• 9.372.674 stemmen

Geregisseerd door: David Lynch

Met onder meer: Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini en Dennis Hopper

Releasedatum: 2 juli 1987

Plot Blue Velvet

"It's a strange world, isn't it?"

Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) vindt op een dag een afgesneden oor. Nog voordat hij het zelf beseft, betekent dit het begin van een bloedstollende en verontrustende thriller waarin hij helemaal wordt meegesleurd. Het verhaal ontrafelt zich rond een emotioneel gestoorde nachtclubzangeres (Isabella Rossellini) en een aan drugs verslaafde, levensgevaarlijke sadist (Dennis Hopper). Hoe dieper Beaumont in de problemen raakt, hoe meer hij geobsedeerd raakt door de donkere onderwereld waarin hij is beland.

Dorothy Vallens

Detective Williams

Aunt Barbara

Mr. Beaumont

avatar van gotti

Die dingen kwamen ook vaag bij me op aan het eind van de film, maar toch bedankt!

Goodfella

van wie was dat oor, en wie was die man met dat afgesneden oor bijv.

Kuch... Euh....... Dat heb ik je nog uitgelegd toen je de film net voor de eerste keer had gezien, broertje.

avatar van gotti

Maar toen ik dat wist wilde ik hem nog een keertje in z'n geheel zien

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

Erg goede film. Ik zit hevig te twijfelen tussen 4,5 en 5 sterren. Ik laat het nu ff bij 4,5 maar goede kans dat als ik hem nog een keer zie dat het er 5 worden.

Queto Yurlunyur

Op zich een degelijk gemaakte film, maar ik vond 'm nergens bijzonder. 't Is de eerste Lynch-film die ik zie, en hoewel meermaals wordt geclaimd dat deze film 'vaag' is, vond ik het eigenlijk een betrekkelijk normale rechttoe-rechtaanfilm. Als ik nooit van de status van deze film gehoord zou hebben, had 't net zo goed een mainstream seks-en-geweldfilmpje kunnen zijn zoals zenders als Yorin of V8 ze zo vaak uitzenden. Wat dit nu boven de middelmoot zou moeten doen uitstijgen ontgaat mij helaas.

Goodfella

Mijn reactie was na de eerste keer dat ik Blue Velvet zag ongeveer ook zo. Kijk de film over een paar maanden nog een keer Q, maar kan ik eigenlijk niet zeggen. Ik vond de film pas na 3x kijken onvoorstelbaar goed... Wie weet overkomt jou hetzelfde

Wat vond je van de muziek, trouwens?

Queto Yurlunyur

Op korte termijn zal ik 'm niet nog eens kijken, maar op lange termijn, tegen de tijd dat ik al andere Lynch-films gezien heb, is dat altijd een mogelijkheid die ik open houd natuurlijk.

De muziek vond ik erg sterk, alleen jammer dat de film zich op een aantal punten bedient van reeds bestaande muziek (wat ik toch een punt van zwakte vind).

avatar van Yak

Yak

jammer dat de film zich op een aantal punten bedient van reeds bestaande muziek

Daar heeft Lynch nogal een handje van, dus pas maar op!

avatar van Jos2

Jos2

Op zich een degelijk gemaakte film, maar ik vond 'm nergens bijzonder.

Nergens bijzonder?! De film veroorzaakte een aardschok in Hollywood....

Sorry, maar dit vind ik echt niet serieus te nemen.

Queto Yurlunyur

De film veroorzaakte een aardschok in Hollywood....

Maar dat maakt het nog geen goede film.

avatar van Jos2

Jos2

Maar dat maakt het nog geen goede film.

Het ging dan ook over je opmerking 'nergens bijzonder'.

Queto Yurlunyur

Met 'nergens bijzonder' bedoelde ik 'geen elementen bevattend die de film voor mij beter zouden maken dan een gemiddelde film'. Excuses als ik daarin onduidelijk was.

avatar van Alan

Alan

Goede film, maar ik vraag me af wat nou eigenlijk het motief van Hopper was om de man en het kind te ontvoeren en waarom Isabella niet wilde dat de politie gewaarschuwd werd.

avatar van aburefan

aburefan

Alan schreef:

omdat ze dan 'rare' dingen voor em zou doen, die vage sex enzo.

en waarom Isabella niet wilde dat de politie gewaarschuwd werd

omdat hopper anders de andere oor van haar echtgenoot eraf zou snijden?

avatar van Kleintje

Kleintje

Geweldige film. Dennis Hopper is echt subliem als psychopaat. Ik kreeg elke keer hij in beeld verscheen koude rillingen.

goga

Ik begrijp niet waarom veel mensen deze film slecht vinden. Het is toch overduidelijk dat deze film een meesterwerk is! goed verhaal, mooie soudtrack, mooi kamerawerk, goeie acteurs, fantastiche regisseur

Beste film van de 20ste eeuw

goga schreef:

Ik begrijp niet waarom veel mensen deze film slecht vinden.

Van de 109 uitgegeven stemmen tel ik vier onvoldoendes...

avatar van Zavo

Zavo

Ja, 4 is wel heel erg veel ja en hij staat ook 'maar' 39ste in de top 100

avatar van EmDee

EmDee

Hmmm, hij staat anders niet meer in de IMDB top 250 en daar stond ie een half jaar geleden nog wel in.

EmDee schreef:

...en daar stond ie een half jaar geleden nog wel in.

Welnee, da's al minstens 2 jaar geleden...

goga

blijft BV over 15 jaar goed of gaat deze film z'n magie verliezen en een vergeten film worden?

Naar mijn mening wordt deze film steeds beter en beter. BV is een echte klassieker

wil graag van jullie weten, hoe jullie daar over denken

goga

Ik adviseer iedereen naar Vampyros Lesbos 'van Jesus Franco' te kijken, als jullie Blue Velvet grafisch gezien mooi vinden en als jullie van die stijl van filmmaken houden.

Volgens mij heeft David Lynch zijn inspiratie gehaald 'voor Blue Velvet' uit deze film net als Tarantino, die zijn brood verdiend met de stijl van John Woo -->The Killer

Overigens, Tarantino vind ik fantastisch, maar The Killer vind ik altijd net boven Rervoir Dogs en Pulp Fiction uitsteken.

een echte aanrader! Jesus Franco's Vampyros Lesbos

avatar van Yak

Yak

een echte aanrader! Jesus Franco's Vampyros Lesbos

Voeg toe, zou ik zeggen. Dan kunnen we er met z'n allen over lullen.

Yak schreef:

Voeg toe, zou ik zeggen. Dan kunnen we er met z'n allen over lullen.

Is al gebeurd. Gotti had tijd over.

thanks

link

met nadruk op Blue velvet

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

draait nu in het Haagse Filmhuis ( 2.50 voor een kaartje, wat is het leven toch mooi )

avatar van magnolia_

magnolia_

Een klassieker die iedereen moet gezien hebben, er is maar één iemand die de kijker zo kan meesleuren in zijn films en dat is David Lynch. maar persoonlijk vind ik Lynch's mulholland drive stukken beter

avatar van Da Jando

Da Jando

Lekker duister sfeertje, mooie beelden, mooie muziek en soms erg grappig (Dat schelden van die Frank ). Geweldig wat voor vreemd sfeertje wordt gecreërd omtrent frank en z'n maten. Ik geef hem voorlopig 4* omdat het verhaal wat magertjes is. Ik denk wel dat ik hem nog eens zal bekijken.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Komt vanavond op de Duitser. Alleen al voor de dans-scene met het nummer 'Mysteries of Love' van Julee Cruise zou ik em zo opnieuw kunnen kijken. Maar omdat ie op de Duitster komt, heb ik em vandeweek herzien.