persoonlijke top 10 film te zijn...

4,5
neo (crew)
prachtige film van david lynch.echt uitstekend geregisseerd.hij laat ook wat humor in het verhaal voorkomen,maar wat ik heel erg goed is dat als het dan eenmaal dusiterder wordt de fim ook echt heel serieus is.voor heen dacht ik dat hannibal lecter al een enorme psycho was,maar dennis hopper is toch ook zowat even goed.mooi camerawerk van eigenlijk onbelangrijke dingen
die toch heel mooi overkomen in de film.ook een prachtig decor,goed gebruik van licht,mooie muziek van angelo bandalamenti en goeie rol ook van kyle maclachlan.kortom een meesterwerk.5 sterren

2,0
nou ik ben er heen geweest maar ik vond het zeer teleurstellend, wel mooi gefilmd maar het verhaal kon mij niet boeien.

avatar van jedymaster
4,0
prachtige film en Kyle MacLachlan speelt heel goed

avatar van Goodfella
5,0
Voor de liefhebbers:

Er komt 4 september een Special Edition uit met enkele leuke extra's!

4,5
neo (crew)
wat voor leuke extra's?

avatar van Goodfella
5,0
Interactieve menu’s
Directe scène-toegang
Originele bioscooptrailer
Featurette ‘Making Of’ – Mysteries of Love
Verwijderde scènes
At the Movies: Siskel and Ebert
2 TV Spots
Photo Gallery
Verborgen verrassingen…


Bron: www.foxfilm.nl[/url]

FisherKing
Dank je voor de info..

4,5
neo (crew)
ik denk wel dat ik de dvd dan ga kopen als ie uitkomt.

avatar van Goodfella
5,0
Hoewel ik dit niet de beste Lynch vond, heb ik op de een of andere manier toch heel sterk de neiging de film weer te kijken (en weer... en weer...). Het is echt heel intrigerend allemaal. En Dennis Hopper roeleert natuurlijk in deze film!!

FisherKing
Goodfella; Vond ik vroeger ook maar ik vind hem weer stijgen..Het moet de perfecte Styling zijn...

avatar van manic
4,5
Goh. Ik vond dat mijn versie (import bij de FRS voor 30 gulden nog gekocht) al veel extra's had. Volgens mij ook deleted scenes enzo. Anyway.... erg fijne film, die ik helaas ook in de herkansing niet in de bios heb gezien

avatar van Goodfella
5,0
Mijn eerste kennismaking met David Lynch was zo'n driekwart jaar geleden met Mulholland Dr. Hoewel ik het (uiteraard) niet, en nog steeds niet, helemaal doorhad hoe alles nou in elkaar stak raakte ik toch gefascineerd door de mooie sfeer, prachtige beelden en enigszins bizarre structuur.

Al gauw zag ik Eraserhead, Lost Highway en Blue Velvet. Omdat ik waarschijnlijk nog steeds moest wennen aan Lynch' stijl was m'n kijkervaring ongeveer hetzelfde als met Mulholland Dr. Ik vond het erg intrigerend, maar meesterwerken waren het imho niet. Vooral Blue Velvet viel me wat tegen (dat lag trouwens misschien ook wat aan de gare videoband waarop ik 'm zag...), zoals ook in dit topic ergens te lezen is. Toen ontdekte ik de beste serie ooit: Twin Peaks. Ik heb werkelijk genóten van iedere aflevering en werd spontaan fan van meneer Lynch.

In ieder geval, vandaag was Blue Velvet voor de tweede keer aan de beurt, deze keer in een bijna perfecte DVD rip en ik kan momenteel nauwelijks onder woorden brengen hoe fantastisch goed deze film is. Schitterend!!

Er zitten ontelbaar veel mooie (en dan ook échte MOOIE) Twin Peaks achtige scènes in, de muziek van Angelo Badalamenti (imho de beste filmcomponist ooit) zorgde voor minutenlang constant kippenvel, de lichtval zorgt voor prachtig in beeld gebrachte schaduwen en draagt dus erg veel bij aan de unieke, onheilspellende sfeer.

De verhaalstructuur is dus niet te vergelijken met Lost Highway of Mulholland Dr. maar gaat dus ook erg de Twin Peaks kant op. Niet extreem vaag of bizar dus, gewoon een beetje vreemd, maar o zo lekker!

En dan heb ik het nog helemaal niet gehad over de fenomenale rol van Dennis Hopper, de lekker weirde bijrollen, de geweldige (zwarte) humor, de... Ik stop maar, ga 'm nog een keer kijken denk ik.

5 sterren

avatar van Yak
4,0
Yak
Het moment dat Ben (Dean Stockwell in een geniaal, klein rolletje) het nummer "In Dreams..." aan het zingen is op die bizarre "bijeenkomst"... Zóóó mooi...!

Heb die scène meteen 3 keer achter elkaar gekeken... Kip-pen-vel...


Heb je ooit die docu over Lynch gezien, hoe heette 'ie ook alweer.. zoek ik nog wel op.
Maar alla, daar komen ook wat acteurs uit zijn films aan het woord, onder andere Dean Stockwell over zijn rol als Ben. Hij vond namelijk het karakter van Hopper zó ongelooflijk bizar dat hij dacht: 'die Ben, die moet gewoon nóg krankzinniger worden'. En Lynch vond het allemaal schitterend!

Ben erg door Twin Peaks beïnvloed denk ik...


Lynch heeft deze manier van vertellen en filmen inderdaad vaak terug laten komen in Twin Peaks. Al vind ik in Twin Peaks vaak nog veel meer venijn zitten dan in 'Blue Velvet'.

Trouwens, twee gave filmpjes die je even moet downloaden: deze en deze.

avatar van Goodfella
5,0
Heb je ooit die docu over Lynch gezien, hoe heette 'ie ook alweer.. zoek ik nog wel op.

Geen idee, ik ben nog maar kort Lynch fan. (waar zou ie wonen? Stalkuh!! ) Is het niet toevallig Mysteries of Love, de docu die op de te verschijnen dvd van Blue Velvet staat?
Lynch heeft deze manier van vertellen en filmen inderdaad vaak terug laten komen in Twin Peaks. Al vind ik in Twin Peaks vaak nog veel meer venijn zitten dan in 'Blue Velvet'.

Ik kan momenteel niet echt zeggen wat ik nou beter vind. Ik heb de serie dan ook pas 1 keer gezien... Ik weet in ieder geval wel dat ik déze stijl van Lynch me beter bevalt dan de Lost Highway / Mulholland Dr. richting. (ook érg goede films trouwens, daar niet van... )

avatar van Yak
4,0
Yak
Is het niet toevallig Mysteries of Love, de docu die op de te verschijnen dvd van Blue Velvet staat?


Het was "Pretty as a picture". Hij is een tijdje geleden uitgezonden bij 'Kunst omdat het moet' bij de KRO of zo. Echt een aanrader, want de keren dat Lynch zich voor een camera laat zien zijn zeldzaam.

Ik kan momenteel niet echt zeggen wat ik nou beter vind.


Ik wel: Twin Peaks. Wat ik daar zie weet me echt tot tranen te roeren. 'Blue Velvet' is erg goed, maar raakt me toch niet zo diep als die serie.

Ik weet in ieder geval wel dat ik déze stijl van Lynch me beter bevalt dan de Lost Highway / Mulholland Dr. richting.


Hmm... met 'Lost highway' blijf ik een beetje moeite hebben, hoewel ik het een prachtige film vind. Maar 'Mulholland Drive' raakte me echt op een manier zoals 'Twin Peaks' dat ook deed. Vandaar dat ik waarschijnlijk nóg gelukkiger zou zijn geworden als die film als serie zou zijn uitgebracht. Dat had echt tot eenzame hoogte gestegen kunnen zijn.

avatar van Goodfella
5,0
Kweenie... Ik vond in Twin Peaks toch een paar wat mindere verhaallijnen zitten. Vandaar dat ik tot nu toe slechts 4,5 sterren geef. (Foei Goodfella! Je mag alleen maar op de pilot stemmen!!)

Blue Velvet vond ik daarentegen (de tweede keer in ieder geval...) perfect. De film zit momenteel heel dicht tegen m'n top 10 aan.

Waar ken ik trouwens Agent Coo... euh Jeffrey Beaumont's moeder van?

De filmpjes zijn geinig trouwens. Slechte kwaliteit (ondertitels bij Lisa waren nauwelijks te lezen), maar anders was het voor mij ook niet te downloaden... (telefoon verbinding enzo... )

avatar van Yak
4,0
Yak
Kweenie... Ik vond in Twin Peaks toch een paar wat mindere verhaallijnen zitten.


Ben ik met je eens, en ik verschuil me bij voorkeur achter het argument dat juist die mindere verhaallijnen de superieure kwaliteit van 'series one' benadrukken. Beetje naïef, but that's me.

(Foei Goodfella! Je mag alleen maar op de pilot stemmen!!)


Serieus, als je de film los van de serie ziet (die op sommige punten inderdaad wat hapert) is het werkelijk een onovertroffen meesterwerk.

Blue Velvet vond ik daarentegen (de tweede keer in ieder geval...) perfect.


Ik niet. Moet ik misschien nog maar een keer op terugkomen, maar dat is eigenlijk wat ik bedoelde met het 'venijn', het onderhuidse van Twin Peaks as opposed to de confronterende aanpak van 'Blue Velvet'.

avatar van Goodfella
5,0
Serieus, als je de film los van de serie ziet (die op sommige punten inderdaad wat hapert) is het werkelijk een onovertroffen meesterwerk.

Ook de film heb ik helaas pas 1 keer gezien. Écht goed heb ik het ook nog niet kunnen beoordelen dus. Maar de film en serie zijn waarschijnlijk eindeloos te kijken voordat je alles ziet wat erin zit. 't is nu dus wachten op dat o zo fijna dvd'tje dat hopelijk dit jaar nog komt...

Ik niet. Moet ik misschien nog maar een keer op terugkomen, maar dat is eigenlijk wat ik bedoelde met het 'venijn', het onderhuidse van Twin Peaks as opposed to de confronterende aanpak van 'Blue Velvet'.

Ik begrijp wel wat je bedoeld, maar dat venijn waar jij op doelt zit óók in deze film, vind ik dan.

Maar ach... het zijn beiden fantastische kijkervaringen, toch?

Leuk, die simpsonfilmpjes.

avatar van Yak
4,0
Yak
Peaks fans should love it!

"Look at Burns' suit!! Jeees!"

3,5
Goeie film. Mooie camerastandpunten en de muziek is echt geweldig. 3,5*

3,5
Nog eens voor de tweede keer bekeken , want een paar dingen waren me nog niet helemaal duidelijk. van wie was dat oor, en wie was die man met dat afgesneden oor bijv. De muziek in de film is echt geweldig, het is erg stoer gefilmd, acteerwerk is ook goed, maar toch sprak het verhaal me toch niet echt aan. Misschien moet je van zulke (voormij toch wel vage) films houden. Kijk hem over een jaartje of zo nog wel een keer en dan zien we wel wat ik er van vind. 3,5*

avatar van Yak
4,0
Yak
Het oor is van de echtgenoot van Dorothy Vallens, die samen met haar zoontje gevangen wordt gehouden door Frank Booth en zijn mannen.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:32 uur

geplaatst: vandaag om 23:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.