• 9.381.317 stemmen

The Dark Knight Rises (2012)

Actie / Misdaad | 164 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titel: T.D.K.R.

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Tom Hardy en Anne Hathaway

IMDb beoordeling: 8,4 (1.974.564)

Releasedatum: 20 juli 2012

Plot The Dark Knight Rises

"A fire will rise."

Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.

Bruce Wayne / Batman

Alfred Pennyworth

James Gordon

Selina Kyle / Catwoman

Miranda Tate / Talia al Ghul

avatar van livius_92

livius_92

nu begin ik me toch af te vragen wie gorden speelt robin toch niet want dat zou ik echt stom vinden .

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Christian Bale is het met je eens.

“If Robin crops up in one of the new Batman films, I’ll be chaining myself up somewhere and refusing to go to work.”

Christian Bale has stated that he would not play Batman if Robin appeared anywhere in the trilogy. Christopher Nolan agreed not to include Robin as it would undermine the dark tone of his series.

avatar van DiDa

DiDa

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ik heb afgelopen weekend The Dark Knight weer is gekeken en zo'n geweldige film vind ik het niet. Dus voor mij zal deze The Dark Knight dik kunnen overtreffen. Deel 1 misschien niet.

avatar van livius_92

livius_92

DiDa schreef:

Het lijkt er op dat de film niet op kan tegen de eerste 2 delen.

who says that ? enkele stomme reviews see for your self

avatar van congo

congo

DiDa schreef:

Het lijkt er op dat de film niet op kan tegen de eerste 2 delen.

Hoe weet je dat al? Je hebt de film nog niet eens gezien! Dus zeg zulke onzinnige dingen nog niet voordat je hem gezien hebt.

Gewoon je eigen mening geven en niet luisteren naar de critici.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Luisteren moet zowiezo lezen zijn en onzinnig tja,ieder zijn mening.

Het is toch wel handig om sommige recensies te lezen, dan weet je ongeveer met wat voor verwachtingen je de film in moet gaan.

Tuurlijk is ieders smaak anders.

Naja, mijn verwachtingen zijn niet eens zo hoog dankzij Nolans cv,maar ik zie de eerste 10's weer voorbij komen....

avatar van Starmaster501

Starmaster501

Ik ga geen reviews lezen, ik zie het donderdag-vrijdag wel. Ik weet dat hij TDK niet gaat overtreffen. Dus het kan alleen maar meevallen met verwachtingen.

avatar van Jack Sparrow

Jack Sparrow

Opent goed op rottentomatoes!

avatar van DiDa

DiDa

congo schreef:

Gewoon je eigen mening geven en niet luisteren naar de critici.

Sorry hoor, maar ik zeg toch het "lijkt" erop naar aanleiding van de eerste officiele reviews.

Altijd gelijk dat aanvallen over "je hebt hem nog niet gezien". Dat zeg ik toch helemaal niet.

Over lezen gesproken...

Feanatieke

Spoilers (aangegeven) voor mensen die Batman Begins en The Dark Knight nog niet hebben gezien. Bevat geen spoilers van The Dark Knight Rises.

Waarom is deze Batman-serie fenomenaal? Wat zien de fans in de aanpak van Nolan? Is het de realiteit? De duisternis? Beide, maar het is vooral de psychologische invulling van het karakter Batman. Valt dat even tegen! Want vrijwel iedereen roemt de rol van Heath Ledger in The Dark Knight, waarbij Batman een grijze muis zou zijn. Maar vooral Batman wordt fantastisch neergezet. Batman doet wat geen held doet. Hij brengt mensen om. Hij vemoord mensen niet om ze te straffen, maar hij doodt ze om te voorkomen dat ze andere personen doden. Is dit tegen zijn eigen persoonlijke codes? Ja, dat is het. Maar hij moet zijn eigen codes breken als er geen andere keuzemogelijkheden meer zijn. Hij waarschuwde Ra’s, maar Ra’s negeerde hem en toen moest Batman voorkomen dat de trein The Wayne Tower zou raken (Batman Begins). Ra’s stierf omdat hij in een trein zat die veel doden kon veroorzaken en Batman moest hem stoppen. Batman vermoordde The Joker niet (The Dark Knight), want hij kon op het moment dat hij gepakt was geen leed meer veroorzaken. Batman zal doden als dat noodzakelijk is. Hiermee wordt er afgeweken van de standaard zoetsappige en brave Hollywood-aanpak. Spider-Man heeft The Green Goblin en Venom niet gedood. Zij stierven puur vanwege stomme toevallige ongelukjes. Dat is te belachelijk in de sterke serie van Nolan. Het maakt de films duisterder en dramatischer als we Batman mensen zien doden die ooit vrienden van hem waren (Rha’s en Dent).

Is Batman dan een moordenaar? Het bewust niet redden van een leven (Rha’s) kan als moord beschouwd worden. Het is een grijs gebied. Voor het karakter Batman is het een enorm moeilijke keuze om te maken en zijn acties te rechtvaardigen, eenmaal in deze omstandigheden beland. Ik wil alleen niet geloven dat Ra’s zelf geen uitweg kon vinden uit de trein. Hij accepteerde zijn lot. Ra’s koos er voor om niet gered te worden. Hij wilde niet gered worden. Als Batman hem gered had, zou het een vernedering zijn. Batman moet dit geweten hebben.

Morele dilemma’s spelen een belangrijke rol in de serie van Nolan. Batman doodde Harvey Dent. Batman was in een extreme situatie beland. Hij moest een keus maken om een leven te redden (het kind). Hij deed slechts wat hij kon. Het was niet zijn intentie geweest om Harvey te doden. Als hij de kracht had gehad om beide te redden had hij dat gedaan. De realiteit is hard en dat toont Nolan. De gebrokenheid en innerlijke strijd van The Dark Knight. Heel wat anders dan een Spider-Man die een keus moet maken tussen kinderen redden of zijn vriendin redden, met de scene van The Green Goblin op de brug. Uiteraard redt Spider-Man ze allemaal, wat een held…

Aan het einde van The Dark Knight is Batman niet verslagen, maar bijna volledig gevormd. Door zich schuldig te claimen voor de misdaden van Dent, heeft hij 'overwonnen'. Hij koos voor de consequenties van zijn bestaan als duistere ridder. Batman groeit door de serie. Hij maakt een reis door, een heel menselijke reis. Batman doet ons herinneren aan hoe snel we kunnen vallen, maar hij is een voorbeeld van hoe we kunnen leren van onze fouten, hoe we opnieuw kunnen opstaan (The Dark Knight Rises!). Zelfs in de diepste duisternis blijft er hoop. Een vuur zal laaien. Een storm zal komen. Gotham zal schudden. Er zullen doden vallen. The Dark Knight zal zijn innerlijke reis voltooien en opstaan.

Hij begint (Batman Begins), hij valt (The Dark Knight) en hij staat op (The Dark Knight Rises). En niet heldendom en patriottisme (Spider-Man slingerend voor de Amerikaanse vlag, joelend publiek en een klaarkomende verslaggeefster) staan centraal, maar alles draait om angst (BB), chaos (TDK) en pijn (TDKR).

Dit alles toont aan dat Batman het superheldengenre is ontstegen en ook het niveau van de doorsnee Hollywood-film. Nolan durft buiten de lijntjes te tekenen en maakt van Batman een discutabele duistere gebroken ridder. Een ridder die een innerlijke reis doormaakt. Een reis die ten einde loopt. Ik ben blij dat ik die reis heb mogen aanschouwen. En ik ben blij dat ik het einde van die reis mag aanschouwen binnenkort. Zeer binnenkort.

Feanatieke schreef:

Lang verhaal

Ben jij soms ingehuurd door de uitgever van de film om deze te promoten ofzo? Vind je berichten bij deze film wel heel erg richting het totaal aanprijzen van de 3 Batman films gaan.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Mooi stuk Feanatieke, vind ook dat Bruce Wayne/Batman en zijn development onderschat wordt. Al dicht je wel veel te veel toe aan Nolan, aangezien die veelzijdigheid in deep character development jaren geleden gecreëerd is. Die credit lijkt me dan vooral voor Frank Miller en zijn collega's.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Zoiets heet obsessie .

Ajax&Litmanen1 schreef:

Haha! Was het maar waar dat ik hier geld voor kreeg, leuke bijverdienste. Absoluut niet. Wel eens op fanfora gekeken? Daar vind je nog veel langere verhalen, maar dan van de ultieme fanboys. Heeft niets met promoten te maken.

Ik hou van de aanpak van Nolan en ik leg uit waarom. Als ik straks weer een andere film zie die me ook overtuigd, kan ik net zo goed met een betoogje komen.

Feanatieke schreef:

Nja, het valt me wat op hoe extreem lovend je bent. Doet me wat denken aan een user ''Avatar'' bij de film Avatar 2 jaar terug, duidelijk ingehuurd. Dus ik dacht, vraag het effe

Ook omdat ik je geloof ik op FilmTotaal ook veel positieve dingen zag posten (ik lees de berichten onder de nieuwtjes daar nog wel eens).

Anyway, was het maar snel vrijdag!

avatar van Spetie

Onterechte stem + offopic berichten verwijderd.

Ajax&Litmanen1 schreef:

Anyway, was het maar snel vrijdag!

Ik ben inderdaad wel een tikkeltje extreem. Komt omdat ik echt moe werd van die vele heldenfilms waarbij de held het vrouwtje redt, er nog een man netjes met de ambulance wordt weggevoerd en de wereld weer gered is. Een held zijn is ook een vloek. Wat ik altijd al wilde zien in heldenfilms, heeft de nieuwe Batman-serie gebracht. Vandaar mijn ietwat enorme enthousiasme.

Haha is dat serieus? Dat is wel echt belachelijk als daar serieus mensen voor worden ingehuurd!

Ik heb me overigens nog ingehouden. Wilde ook nog linken leggen met de thema's egocentrisme, kapitalisme en terrorisme, maar dat ging iets te diep.

@ Feanatieke,

Ik heb je stuk gelezen, maar ben het niet met je eens. Je beweert dat Batman mensen gedood heeft, maar welke dan? Je voorbeeld Ra's al Gul heeft hij niet gedood, maar dood laten gaan door hem niet te redden. Dat is toch wat anders. Idem met Dent. Batman heeft Dent zelfs nog gered van de explosie. Dat hij op het einde toch dood ging was zijn eigen schuld, omdat hij het gezin van Gordon moest beschermen tegen Dent. Batman verschilt niet zo heel veel van de andere comichelden in mijn ogen.

The Oceanic Six schreef:
@ Feanatieke,

Het was niet Dent zijn eigen schuld dat hij geduwd werd door Batman. Batman moet kiezen en in die zin is het een soort 'self-defense', maar Batman moet om mensen te redden ook mensen doden. Dat zie je heel duidelijk terug bij de tragische dood van Dent. Ik vind Batman absoluut geen moordenaar, maar hij ontkomt er niet aan om mensen het leven te ontnemen als dat noodzakelijk is. Die grauwe werkelijkheid kom je niet in elke superhelden film tegen.

Overigens heb ik dat van het doden misschien teveel uitgelicht. Ik doelde vooral op de reis die hij doormaakt en waar we allen getuige van zijn. Dat vind ik veel sterker uitgewerkt dan bij bijvoorbeeld Spider-Man die eventjes ontslag neemt en na twintig minuutjes weer terugkeert als superheld bijvoorbeeld.

avatar van blackcat13

blackcat13

Helemaal mee eens Feanatieke, jij beschrijft hier precies waarom ik Batman in de Nolan series ook zo een goed personage vind en daarmee de films zo geweldig vind. Maar mijn betoog over de serie, het grauwe realise door het tonen van de consequenties van zijn daden en de donkere keiharde kant van het zijn van een "superheld", heb ik een tijdje terug al gegeven dus daar zal ik jullie niet nogmaals mee lastig vallen.

Overigens lees ik in de vele reviews die ik al heb gelezen maar bar weinig over Bane. Helaas, ik vrees dat Bane toch een minder indrukwekkend en overheersend personage is dan ik altijd had verwacht en op had gehoopt.

blackcat13 schreef:

Ach, na TDK is het ook wel eens goed dat Wayne/Batman meer aandacht krijgen. In TDK leek het wel of Batman een bijrol had in de grote Joker show. Was op zich niet erg, maar meer aandacht voor onze vleermuis (met Alfred, Fox etc) zou ik prima vinden. Neem aan dat Bane sowieso nog wel een bepalend karakter zal hebben in de film.

avatar van avdj

avdj

Mooi verhaal Feanatieke! Dekt grotendeels mijn mening over Nolan en zijn Batman serie in het bijzonder. Wat mij betreft halen maar heel weinig actiefilms een dergelijk niveau. Buiten goede actie zijn de quotes, dialogen en acteerprestaties om je vingers bij af te likken.

Als ik op de bovenstaande recensies af ga lijkt de film toch een stap terug te moeten doen.

avatar van Reinbo

Stuk van Feanatieke is grote onzin. Zat helden die mensen doden. Rambo, Punisher, Hulk,, etc. Dus zijn hele verhaal gaat niet op. En tja, dat het in vergelijking met Spider-man allemaal een stuk complexer is, ligt dan ook vooral aan Spiderman..... Kinder serie.

avatar van congo

congo

Reinbo heeft wel gelijk: er zijn 'helden' die moorden plegen. Maar op het gebied van The Dark Knight ben ik volledig eens met Feanatieke.

Reinbo schreef:

Rambo, Punisher zijn natuurlijk geen superhelden. Hulk eigenlijk ook niet, da's een mutant die niet meer weet wat hij doet als ie groen wordt.

avatar van Reinbo

Ja, Batman is dan ook geen superheld, want dat is gewoon een weeskind met ninja training in een vleermuizenpak.

Kortom wat een kul.

avatar van avdj

avdj

Hulk is een actiefenomeen, zeker geen held! Je vergeet dit onderscheid te maken. Als we het hebben over actiehelden die mensen redden vind ik de Batman van Nolan zonder twijfel één van de best uitgewerkte.

Reinbo schreef:

Kortom wat een kul.

Wat doe je weer raar.

Je snapt ook wel dat Batman in het groepje van Spiderman, Superman etc past. Gemaskerde mannen die mensen helpen of de misdaad bestrijden.

Je snapt ook wel dat Rambo en de Hulk hier niet bij passen.