Genre: Thriller / Mystery
Alternatieve titels: De Stille Getuige / De man aan het Venster
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: James Stewart, Grace Kelly en Thelma Ritter
Plot Rear Window
"It only takes one witness to spoil the perfect crime."
L. B. Jefferies (James Stewart) is een fotograaf die vanwege een gebroken been in een rolstoel zit. Om de tijd te doden kijkt hij, vaak met zijn telelens, door het raam naar de levens van zijn buren. Overtuigd dat een van zijn buren een moord gepleegd heeft schakelt hij de benen van vriendin Lisa (Grace Kelly) in om de zaak te onderzoeken.
L.B. Jefferies
Miss Torso
Woman on Fire Escape
Man on Fire Escape
mcdaktari
Wat heeft leeftijd ermee te maken? Mijn opmerking over Shawshank was puur ter vergelijking, om aan te tonen dat één van jou argumenten over Hitchcock nergens op slaat. Het was niet als een tegenargument bedoeld, ook al schijn jij het zo opgevat te hebben.
Ok word dat tegenwoordig door jou bepaald of argumenten wel of niet goed zijn? als ik het maar weet
yeyo
Niet alleen door mij, hoor. Maar je zal volgens mij niemand horen zeggen dat "men vindt deze film enkel goed vanwege Hitchcock's reputatie" een overtuigend argument is.
mcdaktari
dat kan "men" dan wel misschien niet vinden, maar ik durf te beweren dat het wel vaak zo is en gaat. Wat erg genoeg is. En dat moet jij als filmliefhebber ( want ik neem aan dat je dat wel bent) toch ook wel zien, dat het te vaak zo is.
yeyo
Het zal inderdaad wel is voorkomen, ik vond enkel dat het in je eerste bericht nogal veralgemenend klonk.
mcdaktari
o ja maar dat blijf je toch houden, mensen kunnen er nou eenmaal slecht tegen als ze iets horen wat ze niet aan staat, he
chevy93
Provocerend gedrag levert nou eenmaal geen positieve berichten op.
Threeohthree
Wat Rear Window zo speciaal maakt is dat door de weinig verschillende omgevingen de spanning omhoog word geschroeft.
Nu word het een lekker claustrofobisch sfeertje ook mede doordat Jefferies zijn mogelijkheden beperkt zijn aangezien hij in een rolstoel zit.
Stewart acteerd vlekkeloos en Kelly presteerd zoals verwacht goed.
Na toch vele jaren samen, zijn ze een behoorijk modern stel vol met humor.
Hitchcock doet wat hij het beste doet, hij gebruikt zijn inventieve manier van films maken in combinatie met zijn ongevenaarde inzicht om de spanning naar een niveau te brengen waar we tot op de dag van vandaag nog van kunnen genieten, aangezien dit patroon veel gebruikt word na het success van Rear Window toen. En terrecht.
Alles klopt, het is zo verleidelijk om naar mensen te kijken. Deze film vertaald deze menselijke gewoonte door het als een meesterwerk te verfilmen.
Driello
Dit is mijn 12e film van Hitchcock en eindelijk ben ik onder de indruk. Dit is film zoals ik dat graag zie. Geen opgeklopte decors, geen overdreven poespas. Een relatief simpel verhaal dat goed is uitgewerkt en door een bijzonder gegeven (man aan raam gekluisterd in rolstoel zit een moorddrama onder zijn blik ontvouwen) spannender wordt. De spanning, de benauwdheid, de onzekerheid in contrast met de frisse wind die wordt gevormd door de verplaagster en de vriendin die regelmatig langskomen. Als ik dit vergelijk met Marnie, Vertigo en een hele rits jaren 30 films van de man, dan springt deze er toch echt boven uit.
chevy93
Bij je 12e Hitchcock ben je pas onder de indruk en geef je slechts een 3,5*? Welke films heb je hiervoor dan gezien en wat zijn die cijfers dan wel niet?
mer1973
Goede film. Hele film speelt zich af in de woonkamer van de hoofdpersoon. Langzaam aan wordt de spanning opgebouwd, waarna aan het einde het ligt tegenvallend hoogtepunt verschijnt.
Ondanks dat, is het nog altijd een goede film. Natuurlijk moet je zulke films niet gaan vergelijken met de films van tegenwoordig.
Driello
Wel, Marnie, Vertigo en een hele zwik bijna lachwekkende jaren 30 hitchcock's,zoals al gezegd (Jamaica Inn, 39 steps, enz.). Enne, 3,5 is volgens mij een behoorlijke score.
Dan nog, de vorige reactie gaf aan dat je dergelijke film niet moet vergelijken met hedendaagse films. ben ik het niet mee eens. Weer dat gemakzuchtige dat in een oude film alles minder mag zijn.........flauwekul vind ik dat.
royals
Ik vindt dit zo'n overrated film. Anderhalf uur kijken naar een gebouw. Nee dan tien keer liever North By Northwest of Vertigo.
Pierre1965
Hitchcocks levende menselijke poppenhuis.
De opzet en het acteerwerk is denk ik de reden dat deze film nog staat als een huis
Het beeld op de sameneleving, dat in zijn weze nog steeds actueel is.
Man, vrouw perikelen.
Eenzaamheid.
Geen uitweg meer weten.
En natuurlijk...gluren naar de buren.
dEUS
Het ziet er lelijk uit, de muziek is ook niet echt om warm van te worden en het personage van James Stewart is ronduit irritant. Maar daar hebben wij het al genoeg over gehad. Jij stoort je minder aan dergelijke ouderwetse elementen in klassiekers dan ik.
Ik heb eigenlijk maar één film gezien die min of meer hetzelfde concept heeft als Rear Window en dat is Disturbia. Nu niet bepaald een hoogvlieger, maar het hoofdpersonage is op zijn minst al een pak sympathieker, de soundtrack heeft meer potentieel, het buurmeisje is een fraaie verschijning, het ziet er allemaal al iets mooier uit en het geheel vind ik ook iets spannender.
Toch krijg je daar reacties als 'flauwe remake' van Rear Window of wordt Rear Window boven al zijn remakes geplaatst. Waarom vraag ik me dan af...? Hij heeft wat mij betreft weinig meer te bieden dan zijn remakes.
Fortune
zit wel 60 jaar verschil in tussen Disturbia en Rear window dan mag het ook wel iets mooier eruit zien.
ik vind rear window veel meer sfeer hebben dan Disturbia wat eigenlijk een soort rear window voor kinderen is.
Simon Smith (crew films)
Disturbia bevat niet de mooiste filmkus uit de filmgeschiedenis.
Naomi Watts
Ik vind Rear Window er ook gewoon mooier uit zien dan Disturbia maar goed.
Naomi Watts
Ja, het contrast is enorm groot. Ik snap ook niet hoe je zoiets durft te beweren.
Metalfist
Grace kelly is natuurlijk 10x een fraaiere verschijning dan Sarah Roemer.
dEUS
Het woord 'mooier' is misschien wat ongelukkig gekozen. Trouwens al te lang geleden dat ik Disturbia heb gezien. Het voelde wat moderner aan (logisch ook natuurlijk), als dat beter is ?
Eric van O
Gisteren Hitchcock marathonnetje gehouden.
Tsjonge, wat een meesterlijk werkje is dit zeg...
Prachtig die raampjes aan de overkant. En gluren maar. Altijd wat te beleven. Woon zelf vrij en heb een grote tuin zonder inkijk, maar ik zou bijna willen ruilen voor zijn appartementje.
Heb direct daarna North By Northwest gekeken. Ook zo'n hitchcock klassiekertje. Viel erg tegen als je net Rear Window hebt gekeken.
Is meer een goede James Bond film. Dit is van het niveau 12 Angry Men. Heb hem zelfs in mijn top 10 gezet, ten koste van deze film.
Zelfde tijd, zelfde sfeertje (1 lokatie, geleidelijk aan een misdaad oplossen), maar toch net iets gevarieerder.
chevy93
Als je houdt van oude films die zich voornamelijk in één ruimte afspelen, moet je Judgment at Nuremberg (1961) eens proberen.
En in iets mindere mate Witness for the Prosecution (1957) (grootste/belangrijkste deel in de rechtzaal, maar toch ook wel redelijk wat tijd in andere ruimtes)
Eric van O
Dank je voor de tips.
Was sowieso van plan een Billy Wilder marathon te houden, zal beginnen met Witness.

C'era una Volta il West

Shichinin no Samurai
Actie / Drama, 1954

Tengoku to Jigoku
Thriller / Misdaad, 1963
verpleegsterfotograafisolatierolstoelsuspicion of murdervriendinbuurmansalesmanwhodunitbitingappartementconvalescence voyeurismevoyeurtechnicolormissing wifehomeboundpsychotic obsessionssuspicious behaviorflower bedvisiting nurse suspensefulthe boy who cried wolf admiringaudacioussuspense mystery