Genre: Thriller / Mystery
Alternatieve titels: De Stille Getuige / De man aan het Venster
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: James Stewart, Grace Kelly en Thelma Ritter
Plot Rear Window
"It only takes one witness to spoil the perfect crime."
L. B. Jefferies (James Stewart) is een fotograaf die vanwege een gebroken been in een rolstoel zit. Om de tijd te doden kijkt hij, vaak met zijn telelens, door het raam naar de levens van zijn buren. Overtuigd dat een van zijn buren een moord gepleegd heeft schakelt hij de benen van vriendin Lisa (Grace Kelly) in om de zaak te onderzoeken.
L.B. Jefferies
Miss Torso
Woman on Fire Escape
Man on Fire Escape
simonvinkie
Mijn vijfde Hitchcock, en weer een erg goeie film. Meesterlijke regisseur is het toch. De man weet er altijd wel iets moois van te maken. Zo ook met deze film, toch een van de bekendere Hitchcocks, en de film is die klassieker status zeker waart.
Leuk verhaal wat erg goed vertelt word. De film begint een beetje traag, maar eigenlijk past dat wel goed bij de film. Een paar erg spannende scenes. Bijvoorbeeld die scene dat Lisa gaat inbreken aan de overkant, erg goeie scene.
De acteerprestaties zijn fantastisch. James Stewart zit zowat de hele film in een rolstoel, maar zijn acteerwerk is top. Erg leuke rol zet hij hier neer. Ook de altijd mooie Grace Kelly doet het prima.
Goeie film toch weer. Ik ben zeer benieuwd naar de rest van Hitchcock.
Grindpad
erg lang geleden alweer maar (tenminste in mijn herinnering) ronduit fantastisch.
dEUS
Mijn tweede Hitchcock-ervaring. Na Vertigo wilde ik nog wel eens een Hitchcock proberen. Ik vond hem alweer goed maar niet super. Ik zat geboeid te kijken, verveelde mij absoluut niet, maar toch heb ik niet het wow-gevoel zoals de meesten hier.
harm1985
Meesterlijke film, en ontzettend knap gemaakt, als je bedenkt dat de hele film zich zowat in een kamer afspeelt, waar vanuit de hoofdpersoon, die met een gebroken been niet mobiel is de hele dag een beetje uit zijn raam zit te turen. Als hij vermoed dat er iets duisters is gebeurd in de flat aan de overkant stuurt hij de (werkelijk bloedmooie) Grace Kelly op onderzoek uit. De spanningsopbouw is typisch Hitchcock, en gezien de beperking die hij zichzelf oplegt, des te knapper en vernieuwend.
movie acteurs
Stijlvolle, mooie thriller.
Goede sfeer, sterke dialogen, perfect verhaaltje, goed geschoten, van begin tot eind boeiend en geniale rollen van twee legendarische acteurs: Steward en Kelly. Magnifieke film van Hitchcock die als gewoonlijk weer een sterke film heeft neergezet. 4,5.
mcdaktari
Dit is weer zo'n geval, er zijn tal van betere films , maar voor 1954 was dit zeker niet verkeerd. Maar gezien we nu in 2010 leven hoort deze ouwbollige thriller toch niet meer in de top 250 thuis.
Kom op zeg. Als er tegenwoordig een film van dit soort gemaakt word anno 2010 dan word ie helemaal afgekraakt, maar omdat deze van Hitchcock is, moet ie zgn goed gevonden worden. Het is een aardige film meer ook niet. Maar er zijn tal van betere films tegenwoordig. Ik wil de fans niet beledigen maar zo denk ik er over.
Metalfist
Ja, anno 2010 wordt dit soort films echt afgekraakt... Ooit de remake gezien?
mcdaktari
ja natuurlijk en er is ook nog een andere ik dacht met john travolta dat ook zo'n zelfde verhaal heeft. maar in 1954 was dit wel je van het.
chevy93
Ik weet niet waarom je die als re-make geeft en niet deze: Rear Window (1998)
mcdaktari
inderdaad die ook ja maar ik heb ook nog een andere gezien maar kan niet op de titel komen. Al moet ik wel zeggen dat de re-make uit '98 zwaar tegen viel
Metalfist
Ik weet niet waarom je die als re-make geeft en niet deze: Rear Window (1998)
Ik had het vooral op het tegenwoordig gedeelte uit het bericht van mcdaktari. '98 is al langer geleden dan 2007.
chevy93
Ah ok. Ja de gedachte ziet er hetzelfde uit ja. Echter geeft IMDb hem alleen maar aan als 'Referenced in'. Ik ken die film echter niet. Waar spoedig verandering in zal komen nu ik dit weet
Metalfist
Zit voor 95% hetzelfde in elkaar maar ik vond hem wel de moeite waard.
Naomi Watts
Disturbia is niet bepaald een remake nee, en zit ook totaal anders in elkaar. Cinematografisch en spanningsopbouw zit deze toch veel briljanter in elkaar.
mcdaktari
ja ok maar toch vind ik het nu allemaal wat achterhaalt, echt spannend vind ik rear window nou ook weer niet. maar zoals ik al zei , in '54 was dat anders. we zei tegenwoordig ook wel erg verwend qua films
Simon Smith (crew films)
Achterhaald? Wat een onzin. Bovendien is er meer dan spanning in deze film, bijv. de manier waarop Hitchcock allerlei aspecten van een relatie aan bod laat komen, terwijl Stewart duidelijk bindingsangst heeft. Dit wordt prachtig subtiel in de film verwerkt.
Bovendien bevat de film 1 van de mooiste filmkussen allertijden!
chevy93
Het is geen bloedstollende thriller als de Bourne-trilogie. Ik denk eerder dat we tegenwoordig andere definities aan spannende films hangen.
mcdaktari
Bovendien bevat de film 1 van de mooiste filmkussen allertijden!
vind je het bezwaarlijk als ik dat zelf bepaal of ie wel of niet achterhaalt is? kijk dat jij er slapenloze nachten van krijgt zegt meer over jou. Ik vind het anno 2010 geen spannende film meer. Maar jij dus wel, prima dan. Ik ben toch echt beter gewend dan deze ouwbollige Hitchkock, met alle respect voor Hitchcock, maar kom op zeg, dat is toch niet meer van deze tijd, en ook die zgn kus niet hahaha
Naomi Watts
Ik begrijp mcdaktari wel, de moderne filmkijker heeft ook wel meer nodig nu om echt in spanning te zitten tijdens de film.
mcdaktari
kijk begin jaren 70 vond ik dit soort films ook geweldig maar tijden veranderen, maar ik vind wel dat het geniaal gefilmd is, de manier waarop de buurt daar in beeld word gebracht is gewoon weg prachtig
yeyo
Dat oude films je niet aanstaan tot daar nog aan toe, maar dit is gewoon je reinste onzin. Ooit wel is van het begrip 'tijdloos' gehoord? Sommige films zijn nu eenmaal zo krachtig en invloedrijk, dat ze hun plaats in de top 250 volledig verdienen. Hoe ongeloofwaardig is zo een lijst als er een houdbaarheidsdatum op staat? En dan gaan verwijten dat mensen deze film hoog waarderen vanwege zijn regisseur. Dan kan ik evengoed beweren dat Shawshank bij jou op gewoon op één staat, omdat hij ook de nummer 1 op moviemeter en imdb is.
mcdaktari
ik heb nergens beweerd dat ouwe films me niet aan staan en dat jullie het een tijdloze film vinden vind ik prima hoor, ik sluit me daar alleen niet bij aan als je het niet erg vind. En wat de top 250 betreft die is voor iedereen persoonlijk , ik zelf vind het een lachertje, maar goed .
O ja en als jij graag denkt dat ik Shawshank op 1 heb staan omdat ie hier op MM op 1 staat, dan denk jij dat maar, ik lig er echt niet wakker van
yeyo
Ik heb geen enkele reden om zoiets te vermoeden. Het was een enkel een vergelijking met je opmerking omtrent de zogezegd onoprechte appreciatie door de naamsbekendheid van deze film
mcdaktari
ok dus wie de bal kaatst...... ja ja
dus jij bent dan toch geen haar beter dan ik, dus laten we het hier maar bij laten
chevy93
Oeh, de leeftijdskaart wordt weer gespeeld. Elke keer betrap ik mezelf op het glimlachen om die kaart. Dat er zoveel volwassenen zijn die zo kinderachtig kunnen zijn. En elke keer blijft het leuk!
yeyo
Wat heeft leeftijd ermee te maken? Mijn opmerking over Shawshank was puur ter vergelijking, om aan te tonen dat één van jou argumenten over Hitchcock nergens op slaat. Het was niet als een tegenargument bedoeld, ook al schijn jij het zo opgevat te hebben.
Fortune
Fijne sfeervolle mysterieuze thriller.
Ik vond de sfeer wel heerlijk in deze film en de stijlvolle manier waarop het geschoten is met de heerlijke soundtrack.
De dialogen zijn ook wel vermakelijk en het acteerwerk is goed, beetje overacting hier en daar maar wordt nergens irritant.
Spannend wordt het wel maar ik zat niet op het puntje van mijn stoel.
Gewoon vermakelijk had misschien nog een beetje meer met het verhaal gespeeld mogen worden. Uiteindelijk is het een verhaal precies wat het lijkt maar komt er telkens ruimte voor twijfel.
3.5

Shichinin no Samurai
Actie / Drama, 1954

Tengoku to Jigoku
Thriller / Misdaad, 1963
verpleegsterfotograafisolatierolstoelsuspicion of murdervriendinbuurmansalesmanwhodunitbitingappartementconvalescence voyeurismevoyeurtechnicolormissing wifehomeboundpsychotic obsessionssuspicious behaviorflower bedvisiting nurse suspensefulthe boy who cried wolf admiringaudacioussuspense mystery