Genre: Actie / Misdaad
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Dark Knight Rises
"A fire will rise."
Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.
Bruce Wayne / Batman
Lucius Fox
Peter Foley
Jen
stalker
Haha, ja maak jij even een profielschets van de doelgroep. Ik denk dat Batman gericht is op 12 en ouder. Als het juist clownesk zou zijn geweest zoals Batman & Robin uit de jaren 90, dan zou het tot een jaar of 25 zijn ja.
De producenten zullen blij zijn met jouw constatering. Welke producent wil nu niet een film maken voor alle leeftijden en zoveel mogelijk cashen? Maar ik denk toch echt niet dat er boven de dertig relatief net zoveel fans zijn als onder de dertig...
Waarom zou pakweg een 50 plusser Batman niet leuk kunnen vinden? Die mensen zijn zelfs meer met Batman opgegroeid dan ''wij''. Al ben ik 25+ haha. Maar die mensen zagen Adam West en Michael Keaton al films met Batman maken.
De Batman trilogie is nou niet iets als Battleship of Twilight, films die wel echt op jonge tieners zijn gericht. De trilogie is juist zeer volwassen en daardoor beter geschikt voor oudere kijkers. Ik denk dat een 16 jarige dit zelfs minder boeiend zou vinden. Er zit vrij veel gedoe over politiek, het leven en andere diepgaande zaken in.
psychopath
Voor mij de beste film ooit.
Echt alles is top:
- verhaal (verleden van Bane en zijn connectie met Ras Al Ghul, Batman die eerst gebroken wordt en dan weer opstaat)
- actie (vliegtuig-scene in begin, Bane vs Batman, Catwoman tegen criminelen én op motor, Batwing)
- spanning (dreiging van bom, achtervolging met Batwing en tanks/vrachtwagens)
- special effects (vliegtuig-scene in begin, bomaanslag op football-veld en bruggen, Batwing)
- sfeer (vergelijkbaar met TDK)
- muziek (Hans Zimmer)
- acteerwerk (Bale beste prestatie tot nu, Bane enger en gevaarlijker dan Joker, Hathaway verassend goed, oudjes Oldman/Caine/Freeman, Gordon-Levitt als ''opvolger'' en ''hulp'' van Batman)
5/5 - 10/10
Kijk, net zoals dit soort reacties, uiteraard niks mis mee dat hij ze mening heeft maar dan denk ik, beste film ooit, kom op hoor.
stalker
Joker was ook niet grappig doordat hij echt grappig was, het was meer door zijn wreedheid en cynisme dat er wat te lachen viel. En dat is dan ook de enige vijand van Batman waar je om zou kunnen lachen.
Inderdaad, wreedheid en cynisme zijn heel iets anders dan humor.
psychopath
Er zit vrij veel gedoe over politiek, het leven en andere diepgaande zaken in.
Ja, das allemaal leuk en aardig maar het is batman!! Een fantasie figuur uit een stripboek, al dat serieuze gedoe over politiek en diepgaande zaken is allemaal overbodig.
Daarom vind ik Burton's versie ook beter, die brengt het nog fantasievol, Nolan probeert van fantasie realiteit te maken en dat past gewoon niet. Vind ik dan he
Gezien de vele fans van Nolan zijn reeks past het wel
Al mag je er natuurlijk anders over denken
Ik heb wel genoeg van die over de top gaande superheldenfilms gezien. Ik vind juist deze aparte, enorm serieuze insteek wel gaaf. Je zou bijna geloven dat het echt mogelijk is dat zoiets bestaat, hehe.
stalker
Maar dat zeg ik ook niet. Ik ben ervan overtuigd dat er tachtigplussers zijn die ook van Batman kunnen genieten. Maar over het algemeen is het toch een mannelijk publiek tussen de 12 en 25 dat zich het meest door Batman aangesproken voelt.
psychopath
Je zou bijna geloven dat het echt mogelijk is dat zoiets bestaat, hehe.
En dat zijn gevaarlijke gedachtes is al gebleken
Inderdaad, wreedheid en cynisme zijn heel iets anders dan humor.
Cynisme is gewoon een vorm van humor.
jokemeistah
stripverfilming vergelijken met de holocaust...... Kan het nog ongepaster. Plek zat voor humor in deze reeks, zo heeft de Joker wel aangetoond. Maar verder is dat een kwaliteit die bij Nolan in al zijn film ontbreekt. Why so serious?
Nu spreek je jezelf tegen, tegen mij zei je namelijk: Compleet oneens, zonder zelfreflecterende humor is elke film een pedant stukje eigen dunk.
Batman is geen luchtige comic, dus waarom zou je er humor in gooien ( YouTube - 1960s Batman - The Bomb dit niet meetellen
) . Maar zoals NW al zegt, er zit genoeg subtiele humor in de film. Van die kleine blockbuster grapjes. Wat dat betreft niet meer of minder dan de vorige twee delen.
Hoeze spreek ik mezelf tegen. Ik stel nog steeds dat het ontbreekt aan humor en dat ik dat in het geval van een stripverfilming of actiefilm een gemis vind. Verder lijkt het me evident dat dat niet opgaat voor een holocaustverfilming. Hoewel ook in SL humor zit en de film op een bepaald vlak ook zeker een beetje pedant is.
congo
Maakt dat dan zoveel uit? Ik zag de eerste Batman-films van Tim Burton al toen ik 8 was. En toen vond ik ze al super.
Ik heb vaker moeten gapen dan lachen, lijkt me toch geen goed teken.
doctari
Na jaren wachten dan nu eindelijk het slot van de Dark Knight trilogie gezien..en behoorlijk teleurgesteld uit de bioscoop weggelopen. Het is geen slechte film geworden, maar vergeleken met het meesterlijke vorige deel, en rekening houdend met wat Nolan allemaal kan, valt hij wel flink tegen.
Bij The Dark Knight werd ik voortdurend overdonderd door het spektakel en met name de briljante Heath Ledger. Er zat zoveel vaart en verrassing in dat de film ermee wegkwam dat het verhaal wel een beetje gezocht was.
Deze keer ligt het tempo ogenschijnlijk veel lager, waardoor je veel meer tijd krijgt om na te denken over het wel erg vergezochte en warrige verhaal. Zowel de slechterikken (de stem van Bane is echt belachelijk) als hun grote plan overtuigen eigenlijk geen moment (dit is echt het omslachtigste plan ooit om een stad op te blazen), ook al worden er wat interessante thema's aangestipt. De dialogen vond ik veel te plichtmatig en de humor laat het een beetje afweten.
Gelukkig is het allemaal wel erg mooi gefilmd en is de actie wel spectaculair. En de finale, waarin we eindelijk wat meer actie te zien krijgen, mag er zeker zijn en heeft zowaar nog een paar aardige twists in petto. Andere meevallers zijn de prima rol van Anne Hathaway als Catwoman en Joseph Gorden-Levitt als politie-agent.
Over het algemeen had er echter meer in gezeten. De actie is prima, de cast ook, en de basis voor het verhaal is ook in orde. Maar de uitwerking zwalkt op en neer tussen allerlei plotlijntjes en weet de aandacht gewoon onvoldoende vast te houden.
Ik heb vaker moeten gapen dan lachen, lijkt me toch geen goed teken.
Het is dan ook geen komedie. Maar ik tel toch dezelfde luchtige one-liners als in de voorgaande delen. Niet dat er gelijk elke 10 minuten een grap wordt gemaakt. Ik neem dan aan dat je vindt dat de voorgaande delen dan ook luchtiger hadden moeten zijn.
Wel heb je met Bane inderdaad een serieuzere villain dan the Joker, die vooral kleurrijker overkomt. Maar binnen de Batmanwereld van Nolan vind ik the Joker een stuk ongepaster.
jokemeistah
Het is geen comedy, als je zo graag wilt lachen, dan kijk je maar naar The Hangover.
Ik bedoel komop, dit is een actiefilm/stripverfilming, verwacht je dan echt dat je veel gaat lachen?
Vooral bij dit afsluitende deel van Nolan?
Bovendien waren er een paar lachmomenten, die net goed genoeg waren voor een film als deze.
Vorige delen hadden ook nauwelijks humor op de Joker na. Bane moest ik wel om lachen, maar dat was meer pijnlijk en onbedoeld. Vreselijk mislukte villan met die Sean Connerey stembervormer.
stalker
Cynisme is gewoon een vorm van humor.
Cynisme en sarcasme worden door veel mensen als vormen van humor beschouwd. En meestal is het dan: hoe scherper ( of hoe botter ) hoe leuker... Spot, leedvermaak en humor zijn voor mij in ieder geval verschillende dingen.
Omdat er niet elke minuut 3 doden vielen zeker.
Nee, omdat ik weinig op heb met huilende butlers.....of vijf maal dezelfde klimtocht.
stalker
Als jij 88 bent en je vindt Batman dan nog steeds super, dan kun je zeggen dat het een film was voor al jouw leeftijden. Blockbusters gaan nu eenmaal gepaard met heel veel markering en calculatie. Tot ver achter de komma worden er berekeningen gemaakt over doelgroepen en profielen.
Kortom, geen emotie in films voor jou.
De momenten met Alfred waren juist briljant goed.
Inderdaad zeg. Je kan niet zeggen dat de emotie in de Batman films(van Nolan) misplaatst o.i.d. is. De opbouw is wat dat betreft wel goed in de drie films. Eigenlijk de grootste kracht van Nolan in deze Batman reeks. In de vorige reeks Batman films slaagden de regisseurs er niet in om die emoties ook daadwerkelijk overtuigend te brengen.
Nolan slaat voor mij de plank mis op de tegenovergestelde vlakken. Het overbrengen van een Batmanwereld naar de kijker. Het zijn steengoede actiefilms met toevallig Batman die een rol in de film heeft(Begins niet meegeteld).
Hier ben ik het wel een beetje mee eens ja. Soms lijkt Batman wel een sidekick in de films. Burton bracht misschien de Batman sfeer net wat beter over. Nolan maakt er alleen veel betere films van, in mijn ogen dan.
Kortom, geen emotie in films voor jou.
De momenten met Alfred waren juist briljant goed.
Ik kan prima tegen emotie in films. Zie mijn hoge waarderingen voor het werk van Malick bijvoorbeeld of Dolls van Kitano. Maar als jij die totaal infantiele sentimentele scenes met Alfred briljant vindt, zitten we op een onoverbrugbaar ander niveau. Zo heb ik ook weinig met de simpele opgeklopte emoties in het werk van Darabont. Emoties moeten voor mij wel echt zijn en diepte hebben. Maar enkel emotie omdat dat het drama verder help kunnen mij idd gestolen worden. Houdt de boel veelal eerder op.
misterfool
Tsja; zo kunnen we silence of the lambs ook wel bagateliseren tot slechts een verhaaltje over manipulatieve psychopaat. Ik kan me goed voorstellen dat je dit de beste film allertijden vind. Het is dan weliswaar slechts een actiefilm en geen breinkraker als lost highway; er worden diverse verwijzingen gemaakt naar historische gebeurtenissen(bastille) en het huidige politieke klimaat.(financiële crisis, terrorisme). Deze verwijzingen voegen voor mij toch heel wat toe.
psychopath
Ik vind ze niet echt beter maar wel totaal anders, Nolan ze batmans zijn gewoon hedendaagse actie als Expendables, Terminator, Death race etc maar dan met batman.
Als je dit de beste film allertijden vind heb je waarschijnlijk niet veel films gezien of moet je nog een grote smaakontwikkeling doormaken. De verwijzingen zijn ook wel erg in your face en uiteindelijk niets zeggend.
psychopath
Ja maar Silence of the Lambs is niet afgeleid van een comic en Buffelo Bill is deels gebaseerd op een inmiddels overleden serie moordenaar.
Vind ik dus niet echte een goede vergelijking

The Dark Knight
2008

Batman Begins
2005

'The Dark Knight Rises' komt morgenavond (27 januari) op televisie: 'Het had geen betere afsluiting kunnen hebben'

Glen Powell dankt carrière aan piepklein rolletje in Christopher Nolan film: 'Dankbaar dat hij me een kans gaf'

Christopher Nolan reageert op vermeend stoelenverbod op set

The Lord of the Rings: The Return of the King

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999

The Matrix
Sciencefiction / Actie, 1999
dc comicscrime fighterterroristgeheime identiteitburglargijzelaarstrijdhostage dramatime bombburgerwachtcover-upsuperheldgebaseerd op stripvillainesstragic heromobile terrorismedestructionstadvechtencriminal underworldcatwoman cat burglarimaxfloodcuriousdc extended universe (dceu)batmobile