• 9.372.674 stemmen

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: U Spreekt met Uw Moordenaar

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Ray Milland, Grace Kelly en Robert Cummings

• Bioscoop Zaterdag 7 februari in één bioscoop (Tiel)

Plot Dial M for Murder

"If a woman answers... hang on for dear life!"

Een misdaadfilm die zich voornamelijk afspeelt op één plaats, namelijk het appartement van een getrouwd stel. Het koppel is echter niet meer zo verliefd op elkaar als in de begindagen van hun huwelijk. De vrouw (Grace Kelly) weet niet dat haar echtgenoot (Ray Milland) een man bij hen thuis heeft uitgenodigd waarmee hij zijn verhaal wil delen.

Tony Wendice

First Detective

Police Sergeant O'Brien

avatar van neo

neo

Dit is naast Marnie de minste Hitchcockfilm. Op zich best spannend en goeie dialogen.

Het verhaal zit ook goed in elkaar. Ik vind de remake van Andrew Davis toch beter.

A Perfect Murder zag ik eerder dan deze film. A Perfect Murder vond ik erg goed, dus ik was benieuwd naar deze film.

De thema's van beide films zijn hetzelfde, maar de uitwerking is totaal anders.

Toen ik Dial M For Murder zag, had ik het gevoel dat ik een hele andere film zag en dat beviel me wel.

De film speelt zich nagenoeg volledig af op een locatie, nl. in het appartement van het stel. Dat is tegelijk ook de kracht van deze film; er is geen overbodige opsmuk. Er wordt goed geacteerd, het is spannend en de dialogen zijn boeiend. Daarnaast zit de plot razend knap in elkaar.

4.5 sterren

avatar van Eva

Eva

Alleen leuk als je hem origineel in 3D in de bioscoop ziet.

Ik vermoed dat neo (gezien zijn opmerking) maar een paar films van hitch heeft gezien.

avatar van Ibrahim

Ibrahim

De film vond ik heel goed, beter dan ik had verwacht,de film a perfect murder met michael douglas is hier op gebaseerd.

avatar van Macmanus

Macmanus

Hele goeie film.

Leuk dat het bijna alleen maar in 1 kamer zich afspeelt.

Goeie acteurs.

Spannend verhaal.

En A Perfect Murder was ook niet slecht, maar deze is toch echt VEEL beter.

5 sterren uit 5 sterren.

avatar van hugohei

hugohei

Hitchcock heeft het zich deze keer gemakkelijk gemaakt door een erg succesvol toneelstuk vrijwel ongewijzigd over te nemen. Vandaar de simpele lokatie en de knappe plotwendingen. Het stuk, van Frederick Knott, is in Nederland zeker drie keer op tv geweest, en ook heel vaak gespeeld op toneel. Er is geen acteur van boven de vijftig die niet ooit heeft meegespeeld in U SPREEKT MET UW MOORDENAAR. Want zo heette het toen.

Ha lachen, die Nederlandse titels voor Hitchcock films. Op zoek naar posters kom ik regelmatig Nederlandse titels tegen. Psycho heette bijvoorbeeld Psychose..

Ik zal eens kijken of ik er nog enkele kan vinden.

avatar van chrissie

chrissie

Vond dit toch stukken beter dan A Perfect Murder. De acteurs speelden veel beter en ik vond de sobere aankleding stukken beter werken dan de overdaad in die ander.

avatar van speedy23

speedy23

Heerlijke thriller van de master of suspence. Wie dit meesterwerk nog niet gezien heeft, kan hiervan met volle teugen genieten van de knappe regie en de uitstekende vertolkingen...

avatar van Jordy

Jordy

Was, na een paar tegenvallende films, even Hitchcock-moe, maar deze vond ik weer prima te genieten. Spannend, en zat erg goed in elkaar. Prachtige titel ook eigenlijk...

avatar van titan

titan

Deze film bewijst (net als enkele andere Hitchcockfilms) dat je met slechts een simpel verhaal, weinig locaties en een goed doortimmerd plot een topfilm kan maken. 4*

avatar van De Knip

De Knip

Een soort-en-met Columbo verhaal, alleen op zn Hitchcock's regisseerd, goed dus.

***1/2

avatar van yosemite44

yosemite44

maar imo ook niet heel veel meer dan dat. heb de laatste dagen ook 'the third man' en

'double indemnity' gezien en dan vind ik die zonder twijfel een stuk beter.

avatar van empirekees

empirekees

Prachtige film, er gebeurt veel, maar te gelijker tijd weinig, door de dialogen is het niet hinderlijk steeds op de zelfde plaats. En leek veel korter dan ie is,.

Een echte 4* film.

Vreemd dat deze nog niet op dvd is verschenen.

Of heb ik het mis ?

avatar van manic

manic

je kan nu ook M (voor moord) draaien in Nederland, zag ik bij postbus 51

avatar van PatrickL

PatrickL

Een prima Hitchcock. Uitstekende acteerprestaties, sterke dialogen en een erg goed plot. Erg knap dat hij een boeiende film weet te maken die zich grotendeels op één locatie afspeelt. Nog knapper is dat hij dit principe ook bij Rear Window gebruikt en wederom een uitstekende film weet te maken (en die film is Nota Bene in hetzelfde jaar uitgekomen als deze film). 4*

avatar van tovenaar

tovenaar

Mooie poster trouwens, hulde voor de zoeker/plaatser.

avatar van V

V

Ik ben nou niet echt wat je noemt een Hitchcock-kenner. Psycho en The Birds heb ik in een ver verleden gezien en vond ik niet bijster bijzonder. Maar ik heb flink genoten van deze misdaadfilm.

Het is echt genieten van de dialogen en het sublieme plot. Ook het acteerwerk is dik in orde. Grace Kelly vond ik vrij matig (behoorlijk theatraal), maar vooral John Williams als de doortastende rechercheur is briljant. 4*

avatar van V

V

Halfje erbij! Dit is toch wel erg goed. Benieuwd of Hitchcock dit kan overtreffen (met Strangers on a Train is dit zeker niet gelukt!).

avatar van The One Ring

The One Ring

Mijn eerste Hitchcock deze en het valt absoluut niet tegen. Deze film heeft een erg goed uitgekient plot en het wordt geweldig neergezet door de acteurs, met als speciale vermelding Ray Milland en John Williams. Hoe heet die acteur die Swann speelt overigens?

Een heel klein minpuntje: ieder gesprek slaat op het plot van de film, waardoor je niks te weten komt over de karakters, buiten de dingen die belangrijk zijn voor de film. De 105 minuten bestaan uit niks anders dan informatie die ze naarbinnen stampen. Maar verder niks te klagen.

4,5 sterren

avatar van speedy23

speedy23

The One Ring schreef:

Hoe heet die acteur die Swann speelt overigens?

De Schot Anthony Dawson.

avatar van The One Ring

The One Ring

speedy23 schreef:

De Schot Anthony Dawson.

Bedankt voor de info. Ik vond het nogal vreemd dat hij niet op de hoes van de dvd stond, aangezien zijn rol best groot en belangrijk was.

avatar van Quentin

Quentin

Sterke film waarin prachtig wordt geacteerd, met een immens goede eerste helft en toch een mindere tweede, die te gewoontjes blijft. 4*

avatar van Toon1

Toon1

Dit vind ik echt een briljante film, zeker in van de vijf beste Hitchcock films. De film verveelt mij echt geen minuut. Heb zin om hem weer eens opnieuw te kijken nu!

avatar van gotti

Een goeie film, maar ik heb betere films van Hitchcock gezien. Eén van de grootste nadelen vond ik de plotwending waar de hoofdcommissaris zijn, en het ware, plot uit de doeken doet. Von ik ietwat te makkelijk.

Niet onaardig, maar Hitch kan beter, stukken beter.

Prachtige poster overgens.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Beetje vergezochte en vreemde titel

Verder een erg boeiende film. Het deel waarin de tennisser zijn plan beraamt en laat uitvoeren is om voordat je het weet. Daarna blijft de film erg interessant, omdat je eerst denkt dat de tennisser er heel goed vanaf komt (de dood van zijn vrouw, net zoals hij beoogde), waarna hij, die alles ook na het mislukken van zijn plan prima voor elkaar leek te hebben, alsnog gepakt wordt door een eigen blunder

4,5 sterren

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Een Hitchcock die me wel beviel. Nog steeds snap ik zijn legendarische status niet maar goed. Steeds zijn er dingen in zijn films die nogal amateuristisch overkomen. Zo zijn hier (net als bij Marnie) de buitenscenes gewoon te nep en ook is het acteerwerk soms veel te overdreven. Jammer, want buiten enkele scenes wordt er wel goed geacteerd.

Het script zit goed in elkaar maar echt spannend wil het nooit worden, vanaf het begin is eigenlijk al duidelijk dat het mis zal gaan voor de hoofdrolspeler. Ondanks het moordplan blijft de film redelijk luchtig en zit er zo af en toe wat humor in. De cameo van Hitchcock vond ik dit keer ook wel grappig en origineel.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom