• 9.375.076 stemmen

Met onder meer: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas en Vithaya Pansringarm

Releasedatum: 13 juni 2013

Plot Only God Forgives

"Time to Meet The Devil"

Julian, een Amerikaan die in Bangkok woont, is een gerespecteerde figuur in de onderwereld. Samen met zijn broer Billy baat hij een Thai boxing club uit die in feite een dekmantel is voor drugssmokkel naar Amerika. Wanneer Billy vermoord wordt, komt hun moeder Crystal uit Amerika over om het lichaam te repatriëren. Crystal zelf is het hoofd van een machtige criminele organisatie en is gewend te krijgen wat ze wil. In dit geval: de dood van haar zoon wreken. In een bloedige spiraal van woede, verraad en wraak, dwingt ze haar zoon Julian de verantwoordelijke voor Billy's dood te vinden en te vermoorden.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Eens met Lefgozer. Meesten zullen gedacht hebben, leuk, een nieuwe film met Ryan Gosling en komen van een koude kermis thuis. En met OGF ook goed te begrijpen dat ze het niets vinden, een enorm onsympathiek zootje, en stilering heeft wel erg de overhand t.o.v. het narratief.

90% van het biospubliek selecteert de film niet op basis van regisseur.

j0enne

Ik had dit gister op Facebook gezet:

Genieten, gewoon puur genieten. Al kan Only God Forgives niet tippen aan 't fenomenale Drive.

Drive, Only God Forgives, Valhalla Rising, Pusher III, Pusher II, Pusher, Bronson, Fear X.

Nicolas Winding Refn is een baas!

Kreeg een reactie met:

Ben net naar de voorpremière geweest. Wat een ontzettende schijtfilm zeg. Echt geen flikker aan.

avatar van Tonke

Tonke

• 1982 stemmen

j0enne schreef:

Waarom slaat iedereen Bleeder toch over in hun Refn lijstjes?

j0enne

Omdat ik die als enigste nog niet heb gezien, en die is nergens te krijgen. In Nederland dan.

avatar van Tonke

Tonke

• 1982 stemmen

Amazon UK verzendt 'm voor minder dan 15 euro. Bovendien, een beetje pindakazer..

avatar van voskat

voskat

Reinbo schreef:
Dat is net mijn punt. Jij (en vele anderen) kiest ten onrechte de kant van de blanke westerling. Terwijl ethisch gezien dat volledig fout is. Ethiek zou je moeten leiden, niet de culturele raciale overeenkomst. Refn heeft je in de val van oppervlakkige herkenning laten lopen.

Pansringarm is niet fout, ook al draagt hij zwart. Hij is hier de wreker die de bad guys pakt, waar we zo gewend zijn dat de blanke cowboys en vigilantes die taak op zich nemen. De eerste moord is op de hoer/dochter, de wraak daarom volkomen terecht.

Bekijk de film de volgende keer vanuit Thais/Aziatisch perspectief en je zult zien dat het veel vloeiender en logischer loopt. Want het is in wezen een simpele wraakfilm, enkel de rollen zijn omgekeerd.

Je zou op het eind zelfs kunnen stellen dat Gosling gespaard wordt, en dat maakt Pansringarm een beetje tot god. (Hoewel je ook kunt argumenteren dat hij naar ratio van zijn wandaden gestraft wordt en er dus geen sprake van vergeving is.)

Volgens mij sla je de spijker op de kop (wat mij onwillekeurig aan een bepaalde scène doet terugdenken ).

Ik zag vooral een Ryan Gosling als zwakkeling en moederskindje, en Pansringarm als gruwelijk harde wreker. Van de twee riep onze Thaise vriend bij mij nog de meeste sympathie op. Voor Gosling voelde ik soms medelijden, maar vooral ook ergernis... over hoe makkelijk hij zich laat manipuleren door iedereen, en hoe hij zijn vriendin behandelt, die juist de enige is die goed voor hem is.

avatar van yeyo

yeyo

Gosling spaart wel dat kind, misschien zowat de enige 'sympathieke' daad in heel de film.

avatar van Reinbo

Daarom spaart Pansringarm m ook en moet hij enkel zijn handjes inleveren. Overigens waren de acties van Pansringarm ook sympathiek vanuit Thaise pov.

avatar van yeyo

yeyo

Reinbo schreef:
Overigens waren de acties van Pansringarm ook sympathiek vanuit Thaise pov.

Ik kan die Chang nauwelijks als een echt personage zien eigenlijk. Eerder een soort hogere orde die de mensheid straft.. ofzo.. Maar Gosling is wel de protagonist, alles draait om hem: de problemen met zijn familie, zijn voorgeschiedenis, zijn zoektocht naar verlossing.. (misschien vandaar dat ie het kind spaart) De tegenstelling good guy vs bad guy vind ik hier weinig zinvol.

avatar van Reinbo

Ik zal m snel nog eens gaan zien om te kijken of mijn gedachtegang hout snijdt. Film begint met Thaise titels, dus ik vind het daarom ook helemaal niet gek om de Thai als protagonist te zien. Tijdens het kijken vond er bij mij een verschuiving plaats, pas toen ik zag dat het eigenlijk om Pansringarm draait, viel alles veel beter en vooral soepeler op zijn plek. En de problemen zijn ook vooral die van de Thaise wetshandhaver, zijn onderdanen worden vermoord en misbruikt. We eindigen tenslotte ook bij hem......

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Ben het eerder eens met yeyo, Gosling als protagonist op zoek naar verlossing

avatar van DownBusiness

DownBusiness

ai ai ai, wat een barslechte film. Waren met 7 man naar de film gegaan. 3 waren in slaap gevallen en 2 weggegaan. Die vonden de Playstation uiteindelijk leuker.

Eerste keer dat ik dit heb gemaakt.

Drive was nog goed te doen maar dit slaat echt alles.

Waren we maar naar Olympus has Fallen gegaan.

j0enne

Hou 't dan maar bij Hoerenpreek (1996)

Badalamenti schreef:
Ben het eerder eens met yeyo, Gosling als protagonist op zoek naar verlossing

Dat is ook een plausibele uitleg en verklaring voor zijn apathische gedag. Met zo'n familie zou ik ook verlossing zoeken.De Thai die het hem geeft is in dat geval niet de bad guy, maar de verlosser.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Refn krijgt het toch weer steeds voor elkaar om met een memorabele ''bad guy'' te komen, eerst Matt King in Bronson, daarna Albert Brooks in Drive en nu Pansingarm in OGF. Ik ben benieuwd naar de volgende.

j0enne

Ik zie dat die ook voor de middag gaat draaien, dan ga ik d'r zeker nog een keer heen aangezien een kaartje dan maar €7 is.

Nog maar eens kijken.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ik ga van de week ook nog maar een keer. Is al wat twee weekjes geleden, en twee maal moet kunnen.

Briljant! 5*

yeyo schreef:

Eens

avatar van Reinbo

Film deed me overigens weer sterk aan Kubrick denken. Vooral 2001, de trage vertelstijl, vrijwel zonder dialoog. De symmetrie en de trage inrijders. Maar ook de rode ruimtes en de zwarte deur die als twee druppels water op de monoliet leek. En zelfs een gelijksoortige transitiefunktie had. Personages leken soms ook als een soort ruimteschepen om elkaar heen te draaien, in een grote leegte, zonder contact. En heeft de rode duivel/draak op de muur niet veel weg van HAL?

Verder zag ik er dit keer ook meer Lynch in. Met name Twin Peaks. Ook daar schuiven de personages in een soort surrealistisch doolhof langs elkaar heen. De film heeft veel weg van een nachtmerrie.

Herziening was echt magisch. De eerste kijkbeurt begin je gewoon op het verkeerde been omdat je een wraakfilm verwacht met Gosling als held. Maar dit is geenszins het geval Het is zoals yeyo/Badelamenti stelde. Gosling is op zoek naar verlossing. Vond Gosling ook prima tot zijn rechtkomen als verloren ziel die vast zit in het web van zijn moeder. Overigens geldt dat laatste ook voor de oudste zoon. De moeder is de zwarte weduwe uit wier web beide zoons ontsnappen.

Vond de opening met de oudere broer's aankondiging tot zijn 'zelfmoord killingspree' ijzingwekkend: "Time to meet the devil."
Iets wat je enkel zo kunt ervaren bij herziening.

Erg knap van Refn om na Drive weer een film te maken met een compleet eigen universum, vol symboliek. Eentje waar je nog lang op kan reflecteren. Wat een heerlijk 'talent'. Want ondanks dat hij al een zeer overtuigend oeuvre heeft, voelt het alsof hij net begint.

avatar van Oriana

Oriana

Reinbo schreef:

Ja, eens. Maar wat ik niet helemaal kan plaatsen is het feit dat Pansringarm de vader wraak liet nemen op de moordenaar en verkrachter van zijn dochter, maar hem vervolgens wel weer straft door zijn arm af te hakken?

j0enne

De vader van de dochter had Billy vermoord, dat mocht niet. Hij zei ook duidelijk: 'Waarom heb je 'm vermoord?'

avatar van Reinbo

Hij biedt hem de kans op wraak. Maar hakt zijn arm af, zodat hij nooit zal vergeten dat hij zijn dochter geprostitueerd heeft en dit dus ook niet (meer) zal doen met zijn andere 3 dochters. Dus deels als straf, deels als reminder.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Reinbo schreef:

Ja, heb me zitten afvragen op wie precies gealludeerd wordt ? Pansringarm, de moeder of Goslings eigen demonen.....

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Tonke schreef:

Bovendien, een beetje pindakazer..

precies.

avatar van timbo_

timbo_

Reinbo schreef:

Kon lang met je meegaan, maar nu draaf je volgens mij een beetje door.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Reinbo schreef:

En heeft de rode duivel/draak op de muur niet veel weg van HAL?

Pfft... nee.

Snap overigens 't punt niet waarom er steeds van die vage/vergezochte parallellen getrokken moeten worden. Net zoals bij Drive en dat "engelen" gedoe zal enige filmmaker zal dat soort theorieën toch nooit bevestigen (zeker Refn niet) waardoor 't gewoon speculeren wordt om te speculeren.

En mochten de Twin Peaks en 2001 referenties tóch nog de intentie blijken te zijn; so what?

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Dit keer geen lamp boven het hoofd van het personage van Gosling, Reinbo?

Badalamenti schreef:

Volgens mij Billy's demonen. Zijn duivel, die hij ongetwijfeld zal treffen na zijn door zichzelf uitgelokte dood.