• 9.379.403 stemmen

The Dark Knight Rises (2012)

Actie / Misdaad | 164 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titel: T.D.K.R.

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Tom Hardy en Anne Hathaway

IMDb beoordeling: 8,4 (1.974.232)

Releasedatum: 20 juli 2012

Plot The Dark Knight Rises

"A fire will rise."

Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.

Bruce Wayne / Batman

Alfred Pennyworth

James Gordon

Selina Kyle / Catwoman

Miranda Tate / Talia al Ghul

stalker schreef:

Maar in Nederland waren en zijn er genoeg mensen die vinden dat Geert Wilders terecht werd aangeklaagd vanwege het zaaien van haat. De daders zijn altijd verantwoordelijk maar medeverantwoordelijkheid (inspirereren en aanzetten tot geweld) is ook strafbaar. Het laatste is alleen veel lastiger met juridische argumenten te onderbouwen. .

Maar Batman predikt vrede en moraliteit. Werkelijk onzinnig om deze film aan te klagen. Geweld is van 12 jaar en ouder niveau. Nog even en Tom & Jerry zijn de volgende. Maar wat betreft het alarm op de nooddeur hebben ze wel een zaak denk ik.

stalker schreef:

De aanklagers daagden Wilders voor de rechter met juridische argumenten en de advocaten in de VS proberen nu hetzelfde met Warner Bross. Of het gaat lukken is de vraag, maar het geeft wel aan dat het klimaat nu aan het veranderen is. Na de tabaksindustrie zal ook de amusementsindustrie in de toekomst een stap terug moet doen.

Wil jij dan beweren dat de intentie van The Dark Knight Rises is om mensen aan te zetten tot geweld?

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

Als de dader THE joker imiteerde moeten ze Bob Kane aanklagen. Zou niet weten waarom Warner een vergoeding zou moeten geven omdat iemand psychotisch is geworden en de film ook nog niet gezien had. Kun je ook alle winkelcentra in Nederland sluiten omdat die geweld uitlokken. De film was prima afsluiter. Het eerste uur zag ik als inleiding en daarna nog anderhalf uur genieten. Overdreven klef is hij niet, beetje gevoel mag ook wel. Kippenvel aan het eind. Bane ook cool. Niet zo leuk als Joker maar daar kun je natuurlijk veel meer mee doen. Ben benieuwd of Ledger ook een Oscar had gekregen als hij niet gestorven was. Zo vreselijk fantastisch was het nou ook weer niet maar wel een prachtige rol natuurlijk. Volgende week nog een keer kijken. Als geheel niet minder dan de voorganger.

avatar van stalker

stalker

congo schreef:

De intentie van Warner is om zoveel mogelijk geld te maken met het verstrekken van WOW momenten aan het publiek. Onder het publiek bevinden zich ook labiele personen die dat WOW moment in werkelijkheid willen ervaren. Een enkeling is al genoeg voor een drama.

avatar van rep_robert

Word je niet moe van je eigen moraaltjes? Pure paginavervuiling dat niets meer met de film zelf te maken heeft. Je kan beter een eigen topic openen over geweld in films en de gevolgen ervan.

avatar van stalker

stalker

Reinbo schreef:

Maar dacht je nu echt dat het publiek kwam voor moraliteit? Dat komt voornamelijk voor het WOW moment, waarover hier ook steeds gesproken wordt. De discussie over TDKR gaat er hier voornamelijk over of je in TDKR net zo lekker bent klaargekomen als met The Joker in TDK. Het moralistische verhaaltje is niet veel meer dan een alibi om geweldsporno te kunnen maken.

stalker schreef:

Als ik met dat idee elke actiefilm gaat bekijken zal ik moe van mezelf worden. Maar dan niet zeggen dat dat bij Lord Of The Rings niet is.

avatar van Curly1985

Curly1985

Natuurlijk een belachelijke zaak dat ze Warner Bros aanklagen maar vind het wel een verademing dat ze de schuld eens niet bij videogames leggen om heel eerlijk te zijn.

Curly1985 schreef:

Videogames zijn op dat gebied ook zeer controversieel. Ik trek me daar helemaal geen moer van aan, maar vind het ook maar gewoon vreemd dat een mannetje WB gaat aanklagen voor de schietpartij. Naar mijn mening hetzelfde als een man de leveranciers gaat aanklagen van een restaurant omdat hij het verkeerde eten heeft gekregen.

rep_robert schreef:

Dus in de toekomst alleen brave Disney films Joepiee. Leuk die imbeciele vergelijking tussen de filmindustrie en de tabaksindustrie ook de hele tijd. Nog nooit zoiets onzinnigs gehoord.

Disneyfilms zijn de ergste! Helemaal vol met sexueel getinte subliminale boodschappen!

JacoBaco schreef:

Sprookjes mogen ook verboden worden dan. Roodkapje en De Wolf En De 7 Geitjes zijn te naargeestig voor de mensen en zal een grote invloed geven op tere zieltjes.

JacoBaco

Moviemeter moet ook stoppen. Ik ga ze aanklagen. Ze trekken te veel idioten aan. Dat is gevaarlijk.

Maar goed, dan moet ik zelf ook weg.

congo

Of terwijl we worden een Hollywood-systeem

avatar van koningflatius

koningflatius

Geniet gewoon eens van de film in plaats van zulke debiele berichten te plaatsen !

Je hebt gelijk.

stalker schreef:

Dit geweldsporno?Ga de film eens kijken zou ik zeggen. Die is net zo onschuldig als de A-Team. Je hebt gewoon geen idee waar je het over hebt. Vanwaar eigenlijk die zelf ingebeelde afschuw?

Over 3 weken komt Expendables 2, laten we hopen dat dat wel geweldsporno is, want deze film gaat op dat gebeid niet verder dan de Donald Duck als het op porno aankomt.

avatar van jan89

jan89

Iemand al de link gelegd tussen het eerste gevecht met Bane en het eerste gevecht tussen Luke en Darth Vader in The Empire Strikes Back?

avatar van legian

legian

stalker schreef:

Het is logisch dat ze er geld aan willen verdienen, maar dit soort dingen kan je echt niet tegenhouden door dit soort films te stoppen.

Hoe vaak is het wel niet voorgekomen dat er iets is gebeurd (schietpartij, familiedrama, noem het maar op) wat dan overal in het nieuws komt, en 2 maanden later gebeurd er ergens anders in de wereld net zoiets. Waar zou die het idee nou vandaan hebben, ach ja natuurlijk er speelde toen een film in de bios die geweld verheerlijkte, of de persoon in kwestie speelde gewelddadige games, of de meest realistische mogelijkheid, de persoon in kwestie had al een verwrongen geest en het nieuws heeft hem op een idee gebracht.

En je kan dan wel zeggen (bij TDK) dat het geweld in films amusement is, en geweld in het nieuws echt, dat maakt bij dat soort mensen echt geen bal uit. Die zien het en denken "dat wil ik ook", of het nou amusement is of niet.

stalker schreef:

Gezien het feit dat er aardig gediscussieerd word over de moraliteit neem ik aan dat een groot deel van het publiek dat inderdaad belangrijk vind.

Je gaat wel elke keer een stapje verder, "klaargekomen" kom op zeg.

en altijd maar weer het geweldsporno, word je nooit eens moe van jezelf?

avatar van Crook

Crook

Wat een herrie weer! Weinig Batman in deze film, veel Bane, wat ook wel te pruimen was. Het eind bevat nog wat leuke plottwists, maar verder was het geen hoogvlieger. Ook zeker geen laagvlieger, maar gewoon een lekkere wegkijker. Had 'm liever thuis gekeken ipv in de bios, dan had ik 't geluid wat zachter kunnen zetten..

@ mods: misschien een idee om een speciaal topic op te zetten voor alle mensen die het vooral willen hebben over de moraliteit, de mate van geweld die dit op zal wekken, en de incidenten veroorzaakt door één enkele zielige psychotische gek, dan kunnen we het hier weer over de film zelf hebben..

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Persoonlijke aanval verwijderd. Houdt het gewoon inhoudelijk en bij de film mensen.

avatar van bennie jolink

bennie jolink

blackcat13 schreef:
Dat zal ik je vertellen: In batman begins is Gotham City een corrupte donkere stad waar de maffia het heft in handen heeft, een stad afgezonderd van de buitenwereld waar niemand te vertrouwen is ,... Zo valt dit nationalistische tintje perfect te verklaren en ik denk dat dit ook de bedoeling is geweest van Nolan.

Goed punt, maar het maakt TDKR verreweg de meest brave, voorspelbare film uit de trilogie. Het is allemaal leuk vermaak, maar Batman zonder dat duistere randje wordt meer een soort Captain America.

jan89 schreef:

Ja, was nogal evident. Nolan pikt altijd alles bij elkaar. Moest ook enigzins aan Rocky 4 denken.

avatar van jordkaka

jordkaka

Na herziening hou ik mn score nog steeds op 5 sterren.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Gister ook nogmaals gezien, blijf ook bij mijn cijfer.

Bane is imo een geweldig gespeelde schurk die echt angst uitstraald dmv een combinatie van kracht en hersens..
de cast is enorm sterk
voor een superheldenfilm heeft het een goed script en er zit emotie in, je leeft je in in de karakters
de scene waarin Bane gehakt maakt van Batman is geweldig en zal mij denk ik altijd bijblijven
de score vind ik erg mooi
einde is ook een pluspunt..

hou het echt op 5 sterren, had verwacht het misschien naar beneden te moeten bijstellen aangezien ik hem de 1e x om 6.00 in de ochtend zag en ik moe was, maar nu vond ik hem minstend net zo goed, er zitten wat details in die anders hadden gekund of die niet helemaal handig verwerkt zijn, maar als je goed nadenkt hebben veel meer films dat. het punt is is dat wanneer ik naar de film kijk me dit niet stoorde.

avatar van Bronx

Bronx

Reinbo schreef:

Je haalt diepgang doo rlkaar met gelaagdheid. Ik heb diepgang al eerder gedefinieerd als reflectie of commentaar gevend op ons echte bestaan. Een film gaat dan dieper dan enkel het bieden van vermaak of vertellen van een verhaal. Dat Batman en Bane vroeger beide lid waren van dezelfde club is een plotlaag, geen diepgang wat mij betreft. Een plotlaag die ik persoonlijk weinig interessant of relevant vond in een actiefilm. Als Bane dat niet was geweest hadden ze nog steeds de stad kunnen opblazen en de boel aan gort schieten. En dat waren veruit de gaafste scenes.

Maar de doorsnee actiefilm is toch bijzonder manicheïstisch voorgesteld? En oke, het is hier ook wel duidelijk wie de bad guy is, maar ik vind dat in de Batmantrilogie van Nolan het kwade en het goede zich zelden zwart wit tot elkaar verhouden. In TDK stelt Bruce Wayne zich constant de vraag of hij verantwoordelijk is voor het handelen van The Joker. Dan begin je als kijker toch te twijfelen en je af te vragen in welke mate het Goede steevast soelaas biedt.

In een artikel in de DeMorgen (24/07) stond treffend vermeld dat deze prent een erg diepgaand uitgangspunt aanwendt, namelijk:: onder welke omstandigheden is eigenrichting toegewezen? Hier wordt naar mijn mening diepgang echt niet verwisseld met gelaagdheid of wat dan ook. Anderzijds zet de film toch ook enigszins tot na denken. Hoe zou onze maatschappij gedijen mocht het gezag in de schoot van Jan Mondaal worden geworpen? Om maar een voorbeeld te geven.

Wat betreft het punt of wie hier al dan niet hebben te maken met een moraalridder; bij iemand die aanvankelijk wordt gedreven door haat (wraakgevoelens jegens de moordenaar van zijn ouders) lijkt me het etiket 'moraalridder' niet zo accuraat te zijn.

Even terzijde; er reeds essays en artikels verschenen die het gedachtegoed van bepaalde filosofie linken met bepaalde kwesties in de trilogie van Nolan. Ik ben geen intellectueel, maar zulke gegevens wekken bij mij toch de indruk op dat er meer te sprokkelen valt dat enkel hapklaar blockbustergeweld.

congo

Ik ben het eens met Bronx. Dit is gewoon een film die z'n werk doet en een mooie afsluiting neerzet.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Reinbo schreef:

Who cares. Beter goed gejat, dan slecht bedacht. Tarantino doet niets anders, en dat vind iedereen geweldig.

avatar van Reinbo

Wat betreft de eigenrechting en de revenge of the poor wordt het inderdaad wel aangestipt, maar er wordt vervolgens niks mee gedaan. De kwestie wordt noch ambivalent geposteerd en open gelaten, noch wordt er een prikkellend standpunt in genomen. Het verloopt allemaal volgens het meest clichematige pad. Juist daarom vind ik het een lege huls, Nolan is wat dat betreft een meester in het missen van kansen. Batmans twijfels worden gereduceeerd tot een simpel klimtochtje. Nivootje Ratelband met z'n hete kolen.

Dit vinden lijken op Rocky IV? Explain me please

Ik blijf erbij dat ik niet snap waarom mensen blijven door-zeiken over dieptegang in Nolan's Batman films! Ten eerste, het zijn summer blockbusters: de prioriteit van dat soort films is nou niet bepaald meteen het verhaal of de dieptegang (die ik overigens prima in orde vond) en ten tweede: wat is er mis met een 2 en een half uur durend episch spektakel? De Transformers films hebben het niet gekund, TDKR des te meer.

avatar van Bronx

Bronx

Reinbo schreef:

True story, maar het is een beetje Nolan z'n tic aan het worden. Ook op het einde van Inception: valt die tol nu wel of niet. Dat blijft eeuwig gissen natuurlijk, maar soms heeft dat ook z'n charmes. Ik denk bijvoorbeeld prompt aan Shutter Island, waar ik me nog steeds afvraag of Daniels (al dan niet) was gek geworden of hij de dekmantel van de instelling had achterhaald. Daar vond ik het bijzonder sterk dat je als kijker op het einde zo in het ongewisse werd achtergelaten.