Genre: Actie / Misdaad
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Dark Knight Rises
"A fire will rise."
Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.
Bruce Wayne / Batman
Lucius Fox
Peter Foley
Jen
legian
Dat klopt ook wel, maar het gaat mij om het gevoel en de sfeer die Gotham City uitstraald. In TDK is dit zelfs het minst vind ik. Ook wanneer de stad niet meer door corruptie en de maffia geteisterd wordt, heb ik nog steeds behoefte aan een typisch sfeervol beeld van GC. En ook is New York te duidelijk herkenbaar! Het beeld wat Nolan ons geeft voelt niet uniek en speciaal.
Maar het typische sfeervolle beeld van Gotham is (in mijn ogen dan) een door criminele gecontroleerde stad, waar niemand ook maar ergens veilig is. En juist daarom is Batman nodig.
Terwijl dat nu dus allemaal is verdwenen. Stel dat we in deze film dat beeld nog steeds hadden, dan is het hele gedoe rond Dent nutteloos, en kan Gotham niet zijn uitgegroeid tot de stad die het in die 8 jaar tijd is geworden.
Ben het wel met je eens dat New York duidelijk zichtbaar is, alleen erger (of stoor) ik me daar niet zo aan.
Dus moet je maar plaatjes van Central Park en Wall Street schieten?
Leuk geprobeerd, maar dit klopt niet
Misschien dat het aan mij ligt maar ik het Central Park niet gezien.
als ik dit soort films kijk leef ik me in in de film, oftewel de stad die we hier voorgeschoteld krijgen is gewoonweg Gotham City, en tijdens die hele film heb ik niet gedacht dat ik naar New York zit te kijken maar naar Gotham.
Vinokourov
Jajaja, toffe blockbuster. Af en toe lichtelijk overdreven gecompliceerd, zoals Nolan wel vaker doet in zijn films. Maar boeiend bleef het wel, dus dat viel wel te doen. Tegen het eind werd The Black Knight Rises het best met superspektakel. Echt woow was het. Dat tilt de film toch gemakkelijk naar een vier sterren-score
John Lee Hooker
Er zullen meer dan vierhonderdzesentwintig vrachtauto's ingeschakeld moeten worden om alle fans te verzamelen. Dit vervolg is subliem, het publiek gaat uit zijn dak en de overweldiging is niet meer weg te denken. Zo heb ik het niet ervaren. Nolan's prenten heb ik nooit zo boeiend gevonden en buiten het nieuwe technologische speeltje en een masker à la Hannibal vraag ik me weer af wat er nu zo geweldig is. De eerste twee uur zijn voornamelijk ingevuld met korte scènes; korte dialogen en belabberde badguy-aanvallen die door de doordreunende soundtrack en het hoge tempo niet echt belangrijk leken. Ik miste wat smeerolie en er komt er een hoop voorgeschiedenis en uitleggerij aan bod terwijl het uiteindelijk gewoon neerkomt op een Bane-Batman strijd. De laatste drie kwartier waren gelukkig wèl interessant en de explosies op de bruggen en in het stadion zagen er goed uit.
Het budget had ik liever teruggezien in een nonstop actiespektakel dan in een dozijn aan bekende acteurs die toch niet zoveel bij kunnen dragen.
Donkerwoud
Ik juich het toe dat ze niet hebben geprobeerd om van Bane de uitzinnige maniak te maken die The Joker ooit was. Met Heath Ledger hadden ze namelijk een magnifieke acteur in handen die met zijn screen presence het materiaal naar een hoger plan wist te trekken, maar dit ging uiteindelijk ook ten koste van het karakter van Batman. De eigenlijke held was stiekem verworden tot een minder interessant personage in zijn eigen film en de schurken stalen de show weg. Bane is wat kleurlozer en meer een fysieke verschijning, maar zo komt wel de nadruk weer terug bij Batman te liggen. Perfect om de mythologie rond de superheld mee af te ronden, zonder daarbij afbreuk te doen op de excellente performance van Heath Ledger.
Ik ben er ook over te spreken dat Christopher Nolan nou eindelijk eens een intrigerend vrouwelijk personage in de franchise heeft weten te krijgen. Anne Hathaway is fantastisch gecast als de frêle ogende catwoman die haar vrouwelijkheid weet in te zetten als haar sterkste troef. Ook een even zo leuke touch dat ook de ultieme schurk een vrouw blijkt te zijn. Nolan heeft zeker ballen om het laatste hoofdstuk uit te gaan met zoveel girl power.
Hoewel het dus op veel vlakken een waardige afsluiting is van de trilogie, zijn er toch een aantal punten waarop deze film het niet haalt bij The Dark Knight. Mijn grootste bezwaar is dat de verontrustende grijstinten uit de voorganger zijn verwassen tot een meer conservatieve invulling van waarden. Was het nou juist zo doodeng dat de grens tussen Batman en zijn tegenstanders vaag was; hier is het duidelijk dat Batman de held is en dat Gotham City hem nodig heeft. En natuurlijk is hij hier de underdog die zich parmantig blijft verzetten tegen het kwaad terwijl alles en iedereen hem tegenzit (cliché onder de clichés!) En dat allemaal dik overgoten met een platte moraal over helden die wij moeten eren en oom agent als degene die onze maatschappij van de ondergang behoedt. Hier overdrijf ik wellicht enigszins, maar dat neemt niet weg dat het verhaal in meer traditioneel vaarwater komt.
Natuurlijk zijn de grijstinten niet helemaal vedwenen, want op zich zou je kunnen beargumenteren dat Bane's motieven ook enigszins nobel zijn en dat ook Catwoman in eerste instantie vooral opportunistisch is. Waar het mij echter om gaat is dat die unieke en verontrustende sfeer van het vorige deel plaats heeft gemaakt voor een pathetische moraal die eigenlijk niet zoveel meer toevoegt aan de moraal van alle andere superheldenfilms. Dat unieke en typische van Batman als The Dark Knight is ergens verloren gegaan
Het helpt bepaald niet mee dat Nolan zich weer eens als een buitengewoon inefficiënt cineast toont, die een vervelend lange aanloop neemt om tot de kern van zijn verhaal te komen. De eerste vijfenveertig minuten zijn dan ook tergend traag en hadden vele malen strakker afgerond moeten worden. Een plot wordt niet diepgaander als je hem nodeloos uitrekt. En daarbij worden de echte emotionele ontwikkelingen, zoals de liefdesgeschiedenis tussen Bruce Wayne en Selena Kyle, niet eens echt adequaat uitgewerkt. Het voelde bij mij echt aan als een moetje om maar Bruce Wayne een happy end te geven. En ook hier de kritiek dat het einde verschrikkelijk cliché en onorigineel is. Het pijnlijkste is dat een soortgelijk einde nog geen half jaar terug ook al was gebruikt in de tweede Sherlock Holmes.
Toch wil ik hiermee geenszins zeggen dat het een mislukte film is of dat ik er niet van heb genoten. Er zitten zeker een paar meesterlijke scenes in die niet onderdoen voor de betere momenten uit zijn voorgangers. Het is dan ook een waardige afsluiting van de trilogie, maar wel een afsluiting die het niet presteert om het materiaal naar een hoger niveau te kunnen tillen.
movieonly
ben benieuwd wanneer deel 4 komt , want zoveel omzet laten ze in de filmbranche niet schieten.
dan gaarne een wat minder tenenkrommend armageddon einde .
Phoenix
Ik verwachtte dat dit slot een vrije val zou zijn na het bijna perfecte The Dark Knight, maar tegen die verwachting in is The Dark Knight Rises een fantastische afsluiter die het net niet haalt bij zijn voorganger. En dat ligt, wél naar verwachting, aan de troef van het tweede deel: de Joker. Bane is weliswaar de ideale villain om Batman/Bruce Wayne in dit deel te breken, maar het is toch allemaal net iets minder uniek en legendarisch als Ledger's performance. Iets wat we Hardy overigens helemaal niet kwalijk mogen nemen.
Verder was het weer volop genieten. Alle elementen uit The Dark Knight in overdrive, met een zeker in het begin (misschien wel nodeloos) complex verhaal waarin alle pionnetjes naar de goede plek moeten worden gemanoeuvreerd. Het duurde even, maar je ziet op het einde wanneer het tempo toeneemt dat dit waarschijnlijk niet anders kan: dan duiken personages zonder veen aanleiding overal op waar ze nodig zijn.
De broertjes Nolan hebben dit gelukkig binnen de perken weten te houden en komen opnieuw met een meeslepend, verrassend en gelaagd scenario op de proppen. Met een einde dat je in eerste instantie meewarig laat zuchten om de onvermijdelijke druk van de studio's om de franchise levend te kunnen houden - spin-offs lijken een kwestie van tijd. Maar als je dan terugdenkt aan wie hier ook alweer het brein achter is (de regisseur van Inception) weet dat het misschien allemaal niet zo happy is als we denken. Of in ieder geval niet zo simpel.
En zo blijkt Christopher Nolan opnieuw een regisseur die blockbusters maakt voor de massa die geniet van explosies, epische gevechten en koperblazers op de soundtrack, én voor de echte liefhebber die geniet van acteerwerk (jammer dat Caine zo snel weg was), gelaagde, dubbelzinnige scripts en thematiek om tussen de adrenaline door even bij stil te staan. Voor mij een gouden formule die hij wat mij betreft nog even blijft aanhouden.
Bruce Wayne is volgens de filmlogica niet dood. Misschien met pensioen, maar niet dood. Anders was dat hele automatische piloot foefje nutteloos geweest. Gelukkig heeft Nolan er met de scène van Alfred in Italië nog voor gezorgd dat Bruce Wayne wel als dood te beschouwen is. Aan de ene kant doe ik dat graag, want dat maakt de film een stuk krachtiger. Aan de nadere kant blijft er toch nog hoop op meer, of dat nu een spin-off wordt met Catwoman, of een spin-off met Blake als Robin, óf een vervolg met Blake als Batman, óf een vervolg met Blake als Azrael en Bruce Wayne terug als Batman, óf zelfs een vervolg gebaseerd op The Dark Knight Returns (in dat geval moeten we nog even wachten denk ik)... de mogelijkheden zijn er allemaal!
Erg benieuwd wat er nu met de franchise gaat gebeuren.
Er zijn serieus al stemmers met een, 0,5, 1,0 en 1,5. Alleen durven ze niet te zeggen waarom
Een 0,5 gever...
tja na 1 uurtje had ik em alweer gezien. Wat is die batman een slikker. Duurde me te lang en werd erg langdradig.
stalker
Ik heb 'm niet gezien en vrees dat TDKR meer van hetzelfde is...
congo
Haha, dat snap ik wel: it sells
paul83
Ik heb 'm niet gezien en vrees dat TDKR meer van hetzelfde is...
En jij gaat hem toch hoop ik ook niet bekijken!? En wat doe je überhaupt hier op het forum van TDKR?
Beffrey28
Een 0,5 gever...
Wat is de regel? Je moet 1/4 hebben gekeken voordat je mag stemmen? Vind het nog steeds een kromme regel maargoed. Je zou een stuk minder van dit soort idiote stemmen krijgen als je het de helft of 3/4 zou maken.
Ik ga woensdag naar TDKR. Mijn verwachtingen waren heel hooggespannen, maar na het lezen van wat recensies heb ik ze toch maar (wijselijk) getemperd. We zullen zien!
murtcelP
Spectaculaire film, maar stelt vanwege de hype toch iets teleur.
Ik vond Batman zelf te weinig screentime hebben, ondanks de vele actie wordt dit meestal door andere personages gedaan. Daarvan vond ik de Catwoman-rol van Hathaway wel leuk, maar Blake een wat minder interessant persoon.
Bane is een goede schurk, heel evil en supersterk, echt een bedreiging voor Batman. Zijn dood valt dan dus wel heel erg tegen, bijna uit beeld weggeschoten. Ik had nog geen eens door of hij nu wel dood was of niet....
Gotham City van Nolan is gewoon New York met wat aanpassingen, dit vind ik ook jammer. Beetje fantasieloos.
Verder gewoon een goede Batmanfilm, leuk verhaal, spannend!
***1/2
BBarbie
Warner Bros. is aangeklaagd als medeverantwoordelijk voor het bloedbad in Aurora (Colorado) vanwege het geweldadige karakter van deze film.
Warner Bros aangeklaagd na bioscoopmoorden | nu.nl/film | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl

Warner aanklagen...manmanman.
Och jee. De beste persoon in kwestie zal ook eens een handje kunnen hebben geholpen met de volkerenmoorden in Soedan.
In plaats van zijn aandacht op dit soort onzin te plaatsen. Dan ga ik binnenkort een aanklacht indienen tegen Lionsgate omdat de Saw-films me net iets te bloederig zijn.
Donkerwoud
Als dit echt zo is dan mogen ze wel even naar de film gaan kijken, die doet namelijk niet anders dan zeggen dat de politie goed is...
congo
Helemaal met je eens, Donkerwoud. Ik denk dat de persoon in kwestie in een onstabiele staat zit op dit moment, anders doe je zoiets doms echt niet.

Warner aanklagen...manmanman.
Ik denk dat ze wel een zaak hebben. Niet zo zeer tegen warner, maar wel tegen de bioscoop... Het blijft natuurlijk Amerika. Het land met de belachelijke claim cultuur.
bennie jolink
Tegenvallend filmvehikel vol hollywood clichés, enorme plotholes, een onbegrijpelijk script, en veel te weinig screentime voor Batman.
Gotham heeft geen eigen karakter meer maar is gewoon Manhattan. De gescheurde amerikaanse vlaggen, gecombineerd met een cordon stralend strakke politieagenten geven de film zelfs een nationalistisch tintje - een gevoel dat ik al kreeg bij het ellenlange volkslied in het voetbalstadion.
Ik heb geen idee wat voor effect Christopher Nolan heeft proberen te bereiken, maar het heeft weinig meer te maken met de eerste twee films uit de trilogie.
disneystore
Het geweldadige karakter van de film? Lol, heb de film nog niet gezien. Maar als ze elke geweldadige film gaan aanklagen... Alle horrorfilms en thrillers? Waarom worden die niet allemaal aangeklaagd.
m1chel
- 1948 berichten
gorelover
Dan mogen ze het trauma van mijn jeugd ook aanklagen.
Sound of music en Bambi.
Dat is de reden dat ik nu alleen van hele gewelddadige films houd
thunderball

Warner aanklagen...manmanman.
In Nederland zou dit echt als belachelijk worden gezien, maar in Amerika ligt dat toch even wat anders. Ze zijn niet kansloos. Zoals Reinbo al zei daar heerst echt een claimcultuur en regelmatig wordt er nog gewonnen ook, bij zaken die hier niet eens voor zouden komen.
Er is bv toch ook zo'n absurd verhaal dat iemand bij de MacDonals een bekertje hete koffie over zich heen morst en met succes die keten voor veel geld heeft aangeklaagd?
blackcat13
Dat zal ik je vertellen: In batman begins is Gotham City een corrupte donkere stad waar de maffia het heft in handen heeft, een stad afgezonderd van de buitenwereld waar niemand te vertrouwen is. In The Dark Knight zien we langzaam aan dat het ietsjes beter gaat, de maffia wordt nu bestreden, de politie is wat meer te vertrouwen, het corrupte verdwijnt langzaam. Uiteraard worden de slechten nu in het nauw gedreven, waardoor er alsnog hele slechte dingen gebeuren en het terreur van The Joker heeft de stad in haar macht, maar zoals Harvey Dent al zei: the night is darkest just before the dawn. And the dawn IS coming. En inderdaad, aan het eind van The Dark Knight offert Batman zich op en geeft daardoor hoop terug aan de stad met als publieke held Harvey Dent. De stad is nu niet meer deze strontput van corruptie en misdaad maar bruist nu op in een vredige bruisende typische amerikaanse stad. De mensen van Gotham zijn weer trots geworden in de 8 jaren die zijn verstreken, en voelen zich weer amerikanen in plaats van gevangenen in een vieze stad. Zo valt dit nationalistische tintje perfect te verklaren en ik denk dat dit ook de bedoeling is geweest van Nolan.
stalker
In Nederland zou dit echt als belachelijk worden gezien
Maar in Nederland waren en zijn er genoeg mensen die vinden dat Geert Wilders terecht werd aangeklaagd vanwege het zaaien van haat. De daders zijn altijd verantwoordelijk maar medeverantwoordelijkheid (inspirereren en aanzetten tot geweld) is ook strafbaar. Het laatste is alleen veel lastiger met juridische argumenten te onderbouwen.
De aanklagers daagden Wilders voor de rechter met juridische argumenten en de advocaten in de VS proberen nu hetzelfde met Warner Bross. Of het gaat lukken is de vraag, maar het geeft wel aan dat het klimaat nu aan het veranderen is. Na de tabaksindustrie zal ook de amusementsindustrie in de toekomst een stap terug moet doen.
Dus in de toekomst alleen brave Disney films
Joepiee. Leuk die imbeciele vergelijking tussen de filmindustrie en de tabaksindustrie ook de hele tijd. Nog nooit zoiets onzinnigs gehoord.

The Dark Knight
2008

Batman Begins
2005

'The Dark Knight Rises' komt morgenavond (27 januari) op televisie: 'Het had geen betere afsluiting kunnen hebben'

Glen Powell dankt carrière aan piepklein rolletje in Christopher Nolan film: 'Dankbaar dat hij me een kans gaf'

Christopher Nolan reageert op vermeend stoelenverbod op set

The Lord of the Rings: The Return of the King

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999

The Matrix
Actie / Sciencefiction, 1999
dc comicscrime fighterterroristgeheime identiteitburglargijzelaarstrijdhostage dramatime bombburgerwachtcover-upsuperheldgebaseerd op stripvillainesstragic heromobile terrorismedestructionstadvechtencriminal underworldcatwoman cat burglarimaxfloodcuriousdc extended universe (dceu)batmobile