• 9.378.932 stemmen

The Dark Knight Rises (2012)

Actie / Misdaad | 164 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titel: T.D.K.R.

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Tom Hardy en Anne Hathaway

IMDb beoordeling: 8,4 (1.974.062)

Releasedatum: 20 juli 2012

Plot The Dark Knight Rises

"A fire will rise."

Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.

Bruce Wayne / Batman

Alfred Pennyworth

James Gordon

Selina Kyle / Catwoman

Miranda Tate / Talia al Ghul

avatar van xaid

xaid

Ik zou graag een antwoord op deze vraag willen hebben:
Gaat er en nog een deel komen omdat het einde laat blijken dat Robin het gaat overnemen of samen met Batman gaat strijden om zo te zeggen, ik vond het gewoon dat ze het einde zo lieten blijken dat er gewoon nog een deel gaat komen , ik denk het niet om eerlijk te zijn . wat denken jullie of is het al bekend ?

bvd filmmaten

avatar van jokemeistah

jokemeistah

Reinbo schreef:

Compleet oneens, zonder zelfreflecterende humor is elke film een pedant stukje eigen dunk.

Dus jij vind dat films zoals Martyrs ook humor moeten hebben?

Lijkt me niet toch

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Het is niet zozeer dat ik stond te popelen om de zaal binnen te rennen op 20 juli maar dit is wel de film waarvan ik verwacht had dat hij op het eind van het jaar op #1 in mijn Top 10 2012 zou staan. Of dat nu nog steeds zo zal zijn weet ik niet zeker.

De film is zo gigantisch gehyped (de trailers zijn ook echt goed) en mensen willen deze film zo ontzettend graag goed vinden dat ik denk dat ze zichzelf ook een beetje voor de gek houden. Mensen die hier een 5* uitdelen zullen zich over een aantal weken waarschijnlijk wel bedenken. Dan laten ze het besef binnen dat er toch wel dingen zijn die beter hadden gekund, ook al stelt het weinig voor. The Dark Knight zal uiteindelijk het favoriete deel uit de trilogie worden. De mensen houden zo van de Joker dat ze het van te voren al accepteerden dat het vervolg minder goed zou gaan zijn. Ik ben zelf ook zo'n jongen die wou dat deze film de ultieme afsluiter zou worden en nu dat het tegen valt baal ik behoorlijk. Mijn verwachtingen vooraf waren dat ik deze film met gemak een 4* zou gaan geven en ik hoopte stieken dat ik hem zelfs nog wel wat beter zou kunnen vinden als zijn voorgangers dankzij Bane. In Bane zag ik de ultieme bad guy.

Het personage Bane stelt absoluut niet teleur. Tom Hardy speelt zijn rol zo fantastisch en de look van Bane is meer dan geniaal. Het apparaat wat in zijn kaak verwerkt is vind ik vreselijk vet gemaakt. Ik weet letterlijk niet wat ik hier moet opschrijven om aan te duiden hoe vet ik hem er uit vind zien. Zijn stem viel mij eerst wel tegen omdat ik dacht dat hij een heel lage stem zou hebben. In plaats daarvan had hij inderdad een soort Sean Connery stem. Maar daar raak je snel genoeg gewend aan en het klinkt ook zeer goed. Bane is destructief, duidelijk evil en ik vind het een geweldige bad guy. Daarom vind ik het zo verschrikkelijk kut dat het script hem zo in de steek laat. Hij blijkt niet het kind te zijn dat opgroeide in hel en als eerste uit de put wist te klimmen, het kind wiens jeugd zo vreselijk was dat het enkel logisch leek dat hij door de jaren heen in een monster was veranderd, het kind van Ra's Al Ghul.... Het was een of ander oninteressant wicht en Bane's verleden blijkt honderd keer minder interresant... Waarom Nolan, waarom? Dit had gewoon het verhaal van Bane moeten zijn, dan was het zoveel beter geweest. En dan hebben we ook nog de dood van Bane. Net als bij de Joker is het in een klap afgelopen. Ze flikken het gewoon weer. Ik had niet eens door dat hij gestorven was. Nogal logisch, hij is de 'ultieme vorm van het kwaad' en word gedood door een schot van een halve seconde die amper in beeld word gebracht. Hij had gewoon weer op moeten staan en er had een episch eind gevecht plaats moeten vinden. Dat was het juiste einde geweest. Miranda Tate kan de ziektes krijgen, Bane is de eindbaas.

Dan heb je natuurlijk ook nog Anne Hatheway als Catwoman, het andere nieuwe personage waar ik van te voren wel sceptisch over was. Elke keer als ik terug denk aan Halle Berry die spint tijdens het praten sterf ik weer een beetje van binnen. Maar damn, Anne Hatheway was fucking cool in deze film. Ik vond haar sowieso al wel een coole actrice maar de kans is groot dat dit haar beste rol zal blijven. Niet dat Catwoman nu zo'n diepgaand personage is maar het is gewoon leuk om te zien. Dus over deze toevoeging ben ik tevreden.

Over Blake heb ik niet zoveel te zeggen. Beetje een saai personage. Toen uiteindelijk bleek dat hij Robin was had ik wel even een facepalm momentje. Godzijdank hebben ze geen beelden laten zien van Robin als superheld want dat zou vreselijk genant zijn geweest. En laten we al helemaal hopen dat er geen spin-off komt met die mislukte superheld in de hoofdrol. Dat einde was opzich to much maar ze lieten gelukkg alleen zien dat hij de Batcave erft. Dat vond ik wel oke.

Ik had het idee dat Bale veel minder screentime had in dit deel. Zowel Bruce Wayne als Batman bleven wat meer op de achtergrond. Dat is verder geen probleem want nu kom je meer te weten over Bane en Selina Kyle.
Batman is al 8 jaar niet meer in actie geweest en Alfred is het duidelijk zat. Alfred was niet zo vaak in beeld maar wanneer hij wel in beeld kwam dan was het vooral om te zeuren over Bruce zijn gedrag. Begrijp me niet verkeerd, ik vind Michael Caine super als Alfred. De scene op het kerkhof is indrukwekkend. Hij is echt goed in het spelen van vaderlijke figuren in films.

De film zelf zit weer vol met actie alleen vond ik dat er dit keer geen groot hoogtepunt in zat. In TDK heb je die achtervolgingscene in het midden en in Batman Begins natuurlijk Arkham. Hier zit volgens mij geen wauw-moment in. (vrachtwagen flip-over TDK) Er is ook zoveel actie dat je het gewoon maar over je heen laat komen. Je maakt je niet gauw druk meer om explosies aangezien ze het toch wel overleven. Aan de CGI zal het heus niet liggen maar vooral het camerawerk laat veel te wensn over. Tijdens het gevecht voor het stadshuis stond de camera vaak stil en dan zag het er soms zo slecht uit. Slecht dat Nolan dit niet beter verzorgt heeft. Wat ik trouwens een goed stuk vond was toen Batman de kaak van Bane beschadigde en hij compleet over de rooie ging. Hij slaat dan als een gek in op zo'n pilaar. Echt geweldig.

Dan nog even over het einde; het is natuurlijk een beetje cheesy dat ze elkaar ontmoeten in Italie zoals in Alfred's droom maar het is wel gepast. De gene met wie ik de film keek vond dat Alfred naar hem toe had moeten lopen en dat hij super blij zou moeten zijn dat Bruce nog blijkt te leven maar Alfred was ook duidelijk blij. Het was zijn wens en je kan duidelijk aan Michael Caine's gezicht zien dat hij emotioneel raakt dus ik vind het een prima einde.

De eindconclusie is dat het vanzelfsprekend weer een mooie film is omdat het gegeven 'Batman' van zichzelf al heel goed is. De enemy's zijn stoer en perfect gecast, de atributen zijn perfect (Tumbler) maar het is allemaal zo godverdomde fantasieloos. Gotham is 100% New York City en het is zo grijs en sfeerloos waardoor de situaties uit zichzelf net zo grijs en sfeerloos worden. Ik wil dan altijd zeggen dat dit Nolan's schuld is maar hij liet in Batman Begins zien dat hij wel een perfecte sfeer kan creëren, namelijk in Arkham. Het enige wat nodig is is die bruine tint. En waarom hebben ze in godsnaam die speciale rails weggehaald uit Gotham? Dat was juist zo typerend... Om nu te zeggen dat het geen waardig slot is, is overdreven. Maar het zijn opnieuw dezelfde flaws waar ik mij aan erger en dit keer was er net niet voldoende tempo of hoogtepunten om ze dit te vergeven.

avatar van jokemeistah

jokemeistah

xaid schreef:
Ik zou graag een antwoord op deze vraag willen hebben:

bvd filmmaten

Ik denk niet dat er nog een deel komt. Niemand (inclusief Noland) zat te wachten op Robin.
Maar Robin is toch een onderdeel van Batman.

Nolan deed het daarom denk ik puur voor de formaliteit, om Robin toch nog even voor te laten komen in de film.

Mooie oplossing, niemand zat te springen om Robin, maar hij hoort er toch een beetje bij.
Dat heeft Nolan nu toch ff mooi opgelost

avatar van xaid

xaid

jokemeistah schreef:

Maar Robin is toch een onderdeel van Batman.

Dat heeft Nolan nu toch ff mooi opgelost
ah oke super bedankt.

Reinbo schreef:

Heb sterk het idee dat Nolan dat gewoon gemist heeft.

Wat dacht je ervan dat jij dat gewoon mist? Ik heb toch zeker een keer of 10 moeten lachen.

chevy93 schreef:

Oops...... 10 keer in ruim 2,5 uur. YES, that's entertaining!

chevy93

, je maakt je reputatie als verzuurde criticaster weer eens goed waar. Blockbusterbashen blijkt ook in 2012 jouw favoriete bezigheid.

Fijn, het is een kutfilm "want ik heb niet vaak genoeg gelachen", jij je zin. Ik wist niet dat je films beoordeelde naar aanleiding van het aantal keren dat je goed gelachen hebt. Weer wat geleerd.

Maar, laat ik er 25, van mijn part 50 keer (ik zit niet te turven op mn blocnootje) van maken. Batman draait, surprise, surprise, toch vooral om die spanning.

Misschien had Bruce in dat godvergeten gat de sfeer wat kunnen opvrolijken met een "Er lopen twee Belgen een café binnen..."-mopje.

Een voorspelbaar cijfer, met voorspelbaar commentaar en daarna een rits aan voorspelbare berichten. Hou de eer een keer aan jezelf en laat er eens een keer eentje schieten. Toch wel ironisch dat je de film verwijt geen zeflreflecterende humor te hebben. Je bent bijna een karikatuur van jezelf geworden.

avatar van mrwhite

mrwhite

Waarom Belgen !!

avatar van RobertKR

RobertKR

Mja ik heb echt genoten van Avengers en vond de humor ook gewoon oprecht leuk.

Maar ik heb nog harder genoten van TDK:R terwijl er nauwelijks humor te bespeuren was. Voor mij hoeft het niet aanwezig te zijn in de Nolan trilogie. Na Begins heb ik zijn typische aanpak opgenomen en geaccepteerd en dus verwachtte ik het ook niet in Rising. Wat ik bij voorbaat niet verwacht kan ik niet als minpunt zien.

Maar betreffende Bane,

Nolan houdt zich juist aan de comics door niet hem maar Talia het kind van Ra's te maken. Ik denk dat de kritiek groter was geweest als Bane de zoon van Ra's zou zijn, en eveneens niet uit de League ontboden zou zijn.

Desondanks zag ik de twist niet aankomen, omdat films wel vaker spotten met het bronmateriaal. Zo'n adjustment zou niet nieuw zijn.

chevy93 schreef:

Ik vind het geen kut film. een 3,5 is een goed cijfer voor een stripverfilming. Zijn er weinig die hoger scoren. En als jij het een humor volle film vind, prima. Ik vond het nogal schaars

avatar van misterfool

misterfool

Ik had niet verwacht dat deze film de dark knight zou overtreffen, maar dat is nou precies wat deze film geflikt heeft. Bane heeft meer diepte dan the joker en Tom Hardy weet werkelijk alles uit het karakter te halen. Ook weet deze film The dark Knight op een heel cruciaal punt te overtreffen: Batman is veel intressanter geworden als personage. Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar na inception de 2de 5* film voor Nolan.

chevy93

De film van het jaar zou het worden. Nolan is inmiddels al één van mijn favoriete regisseurs en tevens één van de weinige regisseurs waar ik alle films van gezien heb. Het ontbreekt echter aan een echte knaller. Memento en The Dark Knight hebben beiden ooit mijn top 10 gehaald, maar bleken na herziening toch te karig voor een echte topper. En daar zit ook gelijk het probleem bij de films van Nolan. Je zit op het puntje van je stoel, geniet met volle teugen en achteraf denk je: wow! Maar dan blijkt dat het toch vooral het verhaal was dat je echt heeft doen genieten. Vechtscènes zijn leuk en Nolan doet het (vaak) vakkundig, maar als je al weet wie er gaat winnen, ga je op de details letten en dan blijkt dat meneer helemaal niet zo vakkundig is. Veel kleine slordigheden die ervoor zorgen dat het onecht aanvoelt, te nadrukkelijk geënsceneerd. Om maar niet te spreken van plotholes of beter gezegd: gemakzuchtigheid.

Elementen die allemaal terugkomen in de afsluiter van deze Batman-trilogie. Lang naar uitgekeken (hoewel.. ik kwam er pas achter dat er een nieuwe Batman zou komen toen de halve wereld dat al wist). Tot de pauze een vrij standaard thrillertje van het niveau van Batman Begins. Een aardige schurk, maar zonder de finesse van The Joker. Daar waar The Joker voor de georganiseerde chaos gaat, is Bane veel doortrapter en wijzer. Wat heb ook gelijk wat minder sterk maakt als bad guy. Zijn daden spreken voor zich, en het is vooral het psychologische aspect dat hem zo goed maakt als bad guy, want zijn uitstraling.. met dat rare ding op z’n kop.

Bale, Christian in dit geval, doet gewoon z’n ding. Zet een diepe, zware stem op als hij Batman is, is goed getraind (en dat ook na 8 jaar invalide te zijn ) en acteert uitstekend. Evenals de rest van de cast. Geen gedoe en het voelt nergens onecht aan.

Wie een tweede Dark Knight verwacht, komt bedrogen uit, al was het maar omdat de Batman vs. Bane situatie een compleet andere benadering vereist dan die van Batman vs. Joker. Dit was groots, episch en er staat veel meer op het spel. Wat de film ook des te spannender maakt. Geen psychologisch oorlog, maar een echte oorlog. Met zoals verwacht een behoorlijk spannend einde op hoog tempo. Toch wel het handelsmerk van Nolan, het slot.

Nee, TDKR gaat de status van TDK niet benaderen en zal ook zeker niet beter onthaald worden. Ergens richting Batman Begins lijkt me toepasselijker, hoewel die toch wel beduidend de minste van de 3 was. TDKR is the big picture, waardoor het wat afstandelijker aanvoelt dan TDK.

Maar.. ga hiervoor naar de bios, al was het maar om dat gevoel weer eens te ervaren van zo’n zinderend slot. Met de dreunende muziek op volle kracht, jij op het puntje van je stoel en de ene flitsende scène naar de andere. En wat maakt het dan nog uit wat voor pretenties deze film of niet heeft? Wat maakt het dan nog uit dat Bale zo serieus speelt?

Ik fietste na de film met een glimlach van oor tot oor naar huis, want die Nolan flikt het gewoon weer!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

De villain heet Bane, geen Bale.

chevy93

't Is laat. En ik zit nog steeds in de roes van de film.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ja, leg daar de schuld maar. Je hebt in die kleine 3 uur gewoon genoeg bier gezopen .

avatar van Snorren

Snorren

Net terug van de film, ik had niet verwacht dat dit derde deel The Dark Knight zou overtreffen, maar voor mij heeft deze dat zeker gedaan. Hoewel The Joker natuurlijk een veel vettere villain was, sprak de nieuwe film me meer aan. Wat deze vergeleken met de vorige twee delen beter maakt voor mij is dat het veel terug valt op het plot van de hele trilogie, wat in deel 2 minder gebeurt, en het idee van complete chaos in een stad als Gotham door alle mensen met macht naar beneden te halen. Geen film van de trilogie is echt mijn smaak, maar na deze eerste kijkbeurt van The Dark Knight Rises krijgt hij toch een welverdiende 4*

chevy93

Er waren wel een aantal gozers ladderzat binnengekomen en in de pauze bleek dat er eentje er een paar teveel op had... Nou, daar werk je dan in de bioscoop, om iemands kots op te ruimen.

Overigens drink ik nooit bier tijdens het film kijken, daar val ik alleen maar van in slaap.

Enfin, terug naar Batman!

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Fuck The Joker, zelden zo'n geniale comic villain als hardy's Bane gezien!

avatar van egelhunter

egelhunter

Een film die je 2 uur en 45 min. zonder 1x te gapen blijft boeien zijn er niet veel.

Deze film flikt het. Bane is een geweldige schurk neergezet door Tom Hardy en Anne Hathaway steelt de show als Catwoman. The Dark Knight is moeilijk te overtreffen. Ik had deze film daarom ook niet beter verwacht maar toch omdat hij totaal anders is en heel erg goed krijgt hij 4,5*

als vermaak gaat the Avengers er dit jaar toch als leukere film uit zeker vanwege de humor

avatar van $amir

$amir

Ik vond deze film nóg beter als The Dark Knight vooral door de erg sterke Bane gespeeld door Tom Hardy. Bale is ook wederom erg sterk als Batman/Bruce Wayne en Catwoman heeft me ook erg aangenaam verrast. The Dark Knight word toch wel zoveel geprezen door The Joker maar deze film is gewoon de beste uit de trilogie, wat een spannende film !. Erg sterke film die ik 5 sterren zeker waard vind. Hoop dat deze film de erkenning krijgt die hij verdient. Wederom erg sterke film van Nolan.

avatar van realiteitspaard

realiteitspaard

Prima filmpje. Bane werd erg goed vertolkt, maar Cat Woman daarentegen was weer verschrikkelijk. Een film die net te weinig spanning/humor kent om mij echt te vermaken. Een film die overigens ook echt te lang duurt. Camerawerk was wel subliem!

3.5 sterren

avatar van stalker

stalker

congo schreef:

Stalker, hou nou eens op met die onzinnige beschuldigingen van geweldsporno. Je hangt namelijk bij het topic van The Dark Knight ook al de moraalridder uit!

Je bevestigt mijn punt weer. De Batmanfans hebben helemaal niets met moraalridders of met moraal. Maar als de film verdedigd moet worden tegen de verdenking dat ze misschien geïnspireerd heeft tot het geweld in Denver, dan wordt de moraal er ineens bijgehaald en dat vind ik hypocriet. Een filmrecensent wees erop dat Batman in feite zélf een moraalridder is omdat hij strijdt tegen het onrecht in Gotham City en principieel niet doden wil.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Ik heb hier prima recensies gelezen van zowel jumpstylemovie als Angrod_Pallanén. Ik kan niet anders concluderen dat Nolan vooral qua script tekort geschoten heeft. Het is blijknaar een beetje "hit and miss" bij Nolan.

realiteitspaard schreef:

3.5 sterren

Wat vind je subliem aan het camerawerk? Vond het just enorm behoudend geschoten, erg klassiek juist.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Reinbo schreef:

Oops...... 10 keer in ruim 2,5 uur. YES, that's entertaining!

Is dit serieus? Is humor het enige wat valt onder entertainment? Ga lekker komedies kijken dan. Je wil in een serieuze film toch geen halfslachtige omdat-het-moet grapjes. Dingen als "My mother warned me never to get into cars with strange men.... This isn't a car" vind ik hier niet thuis horen. Grapjes moet je doen in films die zichzelf niet zo serieus nemen en dat doet Nolan met de Batman films juist wel. Humor haalt de geloofwaardigheid van serieuze topics onderuit en daarnaast zijn intelligente discussies, spetterende ontploffingen of indrukwekkende vechtscenes ook entertainment. Sinds wanneer mag je films niet meer serieus nemen?

stalker schreef:

Wat een onzin. De Batman films lopen zelf over van het moralisme en exact wat de resencent schrijft. Fans van deze films zijn dus juist fan van een moraalridder.

avatar van John Milton

John Milton

...En geduld wordt uiteindelijk beloond. Hoge verwachtingen zijn moeilijk te overtreffen, maar als dat niet gebeurt kan er hopelijk wel aan worden voldaan. Christopher Nolans 'The Dark Knight Rises' stelt wat mij betreft nergens teleur. De verhaallijnen uit de twee (uitstekende) voorgaande films komen in dit slotdeel bij elkaar wanneer Batman het tegen de psychoot Bane (een massief gespierde Tom Hardy) op moet nemen, waarbij Catwoman deze interactie doorkruist (Ja, zò beschreven klinkt het butt, maar als je erin zit is het zowaar meeslepend en indrukwekkend). Bale, Hardy, Caine, Oldman, Levitt en Hathaway spelen allemaal met verve hun rol en de actie knalt werkelijk van het scherm. Nolan's vaste oscarwinnende cameraman Wally Pfister heeft voor de eyecandy gezorgd met cinematografie waar je je vingers bij aflikt en Hans Zimmer heeft er een bombastische score ondergezet die je adrenaline lekker laat pompen. Epic, epic, epic...! 8/10

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Reinbo schreef:

Inderdaad. Is even iets anders dan fan zijn van bv Natural Born Killers. Al kan een gezond verstand ook een dergelijke film prima relativeren. Irritant dat dit soort discussies door zo'n incident weer boven komen drijven, nota bene bij een Batman-film

avatar van StephanRR

StephanRR

Weeral een dikke batman film!

Vond hem persoonlijk wat minder dan 1 en 2 van deze trillogy maar is nog steeds een super film.
Acteerwerk was zeer goed wat we ondertussen gewend zijn van christian bale in de batman films, maar ook respect voor Tom Hardy en de rest van de topcast voor het acteerwerk.

Een goede actie/superhelden film met een sterk verhaal en een zeer verrassend eind vond ik!
Ik dacht wel dat dit de laatste film zou zijn uit de dark knight reeks, maar met dit eind zit er zeker nog een vervolg mogelijkheid in, iemand die er al meer over weet?