• 9.381.068 stemmen

The Dark Knight Rises (2012)

Actie / Misdaad | 164 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titel: T.D.K.R.

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Tom Hardy en Anne Hathaway

IMDb beoordeling: 8,4 (1.974.564)

Releasedatum: 20 juli 2012

Plot The Dark Knight Rises

"A fire will rise."

Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.

Bruce Wayne / Batman

Alfred Pennyworth

James Gordon

Selina Kyle / Catwoman

Miranda Tate / Talia al Ghul

psychopath schreef:

Ik vind ze niet echt beter maar wel totaal anders, Nolan ze batmans zijn gewoon hedendaagse actie als Expendables, Terminator, Death race etc maar dan met batman.

Dat ben ik niet met je eens. Expendables heeft nauwelijks verhaal, Death Race idem. Met de Terminator reeks kun je deze wel vergelijken, maar dat verliest die dan wel dik op kwaliteit en vooral originaliteit.

avatar van misterfool

misterfool

Reinbo schreef:

Als je dit de beste film allertijden vind heb je waarschijnlijk niet veel films gezien of moet je nog een grote smaakontwikkeling doormaken. De verwijzingen zijn ook wel erg in your face en uiteindelijk niets zeggend.

Tsja dit zijn altijd de makkelijke argumenten, maar goed laten we ze maar een voor 1 aflopen. A) ik kijk nu 7 jaar regelmatig naar films en hou ook enorm van de meer diepgaande thillers als lost highway, videodrome, lord of war, A clockwork orange en The matrix. Mijn smaak veranderd continue. Ik blijf een verwijzing naar het aantal films die een user bekeken heeft een nogal zwakke en makkelijke manier vinden om je gelijk te halen.

B) Dat de verwijzingen niet altijd even subtiel zijn, betekent nog niet dat de verwijzingen dan ook niets zeggend zijn. Naar mijn idee voegt het diepgang toe aan de film. Verder vind ik de timing, het camarawerk en de acteerprestaties erg sterk in deze film.

C) Ik vind dit persoonlijk niet de beste film allertijden, maar ik zit er wel over te denken om deze film met een top 10 plaats te belonen. Het enige wat ik zeg is dat ik me goed voor kan stellen dat iemand dit de beste film allertijden vind. Ik vind dit absoluut een van de beste actiefilms die ik gezien heb.

psychopath schreef:

Ja maar Silence of the Lambs is niet afgeleid van een comic en Buffelo Bill is deels gebaseerd op een inmiddels overleden serie moordenaar.

Vind ik dus niet echte een goede vergelijking

Je gaat voorbij aan het punt dat ik maakte, the silence of the lambs is echt niet veel meer of minder diep dan deze film. Zeker aangezien jullie beide de politieke en historische referenties wel heel snel aan de kant schuiven.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Ik ben op het werk dus kan iemand anders even concreet onderzoek doen naar het publiek van TDKR ipv dat we in het wilde weg gaan gokken en discussieren?

avatar van voskat

voskat

Reinbo schreef:

Vorige delen hadden ook nauwelijks humor op de Joker na. Bane moest ik wel om lachen, maar dat was meer pijnlijk en onbedoeld. Vreselijk mislukte villan met die Sean Connerey stembervormer.

Connery? Mwah, je zit warm, maar ik moest eerder denken aan Gert Fröbe als Goldfinger ("No, Mr Bond, I expect you to die!")

congo

Hmmmm. Kritiek tegen Bane. In de trailers ziet hij er echt super uit naar mijn mening.

YOUR PUNISHMENT MUST BE MORE SEVERE!

avatar van psychopath

psychopath

misterfool schreef:

Of jij ging voorbij aan het punt wat ik bedoelde

Silence of lambs zou daadwerkelijk kunnen en de seriemoordenaar deed daadwerkelijk dingen in de film die ook in het echt gebeurd waren.

Batman is fictief, zou niet kunnen in het echt en blijft fantasie dus waarom zouden in zo'n film dingen tot zo realistisch mogelijk iets gemaakt worden als het toch fictief is.

Kijk nu begrijp ik aan de ene kant wel dat mensen zullen zeggen, ja omdat het kan, en dat is prima maar in dat opzicht ben ik denk gewoon old school.

avatar van psychopath

psychopath

Reinbo schreef:

Ik had het ook niet zozeer over het verhaal maar meer over de actie

Geen humor?

I'm not wearing hockey pads!

avatar van Nieksnut

Nieksnut

Eens met de meeste comments hier gepost. Verhaal is bijzonder omslachtig en de plank wordt hier en daar simpelweg gewoon misgeslagen ( de kus!!!). Tegelijkertijd zit er weer genoeg in van wat Nolanfilms de moeite waard maakt. Vond de villain overigens meer dan prima - een vergelijking met Leathger is mi niet eerlijk. Persoonlijk vond ik juist Joseph-Gordon Levitt erg flets en weinig toevoegen.

congo

Daar heb je ook een punt, Nieksnut. Heel veel mensen zitten de villains, bijv. Bane en The Joker, met elkaar te vergelijken. Maar dat is in mijn ogen onmogelijk omdat ze qua karakter totaal anders zijn. Als je het gaat hebben over acteren: The Joker valt nog niet eens te overtreffen in 100 jaar maar dat ga ik ook helemaal niet doen. The Joker is een krankzinnige psychopaat, Bane is natuurlijk iets heel anders.

avatar van jokemeistah

jokemeistah

Nieksnut schreef:

Precies, je kan Bane en The Joker niet met elkaar vergelijken.
Het zijn ten eerste 2 totaal verschillende personages met verschillende karakter eigenschappen.

Daarnaast had Tom Hardy niet de mogelijkheden die Heath Ledger wel had (een klein voorbeeld is de masker, waardoor je al geen gezichtsuitdrukking hebt, terwijl dat nou net juist een van de sterke punten van Ledger was)

Heath Ledger als The Joker is voor mij een van de beste acteerprestaties (op heb gebied van bad guys). Maar Tom Hardy heeft het zeker ook meer dan goed gedaan als Bane.

misterfool schreef:

B. de verwijzingen zijn niet subtiel EN nietszeggend. Er wordt niets mee gedaan. het verwijst ernaar maar doet er verder niks mee,

Verder verschaft SOTL een aantal interessante psychologische inzichten. Hoe iemands verlangen ontstaat, of de bewijsdrang van een plattelandsdame. Iets wat nu niet bepaald in de Batman reeks zit. Of je moet onder de indruk raken van de mentale les over een klimpartij. Blijft wat mij betreft toch allemaal erg oppervlakkig. Meer op het niveau van tegeltjeswijsheden.

avatar van rep_robert

Voor jou blijft dat zo ja. Voor een ander misschien niet

avatar van Boxmeer

Boxmeer

Gister avond eindelijk de film gezien bij Pathe Eindhoven Imax

Na een paar jaar te hebben moeten wachten was het gister avond dan eindelijke zover. Batman vs Bane.

En wat heb ik me veel gestoord, vond de stem op het begin al erg maar dat werd steeds maar erger, kon er maar niet aan wennen.
Sommige scenes mochten ze van mij ook wel verwijderen. inzoom publiek rugby bijv.
Het einde had van mij totaal anders gemogen

Toch zijn er ook heel veel plus punten,

+ de muziek
+ visueel was het een plaatje
+ Bane
+ Anne Hathaway

Er waren heel veel scenes die erg mooi waren, en sommige scenes waren superieur. De film keek lekker weg en dat kon je ook merken aan het film publiek, het was zo goed als na muisstil. Toch moet ik de film een 3* geven aan de ene kant voldeed hij aan m'n verwachtingen alleen dat einde geeft mij genoeg redenen om voorlopig een 3* te geven. Volgende week nog maar eens na de bioscoop.

avatar van Reinbo

Nee, maar waar de film dan wel de diepte in duikt heeft ook nog niemand hier enig voorbeeld van kunnen geven. Verder dan een verwijzing naar... komt men niet.

Wil overigens ook niet beweren dat SOTL nu zo'n diepgaand filmpje is. Een zeer kundig gemaakte thriller is het wel. Net zo als ook dit een kundig gemaakte actie film is. Maar bij SOTL is alles wel net een stuk beter wat mij betreft.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Al was SOTL ook al weer veel stappen achteruit t.o.v. haar voorhanger.

avatar van Reinbo

Vind ik niet, heb Manhunter nooit echt weten te waarderen.

avatar van Hdde

Hdde

Deze film al in een redelijk vroeg stadium mogen aanschouwen. TDK-marathon was een groot succes en een hele beleving op zich. De marathon begon uiteraard met 'Batman Begins', om vervolgens de marathon aan te vullen met 'The Dark Knight' en af te sluiten met 'The Dark Knight Rises'. Daar waar 'The Dark Knight' met de fenomenale en geroemde Heath Ledger voor mij, en vele anderen, tot de uitzonderlijke toppers behoort op het gebied van films, kunnen 'Batman Begins' en 'The Dark Knight Rises' dit voor mij niet bewerkstelligen. Leuke, spannende, mét actie overgoten films, die elk lekker weg kijken en beschikken over een (kleine) dosis humor.

Waar 'The Joker' zorgt voor een geweldige dosis, weliswaar sadistische, humor in combinatie met een identiteit die op zichzelf staat (heerlijke pleonasme) en daarentegen een prima tegenpool is van Batman, is 'Bane' dit op zijn minst. Een film rondom de identiteit van 'The Joker' zou aantrekkelijker zijn dan een film over de schurk genaamd 'Bane'. Het was voor mij een tegenpool die je zou kunnen vervangen door een ieder andere schurk. Nergens wordt 'Bane' echt speciaal, interessant of intrigerend. Buiten zijn uitzonderlijke uiterlijk en postuur om heb ik vrij weinig affectie gekregen met 'Bane'. De personages in 'The Dark Knight' zijn voor mij persoonlijk veel beter neergezet, uitgewerkt en interessanter. De scène in het vliegtuig is voorspelbaar maar tevens leuk. We maken gelijk kennis met 'Bane'. Daar ik eerst dacht aan een verkapte versie van een Furby, kon ik naarmate de film vorderde zijn stem wel appreciëren. Veel actie gedurende de film, afwisselend met een geweldige dosis humor ''Now I know how it feels'' maakt het dat 'The Dark Knight Rises' prima past in de trilogie.

'The Dark Knight Rises' sluit wat mij betreft de trilogie prima af. Weliswaar geen hoogvlieger maar een prima film die aansluit op zijn voorgangers. Ik moet toegeven dat ik er meer van had verwacht, veel meer. De huidige hoge scores en beoordelingen op MovieMeter en IMDB vind ik dan ook wat gehyped.

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

Heb de film nog niet gezien, en vond TDK een fantastische film, maar eerlijk gezegd vond ik deze film al bij voorbaat overdreven gehyped. Hoe lang zijn ze dit nu al aan het promoten? Dan kan het bijna alleen maar tegen gaan vallen denk ik. Hoop hem snel te gaan zien, met niet al te hoge verwachtingen dus.

avatar van leidsehoodie

leidsehoodie

Hmm, tegenvaller.

Laat ik beginnen met de positieve punten: Bane, de bad guy, is gewoon tof. De actie is strak, de muziek opzwepend, en er zitten een aantal vette scènes in.

Maar... De film mist het donkere sfeertje, is te langdradig, te clichematig, en bestaat uit te veel gezwets en huilende volwassenen. Het is echt een slot: de film probeert alle losse eindjes aan elkaar vast te knopen en verliest zichzelf een beetje overbodig verhaal.

Voor iedereen die de computergame Metal Gear Solid heeft gespeeld, het laatste deel van die spellenreeks had last van dezelfde kwaal: te veel verhaal. Jammer.

leidsehoodie schreef:

Hmm, tegenvaller.

Dat teveel verhaal is juist het sterke van de film. Ik vind Nolan's Batman films nou niet echt zomer actie-vermaak. Maar het is natuurlijk wel een blockbuster.

avatar van Nicholas

Nicholas

Wederom met te hoge verwachtingen een bioscoop binnen gegaan. Dit slotstuk is niet beter dan zijn twee voorgangers. Grootste winstpunt vond ik Hathaway. Ben ik geen fan van, maar in deze film vond ik haar behoorlijk euh...geil.

Bane pakt het allemaal wat groter aan dan de Joker, maar ik geef toch de voorkeur aan die laatste. Vind Bane ook net zo min angstaanjagend. Fysiek indrukwekkend, maar die stem zou hem een edge moeten geven. En dat werkt juist averechts. Gevalletje geboren in een verkeerd lichaam.

Slotstuk vind te cheesy voor de nieuwe generatie Batman films. Daar vind ik Nolan zichzelf tekort doen. Feel good is niet zo aan mij besteed.

avatar van timbo_

timbo_

Pff wat weer een door een paar mensen gekaapt filmtopic.

avatar van Reinbo

Je mag gerust aan de discussie meedoen.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

leidsehoodie schreef:

Hmm, tegenvaller.

Ik vindt die laatste deel juist de sterkste van de serie. Wat was act 4 en 5 magisch sterk zeg

Bij MGS kan ik het hebben natuurlijk,maar bij Batman betwijfel ik het want Batman moet natuurlijk Batman blijven. Net als Gotham Gotham moet blijven en daarom kan ik er met mijn hoofd niet bij dat Batman nu-ineens in New York aan het rond karren is...

congo

Vanavond ga ik 'em eindelijk zien! Schrijf na afloop (als niet morgen) een recensie.

avatar van chevy93

chevy93

Vind ik niet

Om Hans Teeuwen te quoten:

zo zeg, echt waar? Serieus, meen je dat nou? Zo nou, daar sta ik van te kijken, echt waar? Zóó hey, en das allemaal echt gebeurd? Zó man, das boeiend, ik hang aan je lippen, ga door, zóó zeg, boeiend, boeiend boeiend boeiend boeiend boeiend boeiend boeiend, interessant boeiend!

Reinbo schreef:

Als je deze vraag nog moet stellen dan vraag ik me serieus of je de film wel hebt gezien. Heb je bij het zoeken naar diepgang teveel gelet op de details? Bane is één massief blok (morele) diepgang. Het psychologische spelletje in de put, het "berechtingssyteem", Bane met z'n moralistische speeches etc. Diepgang hoeft niet altijd te komen dmv symbolische natuurverschijnselen à la Tchaikovsky. Dat jij er te intelligent en te wereldwijs voor bent, betekent niet dat het er niet in zit.

Misterfool schreef:

Ik vind dit absoluut een van de beste actiefilms die ik gezien heb.

Dat vind ik een interessant statement. Vond je de actie echt zo goed of denk je dat je dit een steengoede film vind, die toevallig met name actiegericht is?

avatar van Reinbo

Bane morele depgang? Leg eens uit? Vond het een nogal 1 dimensionale boef, een typische nemesis. Een gestripte versie van Darth Vader. Verder is het moralisme in Batman erg zwart wit en oppervlakkig.

Maar ik ben benieuwd naar je betoog.

avatar van jay73

jay73

Bah weer een film met een twist. Dat heeft Nolan toch niet nodig!

avatar van Reinbo

Nolan heeft toch enkel films met veel twits. De puzzeltjes zijn juist zijn voornaamste kenmerk.