• 9.379.104 stemmen

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

Avontuur / Fantasy | 169 minuten / 182 minuten (extended edition)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 169 minuten / 182 minuten (extended edition)

Alternatieve titel: De Hobbit: Een Onverwachte Reis

Oorsprong: Verenigde Staten / Nieuw-Zeeland

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Martin Freeman, Ian McKellen en Richard Armitage

Releasedatum: 12 december 2012

Plot The Hobbit: An Unexpected Journey

"From the smallest beginnings come the greatest legends."

Bilbo Balings is een simpele hobbit die een rustig leventje leidt in de Gouw in Midden-aarde. Zijn rustige bestaan is echter snel voorbij als de tovenaar Gandalf op zijn deur klopt. Samen met Gandalf en dertien dwergen onderneemt Bilbo een avontuur dat hem moet leiden naar de schat die de draak Smaug van de dwergen gestolen heeft.

avatar van nairobi

nairobi

DonPeliculón schreef:

Was de hele zaal van slag omdat Smaug opeens een oog opende?

hahaha, dat niet alleen vrees ik. Door dat 3D brilletje is de film behoorlijk heftig en als dan de film vrij abrupt afgelopen is en je weer terug in de realiteit bent, was dat voor iedereen even wennen denk ik....

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

nairobi schreef:

Haha okee, dan begrijp ik het. Was ook wel een mooi einde, Smaug opende zijn oog en daarna meteen fade to black als ik het me goed herinner.

avatar van nairobi

nairobi

Drs. DAJA schreef:

Kanttekening is wel dat Jackson zijn nieuwe speeltje nog niet helemaal onder de knie heeft. Door de hfr zijn bewegingen een stuk indrukwekkender. Met name medium of close shots kunnen een kleine beweging al veel indrukwekkender maken. Dat gaat oa bij de elfen een paar keer mis waar een medium shot van een fluittist veel te heftig is waardoor voor je gevoel de elven te veel vertrutten. Ook is handheld camerawerk niet meer iets wat je zo makkelijk in kunt zetten. Ieder schokje wordt heftiger en er zijn shots in de film die daardoor amateuristisch aanvoelen.

Klopt helemaal! Dit is zeker een verbeter punt voor de vervolg delen.

avatar van the hobbit

the hobbit

nairobi schreef:
Terwijl dit totaal niet mijn genre is, heb ik me zeer vermaakt.
Imax 3D HFR werkt natuurlijk wel mee.

In het begin moest ik er als fantasy-groentje echt even inkomen, maar na een uurtje denk ik, zat ik echt bijna letterlijk in het verhaal. Ik leefde helemaal mee met de dwergen en hun reis..... De scene met de bergreuzen vond ik echt briljant gemaakt. En met die aandoenlijke Gollem kreeg je zowaar medelijden.
Het einde was geniaal, zo geniaal dat iedereen in de IMAX zaal van PAthe arene (en dat is een grote zaal!) bleef zitten en eigenlijk door het hele gebeuren nog al overrompeld was, nog nooit eerder meegemaakt.

Ik ben fan!

Op naar deel 2, zullen we maar zeggen.

4**

ik zat waarschijnlijk ook in de zaal en ik bleef ook zitten. maar dat was meer om de praktische reden dat het licht pas heel laat aankwam en volgens mij was dat voor de hele zaal.

Pitakaas schreef:
@nakada:

In the Battle of 5 armies nogmaals
Op de rots van Azog
Van Saruman in FotR
Sam en Frodo in RotK
Van de Misty Mountains naar Lothorien

Ok excuses, 5x dan
De zwarte poort ? Zou dan nog 6 maken. Bedoel je met Op de rots van Azog en Van de Misty Mountains naar Lothlorien niet hetzelfde ? ( Het einde van De Hobbit )

Wikipedia:
Men spreekt van een deus ex machina als de ontwikkeling van een verhaal, plotseling en niet logisch voortkomend uit wat eraan voorafging, door iets of iemand tot een einde wordt gebracht. Dat kan variëren van het ingrijpen van een goddelijk of bovennatuurlijk personage tot de introductie van een wapen met een superkracht.
Is dus eigenlijk op geen van de situaties die jij noemt van toepassing. Zeker niet als ze meerdere malen te hulp schieten. Blijft ook nog staan dat ze meerdere malen te hulp geroepen worden en dat ze in de overige situaties niet van doorslaggevend belang zijn.

• 1979 stemmen

Hoezo zou die definitie aantonen dat de adelaars hier geen deus ex machina zijn? Je kan ze gelijkstellen aan wapens met superkracht, waardoor elke benarde situatie uiteindelijk kan worden opgelost. Als je 2,5 uur film hebt waarin er uiteindelijk een confrontatie plaatsvindt tussen de held van het verhaal en de badguy, en de beslissing valt doordat er vanuit het niets ineens een stel superadelaars komt aanvliegen, dan noem ik dat een deus ex machina. En dat ze meerdere keren worden gebruikt in de hele midden-aarde saga maakt het er niet beter op natuurlijk.

eRCee schreef:

Fout, de adelaars komen niet vanuit het niets: Gandalf manipuleert een mot en stuurt die naar hen om hulp te vragen.

avatar van NYSe

NYSe

Stuk beter...

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Dat er verhaaltechnisch een 'excuus' is pleit het m.i. nog niet vrij om niet te vallen onder deus ex machina.

NYSe schreef:

Stuk beter...

Een vergezochte oplossing is het niet - dat beweer ik niet -, maar ik ben het anders wel beu gehoord dat mensen dit gaan bestempelen als "uit het niets", terwijl er nog een close-up is van Gandalf die de mot manipuleert.

avatar van Ramon K

Ramon K

Naomi Watts schreef:

Gewoon een schoolvoorbeeld zelfs....

avatar van james_cameron

Aanvankelijk had ik mijn bedenkingen bij het idee van drie films gebaseerd op een nogal dun boekje, maar na het zien van dit eerste deel kan ik niet anders concluderen dan dat men geslaagd is in de opzet. Regisseur Peter Jackson levert een groots spektakelstuk af dat qua stijl en sfeer naadloos aansluit bij de Lord Of The Rings-trilogie. Qua opbouw lijkt de film ook sterk op The Fellowship Of The Ring. Prachtig in beeld gebracht, voorzien van een wederom sublieme score van Howard Shore. En Martin Freeman is geweldig als Bilbo. De scene tussen hem en Gollem... kippevel. Ik kan niet wachten op de volgende twee delen!

Sergio Leone schreef:

Verhaaltechnisch is het uit het niets. Natuurlijk wordt er een verklaring gegeven, maar binnen het verhaal komen ze desondanks, inclusief het gemanipuleer met de mot, compleet uit de lucht vallen.

avatar van hdehoon

hdehoon

JTV-kijker schreef:

Dat zijn geen creaturen die Peter Jackson zelf heeft uitgevonden. Ze komen niet voor in het boek de Hobbit, maar wel in andere verhalen. Het is wel duidelijk dat Peter Jackson er zijn eigen draai aan heeft gegeven. Een voorbeeld daarvan is Azog, want in Tolkien zijn verhalen wordt Azog gewoon gedood bij de slag bij de oostpoort van Moria en in de film blijft hij leven. De necromancer daarentegen is een vrij bekend personage en een belangrijke antagonist van The Lord of the Rings trilogie .

Oeps, dan wordt het tijd dat ik de Hobbit nog eens ga herlezen. ; )

avatar van statham

statham

waarom staat deze film eigenlijk niet in de top 250 aangezien ie een beoordeling van 3.95 heeft zou die rond de 60e plek moeten staan

avatar van JacoBaco

JacoBaco

2 jaar na de release, vanaf 3,75 gemiddeld geloof ik en een vereist aantal stemmen. Maar deze komt er uiteindelijk wel in hoor.

eRCee schreef:

Zowat alle gebeurtenissen uit Tolkien's wereld komen uit de lucht gevallen (dat er niemand commentaar heeft dat Gandalf zomaar, van uit het niets, als een deus ex onheilsbode, voor Bilbo's deur staat!). Het is dan ook fantasy. Er hoeft niet voor alles een verklaring gegeven te worden (hetgeen hier zelfs wél het geval is).

avatar van teaser

teaser

Niet om aan te zien in "normaal" 3D... als de camera ook maar iets bewoog was het alsof er achter het scherm een stroboscoop aangezet werd...

HFR had hier wellicht geholpen, maar deze bios bood het niet aan. Ik ben zo kotsbeu van 3D...

Het verloop van de film was vrij voorspelbaar - ook zonder het boek gelezen te hebben. Het einde was zoals een serie afloopt; tune in next week to find out more!

Laat ik het 3 * geven.

avatar van AHWA

AHWA

Prachtig natuurlijk, maar het vervelende aan Lord of the Rings is die adelaars. Roep ze dan meteen, dan brengen ze je gelijk naar waar je moet zijn. Verder heb ik me niet gestoord aan de flauwe humor, Bruce the Shark is leuk als de Goblin King, de vergadering tussen Elrond, Gandalf en anderen is fantastisch. De dreiging van Sauron en de Ring is voelbaar. En de muziek is veelal een herhalingsoefening, maar blijft prachtig.

Heel benieuwd naar de andere delen nu.

Sergio Leone schreef:

Ook fantasy kan zonder deus ex machina's. Het gaat erom dat de gebeurtenissen binnen de filmwerkelijkheid geloofwaardig of kloppend zijn, hoe fantasievol dat is doet niet eens ter zake. Maar een reddingsteam dat op elk gewenst moment in het verhaal kan inbreken is gewoon een flauwiteit.

avatar van MantA1952

MantA1952

Deze film viel mij als Fantasy-liefhebber tegen. Lord of the Rings was heel wat beter verfilmd.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Wij hebben deze op een proef dvd van de maatschappij gezien en niet in 3D (TV) maar als ik

'teaser' mag geloven hebben we niets gemist.

De film vond ik veel op zijn voorgangers lijken (we praten dan over 'The Ring') maar was niet slecht. Wel vonden we het enigzins op de vorige delen ('The ring') lijken.

Wat ik niet begreep is het punt dat ze niet door de adelaars naar de berg worden gevlogen maar een eind ervoor worden gedropt. En wat een vogelkennis had één van de ploeg toen hij het over een raaf had. Humor?

Een aardige film met een lange intro voor de reis begint en zeker wel spannende stukjes in het geheel. Niet slecht maar ook niet super en daarom een 7, 3 1/2*.

Het einde roept weer om een vervolg!

avatar van Pitakaas

Pitakaas

eRCee schreef:

Tolkien heeft daar zelfs een eigen woord voor bedacht: Eucatastrophe

avatar van P.Deboer

P.Deboer

Dames/ en Heren. Ohhh wat was dit een ervaring zeg. Ik ging naar de film met een vriend. Het was in de kerstvakantie vorige week vrijdag. Ik zelf doe aan bodybuilding en heb daarom ook niet veel vrije dagen dit waren mijn eerste 7 vrije dagen die ik van training en eetschema in het gehele jaar heb gehouden en jonge wat heb ik genoten:). Mijn goede vriend cem en ik wonen in Hengelo, Ik belde hem op of hij zin had om met mij naar de film te gaan maar dan wel IMAX 3D HFR In Amsterdam Pathe. Zo begon onze dag * Reis in totaal zou 2 uur en 4 minuten duren * we gingen eerst met de trein naar Amsterdam zuid wat in totaal 2 uur zou duren en dan via Amsterdam zuid naar Amsterdam bijlmer Arena in totaal maar 4 minuten. We kwamen in amsterdam en het was weer wennen want ik was vergeten hoe dichtbevolkt amsterdam is vergeleken met een boeren stadje als Hengelo. Ben zelf in Almere geboren heb daar 8 jaar gewoont. En heb in Amsterdam 6 jaar gewoont. maar woon nu alweer 7 jaar in Hengelo en dan is het toch wel heel even wennen. Zie het maar alsof je van een dorpje op eens naar New York gaat verhuizen wel overdreven natuurlijk maar bijwijze van:P We liepen naar de bioscoop en de bioscoop viel nog op zich mee hoe groot het was, het is zeker niet klein vat me niet verkeerd maar ik had het groter verwacht, dat dacht ik dan tot wij binnen kwamen en we de drukte instroomde wat was dat toch schrikken, geloof me als je in hengelo of enschede naar de bios gaat zijn er mischien 8 mensen op zijn max te vinden en meer niet en je hoeft niet plaatsen te reserveren. We stonden voor de automaat waar je jouw ticket moest pinnen JAAAA ook dat was nieuw voor ons want in hengelo/enschede Cinestar kan je gewoon cash betalen aan de balie, maar ik ga er van uit dat ze hier die ticket automaat systeem behouden omdat het altijd zo druk is. We zochten goede plaatsen want op de automaat kan je klikken waar je wilt zitten voor of achter, er waren nog maar 12 stoelen over ( Lucky ons terwijl we een half uur te vroeg waren:P ) we kozen de plekken die het hoogst zaten. Wij naar de bestemming lopen zaal 14 zien wij op eens een rij staan van hier tot tokiyo niet normaal zeg. een maal binnen werden we begeleid naar onze rij. Blijkt op eens dat we onder aan zitten of te wel met ons nek omhoog moeten wijzen om de film te kunnen bekijken. Duss voor iedereen wanneer je de bovenste rijen neemt op de automaat betekend dat je juist onder zit en voor onder geld natuurlijk andersom.! En toen begon de film en wat een WOW effect gaf het mij De beelden zagen er realistische uit, 3D was nog beter dan toen ik naar de bios ging voor avatar 3D. Er werd 1 keer met een pijlenboog geschoten en ik bukte. en Cem lachte me uit vond het zelf ook wel grappig schrok me dood:P. dacht dat het op me af kwam. toch nog een soort van workout gekregen:P. Er was een man boven ons die steeds lachte, en man wat had die een grappige lach, elke keer wanneer hij lachte ging iedereen stuk. maar nu heel even over de film. Was de flauwe humor geslaagt ( Ja ). Heeft de film op mij indruk gemaakt ( Ja ). Heeft de IMAX 3D HFR in geheel geslaagt ( Een Dikke JA ) Wat is mij cijfer ( een 9,5 ) Ik raadt iedreen om deze film in IMAX 3D HFR te zien. film was afgelopen wij hadden wel trek in een pizza. en ik kon dat doen omdat ik 6 vrij dagen had genomen van mijn bodybuilding schema. maar de dichts bijzijn de pizza tent was 600 meter van ons. Wij begonnen met te lopen maar we kwamen opeens in een raar industrie terein terecht, ik zei opeens tegen cem heb je soms een moord op me geplant in sarcasme natuurlijk:P. en we kwamen bij de pizzatent, of toch niet het was een bedrijf. We hebben duss voor niets 600 meter gelopen dat was wel lullig. we zijn toen maar gaan eten bij burger king. all en all hebben wij 4 uurtjes gereist en 2 en 45 uur film gekeken en nog een anderhalf uur rond gedwaalt in amsterdam bijlmer, we zijn 8 uur en 15 minuten weg geweest nu vraag jij je zeker af was dat het waard voor alleen maar een film, en ik zeg je met een duidelijke antwoord ja en ja en ja en nog is ja. ik heb er van genoten de gehele avontuur van naar de bioscoop gaan en weer terug. Mijn conclusie en cijfer voor de film is 9,5 en mijn vriend cem geeft de film een 9. Dat maakt de cijfer voor deze film een 9,3 en voor in moviemeter een 4,5 afgerond.

eRCee schreef:
Gelijkstellen aan wapens met superkracht ?
Ze kunnen helemaal niet elke benarde situatie oplossen en doen dat dan ook niet. Ze schieten hier te hulp op verzoek van Gandalf en hoewel Jackson er voor heeft gekozen om hier zijn knip te leggen, zijn we nog niet halfweg het verhaal. Dus van het tot een goed einde brengen van het verhaal is ook geen sprake. Met andere woorden : het voldoet in ieder geval niet aan die definitie.
Met betrekking tot de andere optredens in LOTR :
FOTR : wordt te hulp geroepen door Gandalf
ROTK : komen bij de Zwarte Poort meevechten maar hebben zeker geen doorslaggevende rol
ROTK : Sam en Frodo : ook hier waarschijnlijk gewoon op verzoek van Gandalf maar het verhaal is eigenlijk al ten einde.

M.a.w.: ook die voldoen niet aan die definitie.

Ramon K schreef:

Gewoon een schoolvoorbeeld zelfs....

Niet dus.

eRCee schreef:

Dat ze niet eerder in het verhaal genoemd worden is op zich geen reden om van een deus ex machina te spreken. Het gaat niet om goddelijke wezens met bovennatuurlijke krachten of superwapens en dus is het geen deus ex machina. Het zijn grote vogels die tehulp schieten, midden in het verhaal en niet aan het eind en ook daarom is het geen deus ex machina.

eRCee schreef:
Ze redden in de Hobbit alleen hier de situatie ( op verzoek ) en in LOTR redden ze Gandalf van Saruman ( ook op verzoek ) Om dat te gaan bestempelen als een reddingsteam dat op elk gewenst moment in het verhaal kan inbreken is pas echt een flauwiteit.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Het feit dat de redding komt omdat Gandalf dat aan een of ander motje vraagt maakt het nog steeds 'op elk moment gewenst' natuurlijk. Dat motje kan altijd voorbij vliegen wanneer het moet. In feit blijft het nog steeds een vorm dan een deus ex machina.

Ik vind het nogal storend dat iedereen dat zo stellig ontkent terwijl Tolkien daar altijd heel erg open over was. Het is een vorm van een deus ex machina waar hij een eigen benaming voor had.

Nogmaals, een deus ex machina heeft niets te maken met goddelijke wezens of bovennatuurlijke krachten nakada! Lees je eens in: Men spreekt van een deus ex machina als de ontwikkeling van een verhaal, plotseling en niet logisch voortkomend uit wat eraan voorafging, door iets of iemand tot een einde wordt gebracht. Als 2 partijen met elkaar strijden (Wargs vs het gezelschap) en dan plotseling iets er aan komt wat de ontwikkeling van het gevecht compleet omgooit terwijl dat in het hele gevecht niet naar voren komt, is het een deus ex machina.

Nu vind ik het wel mooi geweest, haalt de discussie weg van de film. Ik vind Tolkien geweldig en alle boeken gelezen, maar iedereen die ik ken is het er over eens dat The Eagles soms een ongelukkige rol spelen in de lore.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Vind het ook wel erg knap hoe stellig de fanboys dit blijven ontkrachten. Deus ex machina is gewoon een plot device, en dat is hier ook het geval.