• 9.377.510 stemmen

The Broken Circle Breakdown (2012)

Drama / Muziek | 111 minuten

Genre: Drama / Muziek

Oorsprong: België / Nederland

Geregisseerd door: Felix van Groeningen

Met onder meer: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh en Nell Cattrysse

Gesproken taal: Engels en Nederlands

Releasedatum: 13 december 2012

Plot The Broken Circle Breakdown

'The Broken Circle Breakdown' vertelt de intense love story tussen Elise (28) en Didier (36). Zij heeft haar eigen tattooshop, hij is een Vlaamse cowboy die banjo speelt in een bandje. Het is liefde op het eerste gezicht... al zijn de verschillen groot. Water en vuur, totaal verschillend maar toch perfect verenigbaar. De geboorte van dochtertje Maybelle maakt hun geluk compleet. Tot het noodlot toeslaat en Maybelle ernstig ziek wordt. Didier verliest zich in woede, Elise zoekt troost.

John Lee Hooker schreef:

Erg vreemd ook hoe Didier steeds vanuit het niets helemaal door het lint ging terwijl daar relatief weinig oorzaak voor was.

Knisper

Helaas net iets te onnatuurlijk en onsubtiel in de emoties soms. Dat is jammer, want verder is het een ontroerende film. Zat ook heel erg mee te leven, behoorlijk ingrijpend.

Overigens opvallend: de laatste trailer die voor het begin werd vertoond, wa de trailer van de film zelf...

avatar van skinny_tie

skinny_tie

Kreeg net bij Pathé de trailer hiervan te zien, gaat deze nu alsnog bij Pathé draaien ofzo?

Knisper

Misschien bij Pathe Pac of speciale voorstellingen voor een ouder publiek?

avatar van disneystore

disneystore

avatar van skinny_tie

skinny_tie

Knisper schreef:

Misschien bij Pathe Pac of speciale voorstellingen voor een ouder publiek?

Het was voorafgaand aan Movie 43. Het zijn wel twee bij elkaar passende films.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Klopt, daar was echt weinig oorzaak voor.

Ik vond van wel. Had ik ook aangegeven in mijn recensie. Bijvoorbeeld als ze op de veranda staan en hij helemaal wild werd omdat de evolutie van vogels niet helemaal verliep zoals hij had gewild. Kom op zeg, stel je niet zo aan.

Knisper

Dus denk je dat hij wild wordt, omdat hij boos is op de vogels of dat er misschien eigenlijk iets anders is waar hij mee zit?

avatar van Hannibal

Hannibal

Bij films als deze besef je hoe mooi film kan zijn...

Wat een enorme verademing na het vervelende "De Helaasheid der Dingen".

Een heerlijke film, die me nog lang bij zal blijven.

Felix van Groeningen levert hier een topprestatie af.

De emoties van Johan Heldenbergh en van de mooie Veerle Baetens zijn geheel geloofwaardig, en zelfs confronterend. Tussendoor nog even een rake aanklacht tegen de Paus en het geloof in het algemeen, wat ik ook erg toejuig. Gewoon een steengoede film, België mag trots zijn.

En nota bene: Ik heb de schoonheid en de charme van bluegrassmuziek ontdekt, dat had ik nóóit gedacht.

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2060 stemmen

Deze, in bluegrass-muziek gedrenkte, film is een emotionele achtbaan met allerlei interessante film- en verhaaltechnische aspecten. Als een boemerang komt de film, na verschillende flashbacks (forwards?) en het heel bewuste gebruik van pure stilte, keihard aan en laat je inderdaad weerloos en vol verdriet achter. Dit is puur drama. Over hoe schoon, vrijgevochten en bijzonder het leven kan zijn als je de juiste personen om je heen hebt. Over hoe dit geluk er langzaamaan afslijt door onverwachte, negatieve gebeurtenissen. Over vriendschap en een vrijgevochten stel. Over de rol van muziek in het leven, bij vreugde en verdriet. Over de universele vraagstukken over 'het rationele' en 'het spirituele'. Alabama's verdriet kon met niemand gedeeld worden.
Het is waar dat enkele scènes lichtelijk inkakken, maar als het einde je met zo'n enorme brok in de keel blijft zitten maakt dat geen ene reet uit. De aanloop naar het einde, met de genoemde flashbacks, de ambulance-scène, het 'zieke' van Alabama dat sterk in beeld is gebracht in contrast met de vreugde; één en al top. Prachtig drama. 4,5*

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2060 stemmen

Nog betere woorden die mijn hoge waardering voor deze film omvatten: Mijn persoonlijke nachtmerrie verfilmd.

avatar van Film Pegasus

De band uit de film: The Broken Circle Bluegrass Band met Johan Heldenbergh en Veerle Baetens, toerde een tijd na de film. Vanwege het grote succes is er nu een tweede tour. Zo komen ze in onze gemeente komende zomer optreden in het openluchttheater Rivierenhof (in Deurne bij Antwerpen). Om een idee te geven van het succes. 's Morgens werd het programma van de zomer bekend gemaakt (samen met grote namen als Gilberto Gil, Steve Winwood, Hooverphonic, ...) en kan er zo'n 1700 man in het theater. 's Avonds was het optreden uitverkocht en komt er een 2e voorstelling.

Deze film heeft duidelijk bluegrass doen heropleven in Vlaanderen, een genre dat misschien wel leefde, maar niet publiekelijk bekend was. Mijn ticket voor de zomer is al binnen trouwens, ik was nog net op tijd.

avatar van John Milton

John Milton

Een van mijn favorieten van 2013 tot nu, al kwam hij vorig jaar uit. De Vlaamse film 'The Broken Circle Breakdown' vertelt het verhaal van Didier en Elise die ondanks hun verschillen snel verliefd worden. Didier is een 'Bluegrass'-zanger met een eigen band, waar Elise al snel perfect in blijkt te passen. Deze aanstekelijke country-achtige muziek doorspekt de hele film en wordt door de acteurs zelf gezongen. Hun liefde wordt bruut op de proef gesteld als na enkele jaren hun dochtertje ernstig ziek wordt.

Veerle Baetens en Johan Heldenbergh (die ook het scenario schreef) knallen beiden van het scherm met enkele van de meest ingeleefde en subtiele performances die ik in maanden heb gezien. Ook al houd je net als ik niet echt van country, de fantastische muziek zorgt niet alleen voor verlichting maar is ook thematisch goed in de film verweven waarbij de liedjes soms meer zeggen dan dialoog op diezelfde plek had kunnen doen. Door handig met de chronologie en kleur om te springen weet regisseur Felix van Groeningen bovendien te zorgen dat de sfeer niet te zwaar wordt. Als dit dan ook nog mooi gefilmd is en de chemie tussen de twee hoofdrolspelers knettert, dan heb je iets bijzonders in handen.

The Broken Circle Breakdown is weliswaar niet perfect. Zo was ik niet compleet overtuigd van de vogeltje metafoor en vallen er kritische kanttekeningen te zetten bij Didiers uitbarstingen, hoe verklaarbaar deze ook mogen zijn. Ze kwamen op mij soms net niet geheel op zijn plaats over. Overigens ben ik grotendeels met Didiers denkbeelden eens en deel ik zijn woede over georganiseerde religie die medische en wetenschappelijke vooruitgang tegenwerkt, maar ik uit dat zelf toch net iets anders.

Dat zijn echter kleine smetjes op een film die me geraakt heeft als een mokerslag en die regelmatig voor vochtige ogen en een verstoorde ademhaling zorgde. De muziek en enkele scènes spookten nog uren door mijn hoofd. Een Must See voor de liefhebber van de betere film en ik heb spijt dat ik niet naar de bios ben gegaan toen hij draaide. 4,5*

avatar van schumacher

schumacher

Lang geleden ik zo'n slechte belgische film heb gezien ,dzjeezes zeg, saai,saai en nog eens saai.

Ik heb me steendood zitten vervelen, ik ben ook al niet wegblazen van de acteerprestaties, er was ook nooit chemie tussen de 2 personages. Begint diene vent dan te leuteren over vogelkes en zo zijn er nog zo van die onzinnige slaapverwekkend momenten, omg zeg, trok op niks. Ze sprongen ook van den hak op den tak en je kan dit doen als alles goed bij elkaar past en duidelijk word gebracht en ook dit was absoluut niet het geval.

Als ik een drama zie met mensen die bv doodgaan ofzo dan gebeurt het wel vaak dit me echt kan pakken maar in deze film hier heb ik al helemaal dat gevoel niet gehad.

En dan al die slechte muziek, irritant me dat was zeg, veel teveel muziek, tis meer een musical seks drama deze film. Pas op, zo eens ne banjo bezig horen vindk wel eens leuk ze en ik houd van country muziek zelfs maar niet deze pure country, nee, niks voor mij maar tstoorde vooral het teveel vh goede was in deze film.

Al die mensen die deze steengoed vinden moeten serieus gezopen hebben die dag.

Ik kan me alvast voorstellen wat voor publiek deze film trekt, verbaasd me dan ook niet deze reacties . Linkse marginalen.

Ik zie bijna alle genres van films graag, ook veel drama films zelfs maar dan moet de film goed in elkaar steken en deze is dat al helemaal niet, opeens dien ambulance voor 20 sec en dan boem, opeens weer naar wat anders enz....het hield niet op, zat slecht in elkaar en nogmaals, dienen muziek, het mag maar het was veel teveel muziek, het is een muziekaal seks drama deze film.

avatar van apolicum

apolicum

Lang geleden dat mijn ogen nog eens serieus vochtig werden bij het zien van een film: toppie!

avatar van jeuletaxi

jeuletaxi

Al die mensen die deze steengoed vinden moeten serieus gezopen hebben die dag.

Sorry maar dan heb je ook niet gezien dat de 2 hoofdrolspelers enorm goed en een geloofwaardige rol neerzetten.

Of je hebt nog niet zoveel meegemaakt in het leven???

Ik kon me goed verplaatsen in hun en vind dit een verademing en zeker een aanrader!!

avatar van John Milton

John Milton

Ik zou bijna zeggen dat die review sarcastisch bedoeld is... Maar als ik zijn recente stemmen bekijk met relatief veel 0,5 ster en 5 sterren denk ik dat hij het meent. En ik verwacht eerlijk gezegd ook niet dat het publiek dat Olympus has Fallen de volle 5 sterren geeft hetzelfde publiek is als dat van deze film.

Al die mensen die deze steengoed vinden moeten serieus gezopen hebben die dag.

Ja, dat zal het zijn. Misschien moeten we wat meer naar de films kijken die jij goed vind, leren we ook wat wel goede films zijn.

avatar van scumfrog

scumfrog

Het is toch maar een film? Ik heb niet gehuild, ik heb gebruld......

Het zal ongetwijfeld meetellen dat ik kinderen heb, maar wat een prachtige film.

avatar van _Casper_

_Casper_

Erg sterke drama film, zonder meer de sterkste NL/belgische drama film die ik gezien heb..

Toch had er NET wat meer in gezeten... Doordat het verhaal vooral in het begin in flashbacks werd vertelt duurde het even voordat ik een band begon te voelen met de hoofdpersonages en voordat ik mee kon leven met de dingen die zei meemaakten..

Tot halferwege de film vond ik het een ''goeie'' film.. en toen wist de film me pas helemaal te pakken en op te sleuren... (er werd toen ook meer in het ''heden'' geleeft zeg maar met minder flashbacks) en eindigde de film echt overdonderend sterk....

Dus dat was opzich wel jammer dat het begin me niet zo wist te pakken,

Verder waren de acteerprestaties uitstekent, en ook de muziek tussendoor was mooi en was een pluspunt voor de film..

Omdat het begin me toch niet helemaal pakte geef ik de film een dikke 3.5*

had het begin me wel weten te pakken dan had ik de film een 4.5* gegeven (want ik bleef door het einde echt zitten met een WOOOOOOOOOOOOOOOOW gevoel)

maar wat zonder meer blijft, deze film is een giga aanrader!

avatar van OoM_JaN

OoM_JaN

Prachtige film met heerlijke muziek die onder je huid kruipt. Prachtige acteerprestaties. Het verhaal is eenvoudig maar mooi neergezet. If I Needed You - met tranen op mijn wangen, heerlijk!

gauke

Opnieuw kan een pareltje aan de zo succesrijke Belgische filmindustrie worden toegevoegd: een wilskrachtig, poëtisch, meeslepend, ontroerend, dieptragisch en ook komisch melodrama met een intense lading. Het verhaal wordt, door een effectieve montage, a-chronologisch verteld, zodat heftige emoties (bepaalde scènes gingen bij mij door merg en been), worden afgewisseld met humor, gezang, seks enz., maar het blijft een soort achtbaan van gevoelens. De regisseur verwerkt materiaal uit het televisiearchief en een religieus debat over leven en dood in zijn productie. En de songs konden niet beter in de film worden ingebed. Over Veerle Batens en Johan Heldenbergh: niet enkel het perfecte countrystel, maar wat een geweldige acteurs! Zo zorgen voor kippenvel, een geloofwaardig en eerlijk samenspel, vol hartstocht en vertwijfeling, liefde en haat.

avatar van thysum

thysum

Pfff...nondeknetter sakkerloot goed stukske film drama...

avatar van dimi303

dimi303

Wint best scenario en best actrice op het filmfestival van Tribeca.

avatar van flurk

flurk

niet echt schitterend vond ik, wat aan de saaie kant.

avatar van Mark19sd038

Mark19sd038

Daar in België, daar zitten de acteurs. Veerle Baetens is echt steengoed, dat vind ik wel een echte ster speelster!!!!! Maar het hele verhaal was geweldig en de andere acteurs speelden ook super.

Ik vind dan toch al snel dat ze in België een stuk beter acteren dan hier in Holland! Het komt allemaal heel natuurlijk over, dat mis ik hier nog al eens een keer, hier is het echt acteren, dat zie je er aan af helaas. Maar dat is mijn persoonlijke mening natuurlijk.

avatar van tamara74

tamara74

Gisteravond gekeken. Ik ben er nog ondersteboven van! Zo mooi en triest verhaal in perfecte combinatie met de doeltreffende blue grass muziek. Ik ben zojuist de soundtrack nog eventjes beluisterd en die zuigt mij meteen weer terug in de sfeer van de film. Enige minpuntje vond ik dat ik als Nederlander het soms moeilijk on verstaan. Verder top! 4,5*

tamara74 schreef:

Zowel in de bioscoop als op dvd is de film met Nederlandse ondertitels.

avatar van Renate79

Renate79

Al die mensen die deze steengoed vinden moeten serieus gezopen hebben die dag.

Ik kan me alvast voorstellen wat voor publiek deze film trekt, verbaasd me dan ook niet deze reacties . Linkse marginale.

Ik weet genoeg en laat deze film maar voorbij gaan.

Is dus een film voor de alternatieve filmhuis freaks en niet voor het grote publiek.

Renate79 schreef:

Ik weet genoeg en laat deze film maar voorbij gaan.

Proberen kan nooit kwaad. En ik denk wat betreft de opmerkingen over alternatieve filmhuis freaks, dat je dat mis hebt.

avatar van Renate79

Renate79

Ik bedoel alleen te zeggen dat er een bepaalde publiek op deze film afkomt.

Is niks mis mee hoor overigens.