- Home
- Films
- Paranormal Activity 3
- Filtered
Genre: Horror / Mystery
Speelduur: 83 minuten / 94 minuten (unrated director's cut)
Geregisseerd door: Henry Joost en Ariel Schulman
Met onder meer: Chloe Csengery, Jessica Tyler Brown en Katie Featherston
Releasedatum: 20 oktober 2011
Bekijk via SkyShowtime
Plot Paranormal Activity 3
"Discover how the activity began."
Achttien jaar voor de gebeurtenissen van deel 1 en 2 volgen we Katie en haar zus Kristi in het huis van hun ouders. Na verloop van tijd merkt Dennis dat Kristi zich raar begint te gedragen nadat ze heeft beweerd een onzichtbare vriend te hebben, genaamd Toby. Op aanraden van Randy plaatst Dennis een aantal camera's in het huis om te zien of er ook echt iets rondspookt. Ze doen een schokkende ontdekking...
- Trailer (YouTube)
Randy Rosen
Kid
Creepy Lady
John Lee Hooker
Ook dit derde deel weet weer zonder de enge beesten, taaie moordenaars of spannende soundtrack een eigenzinnige sfeer neer te zetten. Je moet er als kijker mee om kunnen gaan, dit is nou eenmaal geen standaard blockbuster met keurig uitgewerkte shots en een duidelijke structuur waarbij je alles zacht en teder opgelegt krijgt. Maar wat mij betreft zorgt het feit dat de personages zelf alles vast leggen er al direct voor dat het hele plaatje een stuk beklemmender is. Je weet niet wat je te wachten staat en op de momenten dat je jezelf schrap zet blijkt er helemaal niets aan de hand te zijn. Andersom ook, er zitten hier en daar wat situaties tussen die je normaal gesproken op voorhand al kan voorspellen maar die je toch erg weten te verassen (Dennis komt de kamer ingestormt na een inspectie, Julie komt uit de klerenkast met een masker op, de lamp in de kamer valt kapot, het witte laken valt op de grond...). Het idee met de ventilator waar ze de camera op hebben gezet is slim bedacht, op deze manier weten de makers toch een bewegend beeld te creeëren terwijl het eigenlijk nog steeds opgenomen wordt door Dennis en Julie zelf.
Subliem, meesterlijk of fantastisch zijn woorden die ik helaas niet toe kan schrijven
aan dit prequel. Het lijkt toch iets teveel op zijn voorgangers en het bevat naast zijn heerlijke suspense ook de bijbehorende ongeloofwaardigheden.
Net terug uit de bios en ook het derde deel weet zich prima overeind te houden tegen al dat handycam geweld dat de laatste jaren in de bios verschijnt of rechtstreeks op dvd/blu ray.
Wanneer je fan bent van de eerste twee delen zal ook zeker het derde deel je bevallen. Je kan zeggen dat de reeks wordt uitgemolken na het originele eerste deel, maar er wordt in ieder geval nog geprobeerd om een goed verhaal in de trilogie te krijgen. Ook dit derde deel weet wat dat betreft te overtuigen door het simpele feit dat het een prequel is. Alles speelt zich af in de jeugd van de twee hoofdrolspeelsters uit de eerste twee delen en zo kom je achter het ontstaan van het gruwel dat zich in de eerste twee delen heeft afgespeeld.
Ook worden er net zoals in deel 2 nieuwe elementen toegevoegd die de film net even dat extra zetje geeft en bevorderend is voor de spanning. Hier is het de bewegende camera op een ventilatorstandaard. Een simpele, maar zeer effectieve manier om het publiek in de zaal nog meer angst aan te jagen. Er zijn op deze manier meer scares mogelijk en die worden dan ook ten volle benut.
Net zoals de eerste twee delen kent ook deel 3 een redelijk rustige opbouw, zij het toch een stuk rapper dan de eerst genoemden. Er worden grapjes met elkaar uitgehaald om ook in het begin de vaart erin te houden. Wat dat betreft slaagt deel 3 juist iets meer dan de eerste twee delen.
Het acteerwerk is overtuigend en vooral de kleine meisjes verdienen een pluim voor hun geweldige rollen. Na een redelijk rustige opbouw wordt de film steeds spannender, enger om vervolgens te eindigen in een bloedstollende climax waarbij het lastig is om niet met een ingehouden adem en kippenvel te kijken.
Fans van de eerste twee delen zullen zich ook hiermee prima vermaken. Origineel kan je het niet meer noemen, maar zolang de horror gewoon ontzettend goed werkt zal me dat eigenlijk ook een worst wezen. Mensen die de eerste twee saai o.i.d. vinden kunnen ook beter dit deel overslaan, want de elementen zijn hetzelfde. Don't say afterwards we didn't told you so
Tot nu toe een zeer overtuigende trilogie!
Jack Sparrow
Okee, deze doet dus niet onder aan de vorige twee. Laatste half uur is briljant gedaan. Weinig films gezien die de spanning zolang vast kunnen houden. De nieuwheid is er daarentegen wel af maar het concept blijft aardig sterk.
arno74
Aardige film met voldoende schrikmomenten om aan de genre horror te voldoen, al zijn ze kwalitatief niet zo bijzonder en worden ze wel keer op keer gevolgd door gegiechel in de zaal.
Heb de twee eerdere films niet gezien, maar deze was wel aardig.
Shinobi
Afgelopen vrijdag in de bios gezien en wow ik werd echt positief verrast door deze film.
Ik had in eerste instantie niet verwacht dat het zou werken door terug in de tijd te gaan door middel van een préquel dus, maar ik vond 'm zowaar beter dan deel twee en misschien ook wel deel één denk ik.
De jaren 80 setting is zeer goed neergezet met de camera's enz., verder een goede opbouw, lekker veel schrikmomenten en je komt uiteraard meer te weten over de twee zusjes hoe ze zo zijn geworden. Je ziet zelfs hoe Kristi een pact sluit met Toby, dit is naar alle waarschijnlijk een pact dat de eerstvolgende baby die Kristi krijgt van Toby is. Daarnaast uiteraard de rol die de oma speelt in dit hele verhaaltje.
Overigens wel respect voor de twee kleine meisjes die zeer overtuigend spelen.
Ik zou zeggen kom maar op met deel vier.
Dikke 4,0 sterren.
Macmanus
Zelfde niveau als de rest.
Verhaaltje is weer net iets verder gezocht, maar van de scares zitten er weer net wat meer in. Vond het best goed werken. Paar keer schrok ik echt flink. En net als dat je saw kijkt voor de gore zijn de scares waarom je dit toch uiteindelijk kijkt. Die scenes met die ventilator waren leuk bedacht en werkte goed.
Wat me wel erg opviel was dat de vorige delen qua verhaal me echt totaal niet zijn bijgebleven. Het hele verhaal van de drie delen is me niet echt helder meer. Wil ik me geheugen daar best de schuld van geven maar het zegt ook wel wat over de impact van de films.
Zeker geen 5 sterren maaltijd dus. Maar rond deze tijd aardig kijkvoer.
3 sterren.
Keane1983
Ben ik het niet mee eens, voor mij was dit de engste film ooit die ik gezien heb.
Alles klopte, de gehele antaurage, maar dat niet alleen ook het acteerwerk van de twee kleintjes vond ik erg overtuigend.
Schrikmomenten zitten er heel erg veel in, en de film weet op een snel tempo de spanning hoog op te bouwen. Het einde kent echt wel een aantal wegkijk momenten.
Het verhaal vind ik goed, in combinatie met de twee andere valt alles nu heel erg goed op zijn plaats.
Qua camera werk was dit het best van de drie. Deel 1 was voornamelijk in de slaapkamer, deel 2 was dan wel door het gehele huis, maar doordat er ook buiten vanalles afspeelde werd het voor mijn gevoel erg ongeloofwaardig.
Deze film is in mijn ogen de beste van de 3 op het gebied van ...alles...
Het enige nadeel vond ik wel, dat alles wat in de trailer te zien was...je niet terug zag in de film???Why??? Dit was ook al het geval bij deel 1 en 2...je zag wel een trailer maar kreeg niet wat je zag?? (was in dit geval ook echt niet erg hoor)
Van mij een dikke 4,5* Let the Halloween begin
Blijft crap.
De enige in de reeks die ook maar een beetje in de buurt komt van z'n beoogde effectiviteit is het Japanse vervolg, en ook dat is verder maar een matige horrorfilm. Dit derde deel is iets geanimeerder dan de eerste twee Amerikaanse delen, maar daarmee is het meeste dan ook gezegd.
Halverwege de film kwam er nog iemand de zaal inlopen. Zal vast iemand met voorkennis geweest zijn, want ook hier valt de eerste drie kwartier weer geen fuck te beleven. Saaie, uiterst voorspelbare cinema die nog eens oerlelijk en slecht geacteerd is ook.
Pijnlijkste gimmick is toch echt de "fan-camera". Dat ding doet er echt 15 seconden over om van links naar rechts te gaan, en gegarandeerd dat je de eerste minuut helemaal niks boeiends te zien krijgt. Hoe goedkoop kan cinema zijn? Vond het elke keer weer dieptriest toen zo'n nieuwe scene aanving.
Verder de gekende geestengrapjes, af en toe een effectieve scare, en een einde wat niet bepaald tot de verbeelding spreekt. Voor de scares en wat effectieve geestentrucs kan je nog punten geven, maar daarmee heb je het toch zo'n beetje gehad. Blijft een povere serie binnen het handycam subgenre.
Jessen0wnt
Stiekem toch wel gaaf.
Verrassend leuke film om te zien in een volle zaal. Ik zie dit dan ook niet echt als een serieus enge film, enkel de reacties ''kijk daar boven op de trap'' ''DIE LAMP'', zijn heel leuk om te horen. De film bestaat enkel alleen uit schrikmomenten, neemt heel lang zijn tijd en werkt. Waardoor je als kijker echt je klaar kan maken, het leukste eraan is nog dat je weet wanneer het ongeveer gaat gebeuren maar niet precies wanneer en vooral de vraag: hoe.
Uiteindelijk is het allemaal een trucje, en het verhaal is een beetje uitgedoofd. Wanneer het eindelijk echt creepy word, in het huis van de oma, gaat het allemaal veel te snel en wordt het nogal afgeraffeld, waarschijnlijk zal er wel nog wat delen volgen, en die zal ik ook trouw volgen... Het voelt soms helaas wat te gemakkelijk en te commercieel aan. Aan de andere kant werkt het erg goed, plus het is erg vermakelijk.
Geslaagde commerciële prutzooi. 3,5 ster
killerfreak
Niet overtuigd van deze film; was nochtans een voorstander van PA1 en 2.
De film begint traag, net als zijn voorgangers, maar komt dan toch redelijk snel to the point. Positief is het camerawerk in de living/keuken (mooie vernieuwing!), maar voor de rest is het toch maar allemaal een beetje van hetzelfde laken een broek. Op zich natuurlijk geen verrassing, aangezien het al deel 3 is.
Enkele scarymomenten genoteerd, maar niet voldoende om mij van mijn stoel te blazen. En toch... een 4de film lijkt in de maak doordat deze in het openingsweekend meer dan 10* van het budget opbracht. Hopelijk zorgt deze dan terug voor een positieve revivla als je het mij vraagt...
dutchtuga
Paranormal Activity 3 stevende af op een teleurstelling. We kennen de trucjes onderhand wel en ook de ventilator-cam vond ik maar irritant. Enkel in een scène (zie mijn avatar) werd er effectief gebruik van gemaakt. Maar dan het einde. Geweldig freaky en eentje dat ik niet zag aankomen. Deze twist geeft een extra dimensie aan het Paranormal Activity-gebeuren en dat alleen zorgt ervoor dat ik dit met een punt meer beloon dan de bedoeling was.
perceived
Sterkste deel (tot nu toe).
Meer 'film' dan de vorige delen. De eerste vond ik best origineel, maar qua kijkgenot niet zo heel boeiend. De tweede herhaalde het trucje zonder daar eigenlijk iets aan toe te voegen. De derde: vond ik een stuk boeiender/onderhoudender om naar te kijken. Meer aandacht voor verhaal, een vlotter verloop en visueel heeft het ook net wat meer uitstraling. 6.5/10*
Beloki
Deel 1 was goed, deel 2 al wat minder maar deel 3 kan echt nog maar net. Iets meer vernieuwing en afwisseling had de reeks goed gedaan.
B.
Eerlijk gezegd verraste deze film me wel want ik vond hem best goed. De vaart zat er goed in en er gebeurt best veel. Ook was de film boeiend en geregeld zelfs spannend, zeker het einde. De cast deed het ook best goed en ik vond ze ook overtuigend. Die Lauren Bittner (als Julie) was overigens best een lekkertje. Dat de film zich in het jaar 1988 afspeelt moet je maar met een korreltje zout nemen want die look had de film helemaal niet. Leek meer alsof het een paar jaar geleden afspeelde. Maar dat is eigenlijk het enige minpuntje van deze film, voor de rest was het gewoon een lekkere spannende mysterie film.
Snap eigenlijk niet waarom hierboven de naam van Katie Featherston staat vermeld want meer dan een paar minuten is ze niet te zien in deze film.
SaNDuTjE
Redelijk derde deel die op de oude, vertrouwde voet verder gaat , een aardige opbouw kent en vooral menig kijker bij vlagen weer de stuipen op het lijf zal jagen.
Het principe is wederom hetzelfde alleen speelt zich dit nu in de eind jaren '80 af. Na het vorige deel zit er nu iets meer verhaal in zodat het niet enkel weer een aaneenschakeling van opnames zijn. De rollen worden goed gespeeld alleen ontbreekt het hier en daar nog behoorlijk aan geloofwaardigheid. Om die reden, en omdat een aantal schikmomenten toch wel erg gemakkelijk en voorspelbaar waren vond ik het het alleen richting het eind was spannender worden. In de opbouw is het vooral Kristi die wel heel erg naief is en na een dozijn aan voorvallen niet wil geloven dat er iets aan de hand is. Toen die sekte zijn intrede maakt in het verhaal was het voor mij ineens afgelopen met de spanning. Voor sommigen gaf dat een extra dimensie maar voor mij werd hiermee de plank volledig misgeslagen en ook totaal niet passen in combinatie met de andere delen.
Maar goed, het truukje wordt weer degelijk uitgevoerd met een aantal aardige schrikmomenten en een 'camera-fan' wat een slimme variatie is op de welbekende vaste camera's. Jammer dat er ook weer een 4de deel aan zit te komen want nu is bij mij het vermakelijke er toch wel vanaf.
Eigenlijk 2,5* maar nu 3* vanwege de lege keukenscene
LOTR-lover
Laat ik om te beginnen eerst zeggen dat ik het jammer vind als een film veel uitlegt. Dat vond ik in deel 2 al een minpunt en datzelfde geldt ook weer voor dit nieuwste deel. De kracht van het 1e deel, naast het feit dat het een nieuwe "Blair Witch Project" werd, was toch dat het allemaal maar vaag was en je weinig te weten kreeg over hoe en wat en waarom. Dat is nu wel anders. Het hele verhaal word redelijk goed uitgelegd als je deel 2 en 3 bij elkaar neemt en dat maakt het er niet geloofwaardiger op.
Maar dat even buiten beschouwing gelaten is deel 3 wat mij betreft een stuk beter dan deel 2. Vond er genoeg spanning in zitten met een aantal heerlijke schrikmomenten weer. Ook is de 'camera op de ventilator' natuurlijk een top idee getuige de vele uitstekende scenes op deze locatie. Vond het een prima film die recht doet aan de PA reeks maar het einde was wel vrij teleurstellend. De geloofwaardigheid levert toch aardig in als je opeens een coven met heksen ziet, het om duivelse symbolen gaat enzovoort. Vind het spannender als het alleen om een entiteit gaat.
Maar goed, op naar deel 4 dan maar
Ik ben geen fan van de Paranormal Activity reeks. Ook dit derde deel slaagt er niet in om te overtuigen, hoewel het wel het beste deel is in de reeks en het beste schrikmoment bevat.
Het derde deel gaat 18 jaar terug in de tijd en dat is niet altijd even overtuigend. Her en der heb ik toch nog het idee dat de film zich gewoon anno nu afspeelt. Jammer is ook dat de film net als in de vorige twee delen weer erg tam begint. In de eerste twintig minuten gebeurt er nauwelijks tot niets en juist daar hadden ze eens een keer een ietwat andere aanpak kunnen kiezen.
Er zijn gelukkig ook pluspunten. Die camera op de ventilator standaard is erg goed bedacht. Doordat het langzaam van links naar rechts gaat en omgekeerd, is het op sommige momenten best bevorderend voor de spanning. De grap in de kast was, hoewel nep, wel een uiterst effectief schrikmoment en de beste uit de reeks, al had het dan niet zoveel met een geest te maken. Verder zitten er nog wat geestachtige schrikmomenten die, die best redelijk zijn, maar als geheel overtuigd het allemaal niet, zeker ook omdat het einde ronduit matig was.
Op zich een aardige poging, maar ik ben dus nog steeds niet overtuigt. Wel is het niveau van de reeks behoorlijk constant te noemen, al zegt dat natuurlijk vrij weinig over het niveau.
Verrassend effectieve prequel, goed gemaakt en met een slim bedacht plot. Verreweg het meest spectaculaire en heftige deel uit de reeks, met veel Poltergeist-achtige toestanden en een snellere aaneenschakeling van gebeurtenissen dan voorheen. De film is ook behoorlijk eng en er is een groot aantal extreme schrikeffecten. Het tijdsbeeld is niet helemaal overtuigend en hier en daar kun je wat vraagtekens plaatsen bij bepaalde plotwendingen, maar overwegend is dit een prima horrorfilm. Slimme zet om de regisseurs van de uitstekende (nep?)documentaire Catfish aan te trekken voor de regie.
Toch wel goed dat ik deel 1 en 2 de afgelopen twee dagen heb herkeken voordat ik aan deze derde film begon, want het is nu wel meteen allemaal weer duidelijk wie wie is. Ook merk je dat de verhalen van de drie films erg goed in elkaar overlopen, toch wel een kracht van deze trilogie. Beide vervolgen zijn zeker niet nutteloos, omdat ze het verhaal verduidelijken. Daarom moet ik nu ook achteraf bekennen dat ik best wel weer op deel 4 wacht om losse eindjes van de delen weer meer op te helderen.
Paranormal Activity 3 is ieder geval geslaagd. Deel 1 blijft het beste, maar deze derde film is wel boeiender dan deel 2. Het wordt allemaal weer wat compacter met een wat kleiner huis, minder locaties die worden gefilmd en ook wat minder mensen. Twee meisjes en moeder en haar vriend zijn de rode draad van de film. Af en toe zien we wel iemand anders, maar verder focust de film zich vooral op die 4. Deel 2 was een stuk rommeliger met teveel personages en teveel locaties. Het gezin is best boeiend en die meisjes zijn al snel creapy, maar dat komt ook door het plot. Het leek trouwens wel op Hide and Seek (2005), maar dan beter uitgewerkt. Het leverde een lange intro op, maar wel 1 die boeide. Al snel wordt weer alles gefilmd, wat zeker via de ventilatorcamera soms beklemmende momenten opleverde.
De momenten met het witte laken in de keuken dat plots op de grond valt, het bed dat weggetrokken wordt en de spullen in de keuken die massaal op de grond vallen waren de betere momenten van de film. Het einde is verrassend, met oma als een heks. Achteraf is het allemaal best logisch. Het eerstgeboren kind zal voor de demoon zijn, wat weer linkt met baby Hunter in deel 2. Ook de vraag van oma of Julie geen jongen meer wil krijgen bij een eventuele zwangerschap is dan al een hint, achteraf gezien. Aangezien ze dat niet wil, is ze nutteloos voor de heksen en sterft ze dus, wat je ook op het einde ziet als ze op de overloop hangt. Freaky trouwens hoe Dennis sterft, met zijn dubbelgevouwen rug, waarschijnlijk door Toby gedaan. Wel weer jammer dat je weer de nodige vragen houdt aan het einde van de film, maar daar zal een vervolgfilm wel weer uitleg op geven.
Het is een geslaagde trilogie geworden. Ik sta nu toch wel weer open voor deel 4, vooral omdat ze het verhaal boeiend weten te houden. De bekende ghost-momenten worden wel een beetje voorspelbaar na drie films. Maar zolang het goed uitgewerkt wordt, zoals vaak wel is gelukt, vind ik het niet zo erg.
Elineloves
Dit soort films kijk ik het liefst als ik alleen ben, in bed, in het donker en half verstopt onder de dekens. Vervolgens mag ik natuurlijk klagen en tieren dat mijn vriend 'm samen met me had moeten kijken omdat ik bang was en niet meer durfde te slapen omdat ik allemaal enge geluiden hoorde.
Vrouwen..
Eigenlijk moet ik dit soort films ook helemaal niet kijken, zeker niet alleen. (Eigenwijs hè.) Ik hou van horror, echt waar, serialkillers, psychopaten, moordlustige dieren.. allemaal prima.. maar DIT. Nee, hier ben ik stiekem bang voor. Beetje erg bang zelfs. Dat wordt erger wanneer je al half angstig halverwege de film zit en je hondje plots heel akelig begint te piepen en te grommen naar een dichte deur. Hij doet 't er gewoon om, gemeen beest.
Maargoed. Het derde deel alweer. Veel van hetzelfde, toch verfrissend. De personages vond ik een plus, de spanning was deze keer ontzettend goed voelbaar (kan ook komen omdat ik de laatste tijd een paar crappy geesten/handycam films heb gezien) en zelfs de trage opbouw vond ik niet storend. Integendeel. Soms stokte mijn adem in mijn keel en zat ik muisstil en met grote ogen naar het beeld te staren. Of juist zo snel alle hoeken van het beeld willen zien uit angst dat je iets mist. Ik zocht schrikmomenten, ik verheugde me er bijna op. Alsof ik zou willen dat ik een magische afstandsbediening had waardoor ik direct door kon naar het volgende creepy moment. Ik was té nieuwsgierig.
Kleine meisjes met onzichtbare vriendjes. Brrrr. Zeker als 't zo'n schattig maar ook mysterieus klein poppetje is als Kristi. Overtuigend acteerwerk! Ook van 't andere jonge meisje. Vond het ook erg prettig dat er wat meer verduidelijking was dit deel. Vervolgdeel zal er inderdaad wel aan zitten komen, maar als ook daar nog wat vraagtekens verdwijnen, ben ik blij. Ik kijk toch wel weer. Tegen beter weten en slapeloze nachten in.
Ja, zeker een hele vooruitgang op het tweede deel. En ja, ik durf niet te gaan slapen. Pussy. Het is maar een film Eline! *Checkt stiekem onder het bed en in de kast* MEH.
gijsvogel
Mooi hoe smaken toch weer kunnen verschillen...
In tegenstelling tot velen hier vind ik dit deel toch een beetje de middenmoot van de trilogie.
Deel 1 kreeg van mij 2,5* en deel 2 een mooie 4,5*.
Het eerste deel was spannend maar daar gebeurde me wat weinig in.
Het tweede deel vond ik ongekend spannend en kende goed getimede schrikmomenten IMO.
Dit derde deel verheugde ik me al weer enige tijd op en is me in geen geval tegen gevallen.
Hij past prima in de trilogie, had weer goede timing en een hele fraaie suspense.
De toevoeging van het heksen gebeuren vond ik dan een wat mindere wending, ondanks dat het verder uitstekend in de lijn van het geheel past.
Ik miste een stukje 'ouderdom' in de film, waarvan de beelden natuurlijk in 1988 geschoten zouden zijn. Wat meer toegetakeld beeld en wat krochtigere entourage hadden de film zeker geen debet gedaan.
Daarnaast vond ik dat er wat teveel werd doorgefilmd tussen de bedrijven door. Echt alles wat tussentijds gebeurde werd gefilmd, veelal met de handcamera, en dat is gewoon niet realistisch...
Op die manier vond ik het 2e deel een stuk meer realisme hebben door de beveiligingscamera's die toch altijd wel draaiden.
Bij deze kwam het me wat gemaakt over daardoor.
Desalniettemin wel weer gewoon een nette film die goed in elkaar steekt qua montage, acteerwerk en zinderende spanning. Echt zoals een film in deze reeks zou moeten zijn.
Laat deeltje 4 maar weer komen hoor!
sinterklaas
Mag ik even zeggen dat we hier wel even met de allerbeste deel te maken hebben met de reeks en het voor mij 1 van de engste films is die ik ooit heb gezien?
PA 1 en 2 gingen er bij mij zeker als zoete koek in. Het waren uiterst spannende films die je nog wel in het angstzweet wisten te zetten. Vooral de stilte en de normale huiselijke geluiden maken het zo eng, en die techniek is gewoon weer iets om geschiedenis te schrijven in de horrorfilm wereld. Wel zat er weinig verschil in deel 1 en 2. In deel 3 word daar even hardhandig een draai in gegeven en word het dus nu echt menens.
We gaan, zoals al bekend was, 18 jaar terug in de tijd en maken nu Katie en Kristi (uit deel 2) mee als kinderen. En ook de vader van de 2 meisjes was al geinteresseerd in de dagen vast leggen op film, gewoon als hobby. Hiermee krijgen we gewoon eerst weer een beetje hetzelfte als voorheen. Eerst gebeurd er niks en is alles nog goed, daarna komen de vreemde geluidjes, dichtslaande deuren en schommelende lampen een beetje van pas enz enz, en denk je weer dat het gewoon meer dan hetzelfde zou worden. Maar dat veranderd al gouw wanneer Kristi een denkbeeldige vriend heeft, en de nachten en de dingen gewoon nog veel enger en bizarder worden... en dat het zelfs nog veel verder gaat dan dat je zou verwachten van PA.
En om er tussen te komen, de sfeer vond ik ook echt op zijn best neergezet. Zelfs nog donkerder, enger, en zelfs de cameramethodes waren verstikkend. Bv die ventilatormodel, en dat die vader zo nu en dan nog echt zo langs die muren gaat met zijn camera's. Ook nog een nacht met onweer en nog vele andere dingen. Bv dat Bloody Mary spelletjes, word hierin wel anders weergeven dan in de trailer maar is er niet minder eng om. Die gedaante (die ook in de trailer van deel 2 tegenkwam) kom je later in de film nog wel tegen en natuurlijk het einde waar ik later nog op terugkom. De schrikeffecten zijn ook hartverzakkend. Ik ben zelden zo goed geschrokken, vooral dan bij die scene met Katie bij die trapleuning, voor het eerst gilde ik het uit bij een film. Die meisjes doen het overgens ook erg goed en spelen op hun leeftijd nog erg realistisch en goed kunnen meespelen/in paniek raken/gillen van angst.
Welke dingen ik wel een beetje een misser vond waren die kast-scene oa, en die scene met die laken was ook meer komisch dan eng.
En in de loop van de film dacht ik ook wel dat het einde voorspelbaar zou kunnen worden, nou dus totaal niet. Want nu komt er toch wel heel onverwachts een thema uit de hoek. Wanneer Kati, Kristie en de vader en moeder echt beseffen dat het menens is bij hun huis en denken weer veilig onderdak te kunnen krijgen bij oma. Dat was dus uiteindelijk en nog veel slechtere beslissing. Oma bleek natuurlijk al heel lang behekst te zijn en "Toby" zelfs nog veel beter te kennen dan Kristi zelf en is ook nog deelgenoot van een satanische sekte. (Thema is een succes sinds kort lijkt wel, net als The Last Exorcism en Kill List.) De rest van het gezin is ook behekst en vader staat er helemaal alleen voor en heeft dus nu zijn gezin, die geest en die satanische sekte op zijn nek zitten. Het climax is schokkend, en vooral dood en dood eng. Ook het allerlaatste seconde met die ruis. De trailer (waarvan 80% niet in de film is terug te vinden) was al eng, maar na het zien van de film vergeet je de trailer. Die zwarte gedaantes die je in de beide trailers tegenkwam, zou eigenlijk wel die moeder kunnen zijn. Je zal wel snel begrijpen op welke shot ik doel.
Het idee dat Katie eigenlijk al behekst was toen ze kind was en dat daar in PA 1 niks van is te merken maakt de reeks als enger. Dankzij deel 3.
Zoals gezegd gewoon de allerbeste in de reeks. Enger, donkerder, sfeervoller, en uitgebreider. Hierin word gewoon alles uit de kast getrokken en is het gewoon soms een marteling om met volle ogen ernaar te kijken. Nu is er werk gemaakt van de reeks. Wat wel zo pijnlijk jammer is is dat deze geen normale dvd release krijgt en in zo'n lelijke dvd-bluray combo word uitgegeven. Laten we maar hopen dat dat gaat veranderen want ik moet deze gewoon in de reeks hebben.
Wat mij betreft, nu mochten de recensiekoppen wel zeggen: Don't watch it alone!
El ralpho
Griezelen wederom gegarandeerd
Hoe langer een reeks loopt binnen het genre van de horror hoe slechter deze doorgaans lijkt te worden. Het verhaal is na een deel vaak wel verteld en delen die volgen lijken hier vaak een uitmelking van te zijn. De [Rec] films vormen hier een aangename uitzondering ook. Maar ook de Paranormal activity reeks wist me met zijn 3e deel wederom positief te laten schrikken.
Alles is namelijk in dit derde deel weer aanwezig: een sterke locatie, een verhaal wat steeds sterker en meer om het lijf lijkt te gaan hebben naarmate de reeks vordert en een aantal hele sterke, effectieve scares. De kracht van de reeks heeft altijd gezeten in de mate van subtiliteit waarmee het zijn schrik momenten brengt waarbij er veel aan de fantasie van de kijker kan worden overgelaten. Wat mij betreft een van de krachtigste wapens die je als regisseur in kunt zetten, helemaal in dit soort films. Iets is namelijk des te enger als je er een eigen invulling aan kunt geven.
Nergens wordt de film dan ook overdreven, hij blijft altijd subtiel en de film komt met een aantal zeer innovatieve camera trucs waarbij je op veel momenten het gevoel hebt met een spelletje ''zoek de verschillen'' bezig lijkt te zijn. Dit is iedere scene weer spannend en met name de ventilator scene's zijn met vlagen zelfs meesterlijk te noemen. De film riep aan het einde wel de nodige vragen bij mij op die de volgende site echter perfect wist te beantwoorden: http://screenrant.com/paran... deze gaf meteen de nodige achtergrond informatie die de film zowaar nog sterker maakte doordat ik het nog beter ging begrijpen.
Met smart kijk ik nu dan ook uit naar het vierde deel wat dit jaar gaat verschijnen. Uitmelking? Ongetwijfeld, zeker omdat er aanvankelijk nooit vervolgen gepland waren. Echter heb ik er in het geval van deze reeks totaal geen problemen mee omdat er wel degelijk veel tijd en werk in de films gestoken lijkt te zijn wat je ook terug ziet in de kwaliteit van de films. Wat mij betreft gaat deze reeks dan ook de boeken in als een van de meest effectieve horror-reeksen ooit.
ibendb
Na het oersaaie deel 2 komt dit superspannende 3de deel.
Paranormal Activity 3 is dezelfde formule als zijn twee veergangers: 1 Geest, 1 handycam, een heleboel schrikmomenten. De meeste van die momenten waren ook effectief. Ik schrok me te pletter toen alles in de keuken naar beneden viel! Ook het acteerwerk was erg goed, vooral van die twee meisjes. 3,5*
kasabian
Ik kan me hellas niet meer herinneren hoe lang je kon filmen met een tape. Maar 8 uur bijvoorbeeld geloof ik echt niet.
Weleens van de LP (long play) functie gehoord op een videorecorder?
Ajacied16
Vannacht heb ik deze film gezien. De sfeer was dus prima, wat je van de film zeker niet kan zeggen. Ik ben sowieso niet zo'n grote fan van horror en dat is na deze film zeker niet erg veranderd. Echt eng vind ik het niet, natuurlijk zitten er wel 'schrikmomenten' in maar die zie je allemaal mijlenver van te voren al aankomen. Daarnaast is het einde gewoon slecht. Al bij al kan ik met moeite 2.5* geven. En dat is dan vooral door de manier van filmen, wat ik erg leuk 'bedacht' vind.
boozebelly
- 1908 stemmen
Blij verrast! Helemaal aangezien ik de voorgaande twee delen compleet waardeloos vond.
Gelukkig zitten we bij dit 3e deel niet alleen naar wat wiebelende potten & pannen, bewegende deuren en andere objecten met touwtjes eraan te staren. Nee, deze keer zijn de schrikeffecten zowaar geslaagd te noemen.
Er zit ook veel meer tempo in (Op het begin na dan...) en het verhaal steekt deze keer ook best leuk in elkaar. Ik heb me er best mee vermaakt tot mijn eigen verbazing.
Deel 1 een 0,5*, deel 2 een 1,0* en dit deel jawel.... een voldoende! Een kleintje, maar toch...
Jawaddedadde
Pfoe.
Er zit sleet op de formule. PA1 was lekker spannend, en ook PA2 heeft zo zijn momenten, maar dit derde deel alweer is helaas een niet echt geslaagde herhalingsoefening geworden. Een paar effectieve schrikmomenten (ik schrok me rot toen die vrouw uit de kast kwam haha) maar verder dan dat gaat het niet.
En toch weet zo'n film je wel te boeien omdat je steeds weer naar zuiver registrerende camerabeelden zit te kijken zonder enige vorm van muziek, zodat je nooit echt weet of en waar er iets gaat gebeuren, maar erg snel zal ik deze film niet herbekijken.
Matige film dat je terug neemt naar de kindertijd van de zusjes uit deel 1 en 2. Ditmaal komen de beelden dus van oude home-videos eind jaren '80. Het cameragebruik is vaak onlogisch en is in dit deel de meest storende factor. Ook is dit, in vergelijking met deel 2, toch meer van hetzelfde.
Tonypulp
Lang niet onaardig, hoewel ik van sommige 'trucjes' een beetje nerveus werd. Op een ongeduldige manier dan. Verder een stukje beter dan deel 2 en zeker beter dan het vierde deel, maar desondanks kan ik er niet heel enthousiast van worden. Het is dat m'n vriendin er zo aanstekelijk bang naar kan kijken, anders zou het zelfs met deze speelduur nog een relatief lange zit worden. Paar effectieve momenten, dat zeker, maar het einde stelt teleur en de opbouw is vrij verwerpelijk.

Paranormal Activity: Next of Kin
2021