• 9.373.992 stemmen

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: U Spreekt met Uw Moordenaar

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Ray Milland, Grace Kelly en Robert Cummings

• Bioscoop Zaterdag 7 februari in één bioscoop (Tiel)

Plot Dial M for Murder

"If a woman answers... hang on for dear life!"

Een misdaadfilm die zich voornamelijk afspeelt op één plaats, namelijk het appartement van een getrouwd stel. Het koppel is echter niet meer zo verliefd op elkaar als in de begindagen van hun huwelijk. De vrouw (Grace Kelly) weet niet dat haar echtgenoot (Ray Milland) een man bij hen thuis heeft uitgenodigd waarmee hij zijn verhaal wil delen.

Tony Wendice

avatar van Zinema

Goed nieuws!

avatar van MatthijsGr00t

MatthijsGr00t

Dial M for Murder, één van de bekendste films van Hitchcock maar voor mij ook één van de grootste tegenvallers. Allereerst is dit weer een erg vermakelijke film van Hitchcock zoals hij dat zo goed doet. Maar Dial M for Murder vond ik toch minder qua sfeer en spanning. Het verhaal is in principe uiterst interessant en ook de uitwerking tijdens het begin van de film is weer zeer sterk. Maar Hitchcock weet het hoogstaande niveau hier niet vast te houden en ook de spanning is niet om te snijden. Ik had weinig gevoel bij de personages en dat is bij films van Hitchcock toch wel kwalijk want dat maakt het juist zo sterk. Daardoor toch wel een tegenvaller dit. Ondanks dat, 3,5*.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

9 okt. a.s."release Blu-ray 2disc met een 2- en 3D transfer.

Trouwens heel veel films van Hitchcock dit jaar op Blu-ray: o.a. boxset

MatthijsGr00t schreef:

Dial M for Murder, één van de bekendste films van Hitchcock

Nou ja één van de bekendste.

avatar van kuk

kuk

Op het gebied van spanningsopbouw niet het sterkste van Hitchcock, maar dat wordt eenvoudig goedgemaakt door het ingenieuze plot. Alle puzzelstukjes passen precies en sferisch bereikt Dial M ook grote hoogtes. Van begin tot eind smullen en goed het koppie er bij houden, heerlijk!

avatar van Hollywood007

Hollywood007

Een prachtige film die prima opgebouwd is en waar alles perfect in elkaar past. Met een handvol acteurs en, op een verwaarloosbare uitzondering na, eigenlijk maar één plaats waar de hele film zich afspeelt, toch een film boeiend kunnen houden. Dat kan alleen maar een man (of vrouw ) die de kunst van het filmmaken kent. Eén van de meesters van de film laat hier weer zien waarom hij één van de meesters is.

avatar van Montorsi

Montorsi

Fijne geraffineerde Hitchcock.

Een gedetailleerde detective eigenlijk, die heel simpel van opzet is. Dialogen in een huiskamer. Des te knapper dat het geen moment weten te vervelen.

Meer dan dat en een stel goeie charismatische acteurs heb je soms niet nodig. Oke het is misschien wat te statisch door de enkele lokatie, en ook het camerawerk is een beetje saai. Ook de sfeer komt wat te kunstmatig over op de een of andere manier. Maar voor de rest een slim en uitstekend uitgewerkt verhaal.

avatar van Hdde

Hdde

''Dial M for Murder'' is 09/10/2012 uitgekomen op 3D Blu-ray (ook te bekijken in de reguliere 2D), weliswaar regiocode A/1. Geen idee hoe het zit met de Nederlandse cq. Europese release (regio B/2).

Voor een uitgebreide review en screenshots van de 3D Blu-ray versie, zie onderstaande link:

Dial M for Murder 3D Blu-ray

Benieuwd naar de Blu-ray versie in vergelijking met alle andere releases van deze film?

Op korte termijn deze film toch maar aanschouwen. Ik heb doelbewust de DVD-versie overgeslagen en gewacht op de Blu-ray versie. Ben benieuwd.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Hier een mooie alternatieve poster

avatar van BBarbie

BBarbie

Dit verfilmd toneelstuk is een van de betere Hitchcock's. De film laat zich dankzij een ingenieus scenario ‘lezen’ als een ouderwetse misdaadroman. Het verhaal, dat zich van begin tot eind afspeelt in één ruimte, wordt minutieus uit de doeken gedaan, waarbij de spanning van lieverlee oploopt.

Grace Kelly speelt een van haar beste rollen, maar ook Ray Milland en vooral de onderkoelde John Williams laten prima acteerwerk zien.

Een stuk beter dan de tegenvallende remake uit 1998 (A Perfect Murder).

avatar van Straatbord

Straatbord

Ondanks de eenvoud van het decor, cameravoering en plaats wordt er toch een behoorlijke spanningsopbouw gemaakt. De plot en in iets mindere mate het acteerwerk draagt de hele film. Voorspelbaar is het in ieder geval niet en ik was erg benieuwd hoe het nou allemaal precies ging aflopen. Hitchcock was daar een meester in.

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

Was lang geleden dat ik deze zag. Wist er niet veel meer van. Toch erg leuk. Wel veel geleuter in het begin maar erg interessant. Ook duidelijk een verfilmd toneelstuk. Zit heel goed in elkaar. Leuk om Grace Kelly weer eens gezien te hebben. John Williams steelt de show.

avatar van VincentL

VincentL

Deze film gaf mij een beetje het gevoel van James Bond, en dan met name van Sean Connery. De manier van acteren vond ik daar nogal op lijken, of vergis ik me nu heel erg?

avatar van Angelo2

Angelo2

Sterke film met een geweldig verhaal en slim scenario. Een film waarbij het je pas halverwege opvalt dat hij zich vrijwel alleen maar in de zelfde ruimte afspeelt. Ik had voor de verandering maar is geen Moviemeter geraadpleegd alvorens ik de film bekeek anders had ik dat geweten. Ik vond het vooral mooi om te zien hoe Ray Milland die man chanteerde voor zijn op papier meesterlijke plan. De uitvoering verliep minder maar toch leek hij alle fouten te kunnen verdoezelen. Op alle vragen gaf hij dan ook een sterk antwoord. Maar langzaam aan komt hij verder in de problemen en kan hij geen kant meer op . De manier waarop Hitchcock dat doet is geweldig en zorgt er voor dat de film continue blijft boeien en redelijk vlot verloopt. Wel grappig hoe alles nog is duidelijk uitelegd wordt zodat iedereen goed bij de les blijft. 1 van de betere films die ik van de "Master of suspense" gezien heb. Een dikke 8

avatar van Halcyon

Halcyon

Niet Hitch' beste film en dat heeft alles te maken met het feit dat ie werkelijk kapot verteld wordt, alsof het script in zijn meest basale vorm naar het beeld vertaald is: namelijk woorden die van het scherm rollen zoals wanneer je een boek zou lezen. Je moet al echt een voorliefde hebben voor detective en intrige en een desinteresse in audiovisuele panache wil je hier van kunnen genieten. Eerder deze maand viel me op bij films als Spring Breakers en Only God Forgives hoe moeilijk de balans blijkt tussen vorm en inhoud en hoe nefast een onevenwicht is voor de (lees: mijn) kijkervaring. In dit geval krijgt het script werkelijk geen audiovisuele ondersteuning, behalve de eigenaardigheid dat de gebeurtenissen zich op slechts enkele vierkante meter afspelen. Maar in tegenstelling tot Rope, waar Hitch veel creatiever omspringt met die beperking, biedt ze hier geen meerwaarde. De film kent slechts één visueel hoogtepunt en dat is de moordsequentie. Daarna is het uitkijken naar de ontknoping die zo uit een pulpromannetje geplukt lijkt. Sorry Hitch.

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin een man een moord beraamd op zijn overspelige echtgenote. Gebaseerd op een toneelstuk, waarbij de film zich bijna geheel in een appartement afspeelt. Toch onderhoudend door het acteerwerk, camerawerk en muziek. Het is echter het sterke plot (met genoeg verassingen) waardoor de film spannend blijft en geen moment inzakt.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Net gezien vanaf Blu Ray in 3D en ik moet zeggen: Wat een geweldige film!! Heel de film speelt zich af op één locatie, daaraan kun je zien dat het op een toneelstuk is gebaseerd, maar wat een zinderende spanning zit er in deze film. Acteerprestaties zijn van een hoog niveau, maar dat is altijd wel bij films van Hitchcock. Het is zeker niet zijn beste film, maar zelfs een wat mindere Hitchcock is nog altijd een goeie film!! 4 *

avatar van T.S.S.A.

T.S.S.A.

Ik begon me de laatste tijd steeds meer te vervelen bij het zien van de huidige blockbusters en zogenaamde topfilms dat ik, na een herziening van Leon gisteravond (een iets minder oude film ), vanochtend besloot Hitchcock films een kans te gaan geven. Ik dacht altijd te oud, te traag, te zwart wit (dat laatste was de meest duidelijke vergissing). Niets was minder waar, deze film heeft de tand des tijds meer dan goed doorstaan. Spanning is hier niet de belangrijkste factor, ook niet hetgeen waar ik zo'n film voor aan zou zetten.

Vertelling... dat is het sleutelwoord denk ik. Waar een script tegenwoordig ingewikkeld en mysterieus probeert te zijn door het weglaten van puzzelstukjes en de kijker bewust dom probeert te krijgen, wordt hier bewezen dat je ons alles kunt laten zien, niks hoeft te verbergen en toch... elke wending een verassing blijft.

Natuurlijk is Hitchcock, volgens de filmsites, een groots regisseur en mag je wel wat verwachten van zijn films. Toch verbaast het me dat zo'n oude film zo'n simpel principe zo goed uitvoert, waar we het tegenwoordig verleerd lijken te zijn.

Waarom ik begonnen ben met deze film (uit de Hitchcock lijst) weet ik niet. De titel sprak me denk ik het meest aan. Ik weet in ieder geval zeker dat ik snel meer wil zien en hopelijk kunnen de films die boven deze in de top 250 staan mij nog meer verassen.

Laat je niet afschrikken door het jaartal 1954, laat je niet afschrikken door acteerwerk wat oud aandoet en laat je zeker niet afschrikken door het gebrek aan afwisselende locaties. Zet de film aan en kijk, voorspel het einde... waarschijnlijk zat je goed... Maar de weg ernaartoe daar had je nooit aan gedacht.

4,5* (misschien 5* na herziening, eerst even alles op zn plaats laten vallen)

AmazingPP schreef:

Helemaal mee eens.Was gisteravond op tv en was hem aan het opnemen...maar kon niet stoopen met kijken...Latertje geworden,maar de moeite waard. Elke seconde van het verhaal boeit. Wat opvalt is dat het acteren erg gedateeerd is (toneel acteren). Ik vond Kelly er uit schieten ,de overige rollen waren bijzaak. Niet Hitchcock´s beste, maar als je de kijker weet te boeien met maar 1 locatie dan ben je een grote...

Halcyon schreef:

Je kan er wel intellectueel over l#llen,maar het ontgaat je volkomen ,wat Hitchcock wilde met deze film; hele zalen vastgeklonken aan hun stoel houden, met een simpele vertellling en 1 locatie...Voor Hitchcock is dat een uitdaging. Hichcock is er zich voortdurend van bewust is dat hij een film maakt voor het publiek, volle zalen wilt scoren..... De man is zeker ijdel en wil bewondering. Hij is geen eigenwijze cineast die schijt heeft wat het publiek denkt en vindt, want dat soort cineasten maken alleen een film voor zichzelf , daardoor vaak ontoegankelijk, en worden dan ook zelden begrepen, of verkeerd uitgelegd door een intellectueel zoals jij.....Jammer dat THE point je in deze film ontgaat.

frans123 schreef:

Je kan er wel intellectueel over l#llen,.

Hij is helemaal niet intellectueel bezig, zie de mening van andere mensen. En nogal gemakkelijk met volle zalen aankomen. Er staan een heleboel films op de site en die hebben nauwelijks stemmen, maar trokken in het verleden ook volle zalen.

En een flink budget (voor dat wat je te zien krijgt)

Dk2008 schreef:

En een flink budget (voor dat wat je te zien krijgt)

Ik kan je betoog niet volgen,en dat komt omdat je mijn betoog niet begrijpt.Ik zal het anders zeggen ; Hitchcock wilde het maximale uit het minimale halen. Het verhaal is flut, er is 1 locatie, zelfs maar 1 echte acteur (trice) G.Kelly....en toch boeit de sfeervolle film elke seconde.Heb je ooit (thriller)films gezien met grote acteurs, 4 (slordige,wankele, oninteressante) verhalen binnen 1 verhaal, heel veel acties,mooie indrukwekkende locaties, 12 camera's etc. etc. etc.......? En de film boeit geen seconde, is een hele zit....de volgende dag ben je het al vergeten. Dial M for murder maakt een onuitwisbare indruk,mits....je er oog voor hebt.

Dk2008

Daar het je het dus, want ik begrijp je wel.

frans123 schreef:

mits....je er oog voor hebt.

Dat ik dat vroeger had.

En hoeveel mensen hebben dat nog. Het is wel een film uit 1954 en "tegenwoordig" kijken veel mensen al weer naar andere films.... en series.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Een prachtige film met een eveneens prachtig goed in elkaar gezet verhaal. En wat heeft deze regisseur weinig decor nodig om het toch goed te laten verlopen!

Maar dat is aan Hitchcock wel toevertrouwd om een prima film uiteindelijk af te leveren en het publiek weer van een goed product te laten genieten. We hadden deze film in het verleden ook al eens bekeken maar ook nu was het wederom spannend van begin tot de laatste seconde.

Echt een topfilm, een 8!

Dk2008 schreef:

Daar het je het dus, want ik begrijp je wel.

Dat ik dat vroeger had.

Ja, ja ...en kijken naar 300 miljoen dollar producties ,met grote namen, mooie decors, mooie locaties......en er is geen bal aan.(Titanic bijvoorbeeld......lol).

Dial M for murder is knap,heel knap, een flutverhaal, matige acteurs, 1 suffe locatie..maar elke seconde zuig je op, zit je op het puntje van je stoel. Er is een remake van die film (1998??),maar boeit voor geen meter.

avatar van K. V.

K. V.

Me ook nog eens aan deze gewaagd en 'k vond het een erg goeie film. Ondanks dat de film al redelijk oud is, voelde de film niet gedatteerd aan. Ook dat de film zich grotendeels op maar een plek afspeeld, was zeker ook geen minpunt.

Het verhaal werd boeiend gebracht en ook het acteerwerk was prima.

'k vond deze zeker de moeite om gezien te hebben. Een klassieker.

avatar van John Barry

John Barry

Dial M for Murder vond een goede en spannende film.

Deze film gaat over een getrouwd stel. De echtgenoot wil zijn vrouw laten vermoorden door een huurmoordenaar. Maar de vrouw weet de huurmoordenaar te doden met een schaar. De echtgenoot wil dan op een slinkse manier de politie proberen te laten geloven dat zijn vrouw opzettelijk de huurmoordenaar met voorbedachte raden had vermoord . Ik vond het fascinerend om te zien hoe de echtgenoot de boel wist de manipuleren. En je vraagt je steeds af: Trapt die rechercheur erin, of niet ? Ik vond de film dan ook erg spannend. Hoe de echtgenoot uiteindelijk door de mand valt vond ik ook goed verzonnen.

Deze film speelt zich voor een groot deel af op maar een plaats. Namelijk de woning van het getrouwde stel. Ik moet zeggen dat ik het toch wel knap vind dat een film dat zich voornamelijk afspeelt op een locatie. Dat zo film toch erg spannend en boeiend is. Erg knap.

Wat ik dan weer wel wat minder vond was de lengte van de dialogen. Sommige dialogen duurden te lang. Het had allemaal nog wat compacter gekund. Deze film duurt ongeveer 105 minuten. Dus eigenlijk niet zo heel lang. Maar ik denk dat als de film 10-15 minuten korter had geduurd, dat de film dan nog beter was geweest. Sommige dialogen duren te lang. Laat ik maar een voorbeeld geven. Aan het begin van de film zie je een dialoog tussen de echtgenoot en de huurmoordenaar. Ik vond die dialoog te lang duren. Teveel gepraat tussen die twee over dat ze elkaar van vroeger kenden Dit had wel wat sneller gekund.

Het acteerwerk in deze film vond ik erg goed. Iedereen van de cast acteert naar behoren. Vooral John Williams als Rechercheur Hubbard vond ik erg goed acteren. Die scene trouwens aan het eind van de film dat Hubbard met een kammetje zijn snor even mooi kamt vond ik hilarisch.
De muziek in deze film vond ik ook goed.

Al met al vond ik dit een erg goede film. Als de de dialogen wat compacter waren geweest had ik deze film nog beter gevonden. Maar toch zeker wel een dikke voldoende voor deze film.

4 sterren voor deze film.

avatar van frolunda

frolunda

Lang geleden dat ik deze gezien had maar heeft nog niks aan kracht ingeboet.Vooral het uitgekiende scenario,het sterke acteerwerk en de oogverblindende Grace Kelly maken Dial M for murder een lust voor oog en oor.Opgewaardeerd.

avatar van Erick1985

Erick1985

Heb vandaag de BluRay (in 3D !) ontvangen... erg benieuwd en kijk al maanden uit om deze film eindelijk eens te gaan bekijken. Ben benieuwd !

avatar van John Barry

John Barry

In 3D ? Ik ben wel benieuwd hoe je dit gaat ervaren. Ik kan me eigenlijk niet echt voorstellen dat 3D bij deze film veel toevoegt.