Genre: Actie / Misdaad
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Dark Knight Rises
"A fire will rise."
Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.
Bruce Wayne / Batman
Lucius Fox
Peter Foley
Jen
Curly1985
Lang naar uitgekeken en gisteravond was het eindelijk zo ver. Net een nieuwe bios in ons durpke en de zaal zat bomvol.
De film voldeed aan mijn verwachtingen en was een episch slotstuk van Nolan's trilogie.
TDK blijft mijn favoriete deel maar ik ga de vergelijking niet maken. TDKR verschilt nogal qua toon en sfeer met een heel ander soort verhaal en een hoop nieuwe personages.
Het laatste uur is een heerlijke achtbaanrit die spannend blijft tot de allerlaatste scene.
Het grootste minpunt vond ik het zoveelste nucleaire bom in de stad verhaaltje zoals ik inmiddels al veels te vaak heb gezien.
Voor nu 4 sterren.
Ayrton
Fantastische film! Een lange zit, maar zeker de moeite waard! Mooi camerawerk, goed verhaal en een zeer goed gespeelde villain Bane. Tom Hardy was top
avdj
Best een laag gemiddelde hier. Ik denk zelf dat wij Nederlanders te kritisch zijn en ik binnenkort 'gewoon' dé film van het jaar in de bios ga zien.
timbo_
Een dagje later dan gepland maar so be it. Eindelijk dan de langverwachte afluiting van de Batman trilogie. Had me er vooraf al bij neergelegd dat een verbetering van het The Joker personage er niet in zou zitten. Dat bleek ook te kloppen al kwam Bane zelfs dichterbij dan ik gedacht had.
The Dark Knight Rises is namelijk in alles een waardige afsluiter van de trilogie geworden. Tom Hardy en Anne Hathaway zijn twee uitstekende nieuwkomers. Vooral die eerste heeft een soort van fysieke aanwezigheid die constant imponeert. Vond de scenes waarin Batman en Bane elkaar fysiek troffen dan ook de sterkte uit de film.
Verder doen de oudgedienden hun werk ook weer uitstekend. Maar dan heb ik het nog enkel over het acteerwerk. The Dark Knight Rises zal me echter vooral bijblijven door een aantal - vooral in het begin - geweldige actiescenes. Wat mij betreft schiet de film daar richting einde wat in door met fututistische batmobiel maar ga daar niet over vallen.
Al met al gewoon een geweldige afsluiting die Batman wat mij betreft in een illuster rijtje van hele grote trilogieen zet.
Voor een uitgebreide recensie Recensie: The Dark Knight Rises (20 juli) « Tim's Filmblog - filmmad.wordpress.com
chevy93
en ik binnenkort 'gewoon' dé film van het jaar in de bios ga zien.
dutchtuga
Inderdaad. Ook lees ik zaken als 'goed camerawerk'.
Dat is wel het laatste waar Nolan aandacht aan heeft gegeven.
Het camerawerk is zeer degelijk, dat wel. Maar zodra er actie is komt hij schromelijk te kort op dat gebied. Heb in de dikke 2,5 uur geen enkel wow moment gehad.
Als de spanning ergens uit voortkwam was dat de pompende audio (Wat na 2,5 uur ook wel wat begon te vervelen aangezien het vrijwel continue werd ingezet), want zowel op dramaturgisch- als cinematografisch vlak was het allemaal zeer tam.
Wat dat betreft heeft Nolan veel weg van Darabont. Veel focus op herkenbaar drama, acteerwerk en verhaal, maar totaal niet vernieuwend of innnovatief.
cordiacovens
Cinematografisch gezien vind ik Nolan zijn films juist sterk..Het is minder dan in films van Mallick maar dat is dan ook een ander level, in deze film vind ik dat minder dan in Bijvoorbeeld Inception, maar het is zeer strak.
Het is strak, maar totaal niet spannend of eigen. Gewoon de wijze lessen van Eisenstein tot achter de komma uitgevoerd. Wel erg statisch allemaal. Een actiefilm moet dynamisch camerawerk hebben. Neem nu het boksgevecht tussen Bane en Batman, dat wordt gewoon in een 20 seconden lang ruim totaaltje getoond.
Dat het wel eye candy oplevert, komt veel meer door de art direction, dan door het camerawerk. Fotografie is overigens wel ok.
DonPeliculón
IMDb-rating doet het ook nu zie ik, een 9.2 bij een kleine 60.000 stemmen. Zal nog wel gaan zakken, kan me niet voorstellen dat 'ie hoger eindigt dan The Dark Knight.
seulcontretous
The Dark Knight Rises; helaas een tegenvaller. We zijn weer terug bij het niveau Batman Begins maar dan met meer visueel spektakel. Dat visuele spektakel was dan ook het pluspunt. Catwoman included. Dialogen waren cheesy, acteerweerk veelal ondermaats. Niet meer dan 2,5 ster voor mij.
stalker
Batman films lopen zelf over van het moralisme en exact wat de resencent schrijft. Fans van deze films zijn dus juist fan van een moraalridder.
De meeste Batmanfans hier hebben volgens mij helemaal niets met moraal en moraalridders. Maar volgens jou zijn ze intussen juist fan van een moraalridder! Ze doen zich dus voor alsof ze helemaal van god los zijn en lopen massaal achter The Joker aan, maar intussen houden ze ontzettend van de moraal (dat het goede het slechte overwint). Ik weet niet of je gelijk hebt... Hoe verklaar jij dan die tegenstrijdigheid?
Ja, want batman is een moraalridder, dus Batmanfans zijn moraalridderfans.
Verder is de Joker een filmpersonage.... compleet ongevaarlijk
Lees ik hier nu kritische teksten dat de film wat tegenvalt omdat er geen humor in zit?
Het moet niet gekker worden.
Ik vond Schindler's List ook niet zo grappig eigenlijk bedenk ik me nu. Zal mijn cijfer daar eens meteen gaan verlagen!
fappie
- 2005 stemmen
Klopt opzicht wel. Hij zet alles gewoon zo degelijk mogelijk neer. Niet heel innovatief, maar wel goed. Werkt wel bij het grote publiek.
Het moet niet gekker worden.
Je ziet die kritieken steeds vaker. Jezelf niet serieus nemen is een must blijkbaar, vreemde gewaarwording.
Jep, net of dat altijd zo hoort. Onzin inderdaad. Ben juist blij dat deze Batmans eens bloedserieus zijn. Er zijn al genoeg slapstick achtige Batmanfilms.
Bij een film als the Avengers is humor noodzakelijk, maar bij een donkere, grauwe film als TDKR absoluut niet. Zo'n grapje als dat Catwoman niet mee mag rijden met mannen in auto's vond ik nog net kunnen, klein grapje, maar meer hoeft er echt niet in.
Naomi Watts
Humor moet kunnen maar zie het probleem niet als een cineast zijn project zeer serieus neemt. Integendeel. Ik vond sommige humor hier ook balancerend op het randje. Ik durf zelfs te stellen dat het wel serieuzer had gemogen.
Ach, ik vond het nu wel meevallen. Iemand als Alfred mag best een cynisch grapje maken. Maar de insteek is inderdaad een erg serieuze trilogie. En terecht, dat werkte erg goed.
psychopath
Ik vraag me af waarom deze film nu zo hoog blijft scoren(zijn veel meelopers?) en wie voornamelijk hoge punten geeft, jongeren of ouderen.
Want eerlijk gezegd, anno 2012 zijn al die blockbuster actie films in grove lijnen hetzelfde.
Nu moet ik zeggen dat ik zowizo blockbusters steeds minder kijk en meer waardering begin te krijgen voor buitenlandse cultfilms
Zal wel komen omdat ik de 30 gepasseerd ben nu
stalker
Ja, want batman is een moraalridder, dus Batmanfans zijn moraalridderfans.
Verder is de Joker een filmpersonage.... compleet ongevaarlijk
Ook al is The Joker maar een filmpersonage, hij speelt in de film wel de kwaadaardige psychopaat die door de moraalridder Batman bestreden wordt. De meeste Batmanfans zijn ook Jokerfans en vaak veel meer onder de indruk van The Joker dan van Batman. Dat haalt jouw stelling dan toch weer onderuit.
Naomi Watts
Alfred en een komische noot is nooit weg maar vooral het verslaan van Bane plus oneliner vond i ker ver over. Erg onnodig, deed me een beetje denken aan de actie van Hulk in The avengers. Zo niet leuk.
stalker
Dat liijkt mij wel duidelijk: Batman richt zich voornamelijk op een mannelijk publiek van 12 tot 25 jaar. Deze doelgroep waardeert de film over het algemeen tussen de 4,0 en 5,0. Het zegt meer over de doelgroep dan over de film.
Haha, ja maak jij even een profielschets van de doelgroep. Ik denk dat Batman gericht is op 12 en ouder. Als het juist clownesk zou zijn geweest zoals Batman & Robin uit de jaren 90, dan zou het tot een jaar of 25 zijn ja. Nu juist niet.
Maar blijf vooral mensen in een hoekje plaatsen hoor.
Het moet niet gekker worden.
stripverfilming vergelijken met de holocaust...... Kan het nog ongepaster. Plek zat voor humor in deze reeks, zo heeft de Joker wel aangetoond. Maar verder is dat een kwaliteit die bij Nolan in al zijn film ontbreekt. Why so serious?
SENGOK
Voor mij de beste film ooit.
Echt alles is top:
- verhaal (verleden van Bane en zijn connectie met Ras Al Ghul, Batman die eerst gebroken wordt en dan weer opstaat)
- actie (vliegtuig-scene in begin, Bane vs Batman, Catwoman tegen criminelen én op motor, Batwing)
- spanning (dreiging van bom, achtervolging met Batwing en tanks/vrachtwagens)
- special effects (vliegtuig-scene in begin, bomaanslag op football-veld en bruggen, Batwing)
- sfeer (vergelijkbaar met TDK)
- muziek (Hans Zimmer)
- acteerwerk (Bale beste prestatie tot nu, Bane enger en gevaarlijker dan Joker, Hathaway verassend goed, oudjes Oldman/Caine/Freeman, Gordon-Levitt als hulp en opvolger van Batman)
5/5 - 10/10
Jammer dat je het niet snapt wat ik bedoelde.
Joker was ook niet grappig doordat hij echt grappig was, het was meer door zijn wreedheid en cynisme dat er wat te lachen viel. En dat is dan ook de enige vijand van Batman waar je om zou kunnen lachen.

The Dark Knight
2008

Batman Begins
2005

'The Dark Knight Rises' komt morgenavond (27 januari) op televisie: 'Het had geen betere afsluiting kunnen hebben'

Glen Powell dankt carrière aan piepklein rolletje in Christopher Nolan film: 'Dankbaar dat hij me een kans gaf'

Christopher Nolan reageert op vermeend stoelenverbod op set

The Lord of the Rings: The Return of the King

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999

The Matrix
Sciencefiction / Actie, 1999
dc comicscrime fighterterroristgeheime identiteitburglargijzelaarstrijdhostage dramatime bombburgerwachtcover-upsuperheldgebaseerd op stripvillainesstragic heromobile terrorismedestructionstadvechtencriminal underworldcatwoman cat burglarimaxfloodcuriousdc extended universe (dceu)batmobile