• 9.374.245 stemmen

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: U Spreekt met Uw Moordenaar

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Ray Milland, Grace Kelly en Robert Cummings

• Bioscoop Zaterdag 7 februari in één bioscoop (Tiel)

Plot Dial M for Murder

"If a woman answers... hang on for dear life!"

Een misdaadfilm die zich voornamelijk afspeelt op één plaats, namelijk het appartement van een getrouwd stel. Het koppel is echter niet meer zo verliefd op elkaar als in de begindagen van hun huwelijk. De vrouw (Grace Kelly) weet niet dat haar echtgenoot (Ray Milland) een man bij hen thuis heeft uitgenodigd waarmee hij zijn verhaal wil delen.

Tony Wendice

First Detective

Police Sergeant O'Brien

avatar van Macmanus

Macmanus

Wat voor brilletjes moest je op bij deze film? nog wel van die rood/groene?

avatar van Mug

Mug

Dat soort vragen niet stellen aan een kleurenblinde, maar vanzelfsprekend kregen we een (wegwerp) 3D-brilletje met 2 verschillende 'kleuren'. En je hoofd rechthouden he, anders zie je alles wazig. Geen wonder dat 3D flopte in de jaren 50.

avatar van Zavo

Zavo

Een erg leuke ervaring, Dial M for Murder in 3D op het IFFR. Zoals Mug hierboven al schrijft, Hitchcock plaatste vooral veel voorwerpen op de voorgrond om het 3D-effect te bereiken. Dit werkt vrij goed, maar of het de film nou beter maakt? Ik moet misschien de 2D-versie nog eens herkijken om te vergelijken, maar ik denk het niet. Het is toch vooral een grappig extraatje.

Toch even de onvermijdelijke vergelijking met Avatar te maken. Ondanks dat het er nu (in 2010) allemaal veel scherper uitziet is het 3D effect niet wezenlijk anders te noemen. Cameron doet absoluut niets vernieuwends op dat vlak.

Wat ik erg leuk vond was dat een volle zaal zo meegaat met deze film, er werd veel gelachen en we besloten met een luid applaus (veel luider dan bij de nieuwe films die ik dit jaar tot nu toe gezien heb op het festival). Het bewijst maar dat, ruim 50 jaar later, deze film nog staat als een huis.

Dial M for Murder

Mijn vierde Hitchcock en ik moet zeggen wat een heerlijke film is dit!!.De film speelt zich bijna is een ruimte af namelijk het appartement van Tony Wendice ( die retegoed wordt neergezet door Ray Millard ) en Margor Wendice ( die wordt gespeeld door de mooie Grace Kelly ).

De film heeft een slim plot, is superspannend en de dialogen zijn van hoog niveau. Leuke vent ook die inspecteur met zijn snorretje .

Weer een heerlijke film. Dikke 4*

PS. Ook weer leuk dat Hitchcock ook nog even zich laat zien in de film. Als je goed kijkt pakt Tony een foto van een oude reunie en daar staat linksonderin Hitchcock op.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Hitchcock was toch wel een kanjer van een filmmaker.

Destijds maar nu nog steeds. Geweldige film met een wonderschone Grace Kelly die zo'n vrouw toch erg goed neerzet.

Hitchcock die met zijn lelijke tronie als tegenhanger van Kelly toch zich nog even laat zien in de film voor de olijke noot en zijn persoonlijke stempel. een 4.5 voor deze super klassieker van de master of suspence.

chevy93

Een geweldige avond was het! Dit is overigens mijn 10e Hitchcock en ik had geen betere kunnen kiezen. De film steeg boven al mijn verwachtingen uit.

De toon wordt al gelijk gezet. Na ongeveer 10 minuten begint de legendarische monoloog Wendice, welke overigens perfect gespeeld wordt door Milland. Ademloos heb ik lopen kijken en het was één van die scènes waar je een ongelofelijk goed hebt na het kijken. Wat volgt is 1,5 uur lang volop genieten waarin de suspense enorm groot is. De ene scène was nog spannender dan de andere.

Een paar leuke twist zorgden nog voor een enorm spannend einde. Af en toe wel wat voorspelbaar, maar wie geeft daar nou om als het retespannend is?

Wat overigens ook nog opviel was de muziek, Tiomkin heeft prachtig werk afgeleverd. Mijn moeder zei het al toen ze langsliep. De muziek bij een onvervalste Hitchcock oogt altijd zo simpel. Maar het effect is ronduit geniaal.

Deze film deed me overigens denken aan 12 Angry Men. Niet zo gek als je je bedenkt dat sommige elementen toch redelijk gelijk zijn.

Ik kan niks slechts over deze film zeggen. Dit moet ook gewoon de beste score worden én een plaats in mijn top 10.

P.S. Ik heb nu een leuk trappetje met mijn laatste 5 stemmen

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

In het begin moest ik even in de film komen. De muziek leek namelijk afkomstig te zijn uit een Disney film, zo vrólijk namelijk en de personages acteerden nogal houterig, met als klap op de vuurpijl Ray Milland. Naarmate de film onderweg was, raakte ik echter meer geboeid door het moordmysterie en bleken de acteerprestaties stukken beter te verteren.

Spanningsopbouw is een welkom gegeven dat ik toejuich, maar waarom zijn er zoveel woorden voor nodig en kan Hitchcock niet wat vlotter voor de dag komen? Enerzijds vind ik het knap hoe Hitchcock een film maakt die zich zo `n 80% van zijn tijd afspeelt in een bepaalde ruimte en toch weet te boeien, anderzijds bewijst Hitchcock maar weer eens dat hij geen echte sfeerregisseur is, door zich louter met een voorspelbaar moordscript bezig te houden en waarschijnlijk zelf te denken dat het allemaal heel geraffineerd in elkaar steekt.

De film geeft weinig karakteruitdieping en als hij het wel doet verpest Hitchcock gelijk een karrenvracht aan spanning. Dat een moordplan helemaal uitgedokterd wordt ala, maar als vervolgens ook wordt prijsgegeven dat Mark een schrijver is, die vlak voor de beraamde moord vaststelt dat hij wel de perfecte moorden kan schrijven, maar niet kan uitvoeren omdat er altijd wel iets onverwachts gebeurt, zie je de bui al hangen......

Gelukkig kon ik mij er niet tot vervelends toe aan storen, omdat ik op zich wel genoot van de manier waarop Hitchcock zijn hoofdpersonage met satanisch genoegen tot het uiterste wist te drijven. Ik vond het wel jammer dat de hele afwikkeling van de film gebaseerd was op enkele toevalligheden. De manier van doen stond mij wederom niet helemaal aan, Opa Hitch zou ons wel even een verhaal dat van a t/m z verloopt vertellen. Het was ook jammer dat de hoofdrolspeler uiteindelijk tegen de lamp liep.

Een boeiend moordmysterie, al dekt het woord mysterie niet helemaal de lading aangezien Hitchcock een manische drang heeft om zijn kijker te voorzien van stromen informatie, waardoor echte verrassingen uitblijven. Desondanks vind ik deze film wel een bovengemiddelde thriller, omdat hij vermakelijk is en daar wringt hem dan ook gelijk de schoen. Een 3,5*

avatar van La Barca

La Barca

Het is zeker een film die langzaam op gang komt, ondanks dat de dialogen boeiend blijven. Mooi om te zien dat hij de komst van die oude klasgenoot al compleet had zitten te plannen.

Dat de film zich voor 99% alleen in de huiskamer afspeeld is erg goed gedaan, het camerawerk is zeker de moeite waard en had niet het idee dat andere locaties voor extra spanning oid zouden gaan zorgen.

Het plot is erg goed uitgewerkt, vond het alleen jammer dat Mark eigenlijk de hele moord al kon schetsen dankzij zijn misdaadschrijver carriere.

Toen de film op 3/4 was zat ik erg te puzzelen over welke fout de moordenaar gemaakt had, ik kon eigenlijk niets bedenken Dat het uiteindelijk om zoiets simpels als die sleuten ging had ik niet aan zien komen, vond dat goed uitgewerkt!

*4,5

avatar van skitz0frenix

skitz0frenix

Een sterk verhaal, dat het in boekvorm erg goed zou doen. De film speelt zich bijna geheel af in het appartement, aan het lezen van het script zou je net zoveel plezier beleven als naar het kijken van de film. Het in beeld brengen van de vele dialogen voegen geen bijdrage toe aan het verhaal.

simonvinkie

Wat een belachelijk nieuwe alternatieve titel eigenlijk.

Belachelijk, maar toch was het de Nederlandse titel

De Vlaamse titel was De moord was bijna volmaakt

avatar van Nomak

Nomak

Is het niet zo dat alleen de originele titel en de internationale titel hier moeten staan? Zelfde regels als de poster dus.

Ik bedoel maar, je kan ook van zowat elke film een Duitse titel vinden.

We zijn een Nederlandse site, dus Nederlandse bioscoop / tv / dvd-titels plaatsen we gewoon. Is altijd al ons beleid geweest.

Destijds is de film nou eenmaal zo in de bioscoop uitgekomen.

kappeuter schreef:

Belachelijk, maar toch was het de Nederlandse titel

De Vlaamse titel was De moord was bijna volmaakt

Het is in ieder geval beter dan de vlaamse titel inderdaad. Maar toch lijkt me het niet echt nodig om een nederlandse titel te plaatsen.

chevy93

Alles beter dan Bloedgeld (Double Indemnity). En de beste blijft toch Smerige Klabak (Dirty Harry).

skitz0frenix schreef:

Wat had je dan liever gezien? Een spectaculaire achtervolging? Meer moord, meer bloed? Dit vind ik een beetje rare kritiek.

chevy93 schreef:

Smerige Klabak klinkt wel erg tof ja. Heb er bij deze film trouwens toch weer een halfje opgegooid. Als ik willekeurig wat meesterwerken zou moeten opnoemen, wordt Dial M for Murder absoluut genoemd. Vandaar dat ik vier sterren een beetje laag vond.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

helaas te laat ontdekt, maar deze film is op dit moment IN 3D (!) te zien op ARTE TV

Later deze avond nóg een 3D film , The Creature From The Black Lagoon!

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

3D op tv?

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Ja , en het werkte prima (met gebruikmaking van een twee-kleurig brilletje)

Overigens is er lang geleden op de Nederlandse TV ook al eens zo'n 3D experiment geweest.

Ze lieten toen 'The Creature from the Black Lagoon' zien.

Maar vraag mij niet door welke omroep die werd uitgezonden.

Zó goed is mijn geheugen nu ook weer niet.

Ik herinner mij wel nog dat de kijkers via de TV gidsen en kranten de tip kregen om stukjes rood en groen ' vliegerpapier' te kopen vooraf, om daar zelf een 3D brilletje van te maken.

Damned

Ik vind deze film nu, na 1 kijkbeurt, al veel beter dan Psycho en Rear Window

Zeer goed

edit: mijn 4,5 deed hem zonet stijgen naar 3,78 Dus zal ie wellicht een plaats of 15 opschuiven in de top250

Op naar de andere films van hitchcock dan maar.

SnakeDoc

Iemand enig idee hoe ik aan een Nederlands ondertitelde versie kan komen?

@ AGE-411, je hebt Vertigo nog niet gezien zie ik. Wel snel ff doen! Denk dat die ook wel goed gaat bevallen!

SnakeDoc

Thnx, die gaan we dan maar is bestellen op aanraden van Simonvinkie

SnakeDoc schreef:

Iemand enig idee hoe ik aan een Nederlands ondertitelde versie kan komen?

De rest van de Hitchcock's in de IMDB top250 (Vertigo, North By Northwest, Strangers on a Train, Rope, Notorious, Shadow of a Doubt, Rebecca) staan hier klaar op mijn externe harde schijf.

chevy93

Stuk voor stuk regelrechte toppers! (alleen Rebecca heb ik nog niet gezien).

AGE-411

Het kan ook nog wel enkele maanden of weken duren voor ze hier allemaal de revu gepasseerd zijn.

avatar van Mescaline

Mescaline

Dial M for Murder voelt zelfs vandaag de dag nog aan als vernieuwend en wordt na een vrij rustige opbouw goed spannend gehouden.
De Detective die beetje bij beetje de puzzelstukjes bij elkaar legt zorgde voor extra spanning en meerwaarde, 1 van de betere detectives die ik tot nu toe heb gezien.

De film werkt zoals gewoonlijk bij Hitchcock op een opbouwende manier naar het einde toe en blijft de voorspelbaarheid een stapje voor.
Toch vond ik Dial M for Murder niet alleen maar pluspunten hebben, het einde paste wel bij het geheel maar de reactie van Ray Milland viel me een beetje tegen, hij kwam er achter dat zijn plan niet gelukt was en dat hij dus door de mand gevallen was door 1 stom klein detailtje.
Zijn reactie en gezichtsuitdrukking vond ik net iets te rustig en zelfverzekerd overkomen en in plaats van in paniek te raken of toch nog iets te proberen geeft hij zich wel heel gemakkelijk over.

Kortom: Weer een sterke film van Hitchcock met een niet voorspelbaar plot, toch vond ik het einde iets minder geslaagd.

avatar van Kuck-x

Kuck-x

Ik kan me voorstellen dat je je verbaast over de reactie van Wendice, maar ik zie dat anders: de hele kwestie is voor hem, in het verlengde van zijn tennisloopbaan, een soort spel geweest, een wedstrijd met het noodlot. Uiteindelijk wordt hij verslagen door rechercheur Hubbard. En als echte Engelse gentleman is Wendice een sportief verliezer.

chevy93

Inderdaad, hij is slim genoeg om te weten dat het over is.

SnakeDoc

Hmm, hier had ik misschien toch iets meer van verwacht.

Het verhaal steekt opzich aardig in elkaar maar ik vond het eigenlijk niet interessant genoeg.

Het stukje in aanloop naar de moord beviel me uitstekend. Daarna kakte het voor mijn gevoel wat in.

Grace Kelly zag er overigens weer prachtig uit. Ray Milland deedt het leuk, maar haalt het niet bij een James Stewart!

Absoluut niet onaardig hoor, maar hij kan bij lange na niet tippen aan een Vertigo of een Rear Window.

Klein vraagje nog .... klopt het dat ik Hitchock zelf gemist heb? Is dan één van de eerste keren dat hij ontbrak in een film die ik van hem zag