[Rec] (2007)
Bekijk via CineMember
Bekijk via Film1
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot [Rec]
"One witness. One camera."
Een jonge tv-journaliste en haar cameraman lopen mee met de lokale brandweer. Op een nacht moet de brandweer een oude vrouw redden, die in een appartementengebouw vast lijkt te zitten. Maar wat in eerste instantie op een doodnormale routineklus lijkt, begint langzamerhand te veranderen in een gruwelijke en duistere nachtmerrie.
Ángela Vidal
Old Police Officer
Guillem
Hysterical Mother
Young Police Officer

Opnieuw bekeken omdat ik druk bezig ben met slasherhorrors van deze eeuw opnieuw te zien. [REC] hoort daar zeker bij, echt een waanzinnig boeiende film. Wat de film zo goed doet is geen tijd verspillen aan oninteressante verhalen of onnodige emoties. Nee, je krijgt een minuutje uitleg over wat ze gaan doen en daarna gaat het los. En behoorlijk heftig mag je wel zeggen. De film weet een moordend hoog tempo te houden, zonder dat de boel in kakt. En dat laatste kwartier is zo zinderend goed op die zolder. Ik heb opnieuw ademloos meegekeken. De film haalt dat zelfde naargeestige gevoel dat bv The Blair Witch Project ook bij mij op wist te wekken.
Ondanks alles verlaag ik wel een halfje, dat komt doordat ik in dat eerste uur af en toe wel een tikje moe werd van de camera en ik het gekrijs ook soms op mijn zenuwen vond werken.
4* (was 4,5*)

mrklm
Ángela Vidal [Manuele Velasco] tv-journaliste die met cameraman Pablo [Pablo Rosso] een nacht meeloopt met de brandweer in Barcelona. 70% van de oproepen betreft iets anders dan een brand en dat blijkt wanneer Angela onder begeleiding van Manu [Ferran Terraza] en Álex [David Vert] meegaat na een melding van iemand dit vastzit in haar appartement en daar een gruwelijke ontdekking doet Regisseurs Balagueró, Plaza en co-scenarist Luiso Berdejo nemen de tijd om het hoofdpersonage neer te zetten en Velasco is charismatisch en volstrekt geloofwaardig in de openingsscènes waarin ze op vrolijke en innemende wijze de brandweerkazerne verkent, zich hult in een brandweerpak en kennis maakt met de aanwezige brandweerlieden. De scenes in het appartement lijden weliswaar aan de schokkerigheid die hoort bij het ‘found footage’- genre, maar de goed getimede schrikmomenten zijn zeer effectief en komen vaak op momenten dat je ze niet verwacht. Succesvolle Spaanse horrorfilm kreeg drie vervolgen, te beginnen met [REC]².

pjmj
Zenuwslopende nagelbijter die een realistische indruk maakte met veel vaart erin.

frans123
echt???? ik verveelde mij de takken..

frans123
Vervelend footage filmpje waar je dood moe wordt van hand camera en geschreeuw en gegil.........

Basto
Na Cannibal Holocaust de beste found footage film met een van de sterkste schrikeffecten ooit.
Goed van opbouw, lekker kort en relevant avant la lettre.
Maar je moet wel in de stemming zijn voor de hectische stijl. Bij mij stond de blu ray van Arrow ook al enige tijd te wachten op herziening. Maar dan wel onwijs goed!
4,5

Skuller
Na herziening een punt er af , van 5 naar 4 sterren.ik werd echt bloed nerveus van dat hysterische gegil van voornamelijk dat mokkel.

BlueJudaskiss (moderator films)

Skuller

DoctorMovie
Die Spanjaarden praten zo snel dat ik de ondertiteling nauwelijks op tijd kan lezen

Mag ik ff hard lachen

BlueJudaskiss (moderator films)
Zeker, dat deed ik ook om de eerdere opmerking. Overigens moet ondertiteling altijd een x aantal seconden blijven staan dus het ligt niet aan het spreektempo maar alleen aan jouw leestempo.

DoctorMovie
Mag ik nog een keer ff hard lachen

MBSL
Knap gemaakt en realistisch door het format van een documentaire. Ondanks dat alles zich afspeelt in een beperkte ruimte blijft de film boeiend tot het einde.

Bobbejaantje
Qua opbouw vind ik het met de deur in huis vallen en daarom niet zo spannend als het had kunnen zijn. Het is allemaal druk en recht in het gezicht. En ook moet je als kijker aanpassen aan de meest zeezieke camera ooit. Ik kwam eigenlijk nooit echt in de film maar had steeds het gevoel naar een film te kijken. Ironisch omdat het zogezegd gaat om camera footage.
De kracht van een Blair Witch Project lag net in het suggestieve terwijl men hier gaat voor een heel andere benadering die misschien een noodzakelijke update is voor het grote publiek. Voor mij is het echter meer een soort flipperkast dan een film. Als je nog geen adhd hebt, dan zou je het van deze film krijgen.

Beun de Haas BV
Sterke found footage die niet perse vernieuwend is, maar vooral uitblinkt in uitvoering. Het claustrofobische appartementencomplex zorgt samen met de intense shots en geloofwaardige zombies voor een beklemmende sfeer. De continue stroom van schokkende camerabeelden en hysterisch gekrijs zijn alleen iets teveel van het goede. Wanneer je dat echter omarmt en niet vies bent van een paar goede jump scares, dan is REC uitstekende rec-lame voor het subgenre.
3,5 * Beklemmende found footage

[REC] 4: Apocalipsis
2014

[REC]³: Génesis
2012

[Rec]²
2009

De beste moderne Spaanstalige horrorfilms

Angstaanjagende horrorfilms uit vijf verschillende landen

Mahanagar

When the Wind Blows
Animatie / Drama, 1986

À l'Intérieur
Horror / Thriller, 2007
terreurobsessiecamcorderreligion and supernaturalbitecinematographerattempt to escapelodgerlive-reportage gevonden beeldenfirefighter
Realtimes | Publishing Network
Social media