• 9.379.410 stemmen

The Dark Knight Rises (2012)

Actie / Misdaad | 164 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titel: T.D.K.R.

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Tom Hardy en Anne Hathaway

IMDb beoordeling: 8,4 (1.974.232)

Releasedatum: 20 juli 2012

Plot The Dark Knight Rises

"A fire will rise."

Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.

Bruce Wayne / Batman

Alfred Pennyworth

James Gordon

Selina Kyle / Catwoman

Miranda Tate / Talia al Ghul

avatar van Reinbo

Het eerste gevecht tussen Batman en Bane was grotendeeld een boxmatch die Bane/Drago eerst won en later verliest. Met eenzelfde overdreven klappen. Wel suffer in beeld gebracht. Verder vertegenwoordigd de een de American values, de ander is de brute nemises uit het kwade rijk. We krijgen later zelfs nog een typische Rocky training sequence met Bale die push ups doet....

avatar van Reinbo

Verder zeik ik niet over diepgang. Het zit er nauwelijks in en ik verwacht het ook niet. Mis het ook niet. Bestrijd enkel hen die beweren dat het zo vol diepgang zit.

avatar van Reinbo

Zou deze reeks wel willen zien onder regie van Verhoeven. Hadden we Catwoman vast in de hondjesstand gezien.

Reinbo schreef:

Batman is flinterdun amusement, maar hoe TDKR hier geanalyseerd wordt, lijkt het alsof het gaat om een klassiek werk, erg overdreven dus. Diepgang zit er gewoon niet in of het is Hollywood-diepgang: een strijd tussen goed en kwaad waarbij de good guy tenslotte moet winnen. Al dat gehype en geblockbuster wekken hysterie op onder de fans.

stalker schreef:

Batman is flinterdun amusement, maar hoe TDKR hier geanalyseerd wordt, lijkt het alsof het gaat om een klassiek werk, erg overdreven dus. Diepgang zit er gewoon niet in of het is Hollywood-diepgang: een strijd tussen goed en kwaad waarbij de good guy tenslotte moet winnen. Al dat gehype en geblockbuster wekken hysterie onder de fans op.

Nou nou klassiek werk? Nou overdrijf je zelfs. Dat valt ook wel allemaal mee. Ik vind de verhaallijn gewoon prima uitgewerkt voor een summer blockbuster. De reden waarom The Dark Knight ook zo populair was kwam dan ook niet door de verhaallijn denk ik. Eerder door de geweldige vertolking van Heath Ledger als The Joker.

avatar van thunderball

thunderball

stalker schreef:

Maar in Nederland waren en zijn er genoeg mensen die vinden dat Geert Wilders terecht werd aangeklaagd vanwege het zaaien van haat. De daders zijn altijd verantwoordelijk maar medeverantwoordelijkheid (inspirereren en aanzetten tot geweld) is ook strafbaar. Het laatste is alleen veel lastiger met juridische argumenten te onderbouwen.

De aanklagers daagden Wilders voor de rechter met juridische argumenten en de advocaten in de VS proberen nu hetzelfde met Warner Bross. Of het gaat lukken is de vraag, maar het geeft wel aan dat het klimaat nu aan het veranderen is. Na de tabaksindustrie zal ook de amusementsindustrie in de toekomst een stap terug moet doen.

Alleen had de dader dus dat wapen sowieso al bij zich en was hij blijkbaar al van plan om geweld te gaan gebruiken VOORDAT hij de film uberhaubt had gezien...

thunderball schreef:

Haha, stelletje malloten ook

thunderball schreef:

Kan dus niet de schuld zijn van wat er in de film te zien is.

De dader had TDKR inderdaad nog niet gezien, maar waarschijnlijk wel TDK. Hij wilde in ieder geval absurd geweld, zoals het geweld dat The Joker gebruikt ook absurd geweld is, puur vanuit de waanzin die Heath Ledger in de ogen van heel veel fans zo bewonderingswaardig en zo geniaal gespeeld heeft.

avatar van KingJ

KingJ

Erg goede actiefilm, maar dat is het dan ook wel

stalker schreef:

Ja maar waarom vind je het zo erg dat dat zo'n invloed op hem had? Ik hoor je nooit zeiken over de moord op James Bulger waaruit deels inspiratie was uitgehaald door de film Child's Play 3. Het is natuurlijk erg dat zulke incidenten plaatsvinden, maar om daar van ALLEEN de film de schuld te geven is onjuist. De persoon in kwestie is daar verantwoordelijk voor, dat hij dan geïnspireerd is door een film is natuurlijk nog erger maar daar moet je niet specifiek een film de schuld voor geven. Dan kun je eerder gewoon geweld in films als kwelgeest zien.

avatar van legian

legian

stalker schreef:

Ik ga niet een discussie beginnen over diepgang, aangezien er met jou te discussiëren valt.

En dat je anti geweld bent is helemaal duidelijk, maar in hemelsnaam waarom zit je in een topic over een film waar je A, een hekel aan hebt en B, die je niet hebt gezien en niet eens gaat zien ( mag ik aannemen).

avatar van AxeCrazy

AxeCrazy

Prima film, al vond ik de vorige met the joker sterker.
ik voel een robin cyclus aankomen

louisvf

Wat is de toegevoegde waarde van Catwoman? Waarom word haar karakter niet sterk uitgebouwd? Waarom is ze vervolgens dan wel van zo'n belang voor de film? (ze bepaald duidelijk soms de verhaallijn). Waarom het personage van Bane een totaal ander leven geven? (komt ook stom/snel/simpel aan zijn einde) Alleen al om die reden vind ik het erg moeilijk om deze film positief te beoordelen. (zo ook is het personage "Robin" verkracht). (Enige positieve shot met Bane is wanneer hij Batman op zijn knie slaat, komt letterlijk uit de strips). Deze film sloeg in mijn ogen werkelijk nergens op! Veel fouten en te veel cliches. Momenten zoals nog even over een bult rijden zodat dat ding in die truck valt, allemaal zever en van zeer laag niveau. Je zag alles perfect aankomen en het was me allemaal wat te makkelijk. Wat betreft special effects en actie ook al helemaal niets speciaal... de humor en sfeer blijven ook weg... Eigenlijk alle positieve zaken van de vorige films zijn hier niet te vinden. (en de fanboys maar niet begrijpen dat het niet het vervolg is dat het had moeten/kunnen zijn) Catwoman op de batbike? Scarecrow in de rechtbank? batman standbeeld? Jammer en hopelijk de laatste Nolan Batman!

Zeer matig en aangezien mijn verwachtingen dus gewoon slecht.

avatar van Spartaan1986

Spartaan1986

Erg spectaculair en een geweldige cast (vooral Anne Hathaway is sterk als Catwoman). Toch vond ik deze een stuk minder dan The Dark Knight. De film is niet echt verrassend of vernieuwend en die stem van Hardy verpest zijn karakter. Ook Cotillard was niet overtuigend en de twist die er tegen het einde was, was voor mij niet echt shockerend

Nee helaas, had hoge verwachtingen maar deze film is uiteindelijk een duur niemendalletje.

3 uit 5

congo schreef:

Dit vinden lijken op Rocky IV? Explain me please

Ik blijf erbij dat ik niet snap waarom mensen blijven door-zeiken over dieptegang in Nolan's Batman films! Ten eerste, het zijn summer blockbusters: de prioriteit van dat soort films is nou niet bepaald meteen het verhaal of de dieptegang (die ik overigens prima in orde vond) en ten tweede: wat is er mis met een 2 en een half uur durend episch spektakel? De Transformers films hebben het niet gekund, TDKR des te meer.

Dan snap ik niet waarom jij het goede films vind? De Nolan serie werd juist goed onthaald omdat men van Batman een meer serieus, diepgaand en sfeer omvattend personage/film gemaakt heeft. Alleen al u vergelijking met Transformers slaat nergens op. Als jij denkt dit goed te vinden omwille van de actie dan heb je volgens mij nog heel wat films te zien !

Reinbo schreef:

Ik weet niet hoe jouw ogen werken, maar het lijkt totaal niet op het gevecht tussen Drago en Rocky.
Tuurlijk zullen er standaard dingen overeenkomen, maar dat heb je vrijwel bij elk gevecht.

Jij doet alsof Nolan niks goeds kan doen, terwijl hij momenteel toch een van de betere regisseurs is.
De toplijsten en boxofficelijsten liegen er ook niet om.

Het ligt denk ik puur aan jouw, maar jij maakt van jouw mening een feit. Je mag je eigen mening hebben, maar maak er geen feiten van, want dat zijn ze namelijk niet.

jokemeistah schreef:

De toplijsten en boxofficelijsten liegen er ook niet om.

De meeste mensen gaan ook wel eens naar de McDonald's... David Guetta en Justin Bieber staan ook op de toplijsten, is het daarom kwaliteit? Lang leven de media? :s Populariteit van iets zegt niets over de kwaliteit maar meer over de mensen zelf... Dus ja ik zie u feiten ook niet echt

cordiacovens schreef:
Gister ook nogmaals gezien, blijf ook bij mijn cijfer.

Bane is imo een geweldig gespeelde schurk die echt angst uitstraald dmv een combinatie van kracht en hersens..
de cast is enorm sterk
voor een superheldenfilm heeft het een goed script en er zit emotie in, je leeft je in in de karakters
de scene waarin Bane gehakt maakt van Batman is geweldig en zal mij denk ik altijd bijblijven
de score vind ik erg mooi
einde is ook een pluspunt..

hou het echt op 5 sterren, had verwacht het misschien naar beneden te moeten bijstellen aangezien ik hem de 1e x om 6.00 in de ochtend zag en ik moe was, maar nu vond ik hem minstend net zo goed, er zitten wat details in die anders hadden gekund of die niet helemaal handig verwerkt zijn, maar als je goed nadenkt hebben veel meer films dat. het punt is is dat wanneer ik naar de film kijk me dit niet stoorde.

Cast enorm sterk? Ik heb Cotillard bijvoorbeeld nog nooit zo slecht zien spelen. ! Haar karakter (zo ook die van Robin en Catwomen) worden helemaal niet sterk uitgewerkt, hoe kan je je dan inleven vraag ik mij af?

louisvf schreef:

Ieder heeft natuurlijk zijn eigen mening, dat respecteer ik ook.

Maar Reinbo uit zijn mening anders, dan bijvoorbeeld jij.

Men moet meningen en feiten niet verwarren.

louisvf

Check, verder vind ik het trouwens ook niet op Rocky lijken...

Elke training sequence zoals hij het noemt kan wel vergeleken worden met Rocky, vind het zelf ook maar kort door de bocht !

louisvf schreef:

Check, verder vind ik het trouwens ook niet op Rocky lijken...

Overigens is het inderdaad jammer dat bepaalde personages inderdaad geen achtergrond hadden.

Het personage Selina mocht best wel wat meer uitgewerkt worden.

avatar van Mr. Linky

Mr. Linky

Prachtig einde van de trilogie! Bane is net als the Joker een schitterende villain, zijn stem alleen al maakt het personage fantastisch. Niemand van de cast stelt teleur: Michael Cane krijgt een wat meer uitgesproken rol, Joseph Gordon Levitt speelt enorm overtuigend, Anne Hathaway en Marion Cotillard doen het zeker niet onaardig en ook Gary Oldman is weer heel solide. Door de topcast en een schitterend script verveelt de film geen seconde!

Nolan blijft verbazen.

stalker schreef:

Het is ook een erg sterke rol. Of vind jij van niet?

jokemeistah schreef:

De toplijsten en boxofficelijsten liegen er ook niet om.

Ik moest gewoon sterk aan Rocky 4 denken omdat het gevecht zich beperkte tot vuistslagen. En de set up er een van twee giganten namens het goed en het kwaad waren. Maar geef toe dat vanwege de stemvervormers het gevecht tussen Luke en Darth Vader nog eerder bij mij opkwam. Kan ik ook niks aan doen, maar dat is wel een feit. Verder beoordeel ik de Batman reeks redelijk tot goed. Maar Nolan vind ik verder een vrij saai regisseur en zijn films altijd weinig verrassend. Zo vind ik ook het eten in McDonalds nogal smaakloos en voorspelbaar.

avatar van jan89

jan89

De vergelijking die ik bedoelde met The Empire Strikes Back is in de manier hoe het wordt gebracht. In beide gevechten hoor je bijv. grotendeels geen achtergrondmuziek. Bij The Dark Knight Rises hoor je het geluid van de vuisten en bij The Empire Strikes Back het geluid van sabers. Vervolgens gaat het in beide gevechten over de ''duistere kant''. Tot slot wordt de rug van Batman gebroken en wordt Luke zijn hand eraf gehakt. Bovendien worden beide gevechtsruimtes in het begin onverwachts afgesloten voor de hoofdpersoon.

congo schreef:

Ik ben het wel met je eens. Maar ik geef Batman niet dé schuld. Mijn punt is dat ik vind dat makers van gewelddadige actiefilms in bepaalde mate medeverantwoordelijk zijn voor bepaalde maatschappelijke drama's waarbij jonge mannen zich gedragen alsof ze in zo'n film zitten en iedereen overhoop moeten schieten. Met Child's Play ben je mij voor. De dader is altijd verantwoordelijk, hoofdschuldige.

Mark David Chapman liet zich bij de moord op John Lennon inspireren door The cather in the rye van Sallinger. In dat geval vind ik niet dat je Sallinger's roman medeverantwoordelijk kunt stellen. Maar bij veel geweldsfilms is het geweld zo excessief en wordt dat door het publiek zo gretig geconsumeerd, dat het bij labiele personen juist olie op het vuur gooit.

Reinbo schreef:

Het is ook een erg sterke rol. Of vind jij van niet?

Hij speelt griezelig overtuigend een kwaadaardige persoon. Veelzeggend dat er voor die griezelige (volgens velen: geniale) overtuigingskracht zoveel bewondering is. Psychologisch is het allemaal wel te verklaren...

avatar van SENGOK

SENGOK

Reinbo schreef:

Je verward Nolan zeker met Von Trier. Dat is pas een saaie regisseur met slaapverwekkende films zoals Antichrist en Melancholia.

avatar van Reinbo

Von Trier is natuurlijk 100 keer interessanter, creatiever, diepzinniger en origineler dan Nolan, al ben ik zeker geen fan van al zijn werk. Maar schijnbaar heb jij meer op met simpele blockbusters die precies dat geven wat je ervan verwacht.....

stalker schreef:

Daar heb je wel gelijk in, maar dat is toch geen reden om er films een dikke onvoldoende voor te geven?