• 9.379.413 stemmen

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

Avontuur / Fantasy | 169 minuten / 182 minuten (extended edition)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 169 minuten / 182 minuten (extended edition)

Alternatieve titel: De Hobbit: Een Onverwachte Reis

Oorsprong: Verenigde Staten / Nieuw-Zeeland

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Martin Freeman, Ian McKellen en Richard Armitage

Releasedatum: 12 december 2012

Plot The Hobbit: An Unexpected Journey

"From the smallest beginnings come the greatest legends."

Bilbo Balings is een simpele hobbit die een rustig leventje leidt in de Gouw in Midden-aarde. Zijn rustige bestaan is echter snel voorbij als de tovenaar Gandalf op zijn deur klopt. Samen met Gandalf en dertien dwergen onderneemt Bilbo een avontuur dat hem moet leiden naar de schat die de draak Smaug van de dwergen gestolen heeft.

Pitakaas

Vind ik een heel geldig punt Thampon, nogal storende deus ex machina in mijn ogen.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

De adelaars zijn geen taxi's van Midden-Aarde. Het zou hetzelfde zijn mocht jij met je auto pakweg Europa doorkuisen om wildvreemden ergens te gaan afzetten en doodleuk terug naar huis rijden.

En ik zou het behoorlijk vreemd gevonden hebben mochten zij de dwergen aan Erebor hebben afgezet in de wetenschap dat daar een draak woont.

avatar van timburton

timburton

Ja, voor een persoon die absoluut geen liefhebber van fantasy is, is The Hobbit zeker nog te waarderen. Hoewel de film is geschoten in HD, ik moet nog altijd wennen aan de veel te snelle beelden, ze voelen nep en documentaire-achtig aan op een of andere manier, waren de 3D-effecten geweldig, daar waar het faalt en overbodig lijkt in de meeste films tegenwoordig. Wel kreeg ik kromme tenen van de te verwachte ingrediënten in het fantasygenre: vooral de bedachte middeleeuwse liederen die door dwergen en andere wezens worden bezongen zijn hilarisch en alles behalve serieus te nemen. De keuze om de orken deze keer in hun eigen taal te laten spreken was dan weer een zeer goede keuze. Vooral de oogstrelende landschappen en het hilarisch gesprek tussen Bilbo en Gollem hebben de film laten stijgen in mijn waardering. Natuurlijk hielp het dat in de Cinestarevent te Berlijn alles nog iets mooier en bombastischer lijkt. Ach, ik heb me bijzonder goed vermaakt, daar niet van. Maar om nog eens tientje voor het vervolg te betalen (en deel drie?!)? Het is voor mij eerder een kwestie van geduld, om ze gewoon eens te gaan huren bij de videotheek.

avatar van Mars4i

Mars4i

Deze aflevering van de zesdelige LOTR serie moet het vooral hebben van de prachtige scenes en beelden. Af en toe wil je het beeld gewoon even stil kunnen zetten om het eens allemaal goed te kunnen bekijken, maar helaas kan dat in de bioscoop niet . Voor mij is het verhaal hier bijna ondergeschikt aan. De bijna 3 uur waren zo voorbij.

De 3D is, zoals eerder gezegd, de beste tot nu toe. Hoewel ik nog steeds het gevoel heb bij snelle scenes, dat het niet goed werkt. De versie die ik heb gezien was met de high frame rate, dus daar kan het niet aan liggen. Misschien komt het door bril op bril effect. Andere mensen daar ook last van? Ze moeten in de bioscopen ook eens sessies maken zonder ondertiteling, daar irriteer ik me in 3D altijd aan, die zwevende letters op de voorgrond. Alleen dan bij LOTR nog wel even de elfen en Orks ondertitelen s.v.p. Die talen ben ik nog niet machtig

Sergio Leone schreef:

De adelaars zijn geen taxi's van Midden-Aarde.

Nou ze komen altijd wel precies wanneer het uitkomt. In totaal zo'n 6x (!!!) in de hele saga. Dat is echt onorigineel, steeds exact dezelfde deus ex machina.

avatar van Rothko

Rothko

ik ben gisteren in Cinemec Ede naar de HFR 3D versie geweest en was daar toch nogal teleurgesteld over. Te veel van t goede...natuurlijk haarscherp, vloog je over een landschap kun je een boompje uit kiezen die jou bevalt en je kunt de blaadjes tellen!! Geweldig knap maar ik keek naar een soort beam me up scotty. Losse onderdelen in elkaar geplakt in een soort kijkdoosentertainment. Maar das technisch alhoewel ik daardoor ook een tijdje eroverdeed om in de film te komen. Het begin een beetje stuntelig geacteerd, men kwam niet uit de verf, althans de meesten. Pas toen de actie vol inzette lag het accent niet meer op t acteren en kwam er een heerlijk boeiend schjouwspel waar ik me geen seconde verveeld heb!! Heerlijke dialoog tussen Bilbo en Gollum en in vredesnaam geen Dwergensongs, ongepast en ongeloofwaardig. mooie film dus 3,5*

avatar van dennislaport

dennislaport

-De dwergen lied
-Vliegende / Taxi Vlinders, die hadden ze dus ook vanaf het begin naar hun doel kunnen brengen toch....?

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

avatar van Aragorn

Aragorn

dennislaport schreef:

Wel een dikke 3.5 Waard

Ik weet niet hoe je hierop komt, maar de laatste keer dat ik een vlinder zag, zag die er wel anders uit dan die ADELAARS uit de film waarop je doelde..

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Persoonlijke aanval verwijderd.

avatar van RaouL#1

RaouL#1

dennislaport schreef:

Wel een dikke 3.5 Waard

Wellicht eens het boek lezen? Alle punten die je benoemd zijn namelijk rechtstreeks uit het boek van Tolkien. Daar kun je de regisseur of de film niet op afschieten.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Je mag het Jackson toch wel aanrekenen dat hij voor de tweede keer niet uitlegt waarom de Adelaars iedereen niet gewoon naar de plaats van bestemming brengen.

RaouL#1 schreef:

Wat een onzin. Alsof je bij elke film het boek moet lezen, dan blijf je bezig.

avatar van Prudh

Prudh

Precies.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

BoordAppel schreef:

Ik kan eigenlijk uit de film wel opmaken dat dat met Radagast van doen heeft.

avatar van Macmanus

Macmanus

Mwa als je zoveel tijd neemt voor alles uit-te-leggen kon dat er ook nog wel bij. Maar vind eigenlijk Jackson hier het script enorm redden. Er zitten ontiegelijk veel toevalligheden in. En het geluk van het groepje is vele malen groter dan hun wijsheid. Maar door het goede tempo dat de film na het begin aanneemt en de vlotte actie scenes pik je het erg goed. Beetje zoals bij Kuifje laatst.

avatar van anne J

anne J

BoordAppel schreef:

Ik vind het inderdaad ook jammer dat Peter Jackson nou net eindigt in de film, waar in het boek nog een dialoog zit tussen de Adelaarheer en Gandalf in hun grootste nest. De film geeft helemaal geen uitleg. Dat ben ik met je eens! Dit, zodat mensen het begrijpen en een keer stoppen met alle kritiek over de adelaars, die ik vreselijk irritant vind, want voor mij is het gewoon zo obvious dat je een trots en respectabel volk als adelaars niet zomaar als voertuigen gebruikt (niet persoonlijk naar jou dus dit laatste van die kritiek , maar omdat die kritiek gewoon echt ontzettend vaak voorbij komt inderdaad).

In dat stuk in hun nest leer je namelijk dat Gandalf de Adelaarheer redelijk goed kent en dat hij de Adelaarheer bovendien een keer een grote dienst heeft bewezen door hem te genezen. De adelaars staan dus eigenlijk 'in het krijt' bij Gandalf. Verder staat er:

''Hij besprak plannen met de Grote Adelaar om de dwergen en hemzelf en Bilbo heel ver weg te voeren en ze een heel eind op hun weg op de vlakten in de diepte neer te zetten.
De Heer van de Adelaars weigerde hen ergens heen te brengen waar mensen woonden. 'Zij zouden met hun grote bogen van taxushout op ons schieten,' zei hij, 'want zij zouden denken dat wij het op hun schapen hadden voorzien. Nee, we zijn blij als we de aardmannen een hak kunnen zetten en blij u een wederdienst te kunnen bewijzen, maar wij willen ons leven niet voor dwergen in de zuidelijke vlakten in de waagschaal stellen.' 'Goed dan,' zei Gandalf. 'Breng ons waar en zover u wilt. Wij zijn u al diepe dank verschuldigd (...)' ''

[Helaas heb ik The Hobbit niet in het Engels, daar was dit stuk waarschijnlijk mooier verwoord geweest en niet zo niet-vloeiend vertaald in het Nederlands. Dat is bij de Nederlandse vertaling van LotR in ieder geval zeer het geval].
Maar dat verklaart wat, nietwaar? Jammer dat dat weg is in de film Ik vond dat ook altijd een leuk stuk in het boek (er zit ook nog wat voor, maar dat heb ik allemaal weggelaten nu uiteraard, niet relevant).

En, met de eerste keer doel je op LOTR ROTK denk ik? Want daar snap ik eigenlijk niet van waarom mensen daar kritiek op hebben. Naar mijn idee hebben ze dat ook pas sinds dat parodie filmpje van 'een alternatief einde voor lord of the rings'. Want het is toch logisch dat de adelaars niet over Mordor gaan vliegen en de hobbits daar gaan afzetten, terwijl de macht van Sauron nog op en top is (of ook maar in de buurt bij de grenzen van Mordor waar de vijand ook loert!)?? Want dan zouden de adelaars meteen uit de lucht zijn geschoten, gedood, of aangevallen door de vliegende negen! Juist nu, op het einde van the return of the king wanneer ze Frodo en Sam ophalen (met Gandalf op de rug! Dus voor/met Gandalf weer, voor wie ze respect hebben en waar ze wel iets voor willen doen!), konden ze er pas overheen, omdat de vijand dan al verslagen is en de weg over Mordor vrij is.

avatar van BBC

BBC

anne J schreef:

[Helaas heb ik The Hobbit niet in het Engels, daar was dit stuk waarschijnlijk iets mooier verwoord geweest en niet zo niet-vloeiend vertaald in het Nederlands.

Engelse variant is inderdaad veel mooier, maar ontzettend goed uitgelegd! Voor mensen die het boek niet hebben gelezen, en zich aan dat feit storen is het nu hopelijk helder.

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Pitakaas schreef:

Wat een onzin. Alsof je bij elke film het boek moet lezen, dan blijf je bezig.

Inderdaad. Een film moet gewoon te begrijpen zijn zonder dat je het boek gelezen hebt, hoewel dit niet hoeft te betekenen dat het een uitleggerig geheel moet worden. Wel is het natuurlijk zo dat je als je het boek gelezen hebt bepaalde dingen beter kan begrijpen of volgen.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Keurig Anne! Dan weet iedereen dat!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Tegenvaller.

Imax HFR 3D wasoverigens wel de moeite waard, die was het tripje naar Amsterdam Zuid-Oost wel waard. Al is het eigenlijk alleen in het begin heel sterk als je niet gewend bent, als je eenmaal gewend bent merk je er niks meer van. Design van Jackson blijft echt top notch, en zeer welkom dat Jackson The Hobbit ook weer voor zijn rekening neemt waardoor er geen stijlbreuk ontstaat. Vooral Rivendell was weer genieten, maar dat is dan ook mijn favoriete "realm" uit heel het Tolkien universum. Nothing beats the elves.

Ondanks ik hier behoorlijk enthousiast over ben en ik deze zaken het hoogt aan sla is de ervaring toch behoorlijk vervelend. Te beginnen de pacing is gewoon vreselijk, ee nshitload aan creatures, wel lelijk gedesigned op momenten maar in de laatste twee uur zit gewoon te veel geforceerd spektakel. Ook vrij chaotisch en met uitgerekte scenes die je toch terug doet denken aan de lijdensweg tijdens het slot van Return of the King. We mogen ons in de handjes wrijven dat Tolkien de boel aardig voorgekauwd heeft want vertellend is Jackson een behoorlijk talentloze boer. Erg hak op de tak, geen vloeiende overgangen, bijna fragmentarisch te noemen.

Freeman is een verademing na Wood. Thorin, Fili en Kili zijn dan wel aardige personages in het genootschap maar die andere tien zijn niet uit te staan. ook mede door de domme infantiele humor die er mee gepaard gaat waar het trollen segment echt een absoluut dieptepunt is. Schaamrood stond me op de kaken en verpest de ervaring. Het segment met de great goblin was erg rommelig en de langgerekte scene met Gollem heel vervelend. Azog was dan wel weer vrij aardig, alleen jammer dat Bennett zijn collega Momoa iets te veel na lijkt te doen. Necromancer Sherlock .

Vrij ontevreden, puur omdat LOTR deze minpunten allemaal niet had. Zeer tevreden wat betreft Rivendell maar de infantiele humor, de kinderlijke toon en vooral de pacing mag wel aangepakt worden. De pacing kan ook nog wel in orde komen met een extended cut en daar hoop ik dan wel op want dat was wel de grootste dealbreaker.

avatar van Noodless

Noodless

timburton schreef :

Een dik pluspunt !

Ook de gevechten in het laatste half uur waren puur entertainment , een genot om naar te kijken.

Mooie film, ook al zijn er wat minpuntjes zoals het zeer trage begin met vooral de intrede van de dwergen bij de hobbit waarbij de humor niet altijd even geslaagd was. De scène met de 3 trollen buiten kon ook beter uitgewerkt worden. Dit duurde vrij lang en had weinig te bieden. Vooral de humor kwam hier wat geforceerd over. Maar dit zijn gewoon wat kanttekeningen bij de film.

Wie van fantasie, mooie beelden en prachtige landschappen houdt, is bij deze film op het juiste adres. 8/10

avatar van peekluts

peekluts

Na lange tijd eindelijk weer terug in Middle-earth en wat heb ik genoten. Vond de Lotr films stuk voor stuk geweldig en ook dit deel mocht er zijn! Toen we ineens weer bij de draak waren beland wist ik dat de film was afgelopen en ik had niet het idee dat ik al 3 uur aan het kijken was.

De sfeer was perfect, de omgeving en beelden schitterend en het verhaal is goed verteld. Ik heb me dan ook totaal niet gestoord aan de lange dialogen en dergelijke, sterker nog hij mocht voor mij nog wel een uur duren. Voor elke Lotr fan is dit zeker een aanrader en ook de gemiddelde filmliefhebber moet deze film zeker kunnen waarderen.

Enige nadeel is dat ik nu weer een jaar moet wachten op het vervolg maar dan ben ik bij de première aanwezig. Ik ga nog maar eens lekker de Lotr trilogie terugkijken.

5/5!

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Naomi Watts schreef:

Is dit niet een beetje dubbel? Je zegt dat Tolkien alles voorgekauwd heeft, maar het boek is een opeenstapeling van belevenissen (die elkaar ook niet altijd even gemakkelijk opvolgen), hetgeen je hier bekritiseerd en Jackson aanrekent.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Wat mij betreft niet, bij een boek construeert de lezer, bij film de regisseur.

avatar van Fryce

Fryce

Meer van hetzelfde, wat prima is. Vond de beelden wederom erg mooi, maar de actie dit maal een stuk minder. Snap ook niet zo goed waarom ze de hele tijd op de loop gaan.

avatar van Ronn040

Ronn040

Wat mij betreft een geslaagde film. De bijna 3 uur dat deze film heeft geduurd, merk je vrijwel niet.

Deze film had schitterende scènes, mooi in elkaar gezette beelden en goede muziek. De actie is minder dan bij de LOTR delen en het verhaal op zichzelf vind ik ook minder goed, maar al bij al een uitstekende film! De scènes met Gollum was voor mij het mooiste moment uit de film en ik kijk erg uit naar het vervolg!

avatar van Snorren

Snorren

Het is begonnen.

Een drukke zaal in een bioscoop die normaal heel weinig bezoekers trekt, dat moet wel wat zeggen over de filmkunsten van Peter Jackson. En terecht, de Lord of the Rings films waren stuk voor stuk meesterwerken, maar helaas haalt de eerste film van de The Hobbit trilogie het niveau van geen enkele film uit de vorige serie. Desalniettemin is The Hobbit een erg sterk staaltje filmwerk, zelfs beter dan ik verwachtte.

Het verhaal van The Hobbit is wat fragiel, misschien simpel te noemen. Waar Lord of the Rings fantastisch in elkaar zit, heeft deze nieuwe film soms wat losse schroefjes. Dit komt natuurlijk omdat het boek van The Hobbit bedoeld was als een kinderboek, anders dan de boeken die volgden, en daar moet zeker rekening mee gehouden worden als de film in een analyse trekken. Ja, alles wordt wat minder serieus genomen, maar dat is wat mij betreft geen slecht punt. Toch heeft de film meer dan genoeg serieuze thema's te bieden, en is een feest van herkenning voor de echte Lord of the Rings fans.

Nu sta ik hier voor een vraagstuk die ik door mijn lek aan inlevingsvermogen niet zelf kan beantwoorden, namelijk: is The Hobbit nog zo'n spektakel wanneer de kijker niet bekend is met The Lord of the Rings? Het viel mij op dat er een hoeveelheid aan onuitgelegde informatie van Midden-Aarde naar de kijker toe wordt gesodemieterd en ook veel personages bekend worden gemaakt die, voor de bekende kijker, in de vorige films al zijn voorgekomen. Red een onervaren kijker het wanneer er zoveel onbekends langs hem drijft. Ik hoop het.

Op zichzelf staand is The Hobbit een zeer geslaagde fantasyfilm, met humor, actie en prachtige beelden (wel jammer dat hij alleen in 3D draait). Een verhaal waarin je je goed kunt inleven en veel herkenning door de vorige films maken deze film een feestje voor de liefhebber. 4,5 sterren, omdat ik het geweldige gevoel van Midden-Aarde weer terugkreeg toen ik in de bioscoopstoel zat.

Eén vraag nog, ligt het aan mij, of kwamen die Orcs plotseling zonder problemen in het daglicht tijdens de eerste ontmoeting met de dwergen?

avatar van gatygun

gatygun

Vondt de film niet al te best.

Goede punten

- constant proberen anders te zijn dan de lord of the rings films wat gedeeltelijk lukt

- vlot verloop van het verhaal

- leuke zondagse avonturen film met een bekend tintje.

- geanimeerde figuurtjes zagen er goed uit, ongeacht dat het meer van hetzelfde is. niet echt iets vernieuwends.

- muziek wel aardig niet super maar goed overal.

- mooie omgevingen.

minpunten:

- slecht verhaal, echt belachelijk slecht als je het mij vraagt. Mijn god zelfs skyrim kan nog met iets beters komen en dat was al triest als videospelletje.

- slecht uitgewerkt begin ( je begint te twijfelen of dit een b film van lord of de rings bedraagt echter wel eentje met een groot budget

- acteurs waren matig tot slecht, vooral de dwergen waren gewoon weg slecht. Het leek wel of je in een ierse pub rond hing. het had weinig met een ander ras soort te maken. De elven waren de enige die nog wat goed overkwamen. Zelfs merlijn de tovernaar kwam er niet best uit deze ronde.

- de camera opnames met verschillende grote van acteurs is ook gewoon slecht gedaan. Het diepte punt was toch wel merlijn de tovernaar bij onze elfjes aan kwam. dat elfje was gewoon met paint er links van het scherm opgeplakt over de film leek het wel. Gewoon heel amateurisch veelal.

- Vijanden leken allemaal wel hetzelfde. Dan kreeg je vijand 1, dan vijand 2 en er zat gewoon niet veel variatie bij. Als er dan wat nieuws gebeurde "steen" dan was dit ook wel weer erg over de top waar je toch al direct ziet hoe het af gaat lopen.

- Het rennen voor de horde en net ontsnappen kennen we nu ook wel, 3 delen met lord of de rings al gezien laten we nu is wat anders doen. Begint te vervelen.

Extreem slechte punt:

Het stoppen in het midden van de film. 3 uur lang zit je naar een film te kijken die ook in 1,5 uur gedaan had kunnen worden of waar onzinnige delen gewoon uitgesneden hadden kunnen worden om genoeg ruimte voor een behoorlijk einde te creëren.

het stoppen in de film, vindt ik gewoon onacceptabel ook vond meerdere deel van de bioscoop het. Het lijkt wel of ik nu een halve film gezien heb terwijl ik kom voor de gehele film en daar betaal ik ook voor.

Volgende keer duidelijk erbij zetten dat de film maar de helft bedraagt en niet volledig is en hier het prijskaartje van de bioscoop op aan de passen. Anders ben ik het ermee eens dat dit soort films verbannen moeten worden uit bioscopen of moeten ze de bioscopen maar verdwijnen om direct op dvd uit te brengen of een tv special ervan te maken als een mini serie wanneer ze klaar zijn met filmen van alles.

Al met al geef ik de film een 3,5. Het was zeker geen B film echter voegde het weinig toe en leek het meer op een soort van cash uitmelkings concept in mijn opinie. Er is duidelijk minder aandacht aan de film besteed en zal het me eigenlijk ook een worst wezen hoe de film af gaat lopen. Het verhaal is gewoon te slecht om interessant te vinden.

Het feit dat de film weer is niet eindigt van deze makers, trek ik nog is een heel punt eraf als strafpunt omdat dit gewoon onacceptabel is.

Ik geef de film dus een 3,5, maar door de straf punt een 2,5.

Als het tweede deel ooit is uit zal komen ( als dit uberhaupt nog door gaat ) zal ik wel is kijken of ik hem kan downloaden om puur de film compleet gezien te hebben. Echter of dit nu volgend jaar het geval is of over 3 jaar het geval is zal me een worst wezen.

Ik geef er in ieder geval geen geld meer aan uit.

avatar van Mescalino

Mescalino

Geweldige film, net in IMAX 3D gezien. Was de eerste keer dat ik IMAX 3D heb gezien en moet zeggen dat het er PRACHTIG uit zag. PEter Jackson weet wel de plekjes uit te zoeken.

De scene o het laatst met de ORC's zag er geweldig mooi uit.

Vaak voelen de computer animaties nep aan maar ik had dat hier totaal niet. Als je alleen al kijkt naar het detail van Golum... en dat is slechts een enkel voorbeeld.

Ik had gelezen dat iemand klaagde dat het zo lang duurde voor hij op gang kwam maar dat had ik totaal niet. Ik weet ook nu waarom Jackson er 3 films van gemaakt heeft. Hij verteld ook de zij verhalen die er aan verwant zijn weer.
Toe gegeven dat het even geweest is sinds ik de hobbit gelezen heb kan ik me bardagast de Bruine niet zo uitbundig herinneren. Ik vermoed dat hij ook stukken uit de Silmarillion mee genomen heeft. Echter moet ik daar nog steeds proberen doorheen te komen.

Dan het 3D, ik lees regelmatig hier klachten over maar moet zeggen dat het in deze film er echt fenomenabel uit zag. Geen rare foefjes en dergelijke op een paar momenten na als de camera een duik nam. 3D is hier zoals ik het graag zie en zoals het naar mijn idee bedoeld is om het geheel diepte te geven en geen goedkope trucks zoals ik ze bij sommige andere films heb gezien. Gewoon 3D omdat het iets toevoegd en niet omdat het zonodig moet.

Ik heb even getwijfeld tussen 4.5 en 5 sterren maar hoiu het op 4,5 voor nu tot ik de andere 2 delen heb gezien.