• 149.601 films
 • 8.298 series
 • 25.310 seizoenen
 • 556.353 acteurs
 • 324.486 gebruikers
 • 8.518.064 stemmen
Avatar
 
banner banner

Moonrise Kingdom (2012)

Komedie / Drama | 94 minuten
3,47 1.705 stemmen

Genre: Komedie / Drama

Speelduur: 94 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Wes Anderson

Met onder meer: Jared Gilman, Kara Hayward en Bruce Willis

IMDb beoordeling: 7,8 (347.039)

Oorspronkelijke taal: Engels

Releasedatum: 31 mei 2012

Plot Moonrise Kingdom

"A tormenting and surprising story of children and adults during the stormy days of the summer of 1965."

Als in de zomer van 1965 de verliefde tieners Sam en Suzy van huis weglopen, is het anders zo rustige eiland aan de Amerikaanse oostkust in rep en roer. Iedereen wordt gemobiliseerd om de twee op te sporen: van de lokale padvinders waartoe Sam behoort onder leiding van hopman Ward (Edward Norton) tot aan de sullige sheriff Sharp (Bruce Willis) die een geheime affaire heeft met de moeder van Suzy (Frances McDormand). Een dreigende storm en de komst van de strenge medewerkster van jeugdzorg (Tilda Swinton) zetten de gebeurtenissen op scherp.

imageimageimageimageimageimageimageimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Captain Sharp

Sam Shakusky

Suzy Bishop

Scout Master Ward

Mr. Bishop

Social Services

The Narrator

Commander Pierce

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Brix

Brix

 • 18902 berichten
 • 4453 stemmen

Een volslagen krankjorem verhaal dat wel een aantal momenten kent het doodschieten van het hondje is daar niet een van, en onnodig ook
De acteurs en actrices hebben wel iets weg van stripfiguren.
Bij die padvinders moest ik meerdere malen denken aan de "woudlopers" club met Kwik Kwek en Kwak in het Donald Duck weekblad.
Het meest spreekt mij de muziekkeuze nog aan.
Vooral die tijdens de aftiteling is erg leuk.


avatar van John Milton

John Milton

 • 18056 berichten
 • 9749 stemmen

dat is karig brix, ben je wel een Anderson fan normaliter?


avatar van Brix

Brix

 • 18902 berichten
 • 4453 stemmen

John Milton

Dit was de eerste film die ik van hem gezien heb.

Ik wil er best nog een proberen, een tip misschien?

Welke om mee door te gaan?

The Grand Budapest Hotel staat wel sowieso nog op mijn "to see" lijstje.


avatar van scorsese

scorsese

 • 9766 berichten
 • 9511 stemmen

Brix

Grand Budapest Hotel is zijn beste. Twee films van hem die ik ook nog erg leuk vind zijn Fantastic Mr Fox en Rushmore.


avatar van John Milton

John Milton

 • 18056 berichten
 • 9749 stemmen

Ik zou inderdaad dan Grand Budapest doen.


avatar van Brix

Brix

 • 18902 berichten
 • 4453 stemmen

scorsese & John Milton

Dank voor de tips.

Fantastic Mr Fox zat ik ook al aan te denken.

Beide films staan nu op mijn lijstje, en Rushmore eventueel ook.


avatar van stephan-0115

stephan-0115

 • 1167 berichten
 • 1480 stemmen

2e van Wes Anderson, 2e fiasco.

'The Grand Budapest Hotel' was al hemeltergend slecht, maar het plot van Moonrise Kingdom trok me wel. Toen wist ik echter nog niet dat de regisseur Wes Anderson was. Dit zag ik pas enkele minuten voordat ik begon te kijken, en toen begon ik sceptisch te worden. Het begin beloofde niet veel goeds, en het werd van kwaad tot erger. Helaas, want met een andere regisseur had het wel wat kunnen worden.

Dit was mijn 2e, en waarschijnlijk ook m'n laatste. Het ligt me gewoon niet.


avatar van Ted Kerkjes

Ted Kerkjes

 • 979 berichten
 • 0 stemmen

stephan-0115 schreef:

Het ligt me gewoon niet.

Kun je ook duiden waarom Andersons stijl jou niet ligt? Ben wel benieuwd.


avatar van Zwolle84

Zwolle84

 • 8022 berichten
 • 0 stemmen

'Poor Suzy. Why is everything so hard for you?'

Wes Anderson heeft zo'n typerende, unieke stijl dat je hem bijna zijn eigen genre kunt noemen. Ergens zijn zijn films stuk voor stuk heel verschillend, maar altijd is er dat haast ongrijpbare Wes-sausje overheen gegoten.

Haast ongrijpbaar zeg ik, want alle zes films die ik van hem heb gezien zijn lichtvoetig en moeilijk tegelijk. Altijd schuilt er achter die vrolijke, bont gekleurde beelden een diepere laag. Een clash van stijlen waarbij de bedoeling niet altijd duidelijk is.

Ook niet altijd levert dat goede films op. Vaak wordt Anderson om zijn oudere titels, zoals Rushmore en The Royal Tenenbaums, geprezen, maar daar ben ik het niet mee eens. Vooral vermoeiende films vind ik het. De humor doet me hier en daar glimlachen, ik herken wat emoties en geniet zelfs af en toe van de typische karakters, maar erg lekker lopen ze niet. Vaak zitten er enorm dode stukken in.

Naarmate de jaren verstrijken vindt hij echter steeds meer zijn draai. The Life Aquatic with Steve Zissou bevatte al meer scènes die je bijblijven, The Darjeeling Limited was zijn eerste film waarin de mix van komedie en drama goed uit de verf kwam, maar Moonrise Kingdom was zijn eerste écht goede film.

Eigenlijk combineert hij hier weer alles wat hem zo eigenzinnig en sterk maakt, maar vergeet hij ditmaal niet een film af te leveren die ook nog eens leuk is om naar te kijken. Het geforceerd raar doen is eraf, het is geen trucje meer.

Het begint al met dat lekker overzichtelijke wereldje. Een klein eiland met enkele rare karakters, zoals de kleine maar fijne rollen van niemand minder dan Bruce Willis als politieagent Sharp en Edward Norton als Scout Master Ward. Lekker kneuterig zoals we van Anderson gewend zijn doen ze op naturelle wijze hun ding. Als Ward bijvoorbeeld een van binnen dichtgeritste tent wil openmaken, heeft hij daar een speciaal haakje in zijn zakmes voor.

Kleine, onbenullige dingetjes, maar ze blijven je bij. Net als die heerlijke karakters van het jonge duo Sam en Suzy. Sam is een pijp rokende padvinder die geen moment voorbij laat gaan om zijn skills te tonen. Suzy, voortreffelijk neergezet door Kara Hayward die tot aan haar auditie nog nooit geacteerd had, is een wat nukkig meisje dat van huis wegloopt. Samen gaan ze op avontuur.

Uiterst onschuldig allemaal, wat nog eens aangedikt wordt door de bonte cinematografie die zelfs voor Wes-begrippen over the top is. Het shot van Suzy met verrekijker op de uitkijktoren is zo iconisch geworden dat het een vast onderdeel is van filmquizzen. Tenminste, zo stel ik me dat voor; ik doe ze zelf nooit. Over elk shot is nagedacht, alles oogt raar en symmetrisch. Maar bovenal vrolijk.

En daarom is het zo bijzonder dat Moonrise Kingdom eigenlijk helemaal geen vrolijke film is. Als je de film niet kent en iemand vertelt je over de achtergronden van het jonge duo, dan verwacht je een zwaarmoedig drama voorgeschoteld te krijgen. Sam is beide ouders verloren en zelfs zijn gastgezinnen stoten hem af. Suzy is op pak 'm beet 12-jarige leeftijd al depressief. Haar ouders hebben zelfs een boek in huis dat hen leert om te gaan met zwaarmoedige kinderen.

In Andersons eerdere films zouden deze ingrediënten met elkaar hebben gebotst. De humor zou doodslaan door de net te dominante serieuze ondertoon; de drama zou niet zijn aangekomen vanwege de humor. Moonrise Kingdom balanceert veel beter op dat dunne koord. De vaart zit er lekker in, alles krijgt net genoeg aandacht. Hier en daar sleept het misschien even, maar nooit duurt het meer dan een paar minuten voordat je weer wordt meegevoerd door Sam en Suzy's kleine grote avontuur.

Ondanks het positieve einde blijft de film je na afloop wel bezighouden. Want was die overwegend frisse wind niet één grote verdwijntruc? Is Sam en/of Lucy in werkelijkheid niet een doodongelukkig kind dat slechts in gedachten - en dus niet in werkelijkheid - het avontuur aangaat? Zijn daarom al die trucjes zo overdreven nep uitvergroot, zoals die met de bewust lelijkste CGI aller tijden opgeblazen hut?

Daarom is Moonrise Kingdom niet het luchtige niemendalletje dat het bijna zélf pretendeert te zijn. Daarom is het een film die je keer op keer kunt blijven kijken. Vakwerk van een echte kunstenaar in topvorm.


avatar van ILDIB

ILDIB

 • 2805 berichten
 • 2192 stemmen

Leuke film mooi verhaal en prachtige beelden en stijlen.. goede acteurs ook.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

 • 7434 berichten
 • 3342 stemmen

Tussen mij en Wes Anderson zal het nooit helemaal boteren. Al dwingt hij ontzag af met zijn geheel eigen stijltje, met die sets die provisorisch aan elkaar lijken te zijn getaped met duct tape, papier-maché en karton, terwijl het in werkelijkheid een monnikenwerk was om elk shot te vullen met deze oogstrelende 'quirkiness'. Of ik heb ontzag naar hoe Anderson hier een pastiche maakte naar zoveel verschillende filmtradities (o.a. stomme film, western, West Side Story, Screwball Comedy) en het aan elkaar breit met die zo kenmerkende nostalgische, weemoedige hipsterfrisheid. Of ik heb ontzag naar hoe hij karakteracteurs, zoals Edward Norton en Bruce Willis, in rollen plaatst die zo ver afstaan van hun publieke imago als rouwdouwers en actiehelden, maar die verrassend gevoelig tot hun recht komen in deze prent. En Bill Murray die wederom Bill Murray is - en dat er nog veel Bill Murray mag verschijnen in films van deze markante cineast. Maar het neemt allemaal niet weg dat het voor mij zo artificieel en gekunsteld in elkaar steekt, dat ik nergens het idee heb dat ik meegesleept wordt in een overdonderend geheel. Liever een paar knipogen minder en een diepere uitwerking van personages en thematiek.


avatar van stefan dias

stefan dias

 • 2158 berichten
 • 1202 stemmen

Aanvankelijk dreig ik af te haken door de té nadrukkelijke aanwezigheid van het stylisme. Maar geleidelijk weten de twee hoofdpersonages toch door het bordkarton heen te prikken met waarachtige en ook wel poëtische emoties. Ja, jammer dat ze gesnapt worden en daarna is de film terug wat kolderesker en dus ook terug wat minder, maar uiteindelijk toch mooier dan ik verwachtte. Fake vanbuiten, echt vanbinnen.


avatar van IH88

IH88

 • 6535 berichten
 • 3014 stemmen

“We're in love. We just want to be together. What's wrong with that?”

Moonrise Kingdom is een aparte, absurde en kleurrijke film. Een echte Wes Anderson film, met het uitgangspunt van twee jonge tieners die zich outsiders voelen en besluiten er samen op uit trekken. Achtervolgd door allerlei vreemde eilandbewoners. De sterkste punten zijn de schitterende cinematografie, de sfeervolle muziek, de acteerprestaties en het verhaal rond Sam en Suzy. De focus had zelfs wat meer op deze twee tieners mogen liggen, want hier ligt de grootste kracht van Moonrise Kingdom. De jonge Gilman en Hayward zijn aandoenlijk samen.

Norton, Willis, Murray, McDormand, Schwartzman en later Swinton zijn perfect gecast, maar hun personages zijn gewoon een stuk minder interessant. De typische Anderson humor werkt wel, en vooral op het laatst wordt het weer een absurde janboel. Maar ook de melancholie straalt van de film af, en als coming of age film is Moonrise Kingdom dan ook meer dan geslaagd.


avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

 • 5420 berichten
 • 1157 stemmen

Niet slecht, maar ik denk niet dat Wes Anderson mijn regisseur zal worden. Ik vind zijn films erg gecompliceerd, misschien zelfs op het randje van fantasy, en ik vind het erg moeilijk om er een verhaal uit af te leiden, misschien ook omdat er weinig van a tot b gebeurtenissen zijn, en ik heb het wel moeilijk met films die vrij complex ogen, soms zelfs nodeloos, zoals bij veel klassiekers of mozaiekverhalen het geval is. Eenvoud werkt bij mij het beste, en ik vind dit niet eenvoudig, daarom dat ik een beetje moet lachen om de commentaren die zeggen dat dit een kinderfilm is. Mooi camerawerk en mooie muziek, daar niet van. De muziek werkt trouwens erg goed in deze film, en wordt vooral erg passend gebruikt, maakt de film iets luchtiger en sfeervoller. Wat wel niet werkt bij mij, is de humor, want die zie ik gewoon niet. Gelukkig dat deze film niet zo lang duurt, want op het einde had ik het echt wel gehad. Het middenstuk was het leukst. Had deze film 120 minuten geduurd, had die wellicht geen voldoende gehad. Morgen of in één van de komende dagen kijk ik nog The Grand Budapest Hotel, maar daar zal het ook bij blijven denk ik. Kleine 3,0* voorlopig.


avatar van schumacher

schumacher

 • 3380 berichten
 • 3137 stemmen

Dit was helaas niks voor mij.


avatar van nathaniel177

nathaniel177

 • 527 berichten
 • 2305 stemmen

Ik vind de filmpjes die ik tot nu toe van Anderson heb gezien allemaal leuk.

Ook deze is geen uitzondering, het verhaal is erg uniek en is ook wel leuk (en dan zeker de 2de helft van de film). Alleen dan het grote minpunt, zonder dit had de film makkelijk een dikke 4 sterren kunnen zijn. De zogenaamde relatie tussen het meisje en het jongetje is ver te zoeken. Hun relatie kwam zeer onrealistisch over op mij. Wanneer ze ¨I love you¨ tegen elkaar zeiden kwam dat zo onrealistisch over. Erg jammer. Het had de film een heel stuk beter kunnen maken. De rollen van Willis, Keitel, Schwarzman en vooral Norton waren top. Murray, Mcdormand en Swinton waren niet zo speciaal. Mijn moeder astrid717 vond de film ook wel een aardig verhaal hebben, alleen is zij niet zo'n Anderson fan. Ze vond de film te houterig.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 5645 berichten
 • 4310 stemmen

Typerende Anderson.

Wes Anderson is een regisseur die ik redelijk hoog heb liggen, maar als ik de 4 films terugzie die ik van hem heb gezien zie ik nu dat er 3 slechts 3,0* stemmen hebben. Echter groeide The Grand Budapest Hotel dan wel weer uit tot 1 van mijn favoriete films aller tijden.

Moonrise Kingdom is op sommige vlakken ook zeker erg sterk. Vooral in de eerste paar minuten zien we op en top Anderson. Heerlijk scherpe camerabewegingen. Hoe die camera zo lineair en gelijk naar boven of naar de zijkanten gaat is echt een teken dat er een vakman achter de schermen staat.

Voor de rest ook weer erg kleurrijk en gedetailleerd. Maar ook zie ik nu wat ik wat minder aan Anderson vind, en dat zijn toch wel de dialogen en karakters. Want hoe mooi de film er visueel uit mag zien, zo ongemakkelijk zijn de dialogen en de karakters.

Bovendien zijn er maar weinig memorabele karakters in een cast van redelijk grote namen. Slechts Murray vond ik een beetje indruk maken en Willis ook wel in een wat aparte rol. De kinderen doen het voor de rest ook prima, maar zijn wel duidelijk onervaren en kunnen die Anderson-dialogen nog niet beheersen.

Voor de rest in de bossen weer opvallend weinig detail. Uiteindelijk begint de film na een zalig eerste half uur ook over in een wat neutralere manier van filmen. Dan verliest de film zijn kracht en begint het allemaal iets saaier te worden. De knappe camerabewegingen verminderen en het verhaaltje begint de overhand te nemen. Dat is het punt waar de film de mist ingaat.

Voor de rest wel behoorlijk verzorgd, maar optimaal boeien of absorberen wil het nooit. Wellicht na het zien van het geweldige Grand Budapest Hotel heb ik te hoge verwachtingen gekregen, maar uiteindelijk kreeg deze film me gewoon niet meer te pakken.


avatar van Brix

Brix

 • 18902 berichten
 • 4453 stemmen

Vandaag te zien op TV > ARTE > 20:15 uur


avatar van kissyfur

kissyfur

 • 257 berichten
 • 466 stemmen

Regisseur met lef.


avatar van mrklm

mrklm

 • 4986 berichten
 • 6879 stemmen

Regie: Wes Anderson

Wes Anderson excentrieke romantische komedie speelt zich af in 1965 tijdens een padvinderskamp op het eiland New Pencanze dat alleen bereikbaar is per boot en waar je alleen te voet kunt verplaatsen. Kampleider Ward [Edward Norton] roept de hulp in van politieagent Sharp [Bruce Willis] en die typische kleurrijke bewoners die alleen in het universum van Wes Anderson bestaan om de weggelopen padvinder Sam Shakusky [Jared Gilman] terug te vinden. Dit heeft intussen de verveelde Suzy [Kara Hayward] ontmoet en neemt haar mee op een trektocht over het hele eiland. Een meer conventioneler verhaal dan Anderson volgende werken maar het gebrek aan chemie tussen en het beperkte acteertalent van Gilman en Hayward werkt averechts op de lachspieren. Murray en McDormand zijn wél vermakelijk als Suzy’s excentrieke ouders en Norton in padvindersoutfit moet je gezien hebben.


avatar van filmfan0511

filmfan0511

 • 715 berichten
 • 864 stemmen

Vanaf de eerste seconden, wanneer je die symmetrisch ingekaderde beelden, het rijke kleurenpallet en de quirky toon opmerkt, weet je meteen zonder twijfel dat Wes Anderson aan het roer staat. Zijn stijl is een love it or hate it-geval (overigens geldt dat natuurlijk voor de meeste auteur regisseurs), maar ik behoor zeker tot dat eerste kamp. Ik kwam ogen te kort om de prachtige beelden, de subtiele visuele grapjes en het énorme scala aan details in mij op te nemen. Anderson creëert een wereldje dat zo apart, en tegelijkertijd ook zo herkenbaar aanvoelt. Ik zou op Moonrise Kingdom echter niet het label 'stijl boven inhoud' plakken, zeker niet. Tuurlijk, de visuele stijl en het aparte wereldje dat geschetst wordt is een grote reden waarom dit zo fijn is om naar te kijken, maar er zitten ook best veel inhoudelijke lagen en menselijke thema's in de film verwerkt. De 'wees en het probleemkind', en hoe ze beide liever in de ander z'n schoenen zouden staan, maar langs de andere kant elkaar toch begrijpen, of misschien wel juist daardoor. Prille kinder-/tienerliefde. Maar ook het perspectief van de ouders die voelen dat ze gefaald hebben; de scène met Murray en McDormand in bed spreekt boekdelen. Anderson weet een goede balans te vinden tussen een lichte toon en een wat zwaardere dramakant. Altijd wanneer het te serieus wordt komt er wel weer een lach aan te pas, en vice versa.

Vooral het personage van Ed Norton is op een aandoenlijke en droge manier érg grappig; met zijn korte padvinder-broek en zakmesje. Bruce Willis speelt ook een heel leuke rol (op zich al een knappe prestatie om als regisseur een toffe prestatie uit Willis te krijgen zo post-2000), en de twee kinderen deden dat allerminst slecht. Zij kunnen misschien nog niet zo perfect met de Anderson-humor omgaan zoals de oude vast-gedienden dat wel kunnen, maar toch meer dan degelijk (vooral Kara Hayward). In het laatste kwartier gaat het overigens allemaal wel een beetje over the top, maar toen klikte het bij mij wel opeens dat we hier eigenlijk in se met een 'fantasy-verhaal' te maken hebben. Suzy's personage die constant uit fantasieboeken zit voor te lezen, en zelfs een keer opmerkt dat de hoofdpersoon van zulke verhalen altijd een wees is, past er perfect bij als je er zo naar kijkt. Ik vond het in ieder geval prettig van begin tot einde. Dikke 4*.


avatar van notsub

notsub

 • 1202 berichten
 • 1191 stemmen

Gewoon niet mijn ding. Het jonge koppel was enorm leuk, maar dat was dan ook het enige. Vooral de volwassenen, neergezet door grote namen, werkten me op mijn zenuwen. De personages waren regelmatig flauw. Zeker naar het einde toe werd het echt chaotisch. Ik kan prima tegen absurditeiten, maar hier werkte het averechts. Het begon dus allemaal heel aardig, maar ik was blij dat het erop zat bij het zien van de aftiteling.


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 28834 berichten
 • 4915 stemmen

Bij Moonrise Kingdom heeft Wes Anderson ondertussen al zijn gekende stijl verder uitgewerkt. Veel pastelkleuren, een indrukwekkende cast, de nodige droge humor en symmetrie in zijn beelden. Het verhaal van twee jongeren die samen op de loop gaan. Met een groep scouts, haar ouders en de politie achter hen aan. Ze zitten op een eiland, dus is het nooit enorm dramatisch, maar vooral tragische romantiek.

De stijl van Anderson zal komende films nog beter uit de verf komen, maar het is toch best genieten. Er zit een heerlijke vaart in de film met de nodige mooie scènes en komische situaties. De camerabeelden en het kleurenpalet kleden de film mooi aan.