Nova Zembla (2011)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 24 november 2011
Bekijk via Videoland
Plot Nova Zembla
Nova Zembla vertelt het legendarische, waargebeurde verhaal van de avontuurlijke ontdekkingsmissie van Willem Barentsz (Derek de Lint), dat destijds is opgetekend door het jonge bemanningslid Gerrit de Veer (Robert de Hoog). In het 16e eeuwse Amsterdam waarin de scheepsbemanning wordt samengesteld is Gerrit de Veer assistent van de bekende dominee Petrus Plancius (Jan Decleir) en bovendien verliefd op diens mooie dochter Catharina (Doutzen Kroes). Als grote initiator van de ontdekkingsreis besluit Plancius heimelijk om de bleue Gerrit mee te sturen op de expeditie van Barentsz en Heemskerck (Victor Reinier) om te bewijzen de liefde van zijn dochter waard te zijn.
Gerrit de Veer
Pieter Vos
Chirurgijn
Claes
Kouros
In mijn ogen een zwakke film, de acteer prestaties waren niet zo best.
Het verhaal en het script vond ik ook erg zwak.
shadowboxer
Zelfs Doutzen der tot-op-en-over-de-sleutelbeenderen-getilde-tieten konden dit stukje episch treurnis niet redden. Van de ene ongeloofwaardige scene zo de volgende in en weer terug naar Doutzen der tieten. Gelukkig weet ik dat Neerlands' acteursgilde meer te bieden heeft dan dit, want het was 108 minuten lang huilen met de pet op.
Number23
Jah de verwachtingen waren redelijk hoog naar zo'n trailer en dan nog heeft het 2 maanden geduurd voordat ik deze film maar eens ging kijken. Ik dacht: op het bioscoopscherm komt het toch beter tot zijn recht dan op mijn televisie. FOUT!! De 3D voegt in ieder geval niks toe, de soundtrack allesbehalve meeslepend en het verhaal is totaal niet spannend. Geen van de acteurs overtuigt, maar als ik toch iemand moet noemen doe dan maar De Lint en Semmy Schilt
. En Doutzen? Ach jah Doutzen geeft echt betekenis aan het woord beeldvulling, de (mooie
) borsten van dat arme meissie zitten zo hoog dat ademen een hele klus wordt. Dat hele subplotje met die romance, die flutpriester en die dagdromen kon me gestolen worden. Ook flink wat foutjes in de film. Bijvoorbeeld de baarden groeien niet echt met de seizoenen mee. En op het einde als de overlevers de kerk inlopen waar is Kok(Bas Keijzer) gebleven?? Ik heb hem niet de pijp uit zien gaan?? Zat tie in de kroeg??
avdj
De film vind ik niet echt slecht maar zeker niet memorabel. Het verhaal leende zich bovendien tot een veel spannender film. Waarom wordt er bijvoorbeeld nergens goed in beeld gebracht hoe er vossen worden gevangen? Ik hou het op 3* maar de Blue-Ray laat ik in de schappen liggen.
jocodojo
Jammer, jammer. Gelukkig zaten er nog twee echte acteurs in die het geheel naar een beetje niveau konden tillen (Derik de Lint en Jan Decleir). Maar ach, ach wat was het slecht. Wat de meerwaarde van Doutzen Kroes was is mij helemaal ontgaan. Anderzijds moet ik zeggen om zo'n geweldig verhaal in een film van twee uren te proppen valt ook niet mee. Nee, Reinout de volgende keer graag meer aandacht voor het verhaal dan voor de mooie beelden. Ook de foutjes in de film zoals number 23 al melde. Jammer.
canciser
Filmliefhebbers haten deze film, maar dagjesmensen houden ervan. Echt iedereen die ik gesproken heb vond hem spannend en leuk. En oh, Doutzen Kroes zat erin haha.
mcdaktari
Ach waarom Nova Zembla zo afgekraakt word? Dat is toch weer echt iets Nederlands.
Ik moet toegeven dat de special effects er nou niet bepaald spectaculair uitzien maar al bij al is het best wel te doen, en.. de aller eerste Nederlandse 3D film! Niet dat het nou een meer waarde was maar toch mooi meegenomen. Ik zie over het algemeen best wel graag Nederlandse films en ook Nova Zembla kon ik wel waarderen.
De_Hollander
Oerlemans matig acteur en presentator is met steun van ene Joop van den Ende de tv wereld in geloodst en kon meteen succesvolle tv programma's als Jambers opkopen. Dit verwende rijkeluis mannetje dacht zich ook in een regisseurstoel te kunnen handhaven; een pijnlijke misvatting en dan nog wel met zo'n peperdure 3D productie grenst aan hoogmoedswaanzin.
Ervaren acteurs als Derek de Lint en Jan Decleir hebben een hoop regisseurs achter hun kiezen maar de doe-het-zelf director Reinout Oerlemans zal voor hen ongetwijfeld de 'overtreffende trap' zijn geweest.
En alle 3d mogen van mij opzouten.
Tom-tom-Club
Prima film voor de afvalbak ,Doutzen Kroes hoort niet in de film thuis
Arnhemmer
Ik heb me met deze film eigenlijk prima vermaakt. In een hoop negatieve kritieken kan ik me dan ook niet vinden. Reinout Oerlemans heeft met deze film een stukje `Vaderlandse geschiedenis` prima weten te vertellen. En aangezien er tegenwoordig nog maar weinig mensen zijn die een geschiedenisboek ter hand nemen, is dit een goede manier om de gemiddelde Nederlander zich wat meer `historisch bewust` te maken. Het mes snijdt hier dus aan twee kanten. Persoonlijk hoop ik dan ook dat er in de toekomst meer van dit soort Nederlandse geschiedenisfilms komen. 4*
Wat een belachelijke film zeg. Misschien had Oerlemans ook wat geld moeten investeren in een fatsoenlijke scriptschrijver. Er gebeurt gewoon he-le-maal niks in de film. En dan moet de film het hebben van wat mooie beelden en de lekkere voorgevel van de enorm sexy Doutzen. Maar wat had ze een compleet nutteloze rol zeg. En dan promoten ze deze film ook nog zeer prominent met Doutzen, maar ze komt er bijna niet in voor. Eye-candy, meer is ze niet. Maar in die rol is ze wel erg goed
Verder kan je deze film snel vergeten. Overigens is de film grafisch vrij beperkt. Verder dan af en toe een uitgezoomd beeld van het schip komen ze ook niet. De film is inhoudelijk zo plat als een dubbeltje. En dan zit de film nog propvol met zeer voorspelbare filmcliches die echt zo vreselijk afgezaagd zijn dat je plaatsvervangende schaamte tijdens het kijken krijgt. In het begin leek de film nog wat, maar al snel merk je dat je naar helemaal niks kijkt.
gauke
De regisseur lijkt meer naar de vorm dan naar de inhoud te hebben gekeken: technisch ziet het er allemaal gelikt uit, de dialogen zijn dapper en de historische decors zijn om door een ringetje te halen. Het grote mankement is dat dit heroïsche verhaal geen moment spannend en avontuurlijk wil worden, dat het gedroomde epos geen actiespektakel wil zijn en dat de emotie ver te zoeken is. Eigenlijk is het allemaal dodelijk saai. Ook heb ik verschillende films gezien van Nederlands makelij met beter spelende acteurs.
Mondragon
De film was nog slechter dan ik had verwacht. Denk dat Reinout alles op alles zette om deze film zo Amerikaans mogelijk te laten lijken voor een Oscar ofzo. Alle cliche's zaten erin.....Sem Schilt het grote monster met het kuikentje. Een totaal overbodige Doutzen, haar rol was zo onrealistisch, het was tenenkrommend. Alles zag je van mijlenver aankomen.
Een van de slechtste NL producties ooit. Beschamend.
Strike0ut
dit slaat nergens op, zeker als je alle beoordelingen bekijkt van bijvoorbeeld Süskind
Lestat
snap die negatieve commentaren echt niet, ben geen nederlander maar als ik t was, zou ik trots zijn op deze film, die duidelijk geld en inzet gekost heeft - heb echt genoten van deze film !
steenwil
1.5
Met veel verwachting naar de bios geweest om deze 3D film te gaan bekijken.
Had beter thuis kunnen blijven. Wat een deceptie.
Filmprestatie's zwaar beneden peil en er gebeurt werkelijk niets.
Een van de zwakkere nederlandse speelfilms die ik gezien heb
Thorak
Wat ben ik blij dat ik deze film niet in de bios heb gezien zeg! Dit was ook weer eens een typisch voorbeeld van misleidende trailers.
De film begint met een doodsstrijd tegen een ijsbeer, om vervolgens terug te gaan naar het begin van het verhaal. Maar nergens komt de film terug op het punt met de ijsbeer in kwestie!
Vanaf het moment dat ze op Nova Zembla aankomen is de hele vaart uit de film (lettelijk én figuurlijk) en valt er op 1 ijsbeeraanval niet veel meer te genieten in deze film. Het acteren is weer typisch Nederlands, met erg houterige conversaties dus. De beste acteerprestatie vond ik nog van Doutzen Kroes, dat zegt toch een hoop lijkt me! Maar ze deed het dan ook echt niet slecht, zeker gezien ze in een film speelde met allemaal 'acteurs' en zij voor het eerst aan het acteren.
De soundtrack is héél erg irritant en repetitief, 1 muziekstuk dat de hele film door terug blijft komen. Een beetje variatie had geen kwaad gekund Oerlemans!
Maar wat me nog het meest tegenstond was toch het 'verhaal', of eigenlijk het ontbreken ervan. Waaróm gingen ze op Nova Zembla overwinteren? Waaróm werd Van Heemskerck daar buiten gelaten? Dat soort vragen hadden uitgewerkt moeten worden en dan had het best een degelijke film kunnen zijn...
Arnhemmer
Montorsi
Deze film is gebaseerd op de ware gebeurtenissen van Willem Barentsz op Nova Zembla. Let wel: gebeurtenissen. Waarom zou je er een fictief verhaal van maken? Enkel om de film nog interessanter te maken?
Doen ze dat nu niet dan? Neem alleen al de relatie met de dochter. Ik hoop toch niet dat je denkt dat dit allemaal echt zo gegaan is..
deLeeuw
- 1944 stemmen
Klopt. En je zou zeggen dat het romantiseren van een verhaal het juist aantrekkelijker zal maken. Echter vond ik de Wikipedia website nog spannender. Deze verklaarde daarnaast nog iets: twee weken eerder kwam de zon op. Dit blijkt het nova-zembla-effect te zijn wat een luchtspiegeling is. Echter doet de film voor komen dat het die twee weken weer heerlijk een paar uur per dag schijnt waardoor ze verder kunnen trekken.
Thorak
.... Dit kwam in de film ook aan de orde. Wellicht is dat aan je aandacht ontsnapt.
Ook nog zoiets; het schip werd inderdaad gekraakt door het ijs en van het wrakhout werd het Behouden Huis gebouwd. Een paar scènes later zie je het schip bijna volledig nog in het water liggen...
SnakeDoc
Er gebeurd gewoon erg weinig. Film ziet er nog wel aardig uit, maar daar blijft het bij.
Robert de Hoog doet in ieder geval zijn best, maar inhoudelijk is Nova Zembla niet wat het zou moeten zijn.
Nijmegen
Mijn grootste ergernis is vooral de totaal nietszeggende dialogen. De meeste hebben 0 inhoud en slaan totaal nergens op. Zat echt met stijgende verbazing naar die gesprekken te kijken.
richie_sambora
Vreselijke film...
Het mooiste aan de film is de muziek.
Verbaast niemand zich over de vreselijke taal en accenten? Wat bij heel veel nederlandse films het geval is. Heel onecht... Toneelachtige manier van praten en uitdrukken.
Het niveau van de Nederlandse film wordt me hier weer duidelijk Hoe kan het in hemelsnaam dat ze vrijwel overal buiten Nederland top films maken en hier echt bijna niks goeds wordt gemaakt?
Misschien 2 a 3 films, maar voor de rest....
een advies, kijk deze film niet!!!
Tegenvallende tweede film van Reinout Oerlemans als regisseur. Visueel ziet alles er netjes verzorgd uit, maar inhoudelijk schiet het verhaal tekort. Wanneer het schip vastloopt in het ijs, loopt ook het script vast en is er weinig sprake meer van spanning en drama. Alles zeurt dan maar een beetje door naar het misplaatste einde. Robert de Hoog kan de film niet dragen en de flashbacks met Doutzen Kroes zijn nogal wanstaltig.
Thorak
Verbaast niemand zich over de vreselijke taal en accenten? ..... Hoe kan het in hemelsnaam dat ze vrijwel overal buiten Nederland top films maken en hier echt bijna niks goeds wordt gemaakt?
Montorsi
Die regioverschillen hoor je echt wel bij Duitsers. Neem alleen al iemand uit Munchen en uit Bremen. Het eerste accent is zowat Oostenrijk-Duits, de tweede lijkt wel wat op Twents/Achterhoeks.
the new guy
Dik verdiende 3 sterren.
Ik begrijp het commentaar hier wel, er zit weinig echt spektakel in. Daarom vind ik het genre avontuur ook wat overdreven. Drama, dat is het genre.
De beelden zijn prachtig, en de tijdsgeest is geloofwaardig. Veel acteurs verrassen positief, waar Derek de Lint negatief verrast. De man lijkt 1 emotie te kunnen acteren. De Hoog was weer goed en Kroes moet gewoon niets zeggen, dan is dat ook goed. De grootste verrassing vond ik Semmy Schilt. Ik moet zelfs nu lachen terwijl ik dit type maar ik meen het echt. Hij deed het erg goed!
De film had zichzelf iets meer relativering mogen geven. Een grap hier en daar was niet misplaatst geweest.
Maar goed, er gebeurt dus weinig. Toch denk ik dat het belangrijkste wel is gelukt. Het is Oerlemans namelijk in mijn ogen wel gelukt om te laten zien wat voor strijd de mannen daar hebben geleverd. Als daar nog meer ijsberen, Noorse rovers, verdrinkingen of vechtpartijen bij komen is de geloofwaardigheid gewoon ver te zoeken. Dus bleef er eigenlijk met weinig actie toch een bepaalde spanning in de film hangen en dat vind ik een compliment waard.
Eigenlijk vind ik hier weinig op aan te merken. Een prima film.

Top 10 van Netflix: déze tien films worden nu goed bekeken

'Outlander'-serie 'Blood of My Blood' snel te streamen op HBO Max