Genre: Drama / Romantiek
Geregisseerd door: Jacques Audiard
Met onder meer: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts en Bouli Lanners
Gesproken taal: Engels, Pools en Frans
Releasedatum: 14 juni 2012
Bekijk via myLum (Lumière)
Plot De Rouille et d'Os
Als Alain van Versch bijgenaamd Ali (Matthias Schoenaerts) uit nood met zijn zoontje van 5 onderdak zoekt bij zijn zus in Antibes in het zuiden van Frankrijk, ontmoet hij in een nachtclub de mooie Stéphanie (Marion Cotillard). Als orka-trainster heeft ze een bijzonder beroep. Hun levens hebben niets gemeen, tot het noodlot toeslaat en er een speciale relatie ontstaat, sensueel en met bijzondere spelregels. Dan krijgt hij het aanbod om deel te nemen aan clandestiene gevechten. Stéphanie werpt zich op als zijn manager.
Stéphanie
Simon
Foued
Boss of ELP Sécurité
Precies
Sloom, Langzaam. Karakters goed uitgewerkt en goed geacteerd, maar een onbevredigd gevoel na 2 uur film kijken. Drama dat nog uren door had kunnen gaan. Niet voor herhaling vatbaar.
egelhunter
@t SnakeDoc:De benen inderdaad! ik dacht meteen aan Luitenant Dan in Forrest Gump. Heel knap hoe ze dat hebben gedaan. Ik heb ook geen idee, wellicht is er iemand die daar meer over weet op MM. Onderzoek op het internet word ik niets wijzer van.
LINK misschien? er wordt wel wat over verteld, maar niet echt duidelijk (vind ik) meer een interview.
Marion Cotillard: I haven't lost my legs, but I have lost and I have felt pain - Features - Films - The Independent - independent.co.uk
Op het moment dat hij haar vanuit de zee tilt en terug naar de strandstoel loopt zie je in de schaduw 2 benen van haar. Denk dat dr benen groen zijn geverfts en met computer weggewerkt. Verder wel erg knap gemaakt. Vond het ook een erg goede film. 4*
cordiacovens
Ja ze hebben haar benen weggewerkt met de computer door middel vn een groene sok om haar benen, er zijn nog een paar inventieve manieren bedacht die te vinden zijn op de making of op de bluray/dvd
Fijn.
Moest af en toe wat terugdenken aan Intouchables, die andere Franse film waar twee mensen uit een verschillend milieu elkaar plots vinden. Deze is dan wel zonder de nodige humor en steunt meer op drama.
Cotillard en Schoenaerts dragen de film, Audiard zorgt tussendoor voor een paar mooie rustmomenten. Er wordt vooral erg mooi met licht gespeeld, wat de film naast het rauwe toch ook iets poetischers geeft. Verder ook goed gebruik van de soundtrack, hoewel de nummers zelf dan niet altijd even leuk zijn.
Zoals de meesten hier ook wel eens dat het einde van de film een beetje tekortschiet. Niet omdat het wat snel of makkelijk afloopt, ook niet vanwege het "goede" einde, maar wel omdat het stukje drama met het zoontje eigenlijk dat beetje teveel was. Voorspelbaar en niet nodig, het rekt de film ook net te lang.
Leuk om een keertje gezien te hebben. De film mist over het geheel wel een beetje durf en een eigen smoelwerk, maar verder een goed drama.
blurp194
Matthias Schoenaerts speelt zijn zoveelste getroubleerde karakter. Weinig nieuws, zou je dan denken. Mis - want hier speelt Marion Cotillard. Erg knap. Niet alleen de cgi-trucendozerij, hoe mooi gedaan ook, maar vooral hoe ze speelt - down, ziek, moe, optimistisch, blij.
Qua verhaal moet ik er even aan wennen - heb 'm net meteen voor de tweede keer gezien, dat helpt alvast wat. Ben er ook nog niet uit wat ik van het einde vind - je kan er vanalles aan ophangen, maar je kan het ook simpel houden, en ik denk dat die uitleg beter past.
De beelden zijn niet heel evenwichtig vind ik - af en toe lijkt het wat onafgewerkt. Maar daartegenover staan een paar echt heel mooie scenes. Voor het raam bij de orca, bijvoorbeeld. Mooi moment in het verhaal ook.
Sergio Leone
Sterk.
Op basis van de trailer had ik zo mijn twijfels of het verhaal wel interessant genoeg zou zijn om twee uur lang te boeien, maar achteraf blijken die twijfels onterecht.
Het is simpelweg erg knap hoe de verschillende leefwerelden van de hoofdpersonen (die overigens perfect geschreven zijn) samenkomen en voor de nodige "conflicten" zorgen zonder dat het fragmentarisch en/of lamlendig wordt.
Het einde is niet slecht, maar haalt het niveau van de rest van de film niet.
Naast een degelijk verhaal steunt De Rouille Et d'Os ook op twee uitstekende acteurs. Zowel Marion Cotillard als Matthias Schoenaerts zijn ijzersterk op dreef. Cotillard vind ik net wat beter omdat haar personage gevoeliger en dus moeilijker neer te zetten is. Maar ik hoop natuurlijk ook dat de vertolking van Schoenaerts niet onopgemerkt blijft. Vlaming zijnde kan ik bevestigen dat het Frans geen simpel taaltje is, maar Schoenaerts doet het ook in een andere taal alsof het niks is.
En tot slot verdient ook Jacques Audiard wel wat pluimen. Keer op keer weet hij de juiste snaar te raken tijdens sleutelmomenten: of het nu gaat om het werkongeval, om het egoïsme van Ali of de bijna-breekmomenten van Stéphanie. Verder kan ik de volwassen aanpak inzake naaktscènes waarderen.
De film oogt ook erg mooi; het kleurenspel en de lichtinval zijn bij momenten zeer kundig gedaan en geven het geheel rust mee.
Ook muzikaal kan het er allemaal mee door, al vind ik zo'n Katy Perry pas verteerbaar na een paar Duvels.
RedSquare
Goed drama. Ook voor mannen goed te doen
Geen standaard verhaal of personages. Her en der een steekje laten vallen (weggelaten of een stap over geslagen) in het verhaal maar waarschijnlijk moesten er keuzes gemaakt worden om de film niet 3 uur te laten duren. Wat voor mij betreft niet een ramp was geweest.
Het einde was wat minder uitgewerkt vond ik, maar ook dit zal met de lengte van de film te maken hebben. Verder erg genoten. Eén van de betere films dit jaar!
puti
Heerlijke film. Schoenaerts doet het ook goed in het "frans" en Cottilard is sowieso geweldig.
Ik vond de film zeker niet traag.
Misschien had de film langer moeten duren om nog beter uitgewerkte personages te krijgen.
Helaas kan dat vaak niet.
Nu blijf je toch met veel vragen zitten mar ik geef er maar mijn eigen draai aan.
Heb in ieder geval genoten
Sjan
Lastig te beoordelen. De film raakte me wel degelijk, is uitstekend geacteerd en bevat werkelijk prachtige beelden, maar toch gaat de prent zo nu en dan enigszins de mist in. Om te beginnen is de soundtrack vaak behoorlijk irritant en hard op de voorgrond aanwezig, waardoor de beelden een beetje naar de achtergrond gedrongen worden. Zo'n nummer van Bon Iver in het begin is prachtig, maar in mijn ogen leidt het af van de essentie van de introductie. Komt wat rommelig over zelfs. Zo'n zelfde idee had ik bij de scene waarin Stéphanie in haar rolstoel door de kamer danst op keiharde muziek van een of ander top-40 nummer (lelijk nummer ook).
Naast de soundtrack stoorde ik me zo nu en dan ook aan de vele zijverhaaltjes: de liefde tussen de twee hoofdpersonen is voor mij voldoende om de film te maken. Het is scripttechnisch dan ook niet zo interessant om het verhaaltje van de zus, de camera's en het ontslag daar dan tussendoor te wringen. Ik begrijp dat dit soort verhaaltjes nodig zijn om andere gebeurtenissen in gang te kunnen zetten, maar het voelde wat slapjes op zulke momenten. De speelduur had van mij dan ook best wat korter gemogen.
Ondanks deze puntjes van kritiek is Rouille et d'Os een sterk stukje cinema, waar met wat meer focus misschien wel een klein meesterwerkje in had gezeten. Voor nu kom ik op een verdienstelijke 3.5 ster.
Montorsi
Uitstekende film van Audiard, vond hem nog iets sterker dan Un Prophete.
Een zeer goed geschreven en vertelde film, met veel stijl geregistreerd en met zeer interessante personages en vertolkingen. Emotioneel werkt het goed, en op het tempo en de speelduur is eigenlijk niks aan te merken.
Met het einde had ik ook niet veel moeite. Het werkt vrij goed als (mogelijke) katalysator van verantwoordelijkheidsgevoel van het personage van Schoenearts. Het levert in ieder geval een mooie scene op aan de telefoon in het ziekenhuis.
Erg sterke film. 4*
Noodless
Montorsi schreef :

Prima film met twee uitstekende hoofdrolspelers.
7,5/10
Filmkriebel
IJzersterk drama van Audiard, dat overloopt van menselijkheid. Een momentopname van belangrijke wendingen in het leven van een man die op drift is en een vrouw die beide benen in een ongeluk verloor. Vertwijfeling, levenslust en tegenslag wisselen elkaar af in een opvolging van sterke momenten. Een verdiende gouden palm in Cannes. Vooral Cotillard was grandioos. Misschien wel de beste rol die ik van haar heb gezien. Ook een leuke soundtrack btw. Het einde kwam redelijk bruusk over. Had nog liever de prachtige dialoog en chemie tussen Schoenaerts en Cotillard verder zien gaan... Deze film had me volledig mee op emotioneel niveau.
Toontje35
Prachtig drama: mooi verhaal, 2 heerlijke hoofdrollen en mooi in beeld gebracht.
Topfilm
_Casper_
Mooie film en zeer sterk geacteerd, Het is mooi om te zien hoe de relatie tussen 2 vrij verschillende personen met heel verschillende gedachtes opbloeit en hoe hij op het laatst realiseert wat er nou precies belangrijk is in het leven
heeft me van het begin tot het eind gepakt, aanrader!
Kaas9
Prachtig. Wat een mooie rol van Cotillard vooral, heel erg geloofwaardig in alle emoties. Minpuntje vond ik ook het subplotje met de camera's, en het ietwat misplaatste einde: Al leverde dat wel een bloedstollende scene op het ijs op. Toffe soundtrack ook (trentemoller!), maar dat is een kwestie van smaak.
Aan de ene kant heb ik het idee dat de film op zich wel prima in elkaar zit.
Fijne acteurs ook en het ziet er allemaal prima uit.
Aan de andere kant.. pakt het me gewoon niet emotioneel.. vaak het gevoel dat Audiard wat op effectbejag uit is.. het kabbelt allemaal wat voort en je hebt echt het idee naar een film te kijken ipv een levensecht verhaal.
cucciolo
Fantastische niet clichematige film. Heeft alle ingredienten die dit drama tot een vakkundig hoogstandje maken. Had ook niet anders verwacht van Audiard, hoewel het me wel verrast hoe hij zich met iedere film steeds weer vernieuwt en zichzelf blijft uitdagen. Grote klasse!
Naomi Watts
Erg mooi drama.
Erg emotioneel en nooit sentimenteel. Laat dat nou net mijn voornaamste eis zijn bij dergelijke drama's en ook twee powerhouse performances zijn vaak een reden voor succes. Cotillard en Schoenaerts zijn spectaculair. Diep geraakt. Had alleen graag gezien dat het noodlot voor Cotillard op een wat andere manier had toegeslagen. Was nu iets te overdadig mijn inziens.
Twee verschillende milieu's, de moeizame manier van ontwikkeling, de zelfreservatie. Wel de nodige overbodige subplotjes maar goed, geen breekpunt in ieder geval. Einde was ook onvermijdelijk maar erg mooi. Vooral een zeer humanistisch drama, zonder romantisering (wat een verademing), geen personages zonder tekortkomingen. Intieme afstandelijkheid in ontwikkeling. Heel mooi.
Smugmarty
Ik heb hem nog niet afgezien dus nog even geen punten ...
..maar Un Prophet gaat hij niet evenaren. Snap dat het een heel ander verhaal/ film is maar de beklemmende echtheid mis is hier en daar toch.
david bohm
Sterke film met uitstekend acteerwerk van Marion Cotillard en Matthias Schoenaerts die mij beiden sowieso erg bevallen. Vooral naar het einde toe ligt de nadruk wel erg op het dramatische vlak, maar toch worden de al te sentimentele kliffen ontweken door de makers. Bovengemiddeld.
Je suis opé.
j_u_u_l
De hele film stond me een beetje tegen, de harde vechtscenes, de plotwendingen die je al mijlenver aan voelde komen, de platte karakters, al die losse eindjes in het verhaal, maar vooral het onaangename karakter van Ali, gecombineerd met het slappe, onduidelijke karakter van Stephanie. Het eind deed me dan ook weinig, te oppervlakkig.
Eksekkelie!
LOTR-lover
Wat een pretentieuze bagger. Dat is het gevoel wat overheerst na het zien van Rust and Bone. Totaal overbodige close-ups en quasi kunstig bedoeld camerawerk (wat mij alleen maar irriteerde) proberen ervoor te zorgen dat je het voorspelbare plot vergeet. Wat dus niet lukt, mede door de rol die Schoenaerts hier neerzet. Je krijgt totaal geen sympathie voor zijn personage, mede omdat hij zo 'saai' acteert. Nergens zie ik iets van passie of beleving in terug, uitgezonderd misschien de scène waarin hij het ijs kapotslaat om z'n zoontje te redden.. Vind de film een flinke teleurstelling en had dan ook heel wat moeite om 'm af te kijken. Beschouw dit echter wel als 2 weggegooide uren. Totaal het tegenovergestelde van Un Prophet, die me wél wist te boeien de hele speelduur.
Nomak
Schoenaerts die saai acteert? Schoenaerts acteert weer maar eens enorm sterk en zet hier net een echte mens neer in plaats van een personage. Deze film is ook zoveel beter dan Un Prophète die me zwaar was tegengevallen.
Sterk gespeeld drama over de onwaarschijnlijke vriendschap tussen twee mensen die ogenschijnlijk niets gemeen hebben. Matthias Schoenaerts en Marion Cotillard zijn beiden uitstekend, al laat de film om hen heen het soms een beetje afweten. De verhaallijnen zijn boeiend genoeg en de film is nergens saai, maar er had wel iets meer samenhang in het geheel aangebracht mogen worden. Daarnaast is het einde niet bepaald geweldig. Toch de moeite waard, zeker ook door de mooie sfeertekening en de onsentimentele aanpak van bepaalde dramatische ontwikkelingen.
Keane1983
Op basis van de trailer was ik juist heel erg benieuwd naar wat ik te zien zou krijgen.
De film is in mijn ogen erg traag waardoor ik mijn aandacht er soms zeer moeilijk bij kon houden.
Ook ik moest even aan de film " intouchables" denken (puur over twee verschillende mensen die elkaar aantrekken).
De manier van filmen ( op zich best wel rauw) sprak me erg aan en ook het gebruik van de soundtrack/score prima.
Acteerwerk was ook goed en overtuigend, soms erg aangrijpend.
Nu klinkt dit heel erg lovend, maar de mate waarin het verhaal verteld werd ging zo langzaam als een stront door een trechter.
Na dit gezegd te hebben was het dus voor mij een ware kunst om het einde uit te kunnen zitten, maar deze werd ook in mijn ogen niet beloond.
Misschien kon ik de film niet waarderen om dat ik er niet voor in de mood was?? Ik weet het niet, wat ik wel weet is dat ik hem niet aan andere mensen zal gaan aanraden.
Van mij een 2,0 * ivm het goede acteerwerk/soundtrack en camerawerk.
Bijelina
Ik ben helemaal verward door die laatste beelden. Waarom kon de film niet aflopen na het telefoongesprek? Nu ben ik echt de kluts kwijt. Waar sloeg dat op?
cucciolo
Het had gewoon een happy ending. Ik was er in ieder geval wel blij om, na dat heftige voorval kort voor dat telefoongesprek.
gillie24
Waar Intouchables vooral voor de gulle lach ging, kiest deze film heel erg voor het drama en daar overdrijft het in. Overdaad schaadt.
Cottilard en Schoenaerts zijn beide uitstekend en komen beide als echte mensen over, wat al een prestatie op zich is.
Wat ik persoonlijk erg jammer vond is het door het ijs zakken van zijn zoontje en de daaropvolgende reddingsactie. Je kunt ook te veel drama hebben in een film.
En wat zijn orka's toch prachtige beesten.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11909 berichten
Klopt, en dat is ook mijn voornaamste kritiekpunt op de film.

A Woman under the Influence

Drama / Romantiek, 1977

Drama, 2022

Un Long Dimanche de Fiançailles
Drama / Oorlog, 2004
ouder-kindrelatieonderwaterkiller whalesurveillance cameraantibesanimal park ongeluk