• 9.380.176 stemmen

The Dark Knight Rises (2012)

Actie / Misdaad | 164 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titel: T.D.K.R.

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Tom Hardy en Anne Hathaway

IMDb beoordeling: 8,4 (1.974.380)

Releasedatum: 20 juli 2012

Plot The Dark Knight Rises

"A fire will rise."

Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.

Bruce Wayne / Batman

Alfred Pennyworth

James Gordon

Selina Kyle / Catwoman

Miranda Tate / Talia al Ghul

JacoBaco schreef:

Jazeker! Vooral Bruce Wayne is fantastisch in de Batman Movie uit 1966!

Adam West was dat toch?

The Oceanic Six schreef:

Geen 3D ervaar ik als groot pluspunt. Oprotten met die ellende. Maak liever een goede film, want tot nu toe heeft alleen James Cameron bij Avatar gesnapt wat een 3D film hoort te leveren. Ik zie liever bij deze TDKR een stevig verhaal, brute actie en sublieme geluidseffecten.

Transformer 3 en Prometheus maakten ook goed gebruik van de mogelijkheden, maar verder laat men veel te veel liggen op het 3d vlak. Vind het verder ook prima dat deze in 2d is. Nolan lijkt me ook niet de regisseur voor 3d. Hij is meer van de puzzeltjes dan van het visuele aspect.

The Oceanic Six schreef:

Daar is zelfs een site van:

The History of the Batmobile - BatmobileHistory.com

Ik vind de auto uit de film van 1989 denk ik de mooiste.

Daar heb ik nog op gezeten op een auto expo in Singapore.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

congo schreef:

Adam West was dat toch?

congo

Ook een geweldige Batman-film ja!

Overigens hier een recensie van JeremyJanhs

YouTube - The Dark Knight Rises movie review

avatar van Flipman

Flipman

Mooie vergelijking van een van de hoofdrolspelers uit de rampenfilm van 1997:

Wikipedia schreef:

When comparing work on Batman Forever, Chris O'Donnell, who portrayed Robin, explained: It just felt like everything got a little soft the second time. On Batman Forever, I felt like I was making a movie. The second time, I felt like I was making a kid's toy commercial.

avatar van DarkNight

DarkNight

Ben ook blij dat het geen 3d is. Eerlijk is eerlijk, Spider-man was wel echt heel mooi met 3D.. Ik denk dat over 5-10 jaar de 3D film wel echt heel goed worden maar voor nu ben ik nog steeds anti 3D

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Naomi Watts schreef:

Niet zeuren, er zijn mensen als ik die die ondragelijke spanning tot maart/april op hun schouders hebben .

Only god Forgives ?

Ik zelf ben er ook wel blij mee dat The dark knight rises ''gewoon'' in 2d is.

De enige film die ik in 3d geslaagd vond is Titanic ( die trouwens prachtig is in 3d).

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

DarkNight schreef:

Wellicht hebben ze dan wat anders uitgevonden

avatar van The Oceanic Six

Reinbo schreef:

Valt wel mee. Ik heb T3 en Prometheus ook in 3D in de bios gezien. Bij T3 was het 3D vrij nutteloos, bij Prometheus, toegeven, nog wel oke. Al was de film niet beter of slechter als ik hem in 2D had gezien denk ik. Avatar heeft in 3D wel echt meerwaarde.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

T3 de 3D nutteloos??? Dat vond ik persoonlijk een van de weinige films samen met Avatar en Prometheus waar de 3D werkte. Maar ja zo zie je maar weer hoe meningen uiteen kunnen lopen

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Vond het bij T3 ook niet echt werken. Bij Prometheus dik in orde maar het beste was toch nog wel Journey 2 en Avatar.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Ach, uiteindelijk mogen ze die 3D wel schrappen van mij hoor. Het word zelfs bij films toegepast waar het niet bij past. Gelukkig heeft Nolan zich niet laten verleiden met de Batman films.

avatar van Feanatieke

Feanatieke

Je zal dit maar tegen komen in Madrid!

avatar van chevy93

chevy93

Noem me een leek, waar wat is T3?

avatar van disneystore

disneystore

Basterds geeft opnieuw zijn stem.. Maar die gaf zo'n week geleden al 5 sterren (dat werd dus verwijdert) geen idee of dat erg betrouwbaar is..

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

chevy93 schreef:

Noem me een leek, waar wat is T3?

Ik zat ook al te peinzen, ik denk Transformers 3.

Naomi Watts schreef:

Laatste anderhalf uur is enorm veel actie met grote scherpte diepte e veel beleving van vallen en hoogte. Was juist erg sterk in T3. J2 niet gezien.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ik vond juist die diepte zwaar tegenvallen. Moet ik wel zeggen dat ik 'm niet in IMAX 3D gezien heb.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Niet gedacht dat ik zou uitkijken naar een Batman film, maar was toch wel erg benieuwd naar dit afsluitende deel van Christopher Nolan’s Batmanreeks. Na zijn redelijke introductie (vond Batman Begins maar zo zo), kwam hij een paar jaar geleden met het geweldige The Dark Knight. En nu is het tijd om de boel af te sluiten met The Dark Knight Rises.

En tja, eigenlijk was ik vooral benieuwd naar één ding; Bane. Had het idee dat dit nog wel eens een alleraardigste vijand kon worden. En hij stelt niet teleur. Het lukt Nolan en Hardy weliswaar niet om Heath Ledger als The Joker te overtreffen, maar desondanks is Bane dé aangewezen persoon om Batman naast mentaal ook fysiek flink op de proef te kunnen stellen, daar waar eerdere vijanden als Scarecrow (overigens geweldige cameo van hem in deze film) en The Joker dat niet hadden. Desondanks krijgen we geen hersenloze, worstelende schlemiel, zoals Bane werd neergezet in Batman & Robin van Joel Schumacher, maar eentje die prima een plannetje in elkaar weet te draaien en waar ook heel wat dreiging van uit gaat. Sowieso een bijzonder gezicht met zo’n meedogenloze vechtmachine, die uiteindelijk klinkt als een Sean Connery.

Verder zorgt Nolan wederom voor een adrenalineverhogende zit. Zeker in IMAX zorgen de spectaculaire gevechts- en achtervolgscènes voor een alleraardigst achtbaanritje. En toch blijkt, net als bij Inception, wederom dat Nolan niet een pure spektakel- regisseur is. Want The Dark Knight Rises mag dan vol zitten met spektakel, Nolan verliest zijn personages geen moment uit het oog. En dat levert dan ook de beste momenten op. Tuurlijk, het is best even leuk om Batman zijn nieuwste high tech speeltje te laten showen, maar de scènes rondom een gekwelde Bruce Wayne of zijn relatie met karakters als Gordon, Fox of (vooral) Alfred is vele malen intrigerender om naar te kijken.

Maar goed, desondanks zou ik The Dark Knight Rises niet geheel vlekkeloos willen noemen. De film introduceert naast Bane nog drie andere nieuwe personages, die geen van allen echt bijster sterk zijn. Marion Cotillard en Joseph Gordon-Levitt (die beide met Nolan hebben samengewerkt in Inception) doen wat ze moeten doen, maar erg interessant of uitzonderlijk worden hun karakters niet. En Ann Hathaway als Selina Kyle (oftewel Catwoman) krijgt erg veel aandacht, maar laat eigenlijk ook niet tot nauwelijks een indruk achter. En dat is jammer, want haar personage slokt aardig wat screentijd op.

Desondanks mag de conclusie gerust getrokken worden dat Christopher Nolan met The Dark Knight Rises zijn eigen filmreeks een zeer waardig slot heeft gegeven. Iets minder dan The Dark Knight, maar zeker beter dan Batman Begins. Maar wat veel belangrijker is, Nolan weet met deze film de drie films op de perfecte wijze met elkaar te verbinden. En hij zal de meeste filmliefhebbers met een tevreden gevoel naar huis sturen. Wellicht is het voor sommige grote fans even slikken als ze beseffen dat de verhalen rondom deze wereld van Batman nu definitief zijn afgesloten. Maar tegelijkertijd hebben ze er wel een fantastische trilogie bij. En daar zouden aardig wat superhelden jaloers op zijn.

4 sterren.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Hartelijk dank voor de 1e recensie

De film maar snel eens gaan bekijken dan.

avatar van jipt

jipt

Die 4 klinkt niet erg overtuigend.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Los van natuurlijk Chainsaw's recensie lijkt mij dit de eerste Nederlandse recensie van The Dark Knight Rises:

Videorecensie - The Dark Knight Rises

avatar van disneystore

disneystore

Erg mooie recensie Chainsaw! Kan nu al helemaal niet wachten

Dat je vind dat het The Dark Knight niet kan overtreffen verbaasd me niet echt, maar als ik je recensie lees moet ik me geen zorgen maken. Bedankt!

Ben nu trouwens begonnen aan Drs. DAJA zijn recensie, maar die heeft nog geen stem uitgebracht dus ben benieuwd.

Edit: Oh, oké. Snap nu waarom je geen stem hebt uitgebracht

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Roger Ebert geeft 3*.

avatar van Arizona89

Arizona89

Nog 1 nachtje slapen tot de marathon in Eindhoven! Heb er vannacht zelfs over gedroomd...

avatar van John Milton

John Milton

Ik wil hem graag fris en fruitig zien #rulesoutmarathon

avatar van Arizona89

Arizona89

Heb de dag ervoor (en erna overigens) vrijgenomen zodat ik nog ff een tukkie kan doen ervoor

congo

Ik ga helaas niet naar de marathon, maar ga nog wel met mijn vader even Batman Begins en The Dark Knight kijken om klaar te stomen voor The Dark Knight Rises. Wanneer we gaan weten we nu nog niet precies, maar we zijn zo nieuwsgierig als de pest.