Genre: Actie / Misdaad
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Dark Knight Rises
"A fire will rise."
Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.
Bruce Wayne / Batman
Lucius Fox
Peter Foley
Jen
wimnoot
Ik ben het ook niet eens Feanatieke, dat het succes ligt aan de invulling van Batman's karakter. Die is eigenlijk het minst aansprekend van de films. Niet voor niets wordt er regelmatig de spot gedreven met de "stem" van Wayne en Batman. Nee, het succes van de films is dat de films zich afspelen in een universum als de onze, en dat dat in groot contrast staat me het Gotham van Burton en Schumacher. Het hele bombastische van die films is weg, en is omgeruild voor een " realistische" aanpak. Geen haak die uit de auto vliegt om hem om een hoek te laten scheuren, maar een turbo die de auto over een grote afstand kan laten vliegen. En geen badguys die in vaten zuur pletteren, maar een badguy met littekens die zijn gezicht verft.
Ik vind de casting wel bewonderingswaardig, ik vind het geweldig om mensen Rutger Hauer en Eric Roberts weer in grote films te zien. Deze Batman reeks is gewoon buitengewoon goed verzorgd, maar dat maakt ze nog geen instant klassiekers.
- 1948 berichten
Ja, Batman is dan ook geen superheld, want dat is gewoon een weeskind met ninja training in een vleermuizenpak.
Kortom wat een kul.
..... Pfffffff.... gaat ie weer...
Wat doe je weer raar.
Je snapt ook wel dat Batman in het groepje van Spiderman, Superman etc past. Gemaskerde mannen die mensen helpen of de misdaad bestrijden.
Je snapt ook wel dat Rambo en de Hulk hier niet bij passen.
Nee, dat snap ik niet. Er wordt gesteld dat Batman zo bijzonder is omdat hij een held is die mensen dood. Zat helden die dat doen. Maar als je wereld niet groter is dan die van Marvel en dan nog enkel tot het groepje dat je goed uitkomt in dit geval, heb je gelijk.
Goh, wat is het toch bijzonder, die Batman. Een held die mensen dood...... Zou werkelijk geen andere held weten die dat doet. Scherpe analyse. (Zoiets?)
Persoonlijk vind ik Wayne een nogal apathische washand in deze serie. Alle lol voor mij kwam bij deel 2 van de Joker en de art direction.
Naomi Watts
Wat doe je weer raar.
Je snapt ook wel dat Rambo en de Hulk hier niet bij passen.
Superman is juist het tegenovergestelde van Batman e.a.
Reinbo heeft wel een punt natuurlijk.
blackcat13
Stuk van Feanatieke is grote onzin. Zat helden die mensen doden. Rambo, Punisher, Hulk,, etc. Dus zijn hele verhaal gaat niet op. En tja, dat het in vergelijking met Spider-man allemaal een stuk complexer is, ligt dan ook vooral aan Spiderman..... Kinder serie.
Jij mist het hele punt van Feanatieke. Hij heeft het er juist over dat Batman geen vijanden wilt vermoorden, maar ondanks dit beleid heeft hij soms geen keus. Uit zelfverdediging of om anderen te redden moet hij soms zijn vijanden wel doden, maar dit brengt een moeilijke morele kwestie mee want Batman is juist heel erg tegen het doden van vijanden omdat hij zich dan, in zijn opinie, verlaagd tot het niveau van genoemde vijanden.
Dit maakt Batman bijzonder om 2 redenen.
Ten eerste omdat het perfect laat zien hoe hard het is om zo een superheld te zijn, geen happy endings waarin de held in al zijn goedheid zegeviert, het breekt hem juist langzaam om dit te moeten doen en het zorgt ervoor dat hij erg over zichzelf gaat twijfelen; is hij wel goed bezig? Het is deze grauwe werkelijkheid en realisme die hem hierin bijzonder maken.
Ten tweede stelt dit Batman dus apart van helden als Spider-man en de Avengers. Zij redden de dag, verslaan de badguys en terwijl het volk voor hen klapt en juicht verdwijnen zij aan de horizon. Dit is wel wat anders dan Batman in de Nolan serie.
Gasten als Rambo en Punisher moorden zonder enige twijfel, in beide gevallen is hun doel juist het afslachtten van grote groepen vijanden, dit is dus op geen enkele manier te vergelijken met Batman. (daarnaast zou ik beiden geen helden noemen, omdat zij niet per se als enige doel hebben het redden van onschuldigen en zwakkeren van het kwaad)
Dat geldt allemaal net zo goed voor Rambo. Kortom, vind het zelf niet zo opmerkelijk. Maar Rambo is dan ook op elk vlak beter dan de Batman reeks. Evenzo een lone hero die met gepaste tegenzin onschuldigen en zwakkeren redt. (Krijg erg het idee dat je niet bekend ben met Rambo)
Fikret8
Live stream van de world premiere van The Dark Knight Rises
Dark Knight Rises Red Carpet Premiere on Livestream - new.livestream.com
on0er
Live stream van de world premiere van The Dark Knight Rises
Dark Knight Rises Red Carpet Premiere on Livestream - new.livestream.com
christian bale is tha man!
psychopath
Superhelden doden niet? Is dat de werkelijk discussie die werd gevoerd. Zowat alle helden in X-men hebben gedood, Iron man, Thor, Dr Strange, The flash, Captain America, Spawn, Robocop
en zo kunnen we nog wel ff doorgaan
en zo kunnen we nog wel ff doorgaan
Vergeet Spider-Man niet
JohnWilliams
dan mag jij vertellen wanneer spider-man iemand gedood heeft.
In de Sam Raimi film doodde Spider-Man de moordenaar van zijn Uncle Ben
Feanatieke
Het gaat mij om de reis die Batman doormaakt en de doden die hij (in)direct veroorzaakt en wat voor invloed dat op zijn levensreis heeft. Het gaat mij om de thema's van de film (angst - chaos - pijn). Batman zei: ''I was meant to inspire good, not madness, not death.'' De bitterheid van die uitspraak in deel twee, gecombineerd met de uitspraak van de butler in deel drie: ''I never wanted you to come back to Gotham, I knew there was nothing here for you but pain.. and tragedy''. Bruce Wayne is een 'held' die valt in een zieke wereld die wordt gevoed door schurken als The Joker en Bane.
Dit alles... dit alles is heel wat anders dan die feelgoodmovies van Spider-Man, Superman, The Avengers en al zijn dichtstbijstaande bondgenoten.
Het is heel makkelijk om een deel van mijn verhaaltje te citeren en daar vol tegen in te gaan met dat het onzin is. Ga gerust je gang. Ieder zijn eigen mening en iedereen is daar vrij in. Maar mijn punt was/is wel duidelijk: voor mij tilt Nolan de serie van Batman boven het niveau uit van de gemiddelde superheldenfilm.
psychopath
Het ging al lang niet meer om jou uitspraak hoor, ik weet niet
En batman is hetzelfde als de rest alleen in deze verfilming komt ie grauwer over, in de andere batman films en de series was het ook maar een pussy.
Ze zouden wat meer helden films moeten verfilmen als de comics maar dan moet de r rating omhoog en brengt het minder geld in het laadje.
blackcat13
In de Sam Raimi film doodde Spider-Man de moordenaar van zijn Uncle Ben
Captain America kon er trouwens ook wat van, die heeft er in zijn film ook aardig wat afgemaakt. Maar Cap is dan ook een held die meevocht in de tweede wereldoorlog. Hoe nep zou het zijn geweest als hij hetzelfde no killing beleid zou hebben als Batman en Spider-Man
JohnWilliams
[quote="blackcat13"Nope. De moordenaar was geschrokken van Spidey's snelle reflexen, stapte angstig naar achteren en struikelde toen, waardoor hij zijn dood tegemoet viel. Spidey doodde hem niet. [/quote]
Ja, maar het kwam wel degelijk allemaal door Spider-Man dat hij naar achter MOEST stappen dus reken ik die dood zeker wel. Ook heeft hij eigenlijk Uncle Ben zijn dood in gestuurd maar die tel ik dan weer niet
psychopath
Ik was even vergeten in welke comic het was dus moest het even op zoeken maar in #5 (ik had geen zin om het te vertalen) The Finisher was a goon hired by the Red Skull, who was responsible for the death of Peter Parker's parents. In the battle with him, Spidey redirected a rocket at his tank, killing him in the explosion.
En uiteraard verantwoordelijk voor de dood van Gwen Stacey ook al was het een ongelukje
disneystore
[/quote]Zo kan je ook zeggen dat ie The Green Goblin heeft vermoord terwijl hij gewoon zijn vliegend wapen ontweek en die in The Green Goblin vloog..
disneystore
Blijkbaar is het belangrijk om te discussiëren over hoe Spider-Man zijn vijanden dood en Batman niet..
En zo worsteld Superman met zijn 'mens zijn' De Hulk met zijn woede aanvallrn en Thor met zijn superkrachten. Voornaamste verschil is dat Nolan het een wat serieuzere benadering geeft en daarmee de cartooon meer richting de normale actiethriller trekt. Op zich een goede keus, maar het is verder enkel uitzonderlijk binnen het Marvel universum. (Al vond ik The Punisher ook al vrij serieus, evtnals X men) Want ten opzichte van Bourne, James Bond (de serieuzere), en Die Hard is het weinig nieuws. TDK is behoorlijk schatplichtig aan Die Hard with a Vengeance waar exact dezelfde terreur een stad bedreigt. John Maclaine draagt alleen geen majo en spraakvervormer bij zich.
- 1948 berichten
DC comics Reinbo, Batman is geen Marvel. Al de films die jij opnoemt zijn verre van serieus te noemen, of jij moet in een andere wereld leven. Ik snap je punt, maar Batman staat meer bij de personages (ook Nolan's versie) van Hulk, Superman en dat soort figuren dan dat het bij Rambo of John McClane staat. Het is echt appels met peren vergelijken wat je doet, maar goed je noemde "Titanic" ook een aktie film, dus het verbaasd me niets eigenlijk.
Bij elke film heb je wel weer een opmerking die echt "van kut op Dirk slaat". Ik probeerde me buiten deze discussie te houden, maar heb me toch laten verleiden tot enig commentaar. Zodra de naam "Nolan" als regisseur naar voren komt, heb je altijd wel weer opmerkingen waarbij ik denk
. Je hebt genoeg commentaar waar iemand wat mee kan, en je hebt ook vaak wel gelijk, maar soms klets je echt onzin naar mijn mening.
OK het verschil tussen DC Comics en Marvel is mij onbekend. Een pot nat wat mij betreft. (Wat is het verschil? Wie hoort bij wie?)
Verder is TDK natuurlijk net zo min serieus te nemen al Rambo, Bourne of Bond. Dus zie niet in waarom het vergelijk niet op gaat. Gaf enkel aan dat Batman met de meer serieuze benadering meer bij dat soort films in de buurt komt. De kwetsbare ('super') helden die zich in onze wereld begeven.
Superman is overigens een heel ander verhaal, hij is Superman en verkleed zich als mens, maar is het niet, waar de andere superhelden van oorsprong menselijk zijn.
Snap verder wel dat de gemaskerde mannen een aantal thema's delen, maar dat weerlegd niet de overeenkomsten met de films die ik noemde. Overigens denk ik plots ook aan The Crow, iets waar TDK meer van gepikt heeft dan enkel de grauwere en serieuzere benadering.....
- 1948 berichten
DC Comics heeft de menselijke superhelden en Marvel gaat voor de mutanten meestal. Maar goed, dat is ook niet echt heel belangrijk inderdaad. Ik heb ook nergens gezegt dat TDK serieus te nemen is, maar Rambo is gewoon een compleet ander soort held, die in First Blood wel degelijk serieus te noemen is en John McClane is een anti-held, iets wat je van Batman niet kunt zeggen. James Bond is een compleet ander figuur, gewoon niet te vergelijken, behalve (op FB na dan) dat het geen echt serieuze figuren te noemen zijn.
Qua Superman heb je gelijk. Een van de weinige DC comic figuren die geen menselijke oorsprong heeft volgens mij, maar ik kan me vergissen. Ik ken niet alles. Batman dook in de jaren 30 al op in een detective comic (wat de afkorting ook is voor DC Comic) als gemaskerde wreker. Kreeg in de jaren 40 zijn eigen strip.
De strips waren vroeger ruw en duister dus ik denk eerder dat "The Crow" het van Batman heeft gejat dan andersom. Maar goed, ook dat is niet belangrijk vind ik. Tegenwoordig is er maar weinig orginaliteit te vinden in Hollywood, alles is bij elkaar gejat.
laundromat
Wat een fijne verrassing dat Tom Hardy en Marion Cotillard en Joseph Gordon-Levitt meedoen! Can't wait!
Flipman
Waar het de films betreft is er voor Reinbo's argument dat The Dark Knight van The Crow heeft afgekeken wellicht iets te zeggen. De toon van Batman en Batman Returns was wel duister maar toch bleven die films sprookjes, eigenlijk. En de twee vervolgen waren niks meer of minder dan flitsende reclames voor speelgoed, wel beschouwd. The Crow is dan ook geen grafische roman die voor een heel jong publiek is bestemd. Hoe dan ook, de toon van The Dark Knight is wel een stuk serieuzer dan alle voorgaande producties rond Batman vanaf 1989, dat moet gezegd. Dan nog vind ik de huidige reeks niet geweldig, als het gaat om kostuums, sommige dialogen en andere elementen die in de strips gewoonweg veel beter uit de verf komen.
Overigens, het is al eens eerder aangestipt maar ik vind het ontzettend vreemd dat een film hier in Nederland op 'n vrijdag uitkomt in plaats van donderdag.
Thorongil
En Batman is een rip-off van Zorro. Hoop dat deze de laatste is, al vrees ik dat er nog een superheldenreboot op ons afkomt...

The Dark Knight
2008

Batman Begins
2005

'The Dark Knight Rises' komt morgenavond (27 januari) op televisie: 'Het had geen betere afsluiting kunnen hebben'

Glen Powell dankt carrière aan piepklein rolletje in Christopher Nolan film: 'Dankbaar dat hij me een kans gaf'

Christopher Nolan reageert op vermeend stoelenverbod op set

The Lord of the Rings: The Return of the King

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999

The Matrix
Sciencefiction / Actie, 1999
dc comicscrime fighterterroristgeheime identiteitburglargijzelaarstrijdhostage dramatime bombburgerwachtcover-upsuperheldgebaseerd op stripvillainesstragic heromobile terrorismedestructionstadvechtencriminal underworldcatwoman cat burglarimaxfloodcuriousdc extended universe (dceu)batmobile