• 9.375.042 stemmen

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

Sciencefiction / Fantasy | 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Geregisseerd door: Irvin Kershner

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,7 (1.487.641)

Releasedatum: 11 december 1980

Plot Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

"The Star Wars saga continues."

Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth. Wanneer keizerlijke troepen arriveren om de rebellen te vernietigen vluchten Han Solo en Princess Leia naar Cloud City, waar ze gevangen worden genomen door Vader. Luke Skywalker reist af naar de planeet Dagobah, waar hij door de Jedi-meester Yoda in de Force getraind wordt.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Inderdaad, aangezien ik Star Wars geweldig vindt.

avatar van pjotr

pjotr

Jorick schreef:

Haha, je hebt in principe gelijk, maar het houdt natuurlijk niet in dat je beide verhalen ook even goed moet vinden, omdat ze vergelijkbaar zijn (zie jouw bovenstaande verhaal).

Dat was de strekking van mijn bericht ook helemaal niet.

Gemaster schreef dat hij niet snapte waarom mensen zo'n fan van de Star Wars films kunnen worden en zegt vervolgens dat het wel wat te maken zal hebben met het feit dat hij de films niet heeft gezien als 10 jarig ventje om daarna alle merchandise op zijn sinterklaaslijstje te zetten.

Als jij dan vervolgens zegt dat je er niets aan toe te voegen hebt maar wel de complete Lord of the Rings trilogie in je top 3 staat dan lijkt me dat duidelijk van het zelfde laken een pak.

avatar van Jorick

Jorick

Ik begrijp je standpunt!

avatar van davidov

davidov

En ik vind star wars geweldig en LOTR niet

avatar van Jorick

Jorick

Ik vind LOTR geweldig en SW goed.

avatar van Naomi Watts

mikoz

LOTR Geweldig SW ok

avatar van The One Ring

The One Ring

Star Wars is leuk, LotR geweldig!

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Star Wars is heel vermakelijk en heel leuk! LotR is niet te overtreffen.

avatar van Knarf Kenobi

Knarf Kenobi

Ik moet zeggen dat de afgelopen berichten, inclusief die van mij, zoveel diepgang bevatten dat mijn hoofd ervan tolt. En vooral de discussie kan ik niet meer volgen

avatar van Bob Cremers

Bob Cremers

Ik vond hem beter als de film daarvoor erkomt vebetering in. Ik heb alle films gezien.

avatar van pinhead-fan

pinhead-fan

3.5 sterren

avatar van Wouter

pinhead-fan schreef:

Sterker nog, die vinden dit doorgaans de beste.

avatar van as

as

pinhead-fan schreef:

zelfde stijl als a new hope.Met andere woorden dus,zeer geslaagde film.Op sommige momenten wat saai maar zeker een must voor de star wars fans. 3.5 sterren

Vond deze veel sterker. Een vergelijking met A New Hope vind ik niet helemaal opgaan omdat deze veel donkerder van toon is.

Iets beter dan het eerste deel.

Toch blijven dezelfde kritiekpunten. En dan vooral de lachwekkende Darth Vader. Hoe je zo'n personage kan rijmen met een "donkerdere toon" is mij een totaal raadsel.

Ook dit deel is wel charmant, maar daarmee is het meeste toch wel gezegd. Behalve het stukje waar Yoda zich als een complete idioot gedraagd, is er weinig dat er echt bovenuit springt. R2D2 blijft een leuk botje, C3PO gewoon irritant. En dan niet leuk irritant, maar gewoon irritant.

Vermakelijk is het wel, en het verdrijft de tijd op effectieve wijze, maar zo geweldig vind ik het nog steeds allemaal niet. Weinig verschil dus, zo'n 10 jaar later.

avatar van davidov

davidov

Onderhond schreef:

Iets beter dan het eerste deel.

Vader lachwekkend, c3po irritant...

Ik weet niet maar Vader vind ik juist in deze film 1 van de meer indrukwekkende villains, en C3po...ach ik ken honderden films met karakters die vervelender zijn....

och ieder wat wils

avatar van moviegate111

moviegate111

Nog beter dan deel IV.

avatar van Waku

Waku

Opnieuw een sterke Star wars Episode.

Mooie special effects voor die tijd en fraaie achtervolgingsscenes door de lucht en door de sneeuw over het land.

Aanrader

Must see

avatar van dr channard

dr channard

Ja wel goed, maar het blijft saai en zo lang! De battle of hoth vind ik wel zeer goed, maar het gevecht met darth father en luke op het einde was wel slecht.

avatar van film_kaza

film_kaza

dit star wars deel stond ik niet echt van te kijken, maar ik vond het wel goed

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Ik ben eigenlijk een grote star wars fan en ik kan jullie zeggen dat ik deze star wars film de beste van de hele saga vond. Deze film is misschien wel mijn favourite jeugdfilm en ik heb hem misschien wel 30x gezien en kan er nog naar kijken.

Deze film is qua verhaallijn diepgaander dan de eerste, A New Hope, de personages komen duidelijker aan bod. Je hoeft maar te denken aan de groeiende relatie tussen Han en Leia en natuurlijk de vader en zoon relatie tussen Darth Vader en Luke Skywalker. Daarnaast word er al geïmpliseerd dat er een relatie is tussen Luke en Leia, want in Return of the Jedi blijkt dat [knip spoiler RotJ, Madecineman]

Maar genoeg geleuter daar over, The Empire Strikes Back is daarnaast ook een vette film, je krijgt er echt het star wars gevoel van. Zo'n kippevel gevoel. Je kunt gewoon genieten van het legendarische gevecht op de ijsplaneet Hoth, de vlucht met de Falcon door het astroïdenveld en natuurlijk niet te vergeten het gekletter van de lightsabers van Luke en Vader.

De muziek van de film is ook geweldig, John Williams vormt gewoon een belangrijk deel van de sensatie van de star wars films.

Ha, dat was wel de klassieker onder de spoilers. Tussen spoilertags gezet, let er svp op.

avatar van Sam_Bracke

Sam_Bracke

geweldige film!! klasse, vind Star Wars echt een van de beste films allertijden, vind het geweldig om naar te kijken, de aktie. *4.5

avatar van Bob Cremers

Bob Cremers

Dit is ook een geweldige film mooi gemaakt.

avatar van film_kaza

film_kaza

eigenlijk beoordeel ik een film van een trologie meestal om de trilogie. dus 5 sterren

avatar van Goodfella_90

swrene

het beste deel van de 6!

avatar van brimbram

brimbram

staat nu nog steeds bekend als de beste star wars film

is samen met de sith de minst kinderlijke episode

het is voor die tijd en nu nog een hoogstaand visueel avontuur

heeft een mooie en herkenbare soundtrack

rebelandroidasteroidruimtevaartuigspace battlesnowstormruimtekolonieswamplightsaber jedigoed tegen kwaadopstandthe force ruimte-operastormtrooperwookiejedi masterjedi trainingdroidartic